logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Familiile bogate "asculta"economia mai degraba decat evolutia PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 13:52
"Mergeti si va inmultiti" era sfatul dat la inceputul omenirii, dar pare a fi un sfat prost dat parintilor care doresc sa asigure succesul si stabilitatea economica, descendentilor. Un studiu din Suedia pe 5 generatii confirma faptul ca, familiile instarite tind sa ramana mici ca si numar, restranse, in ciuda presiunilor evolutiei de a avea cat mai multi urmasi.
 
Biologistii evolutionisti sunt interesati sa studieze acest fenomen curios care a lovit societatea industrializata: familiile bogate opteaza pentru unu sau doi copii, ceea ce inseamna ca nu par a fi interesati sa maximizeze procesul reproductiv.
Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 14:06
Citeşte mai mult...
 
Canabisul consumat in perioada adolescentei poate duce la declin cognitiv PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 29 August 2012 10:49
Studii recente realizate pe consumul de canabis demonstreaza faptul ca cei care consuma canabis de la o varsta frageda sunt mult mai expusi declinului cognitiv, decat restul populatiei care nu consuma. Astfel, un adolescent care consuma regulat canabis poate suferi o scadere in IQ de 8 puncte atunci cand ajunge in perioada de adult mijlociu. Cu toate ca exista si studii care arata beneficiile consumului de canabis pentru sanatate, exista suspiciuni cum ca ar afecta in mod direct procesele gandirii (luarea de decizii, planificarea etc.).
Cercetatori din Carolina de Nord au studiat un grup de 1 000 de persoane de la nastere si pana la varsta de 38 de ani. Acestora li s-a masurat IQ-ul la varsta de 13 ani, inainte ca vreunul sa fi consumat canabis si ulterior, la varsta de 38 de ani. Studiul a demonstrat ca, cei care au dezvoltat o dependenta fata de canabis au avut un declin in IQ pierzand 6 puncte din scorul initial, in functie de cat de devreme au inceput sa consume canabis. 
Ultima actualizare Miercuri, 29 August 2012 12:22
Citeşte mai mult...
 
Stresul poate cauza imbatranirea creierului la femei? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 28 Iulie 2012 08:44
In ciuda faptului ca am aflat cu totii faptul ca, femeile traiesc mai mult decat barbatii, se pare ca, la nivel cerebral, imbatranesc mai repede. Care este motivul? Unii cercetatori sustin ca o viata stresanta poate duce la imbatranirea mai rapida a creierului, in cazul femeilor, cel putin. Atunci cand oamenii imbatranesc, unele gene devin mai active, in timp ce altele dimpotriva, am putea spune, mai lenese. Aceste modificari pot fi observate in creier printr-un set de molecule ARN care indica activitatea unor gene intr-o populatie de celule.
 
Mehmet Somel, un biologist renumit in studiul ARN-ului a observat ca paternul de activare si dezactivare ce are loc odata cu trecerea anilor e mai puternic in cazul femeilor decat al barbatilor, in special in zona cortexului prefrontal (responsabil cu o serie de activitati precum: planificarea, luarea deciziilor etc.). Aceste rezultate vin oarecum in contradictie tinand cont ca stim faptul ca, femeile au o durata de viata mai lunga decat cea a barbatilor. Cercetarile in domeniu mai aprofundate au aratat ca aceste modificari par a avea drept cauza, elemente ce tin de mediul de viata si nu neaparat de partea biologica. Somel sustine ca, "o incarcatura puternica de stres poate duce la imbatranirea mai accelerata a creierului femeii si implicit la un declin mai puternic". Pentru a sustine aceasta teorie, studiile realizate pana in prezent s-au facut pe maimute, iar rezultatele confirma ipotezele.
Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Iulie 2012 08:46
Citeşte mai mult...
 
Care este legatura dintre dans si ovulatie? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 19 Iulie 2012 10:28
Femeile care doresc sa ii impresioneze pe barbati prin dansul lor, ar fi bine sa tina cont de acum inainte si de perioada din luna in care se afla. Studii recente demonstreaza faptul ca, in perioada lor fertila, femeile sunt percepute ca mult mai atractive dansand in fata barbatilor. Cum se desfasoara astfel de studii? Nimic mai simplu: barbatilor li se prezinta filmulete cu femei care danseaza, iar ei ofera o nota sau un calificativ. Doamnele si domnisoarele aflate mai aproape de momentul ovulatiei sunt considerate mult mai seducatoare, decat cele care se afla in orice alta perioada a ciclului reproductiv. Pentru a nu influenta rezultatele, filmuletele au fost editate in asa fel incat barbatii sa vada doar corpul femeii, nu si fata ei.
 
In 2007, cercetatorii de la o universitate din Mexic au aratat ca, dansatoarele din cluburi primesc bacsis mai mare atunci cand se afla in apropierea ovulatiei si danseaza fata de restul. dansatoarelor. Psihologul Fink speculeaza ca atractivitatea crescuta din apropierea ovulatiei este rezultatul schimbarilor fiziologice care sunt in mare legatura cu nivelurile crescute de estrogen. "Estrogenul are efecte asupra controlului musculaturii, cu performante in abilitatile existente, cu ligamentele si tendoanele, astfel ca pare ceva natural sa concluzionam ca ar putea afecta miscarile corpului", sustine psihologul.
Ultima actualizare Joi, 19 Iulie 2012 10:45
Citeşte mai mult...
 
La ce se refera esecul ? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 05 Iulie 2012 14:45
Noţiunea de eşec este înţeleasă ca şi un insucces parţial sau total în realizarea unui proiect, în atingerea unui scop imediat sau de perspectivă. În sistemul de referinţă al şcolii, noţiunea este cel mai adesea legată de un handicap, mai mult sau mai puţin marcat, de natura intelectuală. Diagnosticul de „incapacitate cognitivă” se pune atunci când e vorba de un randament şcolar slab, corijenţă, repetarea anului şcolar, abandonarea studiilor, mai ales atunci când nu sunt evidente alte tulburări ce ar putea avea o valoare explicativă.
 
Noţiunea de eşec nu se limitează doar la insuccesul şcolar, ci include o gamă mai largă de comportamente inadecvate în domeniul relaţiilor sociale, al afirmării de sine, al autorealizării, iar pe de altă parte, ideea unei cauzalităţi multiple în determinarea fenomenului, care cuprinde factori psihologi, somatici, instituţionali şi de metodă pedagogică.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 34

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact