logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


PSIHOLOGIE
Cum sa murim bine si frumos. Un scurt ghid de bune practici! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 21 Octombrie 2010 13:27
Multi clienti/pacienti imi spun adesea ca se tem de moarte. Le dau mereu raspunsul epicurienilor. Tu nu ai intalnit si nu vei intalni moartea niciodata. Cand ea apare, tu nu mai existi; cat timp tu existi, moartea inca nu a aparut. Asadar, nu va veti intalni niciodata si nu are sens sa va temeti unul de celalalt. (Daniel David, 2010)
Iata un scurt ghid de bune practici, bazat pe studii de psihologie (combinand studiile de „psihologie a mortii” cu cele de „psihologie pozitiva”; vezi si referintele bibliografice).
I.GENEREAZA-TI CONFORT PSIHOLOGIC.
La nivel psihologic tintim fie pacea sufleteasca („ataraxia”, cum o numeau epicurienii) fie chiar o stare de fericire. Ca sa ajungi sa simti astfel trebuie insa sa:
(1) Fii multumit cu trecutul tau (viata ta) si sa-l accepti asa cum a fost.
Evident, trecutul este greu de corectat! Sunt insa patru lucruri pe care le poti face pentru a ajunge sa-l accepti si sa fii multumit de el (vezi pentru detalii www.thefourthings.org/):
(a) Iarta-i pe cei care ti-au gresit; daca se poate, spune-le asta. Cuvantul/gandul cheie este: TE IERT!
Ultima actualizare Joi, 21 Octombrie 2010 13:44
Citeşte mai mult...
 
Hartuirea psihologica la serviciu PDF Imprimare Email
Marţi, 19 Octombrie 2010 16:54

Jumatate dintre romani sunt stresati la job. Asta arata statisticile recente. 41% dintre angajati asista in fiecare zi la scene in care seful sau colegii tipa unii la altii la locul de munca. Dintre acestia, 8% se incadreaza in fenomenul de mobbing. Un concept nou, dar cu radacini vechi in societatea romaneasca, avertizeaza specialistii, care explica ce este mobbing-ul - hartuirea sistematica la locul de munca. Daca esti atacat si stigmatizat de colegi si de sefi prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare sau izolare, atunci ai toate sansele sa fii victima unui astfel de fenomen. Consecintele nu sunt deloc de neglijat. Imposibilitatea de a raspunde unor astfel de atacuri, care se intind pe mai mult de sase luni, conduce la depresii, insomnie, scaderea increderii in sine, pierderea eficientei la locul de munca sau la stres acut. O ancheta sociologica realizata de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si prezentata in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Colfasa arata ca stresul perceput la job este generat, in cele mai multe cazuri, de lucrul peste program.

Citeşte mai mult...
 
Toamna se numara depresiile PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 19 Octombrie 2010 14:38
In multe cazuri, depresia se declanseaza indeosebi toamna, in lunile octombrie si noiembrie, si, de aceea, mai este numita si depresie sezoniera. Acest lucru este explicabil in conditiile in care organismul este supus brusc la o serie de transformari. Astfel, faptul ca ziua devine mai scurta isi pune amprenta negativ asupra starii de spirit. Prin urmare, scurtarea zilelor predispune la depresie. Specialistii ne atentioneaza sa nu confundam tristetea cu starile de melancolie, frecvente la inceputul toamnei si, pana la un punct, inofensive. Doar in zece la suta din cazuri acestea pot ascunde depresia. 
 
Un rol deosebit de important in depistarea la timp a depresiei il are anturajul, deoarece persoanele din jur pot observa mai usor modificarile de dispozitie ale depresivului si il pot indruma la medic. De aceea, mai ales in perioada care urmeaza imediat dupa concediu, este bine sa iesim mai mult in aer liber si sa ne relaxam.
Citeşte mai mult...
 
Solutii de moment pentru insomnie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 14 Octombrie 2010 19:43
Si pentru ca am deschis tematica insomniei si am aflat cate ceva despre ce anume inseamna si cum afecteaza functionarea individului m-am gandit ca ar fi o idee buna sa va ofer cateva strategii comportamentale despre cum sa ii faceti fata. Mare atentie ! Tehnicile pe care le voi expune mai jos vor oferi probabil o solutie de moment si care va vor face sa va simtiti mai bine, dar ele nu sunt suficiente. Daca va aduceti aminte din articolul precedent, deseori insomnia poate sa fie simptom al unei tulburari de dispozitie (depresie, anxietate), astfel ca a trata insomnia nu inseamna ca s-au remediat si celelalte probleme. Indicat este sa cereti ajutorului unui specialist care va lucra mai mult pe modul de interpretare si va incerca sa identifice care sunt gandurile si ingrijorarile ce stau la baza. Tehnicile comportamentale sunt utile, insa ele vin in combinatie cu terapia cognitiva.
 
Iata cateva strategii prin care veti avea parte de un somn cu o durata mai ridicata si cu o calitate mai buna: 1. Un ciclu somn-trezire regulat. Acest lucru inseamna sa va formati o rutina din a va pune la somn la o anumita ora, aceeasi de fiecare data si de a va trazi la fel, la o ora prestabilita. Cei care au o astfel de rutina si o mai rup din cand in cand, traiesc pe propria piele consecintele din seara urmatoare. Dat peste cap, ciclul va fi destul de greu de restabilit, insa nu imposibil.
Ultima actualizare Joi, 14 Octombrie 2010 20:41
Citeşte mai mult...
 
Ziua mondiala a somnului. Ce este insomnia? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 12 Octombrie 2010 14:00
Ziua mondiala a somnului este sarbatorita pe 18 martie anul acesta. World Association of Sleep Medicine incearca sa sensibilizeze populatia in legatura cu importanta somnului si a tulburarilor legate de somn. Tema pe care o propun spre dezbatere astazi se refera la insomnie. Cu siguranta multi dintre voi stit prea bine ce inseamna si ati avut de-a face cu ea. Am sa va ofer raspunsul la cateva intrebari care probabil va macina, din curiozitate si pe unii chiar din necesitate.
Ce este insomnia?
Insomnia se refera la prezenta unor dificultati de a adormi, dificultati de a adormi dupa ce persoana s-a trezit o data in timpul somnului, la trezirea mult prea devreme (de exemplu esti nevoit sa te trezesti la ora 6 dimineata si mereu la ora 4 somnul iti fuge si ramai treaz pana cand rasare soarele pe cer), dar si la calitatea scazuta a somnului. Ar fi bine sa sti faptul ca, nu esti singurul care sufera de aceasta problema. Aproximativ 30% din populatia genearala a avut cel putin o data un astfel de episod, iar 10% intampina dificultati in ziua urmatoare, insomnia afectandu-le intreaga functionare. De ce este insomnia atat de neplacuta? Vorbim de:
Ultima actualizare Joi, 29 Martie 2012 07:42
Citeşte mai mult...
 
Ce putem face pentru a fi mai fericiti? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 07 Octombrie 2010 13:30

Putem fi mai fericiti? Probabil ca fiecare dintre noi isi doreste sa afle raspunsul la aceasta intrebare. Cat de mult control avem asupra vietii noastre, asupra deciziei de a deveni mai impliniti cu noi insine, cu cei din jur si implicit cu viata? David Lykken este un cercetator interesat de modul in care fericirea se afla in genele noastre. Am putea spune ca, in functie de cat de satisfacuti cu viata au fost parintii nostri, vom fi si noi? Studiile realizate de el au evaluat gemenii monozigoti si dizigoti. Rezultatele lui indica faptul ca, 50% din satisfactia unui individ cu viata provine din programarea noastra genetica (genele influenteaza stari precum: o personalitate deschisa-extroverta; capacitatea de a face fata unui nivel ridicat de stres si a avea nivele scazute de anxietate si depresie).

 

Tot Lykken a descoperit ca factorii circumstantiali precum: venitul, statutul marital, religia si educatia contribuie doar intr-un procent de 8% la starea noastra de bine. Ideea centrala pe care se bazeaza autorul este ca fiecare dintre noi avem un punct al fericirii, similar greutatii corporale. Indiferent de ce ni s-ar intampla in viata- lucruri bune sau rele, specatculare sau groaznice- tindem sa ne intoarcem mereu la punctul nostru presetat. Si pentru aceasta teza exista numeroase explicatii si experimente realizate de-a lungul timpului. Spre exemplu, castigatorii la loterie au fost evaluati pentru a le vedea starea de bine de dupa castig si apoi cativa ani mai tarziu.

Citeşte mai mult...
 
Despre Placeri?!? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 05 Octombrie 2010 15:53
Se spune ca oamenii cad prada placerilor cu usurinta si chiar cele mai puternice principii morale pot fi doborate din aceasta cauza. Placerile pot fi impartite in doua categorii: placerile corporale si placerile de nivel inalt. Primele le obtinem imediat, provin din activarea simturilor noastre si sunt de scurta durata, in timp ce ultimele au o intensitate mult mai ridicata si sunt mai complexe.
 
Placerile corporale nu au nevoie de prea multe interpretari. Vorbim de comportamente pe care le facem si care ne trezesc emotii pozitive: atingeri, gust, miros, miscarile corpului, vazul si chiar auzul pot sa ne evoce placere. Spre exemplu, gustul laptelui de la sanul mamei, provoaca aceeasi senzatie de bine si copilului in primele lui 6 luni de la nastere. Atunci cand esti murdar de noroi sau pur si simplu simti nevoia unei bai cu apa fierbinte, dupa o zi in care ai alergat in toate directiile, picurii de apa ce-ti acopera trupul iti ofera senzatii deosebit de placute, cu atat mai mult cu cat e insotit si de sentimentul de curatenie. Cu orgasmul se intampla la fel, precum si cu vazul si auzul. Toate acestea sunt legate de emotii pozitive, chiar daca oarecum intr-un mod indirect: o zi de toamna insorita, auditia piesei preferate de care te leaga amintiri, imaginea unui semineu cu focul aprins si cel drag alaturi, toate acestea sunt exemple de placeri corporale.
Citeşte mai mult...
 
Banii, casnicia si prietenii vs. fericirea PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 30 Septembrie 2010 18:33
Iti propun un simplu exercitiu de gandire. Atunci cand spui cuvantul "fericire", la ce anume te gandesti? Cand poti sa spui ca esti fericit cu adevarat? Stiai ca, americanii, indiferent de circumstantele obiective in care se afla, sustin ca sunt fericiti, dar in acelasi timp subestimeaza fericirea concetatenilor? Warner si Wilson in anul 1967 au realizat un portret al oamenilor fericiti din punct de vedere psihologic. Astfel, acestia sunt:
 *bine platiti
*casatoriti
*tineri
*sanatosi
*cu un nivel de educatie crescut
*sexul nu conteaza
*la nivele diferite de inteligenta si credinciosi.
Citeşte mai mult...
 
Ce este fericirea? Emotiile pozitive vs. negative PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 28 Septembrie 2010 10:29

Atunci cand vorbim de fericire este util sa operationalizam acest construct in doua mari categorii: emotii pozitive si negative. Barbara Fredrickson este o cercetatoare care a castigat in anul 2000, un premiu foarte important pentru teoria ei despre functia emotiilor pozitive. Ea sustine faptul ca, acestea au avut un rol foarte important in evolutia noastra ca si fiinte umane. Ne ajuta pe plan intelectual, fizic, din punct de vedere al resurselor sociale si ne ajuta sa construim rezerve pe care mai apoi, in situatii de amenintare sa le putem utiliza din plin.

 

Atunci cand traim emotii pozitive, ne simtim mai bine, mai relaxati, iar cei din jur par sa ne placa mai mult, sa ne caute compania, sa ne ceara prietenia sau iubirea. Spre deosebire de momentele in care traim emotii negative, atunci cand relaxarea si buna dispozitie exista, vom fi mai expansivi, toleranti si creativi, deschisi spre idei si experiente noi.

Ultima actualizare Marţi, 28 Septembrie 2010 10:52
Citeşte mai mult...
 
Fericirea: Cat de fericit esti? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 22 Septembrie 2010 19:26

Iti propun un chestionar care nu-ti va lua mai mult de 5 minute. Scopul lui este de a afla cat de fericit esti in momentul de fata. Chestionarul nu este varianta oficiala tradusa si care se pliaza pe populatia romaneasca, ci o varianta foarte apropiata. Originalul a fost propus de Michael W. Fordyce si aplicat in principal pe americani.

In general, cat de fericit sau nefericit te simti? Alege una dintre variantele de mai jos care descrie cel mai bine media fericirii tale:

10. Extrem de fericit (ma simt in extaz, extrem de fericit, fantastic)

9. Foarte fericit (ma simt cu adevarat bine, euforic)

8. Destul de fericit (ma simt bine, vesel )

7. Fericit mediu (ma simt bine si oarecum voios)

6. Oarecum fericit (doar putin mai mult decat normal)

5. Neutru (nici fericit, nici nefericit)

4. Putin nefericit (doar putin sub neutru)

3. Moderat nefericit (ma simt putin cam rau)

Ultima actualizare Miercuri, 22 Septembrie 2010 19:26
Citeşte mai mult...
 
Stii ce anume tradeaza zambetul tau? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 21 Septembrie 2010 10:15

Limbajul non-verbal este foarte important in interactiunea noastra cu cei din jur. Decodificat, el transmite ganduri bune partenerului de discutii, aprobare sau dezaprobare, recunostinta, simpatie, dezinteres sau iubire. Cu siguranta cunosti beneficiile zambetului despre care poti afla in aproape orice revista sau pe orice site, insa probabil ca nu stiai urmatoarele lucruri:

1. Exista doua tipuri de zambete numite: pan American smile si Duchenne smile.

2. In functie de modul in care zambesti se pot prezice cateva aspecte ce tin de viata ta, din urmatorii ani: satisfactia cu viata si casnicia, starea de bine si optimismul.

3. Modul in care zambesti in pozele din albumul de absolvire al liceului sunt resurse exceptionale pentru psihologi in ideea de a prezice cum anume te vei simti in propria ta piele, mai tarziu in viata de adult.

Ultima actualizare Marţi, 21 Septembrie 2010 10:34
Citeşte mai mult...
 
Cum faci fata unei concedieri? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 16 Septembrie 2010 12:12
Timpul nu mai are rabdare si din pacate, criza financiara care s-a abatut asupra lumii continua sa-si intinda tentaculele din ce in ce mai mult asupra vietii oamenilor. Din ce in ce mai multi indivizi raman fara locuri de munca, iar deciziile proaste luate de guvernantii tarilor duc la adancirea necazurilor pe care oamenii deja le au. Desi ne-am astepta ca odata cu trecerea timpului, sa treaca si criza, se pare ca, gandindu-ne la ziua de maine nu prea reusim sa mai intrezarim speranta. La sfaristul fiecarei zile de lucru, multi au ajuns sa se aseze in pat si sa multumeasca celui de sus pentru ca, inca mai au un loc de munca.
Si ce te faci daca in dimineata urmatoare, increzator, te duci spre lucru cu hainele carpite deja de atata uzura, iar seful te anunta: “esti concediat”. Unii o fac intr-o maniera delicata, cu o urma de regret pe fata, in schimb ce marea majoritate pur si simplu iti trantesc in fata vestea sau mai rau, iti lasa o hartie pe birou fara a-ti oferi sansa de a afla raspunsul la intrebarea “de ce?”.
Ultima actualizare Joi, 16 Septembrie 2010 14:34
Citeşte mai mult...
 
Si taticii pot suferi de depresie postnatala ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 14 Septembrie 2010 11:12

Daily Mail sustine ca 1 din 5 barbati dezvolta depresie dupa nasterea primului lor copil. Autorii cercetarii sustin ca, depresia la tatici apare din cauza presiunii resimtite in urma nasterii copilului, lipsei de somn, dar si a nivelului ridicat de responsabilitate care apare. Studiul a fost realizat UK Medical Research Council (MRC), University College London si a fost publicat in jurnalul medical Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. A fost realizat pe parinti, atat mamici, cat si tatici, de la nasterea copilului si pana cand acesta a implinit 12 ani. Ceea ce s-a observat  a fost faptul ca, 39% din mame si 21% din tati au dezvoltat simptome specifice depresiei postnatale cu cel mai mare risc in primul an de viata al copilului. Daca vrei sa citesti mai multe despre acest studiu, consulta site ul nhs.uk.

Ultima actualizare Marţi, 14 Septembrie 2010 11:02
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact