logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
~Am o singura viata asa ca mananc cat vreau si ce vreau~ PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 08 Ianuarie 2013 11:53

Gras, bolnav si aproape mort este numele unui documentar aparut in anul 2010 care spune povestea unui australian decis sa isi schimbe stilul de viata. La doar 41 de ani, Joe Cross depasise cu mult kilogramele pe care ar fi trebuit sa le aiba conform constitutiei, fusese diagnosticat cu o multime de boli, iar seara, inainte de a se pune la somn lua un pumn de pastile prescrise de medic. Australianul alege sa isi schimbe stilul de viata pornind de la o simpla intrebare: daca atunci cand eram mici si ne loveam, nu trebuia sa facem nimic fiindca organismul avea puterea de a vindeca ranile exterioare, de ce nu s-ar putea intampla acelasi lucru si pe interior? Dandu-si seama ca prioritatile sale pana la 41 de ani au dus mai mult la satisfactii profesionale si financiare implicit, neglijandu-si starea de sanatate, personajul principal alege un stil alimentar bazat numai pe sucuri naturale din legume timp de 60 de zile.

 
Documentarul e presarat de informatii stiintifice, recomandari si dezbateri ale unor specialisti amintind de teoria evolutionista a oamenilor antici impartiti in cele doua categorii: culegatori si vanatori. Daca demult eram nevoiti din cauza conditiilor de mediu sa ingurgitam cat mai multa manacare in perioada in care aceasta se gasea cu usurinta, organismul nostru se hranea implicit si pentru perioadele in care a-ti procura mancare era destul de greu. Totusi stilul nostru de viata s-a schimbat, insa din punct de vedere al alimentatiei putem spune ca am luat-o razna. Mancam mai mult decat are nevoie organismul nostru fara a mai face activitati care sa presupuna consumul de calorii si de energie: mergem la birou cu masina, stam pe scaun cate 7-8 ore pe zi, ne asezam comozi in fata televizoarelor si ne bombardam casa cu o multime de obiecte casnice care ne fac munca mai usoara- cu cat e nevoie sa depunem mai putin efort cu atat e mai bine pentru comoditatea noastra, insa mai rau pentru corpul nostru.
Ultima actualizare Marţi, 08 Ianuarie 2013 14:37
Citeşte mai mult...
 
Ce se mai petrece prin ”targ” anul acesta? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 07 Ianuarie 2013 02:08

Iata ca a venit si neplacutul an 2013. Spun neplacut fiindca o mare parte din locuitorii acestei planete au o mica-mare problema cu numarul 13. Va fi cu noroc sau cu ghinion? Inca nu stim, dar stim ca ne place. Cum am inceput noul an? Bombardati cu stiri care ne-au socat si care parca prezic un an sumbru. La nivel local, o crima in Sighet, la nivel national moartea marelui Sergiu Nicolaescu. Pe langa toate acestea mai vin si scumpirile, marirea taxelor si a impozitelor. E ceva obisnuit parca.

Luna ianuarie mereu pare sa aduca romanilor, de ani buni astfel de vesti. Si totusi ce ne dorim de la noul an? Am ascultat pe toate posturile, unii mai interesati, altii mai putin, previziunile. Ce va fi sa fie. De ce? Nevoia de predictibilitate. Vrem sa stim ce ni se va intampla. Poate-poate vom reusi sa miscam altfel lucrurile sau dimpotriva sa ne pregatim psihic pentru ceea ce va urma. Horoscopul la fiecare zodie in parte afiseaza atat intamplari fericite, cat si nefericite. Parca anul acesta au fost mai mult avertizati reprezentantii tuturor zodiilor: sa aiba grija cu sanatatea, cu banii, vor pierde ceva important, vor avea loc despartiri, posibile accidente etc. Pe cine sa credem?

Ultima actualizare Marţi, 08 Ianuarie 2013 09:44
Citeşte mai mult...
 
Efectele unei stime de sine scazute asupra adolescentilor PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 03 Ianuarie 2013 17:36

  Stima de sine promoveaza scopurile, expectantele/asteptarile pe care le avem intr-o anumita situatie, mecanismele de coping si comportamentale la care apelam. Toate acestea faciliteaza productivitatea achizitiei si a experientelor de munca si impiedica problemele de sanatate mentala si fizica, consumul de substante si comportamentul antisocial. Unele studii sustin ca stima de sine nu joaca un rol cauzal in prezicerea adaptarii personale in urma unei situatii prin care am trecut. O directie e ca stima de sine e un fenomen al rezultatelor sociale pe care le obtinem. Daca ni se intampla lucrui bune in viata atunci stima de sine e crescuta, in caz contrar e scazuta. Astfel, stima de sine este o consecinta mai mult decat o cauza a adaptarii pozitive sociale.

Ultima actualizare Joi, 03 Ianuarie 2013 20:32
Citeşte mai mult...
 
Banii pot cumpara fericirea ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 13 Decembrie 2012 10:43

Banii si fericirea sunt doua lucruri dupa care cei mai multi dintre noi umblam tot timpul. Vrem fie sa ii castigam, fie sa crestem in cantitate cele doua lucruri cat se poate de mult. Cunoastem insa zicala "banii nu pot cumpara fericirea". Sa fie oare chiar asa? Michael Norton sustine ca banii de fapt pot cumpara fericirea atata timp cat stii cum sa ii cheltui. Daca ai bani si nu esti fericit inseama ca nu i-ai cheltuit asa cum ar fi trebuit.

 

Au existat numerosi cercetatori care au incercat sa vada cum anume le schimba viata, banii castigati la loterie, celor care au extras potul cel mare. Desi castigatorii cred ca vor avea o viata mult mai buna, ca a dat norocul peste ei, in scurt timp, viata lor este ruinata. Ei cheltuie toti banii pe care ii au rapid, iar prietenii pe care ii au devin si mai buni prieteni atunci cand primesc cateva "imprumuturi". Tot aceste studii au aratat ca cei care au castigat la loterie au devenit antisociali si chiar egoisti. Astfel, probabil ca banii nu ne fac fericiti fiindca ii cheltuim pe lucruri gresite, pentru ca ii cheltuim pentru noi.

Citeşte mai mult...
 
Perspectiva din care privim lucrurile inseamna totul PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 12 Decembrie 2012 10:21

Cu siguranta v-ati intrebat de multe ori care este rolul tigarii? Motivele pentru care oamenii fumeaza pot sa fie foarte diferite, dar si modul in care ceilalti ii percep pe fumatori si/sau pe nefumatori poate fi la fel de diferit. Cercetatorul Rory Sutherland vorbeste despre perspectiva pe care oamenii o au asupra acestor 2 categorii de persoane, fumatori si nefumatori, la o petrecere sau intalnire sociala.

 

A aprinde o tigara poate fi si un motiv de a evada dintr-o discutie. Atunci cand nu esti interesat de discutia pe care o ai poti aprinde o tigara, iar gandurile tale zburda spre alte directii oferind interlocutorului impresia ca de fapt il asculti. Rory sustine umoristic faptul ca, a sta intr-un colt al incaperii si a nu fuma poate fi perceput de ceilalti ca si un semn al antisocializarii, iar a fuma singur intr-un colt te poate transforma in ochii altora, drept un filosof.

Ultima actualizare Miercuri, 12 Decembrie 2012 20:11
Citeşte mai mult...
 
La ce te gandesti cand spui "gratitudine"? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 27 Noiembrie 2012 10:10
Gratitudinea reprezintă ”un simțământ de mulțumire și bucurie ca și răspuns la primirea unui dar, indiferent dacă darul este un beneficiu tangibil de la o persoană specifică sau un moment de mulțumire și pace evocat de frumusețea naturală” (Emmons, 2004, p. 554). Gratitudinea este o sursă de virtute umană fiindcă promovează well-being-ul personal (starea de bine) și relațional (Emmons & Crumpler, 2000) și este o trăsătură înalt valorizată- una încurajată de mulți filosofi de-a lungul timpului (de exemplu Cicero) și de către marii promotori ai religiilor lumii.
 
Gratitudinea este o trăsătură emoțională, o dispoziție sau o emoție (McCullough et al., 2002). Gratitudinea-trăsătură sau dispoziția de a avea gratitudine este ”o tendință generalizată de a recunoaște și a răspunde cu emoții de recunoștință la rolurile altor oameni benevolenți în experiențele pozitive și consecințele pe care o persoană le obține” (McCullough et al., p.112). Oamenii cu un nivel ridicat de gratitudine ca și trăsătură experiențiază și exprimă gratitudinea mai ușor, mai des și mai puternic.
Ultima actualizare Marţi, 27 Noiembrie 2012 10:16
Citeşte mai mult...
 
Ce ne facem cu iubirea? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 16 Octombrie 2012 22:55
Iubirea si relatiile romantice sunt un subiect controversat. "Cine iubeste si lasa, Dumnezeu sa-i dea pedeapsa" ar spune cantecul, nu-i asa? Totusi cum putem prezice daca o relatie va functiona sau nu? Cuplurile sunt diferite, la fel si oamenii care le compun, astfel ca am putea trage concluzia: nu exista un stil anume de a iubi. Eh va spun ca va inselati. Psihologul Karla F. Brock a aplicat unui numar de 186 de cupluri un chestionar numit Love Attitudes Scale (LAS, Hendrick& Hendrick, 1986) care evalueaza 6 stiluri de iubire propuse de cercetatorul Lee (1973):
eros- iubirea unei persoane ideale,
ludos- iubirea ca un joc,
storge- iubirea amicala,
mania- cuprinde eros si ludus si inseamna iubire obsesiva,
pragma- cuprinde ludos si storge insemnand iubirea realista si practica si
agape- cuprinde eros si storge- iubirea dezinteresata.
 
Rezultatele obtinute de pe urma completarii chestionarelor partenerilor din cuplu au aratat ca, stilul de iubire este un bun predictor pentru calitatea relatiei romantice dintre parteneri. Astfel: erosul si agape sunt asociate cu un nivel ridicat de recompense, satisfactii, investitii, angajamente si costuri reduse. Ludos presupune exact opusul. Stilul de iubire al partenerilor este influentat si de alte caracteristici ale relatiei. In plus, cuplurile reusite sunt cele care au un stil similar de iubire (cu exceptia ludosului si a maniei), iar partenerii intre care exista discrepante intre atitudinile de iubire se pare ca nu au parte de o relatie prea reusita. Calitatea relatiei de cuplu se modifica odata cu trecerea timpului si acumularea experientei de cuplu. Rezultatele cercetarii arata ca ceea ce noi credem atunci cand iubim conteaza foarte mult pentru calitatea relatiei pe care ambii parteneri o experientiaza.
Ultima actualizare Marţi, 16 Octombrie 2012 23:13
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: A fi introvert sau extrovert, asta-i intrebarea ?! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 05 Octombrie 2012 09:59
A fi introvert sau extrovert, cum e mai bine? Ideea este ca nu avem de ales. Fiecare dintre noi ne nastem cu trasaturi specifice introversiunii sau extroversiunii. Avem de ales cum sa fim? Da, atata timp cat ne modificam stilul de a ne comporta in societate, in public. Modul in care ceilalti ne judeca ne influenteaza comportamentul. Societatile vestice pun accentul pe extroversiune, iar cele estice apreciaza introversiunea. Este greu pentru o persoana introverta care traieste in vest, sa se comporte extrovert pentru a fi mai usor acceptata in societate. Scolile promoveaza extroversiunea si marseaza pe  munca in grup, pe expuneri in public, discutii libere si manifestare sociala. Unii introverti ajung sa se comporte in asa fel incat sa demonstreze ca pot fi extroverti, doar pentru a fi acceptati de mediul social in care traiesc. Cu toate acestea, studiile arata ca cei introverti pot fi lideri mai buni, au rezultate scolare mai bune decat extrovertii. De ce? Pentru ca a fi introvert inseamna a agrea linistea si singuratatea. A fi extrovert se refera la a trai intr-un mediu plin de stimuli. Ori stimulii ne fac sa ne pierdem din concentrare. A fi un lider introvert inseamna a accepta ideile altora si a permite oamenilor asupra carora ai ~control~ sa se manifeste la locul de munca asa cum simt.
Ultima actualizare Vineri, 05 Octombrie 2012 10:56
Citeşte mai mult...
 
Evolutia poate explica efectul Placebo? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 11 Septembrie 2012 10:18
Sa fim seriosi, efectul Placebo nu are de fapt, niciun efect. Asa ar spune marea majoritate dintre noi, nu-i asa? Cineva care de exemplu sufera de o raceala sau o infectie usoara poate sa se recupereze la fel de usor daca ar lua o pastila gen placebo sau o pilula cu efect asupra racelii. Acest lucru sugereaza faptul ca, oamenii sunt capabili sa isi revina singuri, sa se trateze "de la sine", fara a mai avea nevoie de o pastila. Si atunci, de ce apelam la acestea?
 
Noi dovezi ofera o posibila explicatie evolutionista si sugereaza ca sistemul nostru imunitar are un buton de on-of, controlat de minte. Aceasta explicatie survine din studiile pe animale. Peter Trimmer, biologist la Universitatea Bristol din UK a aratat ca hamsterii siberieni lupta prea putin cu o infectie atunci cand se aprinde o lumina deasupra custii lor in zilele scurte si noptile lungi de iarna. Dar daca se schimba paternul de lumina pentru a da impresia zilelor de vara, se produce un raspuns imun complet. La fel se intampla si cu oamenii care daca iau o pastila cred ca se vor insanatosi, raspunsul sistemului imunitar fiind dublat. Asadar, atat la oameni, cat si la hamsterii siberieni, o interventie externa creeaza un "click" mental care porneste raspunsul la nivel de sistem imunitar. Conform altor cercetatori, raspunsul hamsterilor atunci cand se creeaza atmosfera specifica verii se datoreaza faptului ca, la nivel inconstient, aceste animale inteleg ca vara exista mai multe rezerve de mancare pentru a sustine intreg organismul si recuperarea acestuia. Si noi raspundem inconstient la tratament pentru ca ne dam seama ca infectia isi va reduce din consecinte, permitand astfel imunitatii sa actioneze fara a consuma prea mult din resursele organismului. Se pare ca atunci cand mediul este nefavorabil, animalele tind sa se recupereze mai repede tocmai in ideea de a "strange" cat mai multe resurse.
Ultima actualizare Marţi, 11 Septembrie 2012 10:53
Citeşte mai mult...
 
Familiile bogate "asculta"economia mai degraba decat evolutia PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 13:52
"Mergeti si va inmultiti" era sfatul dat la inceputul omenirii, dar pare a fi un sfat prost dat parintilor care doresc sa asigure succesul si stabilitatea economica, descendentilor. Un studiu din Suedia pe 5 generatii confirma faptul ca, familiile instarite tind sa ramana mici ca si numar, restranse, in ciuda presiunilor evolutiei de a avea cat mai multi urmasi.
 
Biologistii evolutionisti sunt interesati sa studieze acest fenomen curios care a lovit societatea industrializata: familiile bogate opteaza pentru unu sau doi copii, ceea ce inseamna ca nu par a fi interesati sa maximizeze procesul reproductiv.
Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 14:06
Citeşte mai mult...
 
Canabisul consumat in perioada adolescentei poate duce la declin cognitiv PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 29 August 2012 10:49
Studii recente realizate pe consumul de canabis demonstreaza faptul ca cei care consuma canabis de la o varsta frageda sunt mult mai expusi declinului cognitiv, decat restul populatiei care nu consuma. Astfel, un adolescent care consuma regulat canabis poate suferi o scadere in IQ de 8 puncte atunci cand ajunge in perioada de adult mijlociu. Cu toate ca exista si studii care arata beneficiile consumului de canabis pentru sanatate, exista suspiciuni cum ca ar afecta in mod direct procesele gandirii (luarea de decizii, planificarea etc.).
Cercetatori din Carolina de Nord au studiat un grup de 1 000 de persoane de la nastere si pana la varsta de 38 de ani. Acestora li s-a masurat IQ-ul la varsta de 13 ani, inainte ca vreunul sa fi consumat canabis si ulterior, la varsta de 38 de ani. Studiul a demonstrat ca, cei care au dezvoltat o dependenta fata de canabis au avut un declin in IQ pierzand 6 puncte din scorul initial, in functie de cat de devreme au inceput sa consume canabis. 
Ultima actualizare Miercuri, 29 August 2012 12:22
Citeşte mai mult...
 
Stresul poate cauza imbatranirea creierului la femei? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 28 Iulie 2012 08:44
In ciuda faptului ca am aflat cu totii faptul ca, femeile traiesc mai mult decat barbatii, se pare ca, la nivel cerebral, imbatranesc mai repede. Care este motivul? Unii cercetatori sustin ca o viata stresanta poate duce la imbatranirea mai rapida a creierului, in cazul femeilor, cel putin. Atunci cand oamenii imbatranesc, unele gene devin mai active, in timp ce altele dimpotriva, am putea spune, mai lenese. Aceste modificari pot fi observate in creier printr-un set de molecule ARN care indica activitatea unor gene intr-o populatie de celule.
 
Mehmet Somel, un biologist renumit in studiul ARN-ului a observat ca paternul de activare si dezactivare ce are loc odata cu trecerea anilor e mai puternic in cazul femeilor decat al barbatilor, in special in zona cortexului prefrontal (responsabil cu o serie de activitati precum: planificarea, luarea deciziilor etc.). Aceste rezultate vin oarecum in contradictie tinand cont ca stim faptul ca, femeile au o durata de viata mai lunga decat cea a barbatilor. Cercetarile in domeniu mai aprofundate au aratat ca aceste modificari par a avea drept cauza, elemente ce tin de mediul de viata si nu neaparat de partea biologica. Somel sustine ca, "o incarcatura puternica de stres poate duce la imbatranirea mai accelerata a creierului femeii si implicit la un declin mai puternic". Pentru a sustine aceasta teorie, studiile realizate pana in prezent s-au facut pe maimute, iar rezultatele confirma ipotezele.
Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Iulie 2012 08:46
Citeşte mai mult...
 
Care este legatura dintre dans si ovulatie? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 19 Iulie 2012 10:28
Femeile care doresc sa ii impresioneze pe barbati prin dansul lor, ar fi bine sa tina cont de acum inainte si de perioada din luna in care se afla. Studii recente demonstreaza faptul ca, in perioada lor fertila, femeile sunt percepute ca mult mai atractive dansand in fata barbatilor. Cum se desfasoara astfel de studii? Nimic mai simplu: barbatilor li se prezinta filmulete cu femei care danseaza, iar ei ofera o nota sau un calificativ. Doamnele si domnisoarele aflate mai aproape de momentul ovulatiei sunt considerate mult mai seducatoare, decat cele care se afla in orice alta perioada a ciclului reproductiv. Pentru a nu influenta rezultatele, filmuletele au fost editate in asa fel incat barbatii sa vada doar corpul femeii, nu si fata ei.
 
In 2007, cercetatorii de la o universitate din Mexic au aratat ca, dansatoarele din cluburi primesc bacsis mai mare atunci cand se afla in apropierea ovulatiei si danseaza fata de restul. dansatoarelor. Psihologul Fink speculeaza ca atractivitatea crescuta din apropierea ovulatiei este rezultatul schimbarilor fiziologice care sunt in mare legatura cu nivelurile crescute de estrogen. "Estrogenul are efecte asupra controlului musculaturii, cu performante in abilitatile existente, cu ligamentele si tendoanele, astfel ca pare ceva natural sa concluzionam ca ar putea afecta miscarile corpului", sustine psihologul.
Ultima actualizare Joi, 19 Iulie 2012 10:45
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact