logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
Ziua Mondiala de Prevenire a Suicidului, 10 septembrie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 10 Septembrie 2010 11:23
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) marcheaza astazi, 10 septembrie, Ziua Mondiala de Prevenire a Suicidului. Statisticile arata ca 1 milion de oameni se sinucid in fiecare an la nivel global, ceea ce inseamna o moarte la fiecare 40 de secunde. Rata sinuciderilor a crescut in ultimii 50 de ani cu 60%, in majoritatea tarilor, astfel incat suicidul a devenit o problema de sanatate publica. Actiunea promovata in acest an vizeaza prevenirea suicidului, supravietuitorii unui act suicidar, dar si reamintirea celor iubiti care si-au gasit finalul in acest mod. Tema asupra careia se focuseaza organizatorii este: “Multe fete, multe locuri: prevenirea suicidului de-a lungul lumii”. World Health Organization sustine faptul ca, nu toate formele de suicid pot fi prevenite, insa marea majoritate, da. Pentru aceasta din urma categorie, se pot dezvolta si implementa strategii la nivel national, dar si local.
Care sunt masurile ce pot fi adoptate?
- restrictionarea accesului la mijloacele utilizate pentru suicid: interzicerea comercializarii diverselor substante, pesticide sau droguri catre minori, stabilirea unor legi care sa controleze mai bine accesul catre acestea, un control ridicat la nivelul vanzarii ilegale de arme etc.
- gandirea unor programe de prevenire a suicidului, la nivelul comunitatii;
- stabilirea unor restrictii la nivel de mass-media (mesajele directe/indirecte transmise pe aceasta cale pot sa influenteze foarte puternic populatia si mai cu seama categoriile sensibile de varsta: adolescentii si varstnicii);
Ultima actualizare Vineri, 10 Septembrie 2010 11:50
Citeşte mai mult...
 
Video: Ce este depresia postnatala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 08 Septembrie 2010 17:47
Probabil ca ati cunoscut sau a-ti avut in familie o femeie insarcinata. Daca ar fi sa va aduceti aminte de primele zile/saptamani, imediat dupa ce a nascut, comportamentul acesteia s-a schimbat putin si a devenit “altfel”., nu-i asa? Vorbim de prezenta simtomelor specifice depresiei postnatale, caracteristice majoritatii femeilor care au dat nastere unui copil. Iata principalele semen care apar:
- stare de oboseala profunda;
- lipsa apetitului;
- perturbari ale somnului;
- stari de spaima, frica si anxietate privind modul in care copilul este crescut;
- teama persistenta ca nu va reusi sa faca fata sarcinii de mama;
- ganduri negative de genul:”nu sunt suficient de buna”, “nimeni nu ma intelege”, “nimeni nu ma ajuta”, "nu o sa reusesc sa fac fata acestui rol" ;
- schimbari rapide in starea de dispozitie: daca acum sunt vesele, peste o jumatate de ora pot fi surprinse intr-un colt al camerei, plangand;
- neliniste si iritabilitate crescuta;
Ultima actualizare Miercuri, 08 Septembrie 2010 18:18
Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna joint attention? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 02 Septembrie 2010 12:03

 Joint attention e definit ca interactiune sociala in care doi indivizi isi cordoneaza simultan atentia vizuala catre un obiect sau eveniment, cu mentiunea ca cei doi trebuie sa fie constienti de impartasirea atentiei. Aceasta forma speciala de atentie apare atunci cand copilul imparte pentru prima data contactul vizual cu parintele si se dezvolta pe parcursul timpului. Comportamentele specifice de joint attention care se dezvolta in mod normal intre 9-12 luni sunt:

comportamentul de interactiune sociala

comportamentul de acceptare a rutinei

repetarea unor gesturi sau protoimperative pentru directionarea atentiei sau pentru a cere ajutor in obtinerea unor obiecte

utilizarea acestora pentru a directiona atentia in vederea impartasirii experientei cu un obiect sau intr-un eveniment, cu o alta persoana

Ultima actualizare Joi, 02 Septembrie 2010 12:14
Citeşte mai mult...
 
Ce este fotofobia? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 23 August 2010 10:20
Fotofobia sau sensibilitatea la lumina este un simptom la nivelul ochilor ce se manifesta printr-un disconfort destul de ridicat si o nevoie de a clipi tot mai repede. Ea se datoreaza surselor de lumina naturala si/sau artificiale. In unele cazuri ea poate fi insotita si de cefalee, obisnuitele dureri de cap si senzatia ca “cineva ne strange ceafa sau fruntea foarte puternic”.
 
Cei care sunt cel mai predispusi la astfel de probleme sunt oamenii care au ochii de culoare deschisa fiindca pigmentii care protejeaza ochiul impotriva luminii puternice se afla intr-o cantitate mai mica, decat la indivizii cu ochii inchisi la culoare. Disconfortul poate fi redus prin:
- Evitarea expunerii la lumina solara, dar si la lumini foarte puternice;
- Inchiderea ochilor;
Ultima actualizare Luni, 23 August 2010 10:24
Citeşte mai mult...
 
Chestionar: Ce fel de casnicie ai? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 19 August 2010 15:45
John F. Cuber si Peggy B. Harroff au studiat foarte multi ani la rand, tipurile de relatii matrimoniale si au ajuns la formularea a 5 tipuri de casnicii. Citeste-le pe fiecare, rand pe rand, precum si caracteristicile pe care le implica si reflecteaza asupra propriei casnicii:
 
1. Obisnuit-conflictuala.
Conflictul si tensiunea continua este prezenta mereu in acest tip de casnicie, chiar daca de fata cu ceilalti oameni ori de fata cu copii, cei doi soti incearca sa se asunda. Ei ofera o imagine mascata despre relatia pe care o au, insa in intimidate, par a fi pe punctul de a exploda. Micile neintelegeri sau conflicte sunt totusi utile pentru ca ii unesc pe parteneri, insa intensitatea lor nu trebuie sa depaseasca anumite limite.
 
2. Lipsita de viata.
Aici cuplurile se descriu ca fiind foarte frumoase si cu momente deosebite petrecute “odinioara”. Partenerii au fost foarte apropiati in primii ani de casnicie, insa acum lucrurile par sa fi disparut si sa fi ramas doar amintirile. Cu trecerea timpului, pasiunea a disparut, iar apatia i-a luat locul.
Ultima actualizare Sâmbătă, 21 August 2010 17:44
Citeşte mai mult...
 
Adultul in formare, intre criza si regasire PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 17 August 2010 14:00
Odata ce ai trecut putin peste varsta de 20 de ani, lumea din jur te considera un adult. Nu vorbim de parinti fiindca ei vor avea toata viata “micile scapari” prin care te vor face sa-ti reamintesti ca esti inca copil, ci vorbim in general, de adultul care e in formare si definire. Perioada 22-28 de ani, in literatura de specialitate, se caracterizeaza prin doua impulsuri distincte ce apar la majoritatea persoanelor:
Datoria si dorinta de a explora cat mai mult din mediu si intr-o maniera cat mai diversificata
Impulsul interior si datoria de a se dedica familie si/sau profesiei
 
Etapa aceasta e o permanenta lupta de cautare si implinire, de autocunoastere. Ce anume ne dorim de la viata, care sunt asteptarile noastre, dar si ale celor dragi cu privire la propria noastra persoana? Adultii incearca sa se incadreze pe piata muncii, sa-si gaseasca un job care sa le satisfaca nevoile de baza. Apoi se avanta in lupta de cunoastere a sexului opus.
Citeşte mai mult...
 
Ce se intampla cu noi atunci cand trec anii? (II) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 13 August 2010 08:31
Tranzitia adolescenta-adult tanar nu este usoara si e un proces intreg de maturizare la toate nivelurile: fizic, social, afectiv, comportamental si la nivelul creierului.
 
Gould (1978) sustine ca exista cateva asumptii ce trebuie depasite pentru a putea trece de la etapa adolescenta catre urmatoarele etape de dezvoltare. Vorbim de niste credinte formate in copilarie, intalnite la majoritatea indivizilor:
Intotdeauna voi apartine parintilor mei si voi crede in lumea lor
Pot vedea lumea numai prin ochii parintilor
Ultima actualizare Vineri, 13 August 2010 08:31
Citeşte mai mult...
 
Carte: Cristophe André - "Imperfecti, liberi si fericiti" PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 13 August 2010 07:39

Cristophe André - Imperfecti, liberi si fericiti (Practici ale stimei de sine)

Sa fii in sfarsit tu insuti. Sa nu iti mai pese de impresia pe care o faci. Sa actionezi fara sa te temi nici de esec, nici de judecata altora. Sa nu mai tremuri la gandul respingerii. Si sa iti gasesti linistit locul printre ceilalti.
Cartea aceasta va va ajuta sa inaintati pe calea stimei de sine. Sa o construiti, sa o reparati, sa o protejati. Ea va va ajuta sa va acceptati si sa va iubiti, chiar daca sunteti imperfecti. Nu ca sa va resemnati, ci ca sa evoluati mai bine.
Imperfecti, dar liberi si fericiti...



Christophe André este psihiatru si psihoterapeut, autor al unor carti de mare succes international. Dintre acestea, Editura Trei a publicat: Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile, Cum sa te iubesti pentru a te intelege mai bine cu ceilalti, Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele (impreuna cu François Lelord), Cum sa ne eliberam de frica de ceilalti (impreuna cu Patrick Légeron), Starile sufletesti.

Citeşte mai mult...
 
Ce se intampla cu noi atunci cand trec anii?(I) PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 11 August 2010 12:21

Perioada cuprinsa intre 20 si 40 de ani este considerata in literatura de specialitate ca etapa adulta tanara, perioada in care oamenii functioneaza la nivel maxim atat din punct de vedere fizic, cerebral si social. Acest interval de varsta se imparte in subetape: tranzitia de la adolescent la varsta adulta (20-22), adultul propriu-zis (22-28 de ani), tranzitia de la 30 de ani si asezarea (30/33-40 de ani).

Sub-etapa adolescent-adult tanar (20-22 de ani)

Din punct de vedere fizic, inaltimea maxima se atinge la femei, pe la 18 ani, iar la barbati pe la 20. Ulterior, nu mai au loc modificari semnificative din acest punct de vedere. Dupa varsta de 26 de ani incep sa se apropie vertebrele ceea ce duce la o scadere in inaltime a indivizilor. Greutatea corporala creste odata cu scaderea ratei metabolismului bazal, adica a cantitatii minime de energie de care are nevoie un individ atunci cand se afla intr-o stare de relaxare. Bataile inimii se diminueaza si ele. Aceasta perioada este una de maxima functionare din toate punctele de vedere, mai cu seama din punct de vedere fizic (Papalia & Olds, 1992): sanatate foarte buna, energie, rezistenta fizica, functionarea optima a sistemelor interne, iar dexteritatea manuala este si ea la cote foarte bune.

Ultima actualizare Miercuri, 11 August 2010 12:22
Citeşte mai mult...
 
10 mituri ale depresiei PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 09 August 2010 09:35
James C. Coyne este profesor universitar in departamentul de Psihiatrie al Universitatii Pennsylvania cu numeroase articole publicate pana in momentul de fata, in reviste de renume din domeniul psihologiei. Munca sa vizeaza in principiu domenii precum depresia in timpul si imediat dupa nastere la femei, cancerul de prostata, sindromul stresului post-traumatic (prescurtat PTSD in literatura de specialitate), distresul pacientilor cu probleme coronariene etc. Recent, James C.Coyne a publicat pe pagina unui site de socializare, 10 mituri ale depresiei pe care as dori sa vi la impartasesc. Tineti minte ca vorbim de depresie, iar punctele de mai jos sunt doar mituri:

1. Depresia a devenit o epidemie, iar numarul celor care sufera de aceasta tulburare este in crestere.

2. Sarcina si perioada imediat urmatoare este momentul in care femeile sufera de depresie.

3. Depresia inseamna furie intoarsa spre propria persoana, astfel ca cei depresivi nu sunt oameni furiosi.

4. Adevarata depresie isi are radacinile in experientele din copilaria timpurie astfel ca e nevoie de terapie de lunga durata daca depresia e pe punctul de a coplesi persoana.

5. Antidepresivele sunt ineficiente si daunatoare.

Ultima actualizare Luni, 09 August 2010 09:43
Citeşte mai mult...
 
Ce este stigmatizarea? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 06 August 2010 09:41

Oamenii cu boli mintale sunt furati de o serie de oportunitati ce ofera calitate vietii, de care restul lumii se bucura: o slujba buna, siguranta in casa, servicii de sanatate satisfacatoare, afilierea catre diverse grupuri sociale etc. Stigmatizarea publica vizeaza reactia generala a populatiei fata de oamenii cu boli mintale. Autostigmatizarea este prejudiciul intors impotriva propriei lor persoane. Ambele forme pot fi intelese prin intermediul a 3 componente: stereotipuri, prejudecata si discriminare.

Sociologii considera stereotipurile ca fiind structuri sociale de cunostinte invatate de majoritatea membrilor unui grup. Sunt considerate sociale pentru ca, reprezinta acordul comunitatii asupra etichetarii unui anumit grup de oameni. Ele sunt eficiente deoarece oamenii pot genera impresii si expectatii privind indivizii ce apartin grupului stereotipizat. Prejudecatile se refera la cunostinte declarative care genereaza reactii emotionale negative de genul „toti oamenii ce sufera de boli mintale sunt violenti”. Acestea implica o componenta de evaluare, in general negativa, alaturi de raspunsuri emotionale la aceeasi intensitate. Prejudecata duce la furie si poate genera comportamente ostile, si in final, autodiscriminare daca este intoarsa impotriva propriei persoane.

Citeşte mai mult...
 
Ce inseamna o tulburare mentala? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 05 August 2010 10:15

Schizofrenia este cel mai groaznic diagnostic pentru ca auzi mereu despre boala la televizor sau in ziare faptul ca oamenii schizofrenici sunt foarte rai, sunt periculosi pentru societate si nu au control.” (femeie africana, 41 de ani, schizofrenica)

 

Mental Health Awareness in Young People (octombrie, 1996) a aratat prin intermediul unui survey ca, oamenii de orice varsta pot sa ofere o descriere pentru termenii de sanatate si boala mentala. Sanatatea mentala a fost descrisa ca pe ceva pozitiv, in timp ce perceptiile pentru boala mentala au fost cu precadere negative. Ce inseamna sa fi bolnav mental? Deficit mental, dizabilitate asociata cu creierul. Cei mai tineri dintre respondenti au fost mai predispuşi in a asocia boala mentala cu bolile fizice sau handicapurile fizice, decât respondentii mai in vârsta. S-a aratat ca, cu cât studentii ştiu mai multe despre psihopatologie, cu atât sunt mai putin predispuşi sa stigmatizeze (Byrne, 1997). Bright a realizat un studiu in anul 1997 prin care a oferit la final, 4 raspunsuri la intrebarea „Care este calea cauzala a unei perspective negative asupra sanatatii mentale?”. In primul rând, gradul de periculozitate pentru ca oamenilor le este frica de cei bolnavi mental pentru ca ar putea sa le faca vreun rau, sa-i atace.

Ultima actualizare Miercuri, 06 Octombrie 2010 10:18
Citeşte mai mult...
 
Perfectionismul impus de parinti sau antrenorii sportivi PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 02 August 2010 11:13

Antrenorii si parintii sportivilor stabilesc niste standarde pe care acestia din urma trebuie sa le atinga intr-o perioada de timp clar delimitata. De asemenea, ei sunt cei ce ofera si feedback-ul privind gradul de indeplinire al sarcinilor, reusitele, performantele si recordurile daca acestea exista. Astfel ca, expectatiile lor, precum si criticismul pe care il manifesta au un rol foarte important si influenteaza performanta si modul in care sportivii se evalueaza pe ei insisi (Anshel & Eom, 2002; Dunn et al., 2006). E important sa aflam care sunt perceptiile sportivilor referitor la presiunea pe care o resimt din partea parintilor si antrenorilor mai ales daca realizam o analiza si asupra performantei pe care au obtinut-o in cadrul competitiilor.

Cercetatorii din strainatate folosesc un instrument de evaluare a acestor perceptii, intitulat The Sport-MPS (Inventarul Multidimensional al Perfectionismului in Sport- Stoeber,Otto, & Stoll, 2005). Preocupari privind perfectionismul sunt evaluate prin intermediul intrebarilor, iar presiunea perceputa din partea parintilor/antrenorilor vizeaza: gradul in care sportivii resimt standardele inalte de performanta stabilite de antrenori/parinti, dar si consecintele si critica acestora in cazul in care nu vor reusi sa atinga standardele si vor esua.

Ultima actualizare Luni, 02 August 2010 11:38
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213UrmătorSfârşit »

Page 11 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact