logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
Somnul si tulburarile de respiratie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 19 Iunie 2010 06:46

Ti s-a intamplat sa ti se spuna ca ai momente in care nu respiri in timpul somnului? Daca das au pur si simplu cunosti persoane cu astfel de probleme atunci informatiile urmatoare iti vor fi de folos.

 

 Sindromul de apnee de somn obstructivă este o tulburare de somn destul de frecventa in legatura cu respiratia. Ea se caracterizeaza rin episoade repetate de obstructie/ blocare a cailor aeriene superioare (nas si gura), in timpul somnului. Apare mai frecvent la indivizii supraponderali si duce la o somnolent excesiva. Aceasta tulburare e insotita si de gafaieli si perioade de liniste/ silentium respirator care dureaza 20-30 de secunde. Respiratia zgomotoasa apare atunci cand o cale aeriana este obstructionata partial si e prezenta de multi ani, adesea din copilarie. Din pacate din cauza respiratiei zgomotoase, somnul celor din jur, cu precadere al partenerului de viata este profund afectat. El poate ajunge sa se mute intr-un alt pat, o alta camera din cauza miscarilor bruste, a respiratiei si gafaielilor permanente din timpul noptii. Terminarea unui episod de respiratie zgomotoasa e la fel de brusc, prin miscari ale corpului si tresarire puternica, suspine si murmure. Indivizii afectati de o astfel de tulburare sunt inconstienti de problemele pe care le au si pe care le cauzeaza partenerului de viata.

Citeşte mai mult...
 
Afla ce nu stiai despre somn PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 18 Iunie 2010 08:36
Somnul este o stare comportamentala a libertatii de a percepe cu indisponibilitate pentru mediul înconjurator, acompaniat de modificari la nivel cerebral (Zepelin, 1987). Este o stare periodica si reversibila in care toate functiile organismului nostru incetinesc : ritmul respirator, cardiac, scade temperatura corporala cu aproximativ 0,5 grade Celsius si are loc si o diminuare a functiilor secretorii, cu exceptia rinichiului (N. Nicolau, 1997).


Stiai ca, daca nu exista un ciclu regulat de somn, corpul nostru resimte acest lucru? Cum anume? Prin: scaderea rapiditatii de vindecare in urma unei suferinte, metabolismul este dat peste cap, organismul este mai predispus la infectii si imbolnavire, functionarea creierului, dar si a memoriei este afectata.
Ultima actualizare Vineri, 18 Iunie 2010 08:43
Citeşte mai mult...
 
Ce e cu adevarat important pentru tine? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 12 Iunie 2010 10:45
Cred ca te-ai intrebat si nu de putine ori, de ce nu iti mai ajunge timpul? Parca zboara prea repede, parca de-abia de o ora te-ai trezit si iata e deja amiaza. Din pacate, un dezavantaj al lumii in care traim il reprezinta viteza cu care totul se intampla. Ne indragostim in doua secunde, ne implicam intr-o relatie fara sa stam prea mult pe ganduri, ne despartim, iesim in oras, dam examene si apoi sarbatorim s.a.m.d. Cu toate astea, unii oameni raman fixati perioade bune din viata pe un alt domeniu. “Acum, cariera este pe primul plan”, “nu ma intereseaza nimic altceva decat sa ma inteleg bine cu partenerul meu de viata”,  “vreau sa ma distrez pentru ca acum e momentul”; acestea sunt cateva din interpretarile pe care oamenii la fac raportandu-se la viata lor. Astfel ca, ajung sa puna mai mult pret pe un singur domeniu de viata. Incearca sa realizezi pe o foaie de hartie, cu creionul, un cerc. Acesta reprezinta 100%. Noteaza in afara lui urmatoarele categorii: familie, job/scoala, timp liber, iesit cu prietenii, relaxare, distractie. Acum incearca sa oferi cate un procent acestor categorii. Cat de multe procente din 100% ocupa acum, familia in viata ta? Din procentele ramase, cat ocupa scoala sau jobul? Cum imparti procentele ramase pentru restul categoriilor? Dupa ce ai realizat o impartire acurata, deseneaza procentele prin felierea diagramei. Poti sa si colorezi fiecare felie in parte.
Citeşte mai mult...
 
Tu stii ce stil de iubire ai? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 07 Iunie 2010 11:49
Printre prieteni/prietene se vorbeste frecvent despre relatiile pe care unii le au sau altii si le doresc. Relatiile cu un partener de sex opus par sa fie distincte, in functie de trasaturile partenerilor, insa de-a lungul anilor s-au elaborate numeroase chestionare pentru a vedea ce anume au oamenii in comun atunci cand iubesc. Cate stiluri de iubire exista?


Scala stilurilor de iubire, denumita in engleza, Love Attitudes Scale (LAS) a fost elaborata de un cuplu din viata reala de cercetatori,  Hendrick and Hendrick  in anul 1986. Scala a fost conceputa pentru a masura diferitele atitudini/stiluri de iubire pe care oamenii le au. S-a constatat ca ar exista 6 stiluri: pasionala, ludica, parteneriat, pragmatica, dependenta si altruista.
Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna sa gandim rational? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 05 Iunie 2010 08:35
Vi s-a intamplat vreodata sa vedeti pe cineva reactionand intr-o situatie complet diferit decat ati fi facut-o voi? Cu siguranta ca da. Iata un exemplu: va aflati in vizita la la niste prieteni de familie. Copilul acestora urla din rasputeri pentru ca vrea si el putina cafea sa i se puna in cana. Esti deja enervat in aceasta situatie, doar ca, parintii nu reactioneaza in niciun fel. Ii zambesc copilului spunandu-i ca nu va primi si continua sa discute cu tine intr-un mod foarte calm. Probabil ca, tu aflat in aceeasi situatie ai fi reactionat diferit, l-ai fi plesnit, l-ai fi trimis in camera lui sau undeva la colt pentru comportamentul urat manifestat de fata cu altii sau oricum ai fi luat o atitudine. De ce crezi ca in aceeasi situatie, doua persoane reactioneaza in mod diferit? Tu te-ai enerva, in timp ce parintii ar ramane calmi? E ceva la mijloc in afara de tipul de personalitate al oamenilor? Raspunsul este da. Aaron Beck si Albert Ellis sunt doi cercetatori foarte mari care prin formele de terapie pe care le-au propus (primul, terapia cognitiv comportamentala si cel de-al doilea, terapia rational cognitiv-comportamentala) au incercat sa evidentieze faptul ca, emotiile pe care oamenii le traiesc nu se datoreaza situatiei in sine, ci modului in care ei vad si interpreteaza realitatea. Astfel ca, e plauzibil de ce doi oameni in aceeasi situatie pot sa reactioneze total diferit, nu-i asa? Tot acesti cercetatori sustin ca, gandurile oamenilor pot fi impartite in ganduri rationale (care ne sunt utile si ne ajuta) si irationale (nu ne ajuta cu nimic).  Cele irationale se impart in 4 mari categorii:
Citeşte mai mult...
 
La multi ani, copilului din tine! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 31 Mai 2010 23:44

"Hai mai bine despre copilarie sa povestim, caci ea singura este vesela si nevinovata. Si, drept vorbind, acesta-i adevarul. Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine, sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire....Asa eram eu la varsta cea fericita, si asa cred ca au fost toti copiii, de cand ii lumea asta si pamantul, macar sa zica cine ce-a zice."

(Ion Creanga - Amintiri din copilarie)

 

Copilaria este intr-adevar o perioada foarte importanta pentru dezvoltarea de mai tarziu si transformarea copilului intr-un adult responsabil, chibzuit, dornic de reusita, motivat pentru a cauta solutii si a face fata neprevazutului.

 

Prima zi a lunii iunie a fost declarata in 1924, Ziua Internationala a Copilului prin intermediul Ligii Natiunilor Unite care a adoptat Declaratia Drepturilor Copilului. Cu toate acestea, in principiu, tarile cu un regim sau un fost regim comunist au pastrat data de 1 iunie pentru aceasta sarbatoare. De exemplu, Japonia, Coreea de Sud sarbatoresc aceasta zi pe data de 5 mai, Germania de Est pe 1 iunie, in timp ce, localnicii din partea vestica, pe 20 septembrie. Nu se stie exact de ce a fost aleasa ziua de 1 iunie, dar se stie ca, un consul general chinez a strans la San Francisco un numar mare de copii orfani chinezi pentru a sarbatori Festivalul Barcii Dragonului in 1925, iar ziua se suprapune cu Conferinta Internationala pentru Bunastarea Copiilor de la Geneva din acelasi an. Ideile care sunt la baza acestei sarbatori sunt urmatoarele:
Citeşte mai mult...
 
Caracteristicile unei relatii romantice - rezultatele chestionarului PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 30 Mai 2010 08:40
Acum o saptamana v-am propus pe Sighet Online un chestionar ale carui intrebari viza caracteristicile unei relatii romantice moderne.  Timp de 7 zile, datele s-au adunat de la oameni aflati in diverse orase si zone ale tarii. In total, 63 de persoane au raspuns la chestionarul nostru, dintre care, 47 au fost femei si 16 barbati.
 
Chiar daca disponibilitatea doamnelor si domnisoarelor a fost mai mare, pe aceasta cale dorim sa le multumim tuturor celor ce au accesat chestionarul si au raspuns la intrebari. Cum sunt barbatii? Ce cred despre partenerele lor? Ce fac cuplurile atunci cand au timp liber, cand au facut o surpriza celui drag si cand anume au fost surprinse cel mai recent de partener?
 
La toate aceste intrebari avem acum un raspuns. Iata cum stau lucrurile:
Citeşte mai mult...
 
Semneaza pentru tine! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 26 Mai 2010 16:10
Stilul de viata sanatos implica pe langa o alimentatie echilibrata si exercitii fizice. Daca te afli in categoria celor care incearca de cateva saptamani/luni bune sa-si schimbe putin stilul de viata prin adaugarea unor stropi de miscare in viata lor, atunci ar fi bine sa tii cont de urmatorul exercitiu pe care ti-l propunem. El se refera la a incheia o intelegere intre tine si altcineva. Cauta o persoana apropiata care stii ca te poate ajuta si sustine din punct de vedere moral. Poate fi un prieten foarte bun, partenerul de viata, sora/fratele, unul din parinti etc. Ce anume trebuie sa faci? Gandeste-te ce vrei sa schimbi in viata ta pentru a avea un stil de viata mai sanatos. Vrei sa mananci sanatos? Atunci gandeste-te sa introduce de exemplu fructele sau legumele in alimentatia ta. Vrei sa faci mai multa miscare? Atunci propune-ti obiective simple si directe de genul: sa alerg in fiecare seara in jurul casei, sa fac doua serii de abdomene, una dimineata si alta seara, sa merg la inot o data pe saptamana, sa practic tenisul cu prietenii, o seara pe saptamana etc. Dupa ce ai stabilit clar ce anume vrei sa schimbi in viata ta (stilul alimentar, miscarea etc.) e momentul sa te asezi la o masa, cu o foaie de hartie in fata si un pix. Alege o persoana care stii ca-ti poate fi aproape in acest proces si realizati urmatorii pasi impreuna:
Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna un stil alimentar sanatos? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 24 Mai 2010 12:53
Oriunde ti-ai intoarce capul in ziua de azi, fara sa vrei auzi oamenii vorbind de farmacii, medicamente, doctori, retete compensate sau nu, probleme de sanatate pe care cu totii incearca sa le rezolve. Majoritatea bolilor care apar cu o frecventa destul de crescuta in populatie se datoreaza unui stil de viata nesanatos. Ce inseamna stilul de viata? Totalitatea comportamentelor si obiceiurilor pe care le adoptam atunci cand vine vorba de corpul nostru: alimentatie, exercitii fizice, dar si comportamentele de risc in care ne angajam (consum de tutun, alcool, droguri etc.). Stilul alimentar spre exemplu conteaza foarte mult atunci cand vorbim de sanatatea organismului. Mancarurile prea dulci, prea sarate ori prea grase, consumate in exces duc in general la probleme cu inima, colesterol marit, tensiune, diabet sau diverse disfunctii ale altor organe interne. Ce inseamna un stil alimentar sanatos? Indicatiile urmatoare nu sunt retete si nu trebuie considerate ca atare, sunt doar sugestii despre cum anume ar trebui sa aveti grija de propriul corp:
Ultima actualizare Luni, 24 Mai 2010 17:39
Citeşte mai mult...
 
Caracteristicile unei relatii romantice PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 22 Mai 2010 09:37
Se spune ca relatiile de prietenie dintre o fata si un baiat nu mai sunt ceea ce au fost mai demult, pe vremea buniciilor sau a parintilor nostri. Unii sustin ca lucrurile s-au degradat, noua generatie distruge sentimente, in loc sa le produca. Unde sunt florile? Unde sunt intalnirile sub clar de luna? Unde sunt iesirile in care-ti doreai sa saruti partenerul, dar nu indrazneai prea curand de teama ca vei pierde orice sansa de a mai fi cu el/ea? E mai bine acum sau mai rau? Se degradeaza lucrurile sau evolueaza? Am prefer sa traim fiecare emotie in mii si mii de bucatele sau sa primim totul dintr-o data? Despre caracteristicile unei relatii romantic actuale, moderne sunt multe de spus, bune si rele, dar pana una alta, inainte de a ne pronunta vrem sa auzim/vedem si parerea ta. Ti-am pregatit cateva intrebari foarte scurte si usor de oferit raspuns, despre relatiile romantic din ziua de azi. Imaginea chestionarului e mai jos, iar aici ai link-ul care iti va deschide chestionarul. Impreuna putem afla ce vrem unii de la ceilalti, pe ce punem accesnt. Impreuna putem elimina stereotipurile legate de relatiile romantic actuale. Ce zici? E nevoie doar de un click. Timp de o saptamana vom aduna raspunsurile voastre, iar apoi vom realiza o analiza. La final, vom afla mai multe despre ce inseamna o relatie romantica acum, in zilele noastre.
Ultima actualizare Luni, 24 Mai 2010 17:45
Citeşte mai mult...
 
12 recomandari pentru o relatie sanatoasa PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 17 Mai 2010 13:55
Atunci cand te afli intr-o relatie nu stii exact cum anume ar trebui sa te comporti si cauti tot felul de modalitati de a face ca lucrurile sa mearga cat se poate de bine. Insa, cateodata, doar unul dintre parteneri este cel care da cel mai mult, iar celalalt e cel ce primeste, fara a depune eforturi prea mari. Atunci cand iubesti si vrei ca totul sa mearga perfect esti in stare sa cauti sfaturi in tot felul de reviste sau programe tv, de la prieteni sau de la cele ce chicotesc la coltul strazii sau in piata, langa vreo taraba. Cu toate acestea, noi iti oferim cateva linii de gandire care te vor ajuta sa mentii relatia pe care o ai, intr-o maniera cat se poate de sanatoasa si adecvata pentru tine si partenerul tau de viata:


Nu te astepta ca ceilalti sau altcineva sa fie responsabil pentru fericirea ta. Poate ai trecut prin cateva relatii care s-au finalizat destul de prost si acum te simti trist si singur. Intreaba-te de ce nu esti fericit si incearca sa nu dai vina pe altii. Nu altii sunt responsabili pentru nefericirea ta. Doar tu. De aceea, poate ar fi momentul sa iei o decizie si sa faci o schimbare in viata ta. Odata ce ai constientizat ca tu detii controlul, iti va fi mai usor sa urmaresti pasii de mai jos, spre o noua relatie mult mai productive decat cea de pana acum.
Citeşte mai mult...
 
Cum impaci banii si iubirea? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 14 Mai 2010 08:12
Majoritatea certurilor dintr-o relatie au ca si tema principal banii. Acest lucru se intampla pentru ca pur si simplu, barbatii si femeile isi doresc lucruri diferite si pentru ca amandoi sa fie fericiti si multumiti trebuie sa-si satisfaca fiecare dintre ei, dorintele. Iata cateva franturi de replici specifice temei banilor:

“Tu fumezi ceea ce inseamna cate 10 lei pe zi, iar eu n-am voie sa-mi cumpar un rimel de la firma X care ma va tine cateva luni de zile?”

“Vine acea petrecere de la serviciu si trebuie sa-mi cumpar o rochie, doar nu vrei sa merg cu aceeasi de ani de zile?”
Ultima actualizare Vineri, 14 Mai 2010 08:23
Citeşte mai mult...
 
Cum sa te trezesti fara alarma ceasului PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 12 Mai 2010 15:24

Daca te-ai cam saturat sa-ti tot auzi alarma ceasului sunand dimineata si pe partenerul de viata care te mai coteste putintel sa te ridici mai repede si sa opresti soneria, inseamna ca ai avea nevoie de cateva sfaturi pentru a scapa de corvoada trezirii in fiecare dimineata. Unii dintre noi pur si simplu ne-am saturat sa tot auzim alarma atunci cand soarele tocmai rasare. Degeaba se spune ca pentru a avea o zi frumoasa, primul lucru pe care trebuie sa-l faci de dimineata e sa zambesti soarelui ori persoanei din oglinda atunci cand te privesti pentru ca alarma iti cam strica tot cheful. Esti cu gandul la lucrurile pe care le ai de facut pe parcursul zilei, incerci sa te dezmeticesti dupa orele de somn sis a-ti pui ordine in idei si in pasi: acum fac asta, apoi asta si mai ramane inca ceva timp pentru cealalta. Asa ca, daca urasti alarma incearca sa te trezesti fara ea. Crezi ca e o gluma? Iti spui ca sigur vei intarzia la serviciu? Ca vei dormi dus? Nu si daca:

Ultima actualizare Miercuri, 12 Mai 2010 15:34
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213UrmătorSfârşit »

Page 13 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact