logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Crestinii sarbatoresc azi Înălţarea Domnului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 13 Mai 2010 07:43

Înălţarea Domnului este o mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Isus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere.

Potrivit Faptelor Apostolilor, Iisus, după Înviere, s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer, în prezenţa lor.
Semnificaţia Înălţării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât ca expresie a preamăririi cereşti a lui Christos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, domneşte ca Rege. Învingând moartea, Christos a început un nou mod de viaţă alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit şi aleşilor săi. La izbânda lui ia partea întreaga natură umană.


Spiritualitatea Înălţării se întemeiază pe speranţă. Creştinii privesc la casa cerească ce-i aşteaptă, trăind încă pe pământ în realitatea lumii noi în care domneşte Hristos.Înălţarea lui Iisus este amintită în Simbolul Apostolilor şi în Crezul niceeano-constantinopolitan. Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât şi în Apus, la 40 de zile după Paşti (într-o zi de joi). Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii.

Citeşte mai mult...
 
Pr. Vasile- Aurel Pop: LUMINA SFÂNTĂ PDF Imprimare Email
Marţi, 06 Aprilie 2010 14:11

HRISTOS A ÎNVIAT !

Patru lucruri minunate se întâmplă în locuri unde a fost Mântuitorul nostru, şi cu ocazia a patru sărbători importante, în care noi prăznuim evenimente cruciale  din opera răscumpărătoare  a Fiului lui Dumnezeu.
       Până în zilele de astăzi, de la începutul Postului Naşterii Domnului şi până ce în ianuarie prăznuiesc şi armenii ortodocşi Crăciunul, deasupra Betleemului se arată şi stă o stea care poate fi deosebită de celelalte.
       De asemenea, la Bobotează când se merge pentru Sfinţirea cea mare a apei, în tocmai locul unde s- a botezat Domnul nostru Iisus Hristos, şi patriarhul Ierusalimului aruncă în apă crucea, Iordanul se întoarce înapoi.

Ultima actualizare Marţi, 06 Aprilie 2010 16:31
Citeşte mai mult...
 
Crestinii de rit ortodox si greco-catolic sarbatoresc astazi Floriile PDF Imprimare Email
Duminică, 12 Aprilie 2009 09:42

Crestinii de rit ortodox (NR. si greco-catolic) sarbatoresc astazi Floriile. Sarbatoarea Floriilor sau Duminica Stalparilor se sarbatoreste in ultima duminica dinaintea Pastelor, marcand renasterea naturii si intrarea Mantuitorului in Ierusalim, calare pe asin. Acesta a fost intampinat de credinciosii cu crengute de salcam si ovatii. Denumirea populara a sarbatorii vine de la zeita romana a florilor, care se numea Flora.

Obiceiurile legate de aceasta sarbatoare presupun sfintirea crengutelor de salcam in cadrul slujbei din duminica Floriilor, pe care credinciosii le pun apoi in case, la geamuri, la usa si la porti. Simbolul acestei sarbatori este ramura de salcie, copac care are o semnificatie importanta in credinta populara, credicniosii considerand ca maica Domnului a binecuvantat salcia, dupa ce salcia s-a transformat in punte si a ajutat-o sa traverseze un rau. Ramurile de salcie sfintite sunt folosite de credinciosi pentru a se proteja de boli, prin legarea acestora in jurul braului. Ele mai sunt utilizate pentru a impodobi pomii fructiferi, care devin astfel mai roditori si pentru a hrani animalele pentru a fi sanatoase.

Ultima actualizare Duminică, 05 Aprilie 2015 08:54
Citeşte mai mult...
 
Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 09:20

Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit la 18 decembrie. La Roma, sarbatoarea a fost introdusa de papa Leon al II lea (681-683), la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Dom­nului; dar va­riatia datei ei a durat in Apus pana in sec. XI, cand data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica de atunci. Numai la armeni Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie).
In Rasarit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica inca din prima jumatate a sec. V lea.

Ultima actualizare Marţi, 25 Martie 2014 08:33
Citeşte mai mult...
 
26 Octombrie - Sfantul Dumitru PDF Imprimare Email
Duminică, 26 Octombrie 2008 10:27

Sf. DumitruAcesta a fost pe vremea împaratilor Diocletian si Maximian (284-305), tragându-se din Tesalonic, fiind din început evlavios si învatator al credintei celei în Hristos. Deci mergând Maximian la Tesalonic a fost prins sfântul si pus în temnita, pentru ca era vestit în dreapta credinta. Si laudându-se împaratul cu un om al lui ce-l chema Lie si îndemnând pe oamenii cetatii sa iasa sa se lupte cu el, caci întrecea acesta pe toti cei de vârsta lui la marimea trupului si la putere. Un oarecare tânar crestin anume Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie unde se afla în temnita, îi zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie; roaga-te pentru mine". Iar sfântul însemnându-l la frunte cu semnul crucii, îi zise: "Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi". Deci luând Nestor îndrazneala din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie si-i puse semetia lui jos, omorându-l. De care lucru împaratul rusinându-se, s-a mâhnit si s-a mâniat.

Ultima actualizare Sâmbătă, 26 Octombrie 2013 08:50
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 60 of 60

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact