logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
A XI-a ediţie a Pelerinajului Şimleu Silvaniei - Sighetu Marmaţiei PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Septembrie 2010 16:22

Congregaţia "Don Orione" din Oradea, sub patronajul Episcopiei Greco-Catolice Oradea şi cu binecuvântarea ierarhilor PF Lucian Mureşan, PS Virgil Bercea şi PS Ioan Şişeştean, a organizat Pelerinajul Şimleu Silvaniei - Sighetu Marmaţiei.

Evenimentul a debutat în data de 22 august şi se încheie astăzi. Pe durata acestui demers religios, peste 160 de tineri au parcus pe jos 200 de kilometri. Pelerinii au plecat din Şimleu Silvaniei şi au trecut în drumul lor prin localităţile Băseşti, unde au vizitat mănăstirea greco-catolică de aici. Pelerinajul a avut traseu şi prin Baia Mare, unde tinerii s-au oprit la Biserica "Sfântul Anton de Padova", participând la slujbele religioase desfăşurate aici. Următorul obiectiv cuprins în pelerinaj a fost Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmaţiei, unde pelerinii au participat la oficierea unei liturghii. Ieri, cei care au participat la acest pelerinaj au sărbătorit încheierea anului bisericesc. Părintele Vicar Florian Gui, iniţiatorul acestui eveniment, a mărturisit că acest pelerinaj este foarte important pentru viaţa duhovnicească a celor care participă activ la desfăşurarea lui.

Citeşte mai mult...
 
Pr. Protopop Vasile – Aurel Pop: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 29 August 2010 07:46
În data de 29 august, întotdeauna este post şi ajun, pentru că este ziua în care ne aducem aminte de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
       Moartea Sfântului Ioan Botezătorul s- a produs pe 29 august. Sosind ziua naşterii lui Irod Antipa ( 4 d.Hr.- 39 d. Hr.), fiul lui Irod cel Mare ( 37 î.d.Hr.- 4 d. Hr. ), acesta a poruncit să se organizeze ospăţ mare în cetatea Maherus. În temniţa aceluiaşi palat se afla în acel moment, închis, Ioan Botezătorul. Printre dansatoare, la acest ospăţ, cea mai frumoasă era Salomeea, fiica incestuoasei Irodiada. În aburi petrecerii, Irod i- a făgăduit Salomeii că i se va da pentru dansul său orice îi va cere, chiar şi jumătate din împărăţie, Era momentul în care Irodiada se putea răzbuna pe Ioan, cel care- l mustrase adesea pe Irod:”Nu-ţi este îngăduit s- o ai de soţie „( Mt. 14, 4 ), Irodiada fiind soţia fratelui lui Irod, Filip.
       Cum fiica ei a venit la ea ca s- o întrebe ce să ceară, a sfătuit- o să ceară capul lui Ioan:”Şi regele s- a întristat, dar din pricina jurământului şi a celor ce şedeau la masă cu el, a poruncit să i se dea. Şi a trimis şi a tăiat capul lui Ioan, în temniţă. Şi capul lui Ioan a fost adus pe tipsie şi dat fetei, iar ea l- a dat mamei sale. Şi venind ucenicii lui, i- au luat trupul şi l- au înmormântat şi s- au dus să- I dea de ştire lui Iisus”( Mt. 14, 9- 12 ).
Ultima actualizare Duminică, 29 August 2010 07:54
Citeşte mai mult...
 
Pr. Prot. Vasile- Aurel Pop: Praznicul Adormirea Maicii Domnului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 15 August 2010 00:23
Bucură- te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!

 Ne- a ajutat Bunul Dumnezeu să ajungem sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Prăznuirea a fost precedată de o perioadă specială de 2 săptămâni, în care am postit, am stăruit mai mult în rugăciune, am căutat să sporim în a face fapte bune, care sunt oamenilor de folos şi bineplăcute înaintea lui Dumnezeu. În general fiecare sărbătoare mare este precedată de o asemenea perioadă de pregătire, timp în care căutăm să sporim în cele duhovniceşti. De multe ori ne lăsăm copleşiţi de grija pentru cele materiale deşi cunoaştem că Iisus Hristos a spus:”Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă”(Mt.6,33), adică trebuie întotdeauna să primeze grija faţă de cele sufleteşti.

  Aducem prinos de cinstire Preacuratei Fecioare Maria, cea pe care noi o numim Maica Domnului, numire pe care o avem din Evanghelia de la Luca, cap. I, unde ni se vorbeşte despre întâlnirea dintre Fecioara Maria, care primise vestea de la Arhanghelul Gavriil că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, şi verişoara sa Elisabeta care purta în pântecele ei pe cel care va fi Înaintemergătorul  Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul. Elisabeta a spus:”Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu ?”( Lc. 1, 43).     

Ultima actualizare Sâmbătă, 14 August 2010 15:35
Citeşte mai mult...
 
Duminica are loc hramul Bisericii Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 06 August 2010 09:24

"Duminică, 8 August, vom prăznui hramul Bisericii Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”. În preseara zilei de duminică, sâmbătă 7 August începând cu ora 18,00 un sobor de 7 preoţi vor sluji Vecernia şi Sfânta Taină a Maslului. În dimineaţa zilei de 8 August la ora 9,30 îl vom întâmpina pe P.S. Sa JUSTIN SIGHETEANUL, care începând cu ora 10,00 în sobor de preoţi şi diaconi va sluji Sfânta Liturghie Arhierească. La finalul Sfintei Liturghii dorim să marcăm 40 de ani de la înfiinţarea corului bisericii noastre, moment în care vom anunţa şi apariţia unei cărţi cu text scris de d- l Prof. Gheorghe Gh. Pop, cel ce în urmă cu 20 ani a preluat conducerea corului. Cartea mai conţine şi fotografii ce ilustrează activitatea bogată şi meritorie a acestui cor.


 Invităm pe toţi sighetenii să participe la sărbătoarea bisericii noastre, împreună să dăm slavă lui Dumnezeu, şi cu smerenie să o lăudăm şi să o cinstim pe Născătoarea de Dumnezeu şi Maica Luminii."
ne-a declarat Pr. Vasile- Aurel Pop, Protoiereu al Sighetului.

 
Apel la solidaritate crestina PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 12 Iulie 2010 16:09

Urmare Comunicatului dat de Patriarhia Română şi de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 6 – 7 Iulie a.c. prin care se face apel la solidaritate creştină cu fraţii noştri din Moldova şi din alte zone ale ţării, greu încercate de revărsarea apelor, facem cunoscut protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului ca, în Duminicile de 19 Iulie si 25 Iulie a.c. se vor organiza în biserici, colecte în bani pentru ajutorarea sinistraţilor.


 Banii rezultaţi din realizarea colectelor, vor fi viraţi de parohii către protopopiate pe bază de proces - verbal în termen de 5 zile de la realizarea acestora (30 Iulie), iar protoieriile la rândul lor, vor vira banii către sectorul Social – Misionar al Episcopiei până la data de 1 August. Sectorul Misionar – Social eparhial va lua legătura cu sectoarele Social -. Filantropice ale eparhiilor din zonele afectate, urmând să vireze banii către aceste sectoare de unde vor ajunge în comunităţile cele mai greu încercate prin intermediul oficiilor parohiale.
  Totalul sumelor colectate, va fi transmis către Patriarhia Română şi va fi dat publicităţii în presa locală.

 

Ultima actualizare Luni, 12 Iulie 2010 16:23
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 59 of 61

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact