logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
Consumul de alcool influentat genetic? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 11 Aprilie 2011 09:09

Oamenii de ştiinţă britanici au găsit gena care determină obiceiul consumului de alcool. Aceasta a fost asociată iniţial cu autismul şi cu sindromul deficitului de atenţie.

 

O variantă rară a genei AUTS2 determină un consum de băuturi alcoolice cu 5% mai mic în cazul anumitor persoane. O genă care influenţează obiceiul consumului de alcool a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie în urma unor analize îndelungate. Gena este cunoscută sub numele de AUTS2 şi a fost iniţial asociată cu autismul şi cu boala denumită ADHD ( Deficit de atenţie), scrie cotidianul britanic „The Daily Mail".

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 31 Martie 2011 10:03

Ziua de 2 aprilie a fost declarată de ONU ” Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului”. În acest an, ea este marcată printr-o campanie la nivel mondial numită “Light it up blue” – “Luminează albastru”.

 

Organizaţii din întrega lume au ales albastrul drept culoarea prin care să atragă atenţia asupra problematicii autismului şi a importanţei zilei de 2 aprilie. În acest sens, Empire State Building din New York, Turnul CN din Canada, Cascada Niagara, Palatul Parlamentului din Budapesta, Palatul Parlamentului din Bucureşti, Poarta Sărutului, Arcul de Triumf, Ateneul Român, Opera Română din Timişoara, Casa Sfatului din Braşov şi multe alte clădiri şi monumente importante din lume şi din ţară vor fi luminate în albastru.

Ultima actualizare Joi, 31 Martie 2011 10:12
Citeşte mai mult...
 
Tipuri de cancer la copii PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 29 Martie 2011 19:54
Tipurile de cancer în copilărie sunt clasificate în primul rând de histologie în 12 categorii majore, utilizând clasificarea internaţională a cancerului la copii (International Classification of Childhood Cancers-ICCC) (Hewitt et al, 2003). Tipurile de cancer la copii după ICCC sunt:
1. Leucemie
2. Tumori ale sistemului nervos central şi neoplasme intracraniene şi intramedulare
3. Limfoame şi alte neoplasme reticuloendoteliale
4. Carcinoame şi alte tumori maligne epiteliale
5. Celule germinale, trofoblastice şi alte neoplasme gonade
6. Sarcoamele ţesuturilor moi
7. Tumori maligne osoase
8. Cancer al sistemului nervos simpatic şi aliat
9. Tumori renale
10. Retinoblastom
11. Tumori hepatice
12. Altele şi nespecificate
Malignitatea cea mai frecventă la copii implică sistemul limfatic, în special leucemia limfoblastică acută. În timpul dezvoltării embrionare şi în copilăria timpurie, sistemul limfatic ar trebui să se dezvolte rapid şi să dobândească capacitatea de formare a răspunsurilor imune specifice împotriva varietăţilor de antigene străine.
Citeşte mai mult...
 
Femeile vor dragoste, iar bărbaţii, sex PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Martie 2011 08:44

Femeile acceptă să coabiteze cu partenerii deoarece privesc acest lucru ca pe un pas spre căsătorie. Bărbaţii o fac pentru că vor sex periodic. Rezultatele unui studiu american ridică semne de întrebare privind coabitarea.

 

 Presupune locuitul împreună aceeaşi implicare din partea ambilor parteneri precum căsătoria? Aproximativ patru milioane de britanici trăiesc împreună, fără să fie căsătoriţi. Potrivit cotidianului „The Daily Mail", aceştia reprezintă 14% din cupluri, faţă de 9% cu un deceniu în urmă, în timp ce rata căsătoriilor a scăzut cu o treime în 30 de ani. Un studiu publicat în „Journal of Family Issues" („Jurnalul problemelor familiale" - în trad.) arată că bărbaţii şi femeile sunt de acord în ceea ce priveşte multe dintre beneficiile mutatului în aceeaşi casă, precum petrecerea unei perioade mai mari de timp împreună şi împărţirea costurilor.

Citeşte mai mult...
 
Ce este oncologia pediatrica? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 17 Martie 2011 16:40
Oncologia pediatrică este una dintre cele mai mari poveşti de succes medical. Rata de vindecare a cancerului la copii a crescut de la aproximativ 25% în anii 1960 la mai mult de 75% în anii 1990. Acest progres remarcabil a avut loc în aproape toate tipurile de afecţiuni maligne la copii şi se datorează sensibilităţii deosebite a acestor afecţiuni maligne la chimioterapie şi la seriile de studii realizate în Europa şi SUA.
 
Cancerul poate să apară în toate organele şi ţesuturile corpului, iar dezvoltarea începe cu diviziunea haotică a celulelor. Masa de celule astfel rezultată se numeşte tumoră, care poate fi benignă sau malignă. Tumorile maligne sunt canceroase cu capacitatea de a invada alte ţesuturi, în schimb tumorile benigne nu sunt canceroase, pot fi indepărtate şi nu recidivează.
Citeşte mai mult...
 
Colegiului Psihologilor: Românii cu depresie nu se tratează pentru că psihoterapia nu este decontată de CNAS PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 07 Martie 2011 19:05
Românii care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că aceste servicii nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor, Iulian Laurenţiu Ştefan.
 
El susţine că acest lucru reprezintă o încălcare a Rezoluţiei Parlamentului European privind sănătatea mintală. Potrivit raportul INML, în România, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morţilor violente, necauzate de boli.
 
"În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a subliniat Laurenţiu Ştefan, citat de Mediafax.
Ultima actualizare Luni, 07 Martie 2011 19:25
Citeşte mai mult...
 
BAUTURA - Obiceiul betiilor are o explicatie genetica, sustin cercetatorii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 05 Martie 2011 12:13
Obiceiul de a consuma alcool in cantitati mari la o ocazie are o cauza genetica, confirmand ideea ca alcoolismul este o boala in familie, potrivit unui studiu american, citat de dailymail.co.uk.
 
Cercetatorii americani au aratat de ce alcoolismul "se transmite" in familie, identificand o gena a betiei. inainte nu era clar daca obiceiul de a bea intalnit la membrii aceleiasi familii are o cauza de natura genetica sau culturala. Insa, in urma efectuarii unor teste, s-a aratat ca dorinta de a bea in exces este legata de o gena care activeaza o proteina - TLR4 - intr-o parte a creierului, numita complexul amigdalian (un grup de nuclee nervoase aflate in interiorul lobilor temporali mediani).
Citeşte mai mult...
 
Bărbaţii vor deveni mai DEPRESIVI decât femeile PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 03 Martie 2011 08:43

Concret, bărbaţii vor suferi deoarece joburile tradiţional masculine (cele din fabrici sau care presupun munca fizică) vor dispărea, fie prin mecanizare, fie prin mutarea acestor joburi în alte ţări (mai sărace).

În acelaşi timp, articolul precizează că, în acest moment, de educaţie superioară au parte mai multe femei decât bărbaţi, deci numărul gospodăriilor în care ele vor câştiga mai mult va creşte. Acest factor contribuie şi el la depresia bărbaţilor, susţine Dr. Boadie Dunlop, de la Şcoala de Medicină Emory din Atlanta (SUA). El precizează că "secolul XXI va fi greu pentru bărbaţii occidentali, în special cei cu o educaţie precară", deoarece bărbaţii se identifică, în general, cu munca, iar şomajul îi afectează mult mai tare pe ei decât pe femei.

Ultima actualizare Joi, 03 Martie 2011 09:07
Citeşte mai mult...
 
Despre Prostie. Omul între Homo Sapiens şi Homo Stupidus PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 02 Martie 2011 13:01
Etimologic vorbind, în limba engleză, limba în care a fost scrisă cea mai mare parte a bibliografiei acestui text, termenul de prostie (stupidity) provine din latinescul „stupere” care înseamnă stupefiere (ex. mirare, uimire, uluire, toate într-o lentoare până la încremenire).
 
Într-o definiţie de lucru, prostia se referă la capacitatea scăzută de a realiza concordanţa între scopurile pe care ni le propunem şi mijloacele de atingere a lor; aşadar, ea apare la interacţiunea dintre scopuri şi mijloacele de atingere a lor.
 
Formula Prostiei şi a Inteligenţei:
* P(prostia) = S(scopuri) ∩ M(mijloace)
 
o Profilul: 1-0. Prost cu pretenţii/autentic: are/îşi propune scopuri variate (adesea ca urmare a presiunii şi modelelor sociale şi educaţionale), dar nu are mijloacele intelectuale adecvate realizării lor.
 
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Atac- culoare si lumina, Autism Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 23 Februarie 2011 20:37
Astazi de la ora 12 a avut loc prezentarea proiectului ”ATAC- lumina si culoare” propus de Asociatia Autism Baia Mare.
 
Biblioteca Petre Dulfu a gazduit jurnalisti, studenti ai facultatilor de psihologie si asistenta sociala, voluntari, precum si mamici ai unor copii care au fost diagnosticati cu autism.
 
Sub sloganul ”Eu pot ajuta, ajuta si tu”!, echipa asociatiei a prezentat cateva din aspectele programului ce se va desfasura din luna februarie si pana in luna iunie a anului curent. Acest proiect îşi propune să prezinte efectele benefice ale terapiei prin arta combinată în rândul copiilor cu autism, implicarea tinerilor voluntari şi a familiilor copiilor cu autism, prin:
# muzică şi cîntec
# jocuri şi poveşti
# mişcare circuite de gimnastică artă şi lucru manual
# teatru şi teatru de păpuşi
 
Ce ne dorim de la acest proiect?
- încurajăm participarea activă a tinerilor la viaţa comunităţii, prin promovarea toleranţei, antidiscriminării şi educaţia prin sport şi activităţi în aer liber;
- oferim o mai mare susţinere pentru diferite forme de învăţare non-formală şi motivaţională ;
Ultima actualizare Miercuri, 23 Februarie 2011 22:58
Citeşte mai mult...
 
Era vitezei sexuale PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 22 Februarie 2011 11:12
Potrivit unui raport al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii, din cei 1.325 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani intervievaţi, 62,2% au declarat că şi-au început viaţa sexuală, 26,6% că nu au făcut acest pas, iar 11% au refuzat să răspundă la această întrebare. Media vârstei la care au avut primul contact sexual este de 16,7 ani: 17,5 la fete, 16,1 la băieţi.
 
Majoritatea tinerilor care şi-au început viaţa sexuală - peste 80% - au avut ca prim partener un iubit, un amic sau o cunoştinţă. Mai mult decât atât, aproximativ 16% din tineri spun că au avut primul contact sexual de la prima întâlnire sau la câteva zile după. Aproximativ 27% din tineri spun că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, iar dintre aceştia, 32% au indicat drept motiv faptul că a fost ceva „neprevăzut". 15% din tineri - un procent semnificativ din eşantion - spun că nici nu s-au gândit să folosească prezervativul la primul contact sexual.
Ultima actualizare Marţi, 22 Februarie 2011 11:18
Citeşte mai mult...
 
Video: Infiintarea Filialei Psihologilor din Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 19 Februarie 2011 15:09
Astazi la ora 11 a avut loc in Baia Mare reuniunea tuturor psihologilor din judetul Maramures din urmatoarele domenii: psihologie clinica, consiliere si psihoterapie, psihologie scolara si educationala, psihologia muncii, transporturilor si serviciilor si psihologia apararii nationale.
 
Reuniunea care s-a desfasurat in incinta Bobliotecii judetene Petru Dulfu a avut drept scop votarea membrilor din comitetul Filialei Psihologilor din Maramures, precum si a presedintelui. Infiintarea acestei filiale este deosebit de importanta pentru psihologii maramureseni deoarece daca pana acum erau nevoiti sa mearga in Oradea (filiala de care apartineau) ori direct la Bucuresti unde se afla Colegiul Psihologilor din Romania, acum au posibilitatea de a se deplasa pentru orice problema administrativa, orice aspect, in Baia Mare.
Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Februarie 2011 21:18
Citeşte mai mult...
 
Andropauza taie apetitul sexual PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 15 Februarie 2011 14:03
Lipsa erecţiei matinale, tristeţea şi oboseala sunt cele mai vizibile semne ale andropauzei, numită şi "menopauza bărbaţilor". „Menopauza bărbaților” se manifestă cu tulburări comportamentale și sexuale. Spre deosebire de femei, care se confruntă cu simptomele menopauzei pe scară largă, bărbaţii sunt mai "menajaţi".
 
Se estimează că doar 20% dintre cei care au ajuns la vârsta de 50 de ani suferă de neplăcerile asociate andropauzei, ajungându-se până la 90% la bărbaţii de 80 de ani. Bărbaţii pot deveni mai agresivi Menopauza masculină, cunoscută medical ca hipogonadism cu debut tardiv, se referă la o scădere a nivelului de hormoni sexuali masculini, care poate apărea odată cu trecerea anilor. Trei semne-cheie legate de sănătatea sexuală şi scăderea nivelului de testosteron au fost identificate: disfuncţia erectilă, apetitul sexual scăzut şi frecvenţa scăzută a erecţiei dimineaţa.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact