logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Apel la solidaritate crestina PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 12 Iulie 2010 16:09

Urmare Comunicatului dat de Patriarhia Română şi de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 6 – 7 Iulie a.c. prin care se face apel la solidaritate creştină cu fraţii noştri din Moldova şi din alte zone ale ţării, greu încercate de revărsarea apelor, facem cunoscut protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului ca, în Duminicile de 19 Iulie si 25 Iulie a.c. se vor organiza în biserici, colecte în bani pentru ajutorarea sinistraţilor.


 Banii rezultaţi din realizarea colectelor, vor fi viraţi de parohii către protopopiate pe bază de proces - verbal în termen de 5 zile de la realizarea acestora (30 Iulie), iar protoieriile la rândul lor, vor vira banii către sectorul Social – Misionar al Episcopiei până la data de 1 August. Sectorul Misionar – Social eparhial va lua legătura cu sectoarele Social -. Filantropice ale eparhiilor din zonele afectate, urmând să vireze banii către aceste sectoare de unde vor ajunge în comunităţile cele mai greu încercate prin intermediul oficiilor parohiale.
  Totalul sumelor colectate, va fi transmis către Patriarhia Română şi va fi dat publicităţii în presa locală.

 

Ultima actualizare Luni, 12 Iulie 2010 16:23
Citeşte mai mult...
 
Sarbatoare: Sfintii Apostoli Petru si Pavel PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 29 Iunie 2010 07:59

In fiecare an, pe data de 29 iunie, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero.

Sfantul Petru, fratele apostolului Andrei, a fost de origine din Bethsaida, localitate in apropierea Lacului Tiberiadei. Cand si-a inceput activitatea publica, Petru era deja casatorit si se mutase la Capernaum, unde traia impreuna cu soacra sa. Nicaieri nu se face mentiune in legatura cu sotia sa, desi din Epistola intai catre Corinteni 9, 5, se poate deduce ca el si-a luat sotia in calatoriile sale misionare. Textele canonice nu ne spun daca Petru a avut sau nu copii, doar Faptele apocrife ale lui Petru vorbesc despre fiica sa. Adeseori, Petru devine purtatorul de cuvant al celorlalti apostoli. Desi privilegiul prioritar de a fi descoperit ca Iisus este Mesia ii revine Sf. Apostol Andrei (Ioan 1,41), Petru este cel care afirma cu mai multa tarie acest lucru, fapt pentru care Mantuitorul il evidentiaza (Matei 16, 13-20). Cu toate acestea, el este cel care fluctueaza in credinta sa in Hristos, de la afirmare si pana la negare sau lepadare de El. Petru este intre primii ucenici care au sosit la mormantul Mantuitorului, dupa ce femeile anunta invierea Sa, iar dupa inaltarea la Cer, se erijeaza, fara a fi ales de cineva, in conducator al apostolilor, isi exercita rolul de conducator in numirea celui care il inlocuia pe Iuda (Fapte l, 15-22); vorbeste la Pogorarea Duhului Sfant (Fapte 2, 14-41); este unul din cei dintai apostoli care savarseste o minune in numele lui Iisus (Fapte 3, 1-10); ii condamna pe Anania si Safira; savarseste multe minuni; il primeste pe Cornetius in Biserica (Fapte 10, 1-11, 18), ceea ce a fost intepretat ca un prim gest de deschidere a invataturii crestine catre neamuri, desi in disputa cu Sf. Apostol Pavel este cel care sustine cererile iudeo-crestinilor privind observarea practicilor impuse de Lege (Galateni 2, 11-21); iese in evidenta cu ocazia sinodului apostolilor de la Ierusalim (Fapte 15, 7-11). S-a savarsit la Roma, prin moarte martirica, alaturi de Sf. Pavel, in timpul persecutiei neroniene.

Citeşte mai mult...
 
21 Mai - Sfintii Constantin si Elena PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 21 Mai 2010 09:11
Acest mare între împäraţi, fericitul şi pururea pomenitul Constantin, a fost fiu al lui Constanţiu, care se numea Clor, şi al cinstitei Elena. Constanţiu a fost nepot de fiică lui Claudiu cel ce a împărăţit în Roma mai înainte de împărăţia lui Diocleţian şi a lui Carin. Acest Constanţiu, după ce a fost primit de Diocleţian şi de Maxenţiu Erculiu ca să fie părtaş al împărăţiei lor, când Maximian Galeriu dimpreună cu alţi prigonitori, cu tărie ridicaseră prigonire asupra tuturor creştinilor, el singur întrebuinţând blândeţea şi mila, mai vârtos pe cei ce se luptau pentru credinţa lui Hristos îi întrebuinţa sfetnici şi părtaşi ai slujbelor împărăteşti. Învăţând el buna cinstire pe Constantin fiul său cel iubit, care după acestea s-a numit întâiul împărat al creştinilor, l-a lăsat moştenitor al împărăţiei sale, în insulele Britaniei. După ce Constantin a fost înştiinţat de lucrurile necinstite, desfrânate, pierzătoare şi proaste, pe care le făcea în Roma, Maxenţiu, fiul lui Erculiu, şi îndemnat de dumnezeiasca râvnă şi chemând pe Hristos împreună oştilor, a pogorât împotriva lui Maxenţiu. Deci, văzând Dumnezeu curăţenia sufletului lui i s-a arătat mai întâi în somn, după aceea în amiaza zilei, închipuind semnul Crucii scris cu stele: , l-a arătat lui şi celor ce erau vrednici. Deci, îndrăznind în chipul cinstitei Cruci şi făcând cu aur semnul Crucii pe arme, a mers la Roma, şi pe însuşi pierzătorul Maxenţiu l-a aruncat în râul Tibon, înecându-l lângă podul Milvia, şi aşa a izbăvit pe cetăţenii Romei de tirania acestuia.
Citeşte mai mult...
 
Crestinii sarbatoresc azi Înălţarea Domnului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 13 Mai 2010 07:43

Înălţarea Domnului este o mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Isus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere.

Potrivit Faptelor Apostolilor, Iisus, după Înviere, s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer, în prezenţa lor.
Semnificaţia Înălţării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât ca expresie a preamăririi cereşti a lui Christos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, domneşte ca Rege. Învingând moartea, Christos a început un nou mod de viaţă alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit şi aleşilor săi. La izbânda lui ia partea întreaga natură umană.


Spiritualitatea Înălţării se întemeiază pe speranţă. Creştinii privesc la casa cerească ce-i aşteaptă, trăind încă pe pământ în realitatea lumii noi în care domneşte Hristos.Înălţarea lui Iisus este amintită în Simbolul Apostolilor şi în Crezul niceeano-constantinopolitan. Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât şi în Apus, la 40 de zile după Paşti (într-o zi de joi). Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii.

Citeşte mai mult...
 
Pr. Vasile- Aurel Pop: LUMINA SFÂNTĂ PDF Imprimare Email
Marţi, 06 Aprilie 2010 14:11

HRISTOS A ÎNVIAT !

Patru lucruri minunate se întâmplă în locuri unde a fost Mântuitorul nostru, şi cu ocazia a patru sărbători importante, în care noi prăznuim evenimente cruciale  din opera răscumpărătoare  a Fiului lui Dumnezeu.
       Până în zilele de astăzi, de la începutul Postului Naşterii Domnului şi până ce în ianuarie prăznuiesc şi armenii ortodocşi Crăciunul, deasupra Betleemului se arată şi stă o stea care poate fi deosebită de celelalte.
       De asemenea, la Bobotează când se merge pentru Sfinţirea cea mare a apei, în tocmai locul unde s- a botezat Domnul nostru Iisus Hristos, şi patriarhul Ierusalimului aruncă în apă crucea, Iordanul se întoarce înapoi.

Ultima actualizare Marţi, 06 Aprilie 2010 16:31
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 60 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact