logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
Implicarea bunicilor in familiile cu parinti vitregi PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 22 August 2011 19:11
Într-o familie există trei tipuri de relaţii: relaţia mamă-tată (relaţia de cuplu), relaţia mamă-copil (MC) și relaţia tată-copil (TC). Studiile arată faptul că, calitatea relaţiei de cuplu influenţează relaţiile MC şi TC (în special în ceea ce privește componenta de căldură părintească, dar şi pe cea de sensitivitate). Problemele cu copii apar odată cu problemele de căsnicie.
 
Înţelegerea relaţiei de cuplu şi a relaţiilor MC şi TC reprezintă o bază pentru o mai bună intervenţie. Factorii care moderează relaţia dintre cuplu şi relaţiile MC, TC sunt: genul copilului, tipul familiei (părinți naturali sau părinți vitregi) şi timpul de când există relaţiile.
 
Ce este diferit fată de o familie normală ?
Ultima actualizare Marţi, 23 August 2011 07:40
Citeşte mai mult...
 
Plansul face bine sau nu? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 August 2011 08:47

Multe persoane se simt eliberate dupa un episod de plans necontrolat, intrand intr-o stare de liniste, dupa ce anterior fusesera foarte stresate. Se prea poate, insa, ca aceasta stare de bine sa fie doar una de suprafata, caci plansul nu este atat de benefic pe cat s-ar crede. Acest lucru il declara Jonathan Rottenberg, profesor de psihologie la Universitatea din Florida de Sud.

"Doar o foarte mica parte din episoadele de plans aduc o imbunatatire, contrar credintei populare". Potrivit Health Land, 97 de femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 48 de ani au tinut un "jurnal al plansului", inregistrandu-se un total de 1.004 asemenea situatii intr-o perioada de 3 luni. Pentru 61% dintre ele, lacrimile nu au adus o imbunatatire a dispozitiei, facandu-le sa se simta chiar mai rau decat inainte. Doar 30% dintre ele au fost norocoase si s-au simtit mai bine, in timp de 9% dintre ele au inregistrat o stare de spirit mult mai proasta.

Citeşte mai mult...
 
Cateva lucruri pe care poate nu le cunosteai despre comportamentul alimentar PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 13 August 2011 18:45
Comportamentul alimentar face parte din viaţa noastră de zi de zi. Implicaţiile pe care acesta le are asupra sănătaţii sunt enorme. Pentru sănătatea copiilor este foarte important să inţelegem atitudinile pe care aceştia le au faţă de comportamentul alimentar. De asemenea este importantă înţelegerea acestui comportament în sine şi factorii care îl determină.
 
Studiile din literatura de specialitate arată că obiceiurile alimentare dobândite în copilărie se menţin şi asupra perioadei adulte (Kelder et al, 2004), iar influenţa comportamentului alimentar din copilărie are efect asupra stării de sănătate în perioada adolescentă şi cea adultă, de aceea este necesar ca încă de la o vârstă fragedă să adoptăm comportamente alimentare sanogene.
Ultima actualizare Sâmbătă, 13 August 2011 19:03
Citeşte mai mult...
 
Retelele de socializare virtuale PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 01 August 2011 10:35
Hi5-ul si Facebook-ul au reprezentat la începuturi o modalitate de relaţionare socială, dar acum sunt faţade pentru alte jocuri mult mai subtile. Oamenii sunt din ce în ce mai neîncrezători în internet şi în tipurile şi genurile de indivizi pe care ajung să-i cunoască prin intermediul acestui gen de comunicare.
 
 
Numeroasele studii realizate până în prezent cu privire la utilităţile messanger-ului demonstrează că există mult mai multe efecte negative decât pozitive. Paşii unei persoane care îşi construieşte un cont pe un astfel de site sunt următorii: îşi completează profilul cu diverse informaţii despre propria personă, adaugă poze care să o caracterizeze, după care îşi lărgeşte lista de prieteni cu alţi utilizatori; comentează pozele acestora în speranţa că va primi un răspuns. Ceea ce urmează este simplu: dacă cele două persoane se plac îşi lasă mesaje şi apoi fac schimb de id-uri de messanger. Dacă hi5-ul sau facebook-ul sunt mult mai complexe şi oferă mai multe posibilităţi, messanger-ul este cel care te apropie de cealaltă persoană.
 
 
Putem denumi hi5-ul sau facebook-ul o sferă macrosocială, iar messanger-ul sfera microsocială, o continuare şi o restrângere a cercului social. Pentru unii, hi5-ul nu are semnificaţie din punct de vedere al stabilirii de relaţii de comunicare interpersoanlă; pentru ei este mult mai importantă conturarea şi definirea propriei identităţi. 
Ultima actualizare Luni, 01 August 2011 11:11
Citeşte mai mult...
 
Cum putem sa parem mai inteligenti? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 31 Iulie 2011 19:19
Iti propun un mic exercitiu pentru inceput: gandeste-te cum anume arata din punct de vedere fizic, o persoana inteligenta. Ce portret creionezi in minte? Poate fi vorba de cineva cu ochelari de vedere, intr-un costum- foarte elegant sau cineva cu o frunte lata si ochi sclipitori.
 
Conform lui Hellstrom si Tekle, doi cercetatori (1994) se pare ca, oamenii trag inferente nu doar despre meseria pe care o persoana o are, ci si despre caracteristici precum inteligenta si cat de incredere poate fi un om, in functie de aspectul fizic. Se pare ca, a purta ochelari, a fi chel si a avea barba este interpretat de catre cei din jur drept un om extrem de inteligent, cu o meserie foarte bine cotata din toate punctele de vedere. In mod contrar, daca nu aveti aceste caracteristici tindeti sa fiti considerati ca facand parte din categorii sociale modeste sau cu o meserie de lucrator in fabrica.
 
Un alt set de studii, Terry si Krantz (1993) sunt autorii au aratat ca atat femeile, cat si barbatii care poarta ochelari sunt considerati a fi intelectuali.
Ultima actualizare Duminică, 31 Iulie 2011 19:34
Citeşte mai mult...
 
De ce ti-e/mi-e dor? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 28 Iulie 2011 08:45
Se intampla deseori dupa ce petreci mai mult timp alaturi de cineva, sa-ti fie dor atunci cand te indepartezi. Regreti unele lucruri fata de care ai avut retineri sa le faci, regreti pentru ca nu ai acceptat sa primesti mai mult sau sa oferi mai mult.
 
Putem vorbi de atasamentul si de un obiect, nu doar de o persoana. Nu ti s-a intamplat niciodata sa ai ceva care sa fie numai al tau si pe care sa-l lasi prada trecutului, casei, camerei din copilarie? O papusa din portelan, un trenulet, un pulover drag pe care l-ai primit de la cineva drag, cand erai mic?
 
Si exista o explicatie pentru sentimentul de dor. Se spune ca pierzi intaririle pe care le-ai primit, pe care ti le-a oferit persoana in cauza, obiectul. Ti-e dor, un sentiment de gol imens in care parca vezi doua bluze asezate la o masa si vorbind una cu cealalta. Sunt doua forme lipsite de continut.
Ultima actualizare Joi, 28 Iulie 2011 08:53
Citeşte mai mult...
 
De ce anume ti-e frica? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 24 Iulie 2011 14:11
Si pentru ca am avut parte de un profesor care te invata "prin franturi de viata" teoria, vreau sa va impartasesc si voua opinia lui: "tabieturile pe care le avem, masurile de protectie pe care ni le luam, incertitudinea traita in situatiile noi, sunt toate forme ale anxietatii noastre, ale fricii".
 
Si acum iata cum se poate aplica in viata noastra aceasta sintagma:
- de cate ori, fiind student nu te-ai trezit dimineata atunci cand cocosul canta pe gard pentru a-ti repeta pentru ultima data inainte de examen? - te-ai intrebat de ce iti iei cu tine talismane cand mergi la un examen?
 
- de ce suni de vreo 10 ori la agentia care se ocupa cu biletul tau de vacanta ca sa fii sigur/a ca totul va fi bine?
- de ce te uiti de vreo 4 ori la prognoza meteo, pe site-uri diferite inainte de a merge intr-o excursie? (de ce nu e suficient o singura data?)
- de ce vrei mereu semne de iubire din partea partenerului de cuplu? ai impresia ca daca nu-ti spune in fiecare zi ca te iubeste, sentimentele lui/ei s-au schimbat?
Ultima actualizare Duminică, 24 Iulie 2011 14:19
Citeşte mai mult...
 
Un mister al mintii umane- ne putem controla visele? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 21 Iunie 2011 22:43
"Este posibil sa influentam visele cu o tehnica numita <>. Daca vrei sa visezi despre un anumit subiect, concentreaza-te asupra lui cand esti in pat. Deoarece visele sunt vizuale, retine o imagine referitoare la acel lucru in mintea ta, in timp ce adormi" a spus Barrett, cercetator. Puteti, de asemenea, pune un obiect sau o fotografie care reprezinta visul dorit, pe noptiera de langa pat, ne sfatuieste Barrett.
 
O alta componenta cheie este sa folosim creativ visele si sa evitam sa sarim din pat, in momentul in care ne trezim. Procedand astfel, inseamna ca veti pierde jumatate din continutul visului vostru. Daca nu va amintiti un vis imediat, gasiti in continuare si vedeti daca va vine un gand sau o imagine in minte. Uneori, un vis intreg se va intoarce, coplesindu-va" a spus Barrett.
 
Planul celei de-a doua strategii este sa folosim informatiile aratate de inconstientul nostru, cand dormim. Este greu sa stabilim un raport exact intre mintea noastra inconstienta si cea constienta, dar psihologii il estimeaza de a fi de noua la unu. Am putea crede ca gandirea noastra reprezinta cea mai buna strategie de rezolvare a problemelor, dar puterea mintii nostre constiente este relativ redusa. Si meditatia noastra obsesiva asupra unei probleme este strans legata de stres, depresie si anxietate. Deci, ingaduind mintii noastre inconstiente sa lucreze, acest aspect poate fi mai sanatos si mai eficient.
Citeşte mai mult...
 
Stiai ca exista o gena pentru infidelitate? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 16 Iunie 2011 09:29
Cat de sigur esti pe partenerul tau? Crezi ca nu te va insela niciodata si iti va fi fidel asa cum ti-a promis in prima seara? S-ar putea ca, comportamentul lui/ei sa nu fie neaparat unul gresit, ci mai degraba ”dictat de gene”.
Oamenii de stiinta sustin faptul ca, 1 din 4 persoane nascute tinde sa devina mai tarziu in dezvoltarea sa, un necredincios in relatia cu partenerul de viata. Se pare ca este explicatia perfecta pentru cei care-si intorc capul la tot pasul dupa reprezentantii sexului opus. Unii oameni pur si simplu nu s-au nascut sa fie fideli. Cercetatorii au descoperit o gena care predispune oamenii la comportamentul de a-si insela partenerul de viata. Ei sustin ca, cei cu o astfel de gena atunci cand isi inseala perechea au parte de aceleasi descarcari chimice la nivel cerebral ca si jucatorii impatimiti de noroc sau alcoolicii atunci cand isi savureaza bautura.
Ultima actualizare Joi, 16 Iunie 2011 09:29
Citeşte mai mult...
 
Vlad Filat despre explozia de la Chisinau: Este un atentat PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Iunie 2011 15:35
Premierului moldovean Vlad Filat a declarat miercuri ca "Explozia de ieri din centrul Capitalei a fost o crima odioasa. Din datele operative pe care le avem este vorba despre un atentat", relateaza Unimedia. Politia moldoveana a exclus ipoteza ca explozia de marti, din centrul Chisinaului, in urma careia Igor Turcanu, presedintele Federatiei de Tenis din Republica Moldova si seful staffului campaniei electorale a lui Mihai Godea (prim-vicepresedintele PLDM), a murit la spital, ar avea legatura cu activitatea politica a acestuia.
Ultima actualizare Joi, 16 Iunie 2011 23:17
Citeşte mai mult...
 
Anxietatea traita de sportivi PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 30 Mai 2011 15:05

Anxietatea este o problema cu care se confrunta majoritatea sportivilor. Vorbim de anxietatea de performanta pe care o traiesc inaintea unei competitii, in timp ce se antreneaza. Aceasta poate afecta destul de mult performanta in timpul competitiei sportive si poate duce chiar la un esec real, in ciuda eforturilor si a exersarii profunde de dinainte (Weinberg & Genuchi, 1980). Astfel ca e important sa intelegem factorii care predispun atletii si sportivii, in general, din orice domeniu la experientierea anxietatii.

 

Antrenorii, psihologii echipei/clubului,dar si sportivii pot sa lucreze impreuna nu numai la antrenarea unor grupe musculare necesare competitiei, ci si la nivel de psihic, Multi oameni considera ca a fi sportiv e floare la ureche. De ce ai nevoie? O anumita abilitate si gata. Inveti sa dai cu piciorul in minge sau sa o bati de cateva ori in apropierea cosului de baschet si te-ai imbogatit peste noapte. Nu e nevoie de prea multa munca si nici de pregatire pentru asa ceva. Dar, la nivel cerebral, cognitiv (al gandirii) exista adevarate procese care se desfasoara intr-un ritm la fel de mare ca si la un angajat ce sta la birou si lucreaza o zi intreaga cu hartii si cifre. Spre exemplu, un individ care practica scrima trebuie sa anticipeze, sa planifice si sa ia cea mai buna decizie pentru a-si coordona in mod corect ochii, bratele si picioarele cu o viteza cat mai mare.

Ultima actualizare Luni, 30 Mai 2011 15:06
Citeşte mai mult...
 
Traim mai mult, dar nu mai sanatos: Copiii nascuti astazi vor suferi un an in plus de dizabilitati decat cei nascuti acum 3 decade PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 10 Mai 2011 08:17
Marea majoritate dintre noi ne dorim sa traim cat se poate de mult, insa putini constientizam ideea ca, nu intotdeauna ceea ce este mult este si bun. Din pacate, a trai mai mult implica a avea de-a face o perioada mai indelungata cu dizabilitatea. Studiile arata ca, speranta de viata creste foarte mult mai ales pentru copiii nascuti in aceste perioade, insa ei vor avea parte de ani mai multi in care vor duce pe umeri o boala cronica fata de copiii care s-au nascut cu cel putin 30 de ani in urma.
Cercetatorii sustin ca, baietii nascuti in anul 2007 vor avea cu 13,7 ani, in medie mai mult de trait cu o boala ce implica dizabilitate, comparat cu 12,8 ani cat era specificat pentru baietii nascuti in anul 1981. In ceea ce le priveste pe femei, diferenta este de 8,7 ani comparativ cu 6,4 ani de calitate scazuta a vietii pentru cele nascute in anul 1981. 
De exemplu, in anul 1998, un baiat de 20 de ani se putea astepta sa traiasca aproximativ 45 de ani fara a suferi de vreo boala cardiaca, cancer sau diabet. In anul 2006, anii expectati sa traiasca fara vreo boala din cele enumerate mai sus, a scazut la 43,8. Sanse de a trai mai mult, dar si mai bine exista avand in vedere studiile din domeniul gerontologiei, dar si al medicinei.
Ultima actualizare Marţi, 10 Mai 2011 08:21
Citeşte mai mult...
 
Ce este burn-out-ul sau epuizarea prin munca? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 28 Aprilie 2011 11:12

Burn-out-ul se refera la pierderea satisfactiei din munca pe care un om o realizeaza si aparitia epuizarii din cauza acesteia. Simptomele cele mai frecvente sunt: plictiseala, apatia, eficienta redusa la locul de munca, performante scazute, lipsa motivarii, deziluzia si dezinteresul, frustrarea, precum si deznadejdea (Brody, 1982). Exista trei stadii in acest proces:
1. oboseala, sentimentul de stoarcere, pierdere si lipsa dorintei de a mai oferi ceva, celor din jur


2. cinism si ironia cu privire la munca pe care o face, angajator si conditiile de lucru


3. declararea faptului ca, propria sa cariera a fost un insucces si ca eforturile lui nu au fost luate in considerare, ci s-au irosit in timp

Ultima actualizare Vineri, 11 Noiembrie 2011 16:19
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact