logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Incredere. Sfantul Apostol Toma PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 01 Mai 2011 06:31
A doua duminică după sărbătoarea Învierii Mântuitorului este închinată în Biserica Ortodoxă Sfântului Apostol Toma. Intrat în vorba noastră printr-o celebră sintagmă „parcă eşti Toma necredinciosul” e un sfânt popular prin acel episod din Evanghelie ce l-a evidenţiat. Nu era un necredincios ci a pus la îndoială, la fel ca ceilalţi ucenici faptul minunat al Învierii Mântuitorului, a cerut dovezi palpabile.
 
Pericopa ne aduce o întrebare în gând. Îndoiala în credinţă e un păcat? În general trebuie să recunoaştem că de multe ori în viaţa de zi cu zi ne îndoim din varii motive. Pentru că e greu de crezut în realitatea obiectivă de sub ochii noştri şi atunci cerem dovezi palpabile. Este o metodă de cunoaştere în ştiinţă, dar şi ce asigură progresul, dorinţa de afirmare. N-am fi progresat în domeniul acesta dacă nu am fi pus la îndoială unele lucruri ce le consideram adevăruri imuabile. Iar un exemplu banal ar fi credinţa că Pământul ar fi în centrul universului iar stelele se învârt în jurul planetei pe care trăim precum se credea în antichitate.
Ultima actualizare Duminică, 01 Mai 2011 11:46
Citeşte mai mult...
 
Lumina. Hristos a inviat! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 24 Aprilie 2011 22:30
Fiind o seară deosebită pentru majoritatea celor dintre noi dar din alt punct de vedere, m-am gândit să scriu câteva rânduri fiind impulsionat şi de câteva cuvinte ale unei persoane dragi: religia creştină e una plină de bucurie, de optimism. E foarte adevărat, iar sărbătoarea Paştilor o dovedeşte din plin.
 
Sunt zile ale Luminii, ale Cuvântului, ale biruinţei Vieţii asupra morţii, asupra păcatului şi cu credinţa în nemurire. Se spune că acel simplu "te iubesc" din gândul şi de pe buzele îndrăgostiţilor asigură speranţa şi credinţa în nemurire, iar acum cu mult mai presus am fost iubitţi de Dumnezeu prin Jertfa Sa pentru noi. Am primit Lumina, fie de la o simplă candelă de pe Sfânta Masă sau adusă de la Ierusalim; l-am primit pe Hristos sub chipul speranţei, căldurii iar poate unii dintre noi în chip real în Sfânta Euharistie.
 
Dincolo de bucuria materială pe care în chip practic o gustăm şi de care ne desfătăm poate că ar trebui să ne gândim la partea nemuritoare din noi, la sufletul nostru, la perioada de post prin care am trecut, mai uşor sau mai greu. Se spune că sfârşitul e cununa vieţii, e ultima impresie lăsată acestei lumi, dincolo de cv-ul din necrolog. Şi totuşi e doar o componentă a existenţei de aici care nu poate fi mai definitorie, ci doar parte integrantă a tot ceea ce am făcut. Suntem caracterizaţi de bine dar şi de rău, de calităţi dar avem şi defecte, de virtuţi dar şi vicii.
Citeşte mai mult...
 
La Sighet se construieste prima sinagoga din Europa de dupa 1940 PDF Imprimare Email
Scris de Ioan J. Popescu   
Sâmbătă, 19 Martie 2011 09:07

Anul trecut s-au implinit 220 de ani de cand, cu permisiunea Cancelariei Aulice de la Viena, a fost construita prima sinagoga din Sighetu-Marmatiei. Pana la acea data, viata religioasa si cea educativa se desfasura doar in case particulare sau mici “shilichel” si “shtibel” (case de rugaciuni), construite din lemn, singurele permise de administratia locala.
In perioada care a urmat, odata cu cresterea exponentiala a comunitatii evreiesti, la Sighet au fost construite opt sinagogi mari si o puzderie de case de rugaciuni, ajungand ca in perioada interbelica, practic, fiecare strada pe care locuiau evrei sa aibe macar una. Odata cu antisemitismul anilor din preajma celui de-Al Doilea Razboi Mondial si apoi sub ocupatia ungara, mare parte dintre aceste institutii de cult au fost inchise si apoi incinerate. Evreii care au scapat vii din Holocaustul care a decimat populatia orasului si au revenit la Sighet au gasit lacasurile de cult desacrate si distruse, neexistand nici posibilitatea restaurarii lor. Singura sinagoga ramasa oarecum intacta a fost cea a comunitatii evreiesti de rit sefard care, prin efortul supravietuitorilor, a administratiei locale si a unor sponsori generosi din strainatate a fost reconditionata si exista si azi in toata splendoarea ei, important si mult vizitat obiectiv turistic din oras.

Citeşte mai mult...
 
IPS Andrei Andreicuţ, ales vineri noul mitropolit al Clujului PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Martie 2011 19:31

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a fost ales, vineri, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ramasa vacanta dupa moartea IPS Bartolomeu, anunta Mediafax. Pentru fotoliul de mitropolit al Clujului a mai candidat, alaturi de Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul. Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, este de profesie inginer si era considerat favorit pentru functia de mitropolit al Clujului inca dinaintea Sinodului de vineri. El a fost acuzat in trecut de colaborare cu Securitatea, insa a respins aceasta acuzatie.

Cei doi ierarhi fusesera desemnati de catre Sinodul Mitropolitan pe 14 martie, iar in ziua urmatoare Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Clujului a anuntat mentinerea celor doua propuneri pentru functia de mitropolit al Clujului.

Ceremonia de intronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, pe 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cand se implinesc cinci ani de cand IPS Bartolomeu a fost instalat in scaunul mitropolitan al Clujului.

Ultima actualizare Vineri, 18 Martie 2011 19:44
Citeşte mai mult...
 
Duminica a fost Lasata Secului pentru postul Sfintelor Pasti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 07 Martie 2011 09:01
Duminica, 6 martie, a fost Lasata Secului. De astazi a inceput Postul Sfintelor Pasti care se va incheia in 24 aprilie, atunci cand credinciosii vor sarbatori Invierea Mantuitorului Hristos.
 
Lasata Secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Pasti: in duminica Infricosatei Judecati din 27 februarie s-a lasat sec de carne, astfel incat credinciosii au intrat in saptamana alba in care nu se mai consuma carne si preparate din carne, dar este permis consumul de lapte, oua si peste.
 
De asemenea in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, in 6 martie se lasa sec de branza. Asta pentru ca incepand de luni, 7 martie, crestinii ortodocsi vor intra in Postul Sfintelor Pasti. In viata crestinilor ortodocsi, posturile care preced marile sarbatori au o importanta deosebita pentru ca de ele este legat unul din actele centrale pe care ei le indeplinesc in biserica, si anume, impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.
Ultima actualizare Luni, 07 Martie 2011 09:25
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 54 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact