logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
De ce se despart/ divorteaza oamenii? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 31 Iulie 2010 08:40

Fiecare cuplu are problemele si elementele lui caracteristice, ceea ce il face diferit de un alt cuplu. De aceea, uneori, sfaturile vecinei nu functioneaza prea bine, fiindca experienta, intamplarile si tipul de persoana din care este compus cuplul tau e altul. In primul rand e nevoie sa ai acel “moment de claritate” care se refera la a sta cateva minute si a te gandi la parcursul relatiei tale de pana acum. Indiferent daca esti casatorit sau ai o relatie de cativa ani buni de zile cu cineva, sentimentele sunt similare. S-ar putea sa va lege si copiii, amintirile, lucrurile cumparate impreuna. Si atunci? Realizati pentru o clipa in ce stare se afla relatia voastra. Probabil ca incet incet, v-ati indepartat unul de celalalt, iar acum sunteti doua persoane care au in comun verighetele, obiectele din casa si amintirile din trecut. Prezentul, gandurile si actiunile voastre sunt total diferite. Iata cateva dintre motivele pentru care se ajunge intr-o casnicie sau o relatie ca cei doi parteneri sa se instraineze unul de celalalt si sa nu-si dea seama de asta decat dupa o perioada buna de timp, cand putine se mai pot face:

Ultima actualizare Sâmbătă, 31 Iulie 2010 14:48
Citeşte mai mult...
 
Ce este perfectionismul? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 28 Iulie 2010 11:20

Vrem sa fim pe zi ce trece mai buni, sa-i impresionam pe ceilalti, sa aratam ca suntem mai potriviti pentru a reprezenta scoala, organizatia din care facem parte, in cadrul unei competitii/concurs. Vorbim de perfectionism, atat de mult cautat in ziua de azi, cand cererea de pe piata si doleantele angajatorilor sunt din ce in ce mai mari, iar adversarii nostri din ce in ce mai bine pregatiti.

Perfectionismul este o caracteristica de personalitate caracterizata prin fixarea unor standarde foarte ridicate de reusita alaturi de tendinta de autoevaluare foarte stricta a propriului comportament (Flett & Hewitt, 2002; Frost, Marten, Lahart, & Rosenblate, 1990). Unii cercetatori considera ca, perfectionismul ajuta foarte mult in obtinerea succesului, ambitionarea pentru castigarea primului loc intr-o competitie scolara, sportiva ori de alta natura ( Gould, Dieffenbach, & Moffett, 2002).

Ultima actualizare Miercuri, 28 Iulie 2010 11:29
Citeşte mai mult...
 
Jeni Chiriac, psihoterapeut: “Avem tendinta de a ne da singuri diagnostice” PDF Imprimare Email
Luni, 26 Iulie 2010 16:08

“Sunt implinita, dar am trecut printr-o perioada in care am simtit nevoia sa ma regasesc”. Sunt cuvintele poate cele mai citite zilele acestea. Unii s-au intrebat cum de este posibil asa ceva in cazul unei persoane care parea sa aiba totul: cariera, familie, copil. Altii vorbesc despre o depresie profunda. Este depresia netratata un pericol de moarte? Ce se intampla cu copilul care isi pierde parintele inainte de a-l fi cunoscut? Psihoterapeutul Jeni Chiriac a discutat online despre abordarea psihologica a suicidului.

Ultima actualizare Luni, 26 Iulie 2010 16:17
Citeşte mai mult...
 
Cat de importanta e miscarea? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 22 Iulie 2010 13:22

Exista o multime de studii realizate de-a lungul timpului care au pus in evidenta beneficiile practicarii unui sport ori a miscarii in mod constant si regulat asupra organismului nostru. E adevarat ca niciodata nu avem suficient timp, bani pentru a merge la sala sau chef. Cu toate acestea m-am gandit sa va prezint o parte din avantajele miscarii:


1. Miscarea previne intarzierea si aparitia unor boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, cancer, hipertensiune, depresie, osteoporoza sau moartea premature.
2. Exercitiile fizice cresc capacitatea functionarii cardiovasculare si scad cerinta de oxigen de la nivelul miocardului, ceea ce implicit va reduce vizitele la medical de families au la cel cardiolog.
3. Sistemul respirator functioneaza mult mai bine atunci cand organismul este educat in privinta practicarii miscarii prin modul in care oxigenul este utilizat si distribuit prin irigarea cu sange la nivelul organelor si la nivel cerebral.
4. Miscarea imbunatateste increderea in propria persoana si stima de sine fiind de un real folos pentru a putea trece cu bine peste situatiile stresante din viata de zi cu zi.

Citeşte mai mult...
 
Ce sunt tulburarile alimentare? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 20 Iulie 2010 12:11

Tulburarile alimentare pot fi explicate printr-o insatisfactie crescuta privind propriul corp, o preocupare destul de mare fata de mancare si o serie de elemente de personalitate si de natura cognitiva (ganduri despre sine conturate intr-o maniera negativa). Dintre cele mai importante tulburari alimentare, amintim anorexia si bulimia nervoasa.
Anorexia nervoasa prezinta cateva criterii dupa care poate fi diagnosticata conform DSM, IV (Apa, 1994): refuzul de a mentine o anumita greutate corporala, frica de a nu lua in greutate, perturbari ale imaginii corporale si amenoree in cazul fetelor (absenta a cel putin 3 cicluri menstruale). Anorexia poate sa fie de tip restrictiv (infometare) sau sa faca parte din categoria mancatului compulsiv (episoade foarte scurte din punct de vedere temporal, in care se ingurgiteaza o cantitate mare de alimente).
Bulimia nervoasa vizeaza episoade recurente de mancat compulsiv, dar aici se are in vedere si criteriul temporal si sentimentul de pierdere al controlului asupra mancatului. De asemenea, apar si comportamentele compensatorii de genul: activitati fizice foarte intense sau post negru. Toata aceasta gama de comportamente trebuie sa aiba loc conform DSM IV, de cel putin doua ori pe saptamana, timp de 3 luni. Bulimia nervoasa este de doua tipuri: purgare sau non-purgare (persoana deseori dupa un comportament de binge eating isi provoaca voma sau utilizeaza laxative din sentimentul de vinovatie pentru ca a mancat o cantitate prea mare de mancare).

Aceste tulburaru alimentare apar deseori insotite de alte probleme de natura psihica, de genul: depresie (65% din cazuri), anxietate ori abuz de substante (30 % din cazuri si insoteste de obiceu bulimia nervoasa). Care este cauza acestora?

Citeşte mai mult...
 
Cum le castigam increderea in noi? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 19 Iulie 2010 10:03

Increderea este un aspect ce tine de personalitate si care se castiga in timp, cu mult efort. Pentru ca cineva sa dobandeasca incredere intr-o alta persoana e nevoie ca aceasta din urma sa manifeste dovezi reale de onestitate, sa arate ca poate fi un sprijin real, o persoana pe care sa se poti baza in orice moment al zilei si al vietii. Iata cateva indicatii despre cum poti sa inveti pe altii sa castige increderea in tine:


1. Arata-i celuilalt ca ii esti aproape atunci cand are nevoie. Ofera-i umarul daca are nevoie sa planga, o ureche la care sa-ti sopteasca durerea si nemultumirile, o mana de ajutor in situatii limita.

Citeşte mai mult...
 
Chestionar: Cat de mare e dorinta ta sexuala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 13 Iulie 2010 10:26

Tema dorintei sexuale a prezentat interes pentru cititori de aceea, am cautat sa va ofer si un chestionar utilizat in studii pe acest subiect. Chestionarul se numeste Sexual Desire Inventory (publicat pentru prima data in “The Sexual Desire Inventory: Development, Factor, Structure, and Evidence of Reliability,” by I. P. Spector, M. P. Carey, and L. Steinberg. 1996, Journal of Sex & Marital Therapy, 22, 175-190) si vizeaza nivelele dorintei sexuale. Prin dorinta, chestionarul intelege directionare si interes fata de activitatea sexuala. P

Pentru fiecare intrebare in parte trebuie sa incercuiti itemul/raspunsul care vi se potriveste cel mai bine si care exprima intr-un mod acurat gandurile si sentimentele dumneavoastra.

 CHESTIONAR:

 

1) In ultima luna, cat de mult ti-ar fi placut sa te angajezi intr-o relatie sexuala cu partenerul tau de viata (de exemplu atingeri la nivel genital, stimulare orala etc.)?

Ultima actualizare Marţi, 13 Iulie 2010 10:46
Citeşte mai mult...
 
Cine si cum sunt mamele care abandoneaza? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 11 Iulie 2010 07:10

Frecvent ne intrebam de ce unele mame isi abandoneaza copii pe strada, in diverse centre maternale sau pur si simplu in spitale. Multi judecam, insa motivele care stau la baza acestei decizii sunt diferite si multiple. Pe baza unui raport UNICEF din anul 2006, iata cateva caracteristici ale mamelor care si-au abandonat copiii:


Varsta mamelor. O cauza a abandonului este varsta foarte scazuta a mamelor. Aceste mame isi incep viata sexuala foarte devreme, in jurul varstei de 13-14 ani. Este o varstă care nu le permite sa-si inceapa viata pe cont propriu alaturi de copilul lor. Atunci sunt altii care decid pentru ele, de regula parintii sau partenerii lor de viata. Mamele minore nu au la 13-14 ani dezvoltate instinctele materne si nu fac opozitie la sfatul de a lasa copilul in grija statului. Conform datelor obţinute de UNICEF, mamele foarte tinere, sub 20 de ani, deţin o pondere 27,6%. Pe ansamblu, varsta medie a mamelor a fost de 24 de ani, cu limite extreme la 14 si 43 de ani. Ponderea mamelor sub 16 ani la nasterea copilui a fost de 6,5%.

Ultima actualizare Miercuri, 18 Mai 2011 15:45
Citeşte mai mult...
 
Ce este ejacularea precoce? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 07 Iulie 2010 07:43

Stiai ca…
- 1 din 3 barbati are probleme de ejaculare precoce?
- cauzele organice sunt foarte rare, mult mai frecvent ele sunt de natura psihologica?
- in aproximativ 50% din cazuri, partenera nu este satisfacuta?


Ejacularea precoce devine o problema atunci cand are loc pierderea controlului ejaculator, persoana in cauza realizeaza mai putin de 10 intromisiuni, ejacularea apare la 30 de secunde-1 minut, dupa penetrare, iar barbatul atinge orgasmul inainte de partenera. Odata cu cresterea in varsta, controlul ejaculator este mai mare, astfel ca. aceasta problema apare cu precadere la adolescentii care tocmai si-au inceput viata sexuala sau sunt neexperimentati. Aceasta tulburare poate sa apara pe fondul unui stres professional, a tulburarii de anxietate, datorita problemelor conjugale si survine in faza de platou, imediat dupa faza de excitatie. Un factor declansator al problemei poate fi constituit si din invatarea dificila a sexualitatii. Acest lucrur inseamna ca, primele experiente au avut loc in zone in care puteau fi cu usurinta observati (in propria camera, alaturi de cea a parintilor, in masina din fata casei ori din garaj) ceea ce a creat un stres destul de ridicat.

Ultima actualizare Miercuri, 07 Iulie 2010 07:52
Citeşte mai mult...
 
Ce facem cand dorinta sexuala dispare? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 04 Iulie 2010 07:07

Lipsa dorintei sexuale este una dintre cele mai frecvente probleme cu care cuplurile din ziua de astazi se prezinta la terapeut. Aceasta problema poate sa afecteze in masura egala barbatii si femeile si poate genera si alte probleme in cuplu. Cum stim daca dorinta sexuala proprie sau a partenerului a disparut? Iata cateva semne:

Activitatile sexuale sunt din ce in ce mai putin frecvente;
-
Dorinta de activitate sexuala este scazuta;
-
Apare insatisfactia fata de propria sexualitate, de procesul de copulatie, precum si de intreg procesul desfasurat in cadrul actului sexual;
Nivelul de fantasme sexuale este foarte redus;
-
Persoana nu mai reactioneaza la avansuri sexuale, jocuri erotice sau la prezentarea de materiale - pornografice;
Repertoriul activitatii sexuale este foarte restrans;

Ultima actualizare Duminică, 04 Iulie 2010 07:48
Citeşte mai mult...
 
Hai sa ne jucam intre pagini de carte PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 27 Iunie 2010 07:32

“Vine vara, bine-mi pare!” e una dintre cele mai bine cunoscute replici utilizate de copii, de toti cei ce ubresc anotimpul calduros, dar si de oamenii care pe timp de vara au parte de concedii. Si pentru ca oarele e sus pe cer, de dimineata si pana seara, norii sunt rebeli si apar din cand in cand, apa e calda, majoritatea ne gandim deja la plaja si leneveala. Unii ne propunem in timpul anului sa citim cate o carte, altora le e dor sa rasfoiasca o cartulie pe care au iubit-o in anii copilariei sau ai adolescentei. Ne propunem, “vara aceasta vom citi !”. Doar ca, soarele si vremea ne cam dau peste cap toate planurile, iar plunile calduroase trec si cartile ne asteapta pe rafturi cu un strat de praf deasupra. Cum ar fi daca ai reusi sa faci tot ce ti-ai propus sis a-ti mai ramana inca si putintel timp liber? Iata cateva sugestii:

Ultima actualizare Duminică, 27 Iunie 2010 07:54
Citeşte mai mult...
 
Bautura, bat-o vina! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 24 Iunie 2010 16:03

WIESER: “In anticamera alcoolismului se poate gasi intreaga tipologie a nevrozelor si psihozelor, precum si o serie de persoane fara trasaturi deviante” Primul care a introdus termenul de “alcoolism” a fost Magnus Hus care in 1852 il folosea pentru a desemna orice abuz de bauturi alcoolice. In 1951, Comitetul de experti O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a formulat urmatoarea definitie: ” alcoolicii sunt bautori excesivi, a caror dependenta fata de alcool a atins un asemenea grad, incat aceasta antreneaza tulburari psihice, somatice si altereaza relatiile sociale. Exista 3 grupe de factori care contribuie la aparitia alcoolismului:

Ultima actualizare Joi, 24 Iunie 2010 16:15
Citeşte mai mult...
 
Despre Suicid PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 20 Iunie 2010 21:50
Suicidul reprezinta suprimarea brusca si deliberate a propriei vieti. Cuvantul provine din limba latina, unde “sui”-sine, iar “ucidere”-inseamna ucide.  Suicidul poate fi considerat o “criza” conform lui Slaikeu (1990) caracterizata de urmatoarele aspecte:

*O stare temporara
*De distres si dezorganizare
*Ce pune in evidenta incapacitatea individului de a-si gestiona problemele
*Prin diverse strategii rezolutive
 
Suicidul a devenit a 11-a cauza de mortalitate in cadrul populatiei generale si a doua cauza de mortalitate printre tinerii cu varsta cuprinsa intre 25-34 de ani. Se pare ca, populatiile din emisferele nordice sunt  cele mai afectate de depresie, ceea ce implicit duce la cresterea ratei de suicid. Statisticile cele mai “negre” sunt in Ungaria, 42 % pe suta de mii de locuitori, Austria cu 36%, Germania cu 20% si Romania cu 18% pe suta de mii de locuitori. Repartitia pe sex arata o predominanta la barbate de a comite actul suicidar, insa tentativele sunt mult mai frecvente in randul femeilor. Acestea desi au mai multe tentative, metodele alese nu duc la moarte sigura (ingurgitare de medicamente ori taierea venelor), in timp ce barbatii aleg metode dure precum spanzurarea, impuscarea in cap sau aruncarea de la inaltimi. De aceea numarul de sinucideri este mai mare in randul celor de sex masculin.  Care sunt factorii de risc ce duc la suicid?
Ultima actualizare Luni, 12 Decembrie 2011 10:49
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213UrmătorSfârşit »

Page 12 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact