logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE


Despre Suicid PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 20 Iunie 2010 21:50
Suicidul reprezinta suprimarea brusca si deliberate a propriei vieti. Cuvantul provine din limba latina, unde “sui”-sine, iar “ucidere”-inseamna ucide.  Suicidul poate fi considerat o “criza” conform lui Slaikeu (1990) caracterizata de urmatoarele aspecte:

*O stare temporara
*De distres si dezorganizare
*Ce pune in evidenta incapacitatea individului de a-si gestiona problemele
*Prin diverse strategii rezolutive
 
Suicidul a devenit a 11-a cauza de mortalitate in cadrul populatiei generale si a doua cauza de mortalitate printre tinerii cu varsta cuprinsa intre 25-34 de ani. Se pare ca, populatiile din emisferele nordice sunt  cele mai afectate de depresie, ceea ce implicit duce la cresterea ratei de suicid. Statisticile cele mai “negre” sunt in Ungaria, 42 % pe suta de mii de locuitori, Austria cu 36%, Germania cu 20% si Romania cu 18% pe suta de mii de locuitori. Repartitia pe sex arata o predominanta la barbate de a comite actul suicidar, insa tentativele sunt mult mai frecvente in randul femeilor. Acestea desi au mai multe tentative, metodele alese nu duc la moarte sigura (ingurgitare de medicamente ori taierea venelor), in timp ce barbatii aleg metode dure precum spanzurarea, impuscarea in cap sau aruncarea de la inaltimi. De aceea numarul de sinucideri este mai mare in randul celor de sex masculin.  Care sunt factorii de risc ce duc la suicid?
Ultima actualizare Luni, 12 Decembrie 2011 10:49
Citeşte mai mult...
 
Somnul si tulburarile de respiratie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 19 Iunie 2010 06:46

Ti s-a intamplat sa ti se spuna ca ai momente in care nu respiri in timpul somnului? Daca das au pur si simplu cunosti persoane cu astfel de probleme atunci informatiile urmatoare iti vor fi de folos.

 

 Sindromul de apnee de somn obstructivă este o tulburare de somn destul de frecventa in legatura cu respiratia. Ea se caracterizeaza rin episoade repetate de obstructie/ blocare a cailor aeriene superioare (nas si gura), in timpul somnului. Apare mai frecvent la indivizii supraponderali si duce la o somnolent excesiva. Aceasta tulburare e insotita si de gafaieli si perioade de liniste/ silentium respirator care dureaza 20-30 de secunde. Respiratia zgomotoasa apare atunci cand o cale aeriana este obstructionata partial si e prezenta de multi ani, adesea din copilarie. Din pacate din cauza respiratiei zgomotoase, somnul celor din jur, cu precadere al partenerului de viata este profund afectat. El poate ajunge sa se mute intr-un alt pat, o alta camera din cauza miscarilor bruste, a respiratiei si gafaielilor permanente din timpul noptii. Terminarea unui episod de respiratie zgomotoasa e la fel de brusc, prin miscari ale corpului si tresarire puternica, suspine si murmure. Indivizii afectati de o astfel de tulburare sunt inconstienti de problemele pe care le au si pe care le cauzeaza partenerului de viata.

Citeşte mai mult...
 
Afla ce nu stiai despre somn PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 18 Iunie 2010 08:36
Somnul este o stare comportamentala a libertatii de a percepe cu indisponibilitate pentru mediul înconjurator, acompaniat de modificari la nivel cerebral (Zepelin, 1987). Este o stare periodica si reversibila in care toate functiile organismului nostru incetinesc : ritmul respirator, cardiac, scade temperatura corporala cu aproximativ 0,5 grade Celsius si are loc si o diminuare a functiilor secretorii, cu exceptia rinichiului (N. Nicolau, 1997).


Stiai ca, daca nu exista un ciclu regulat de somn, corpul nostru resimte acest lucru? Cum anume? Prin: scaderea rapiditatii de vindecare in urma unei suferinte, metabolismul este dat peste cap, organismul este mai predispus la infectii si imbolnavire, functionarea creierului, dar si a memoriei este afectata.
Ultima actualizare Vineri, 18 Iunie 2010 08:43
Citeşte mai mult...
 
Ce e cu adevarat important pentru tine? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 12 Iunie 2010 10:45
Cred ca te-ai intrebat si nu de putine ori, de ce nu iti mai ajunge timpul? Parca zboara prea repede, parca de-abia de o ora te-ai trezit si iata e deja amiaza. Din pacate, un dezavantaj al lumii in care traim il reprezinta viteza cu care totul se intampla. Ne indragostim in doua secunde, ne implicam intr-o relatie fara sa stam prea mult pe ganduri, ne despartim, iesim in oras, dam examene si apoi sarbatorim s.a.m.d. Cu toate astea, unii oameni raman fixati perioade bune din viata pe un alt domeniu. “Acum, cariera este pe primul plan”, “nu ma intereseaza nimic altceva decat sa ma inteleg bine cu partenerul meu de viata”,  “vreau sa ma distrez pentru ca acum e momentul”; acestea sunt cateva din interpretarile pe care oamenii la fac raportandu-se la viata lor. Astfel ca, ajung sa puna mai mult pret pe un singur domeniu de viata. Incearca sa realizezi pe o foaie de hartie, cu creionul, un cerc. Acesta reprezinta 100%. Noteaza in afara lui urmatoarele categorii: familie, job/scoala, timp liber, iesit cu prietenii, relaxare, distractie. Acum incearca sa oferi cate un procent acestor categorii. Cat de multe procente din 100% ocupa acum, familia in viata ta? Din procentele ramase, cat ocupa scoala sau jobul? Cum imparti procentele ramase pentru restul categoriilor? Dupa ce ai realizat o impartire acurata, deseneaza procentele prin felierea diagramei. Poti sa si colorezi fiecare felie in parte.
Citeşte mai mult...
 
Tu stii ce stil de iubire ai? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 07 Iunie 2010 11:49
Printre prieteni/prietene se vorbeste frecvent despre relatiile pe care unii le au sau altii si le doresc. Relatiile cu un partener de sex opus par sa fie distincte, in functie de trasaturile partenerilor, insa de-a lungul anilor s-au elaborate numeroase chestionare pentru a vedea ce anume au oamenii in comun atunci cand iubesc. Cate stiluri de iubire exista?


Scala stilurilor de iubire, denumita in engleza, Love Attitudes Scale (LAS) a fost elaborata de un cuplu din viata reala de cercetatori,  Hendrick and Hendrick  in anul 1986. Scala a fost conceputa pentru a masura diferitele atitudini/stiluri de iubire pe care oamenii le au. S-a constatat ca ar exista 6 stiluri: pasionala, ludica, parteneriat, pragmatica, dependenta si altruista.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334UrmătorSfârşit »

Page 32 of 34

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact