logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Duminica samarinencii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 21 Mai 2011 20:54
Evanghelia acestei Duminici îl prezintă pe Mântuitorul Hristos în calitatea Sa de învăţător dar de data aceasta în Samaria. Împărţirea geografică a Ţării Sfinte din acea perioadă presuspunea ca din Galileea, aflată în partea de Nord a Palestinei drumul cel mai scurt spre Iudeea unde se afla Ierusalimul în Sudul ţării să treacă prin această provincie.
 
Din rândurile pericopei descoperim că iudeii nu aveau nicio legătură cu samarinenii – populaţie rezultată din amestecul iudeilor cu păgânii, ce ţineau doar prescripţiile impuse de Moise în primele cinci cărţi din Sfânta Scriptură. Convorbirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, viitoarea muceniţă Fotini prezintă diferenţa majoră între învăţătura Mântuitorului – Legea cea Nouă şi celelalte credinţe din acea vreme. „Duh este Dumnezeu, şi cei ce I se închină trebuie să I se închine în duh şi adevăr” (Ioan 4, 24). Dacă şi astăzi se păstrează obligativitatea de a merge la locurile considerate sfinte în fiecare an cu prilejul diferitelor sărbători, Hristos Domnul a arătăt că adorarea Dumnezeului celui în Treime nu ţine cont de loc ci de predispoziţia interioară de a-L căuta. Este arătată aşadar importanţa rugăciunii particulare în viaţa creştinului dar nu trebuie neglijată în acelaşi timp participarea la cultul public săvârşit în biserică.
Citeşte mai mult...
 
Pe 21 mai sarbatorim Sfintii Constantin si Elena PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Vineri, 20 Mai 2011 20:33
Sfinţii în Biserica Ortodoxă şi nu numai beneficiază de un cult de venerare din partea credincioşilor, ei fiind înaintea lui Dumnezeu mijlocitori pentru cei din această viaţă. Sărbătoarea de astăzi are în centru două mari personalităţi ale secolului IV, secolul de aur al creştinismului şi anume pe sfinţii împăraţi Constantin şi Elena.
 
Ceea ce este de remarcat poate mai presus de viaţa lor e ceea ce au făcut pentru creştini. Împăratul Constantin, fiu al lui Constanţiu Clor şi al Elenei, de remarcat ea era creştină, a fost cel care a pus religia creştină, cea care dăduse un număr impresionant de martiri, de oameni care au abandonat păgânismul aflat într-o decădere continuă şi cultul împăratului şi au crezut în „singurul Dumnezeu adevărat şi în Iisus Hristos” (Ioan 17, 3) pe un drum normal, conform cu dezvoltarea cultului său. În timpul domniei sale de 31 ani (306-337) a reuşit să devină singurul conducător al Imperiului Roman cu ajutorul lui Dumnezeu. Sinaxarul acestei zile ne spune că înaintea luptei cu adversarul său la conducerea Imperiului a văzut în miezul zilei pe cer semnul sfintei cruci scris cu stele şi cuvintele „întru acest semn vei birui” adică cu ajutorul lui va reuşi să dobândească ceea ce şi-a propus.
Citeşte mai mult...
 
Duminica Slabanogului PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 15 Mai 2011 05:56
În această Duminică este rânduită spre a fi citită la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică ce are în centrul atenţiei vindecarea unui om ce suferea de 38 de ani, în Ierusalim la Scăldătoarea Vitezda. Evanghelia după Sfântul Apostol Ioan ne spune că existau acolo o mulţime de bolnavi, ce aşteaptau tulburarea apei pentru că un înger al Domnului se cobora din când în când acolo şi cel ce intra primul după acest eveniment se făcea sănătos de orice boală suferea. Boala pe plan trupesc este o constantă a vieţii noastre, una din urmările păcatului strămoşesc şi totodată are în plan spiritual un rol de întărire a credinţei. Legătura dintre viaţa trupească şi cea sufletească este una evidentă şi orice lucru săvârşit într-un plan are efecte şi în celălalt. Problema aparentă ce reiese din lecturarea acestui pasaj evanghelic este vindecarea săvârşită de Mântuitorul Hristos în zi de sâmbătă, sabat pentru evrei.
După cum ştim în multe rânduri Domnul Hristos a fost acuzat că nu ţine această zi de odihnă, că face lucruri ce nu se cuvin însă de fiecare dată ceea ce a arătat Hristos Domnul a fost că „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27) iar mai presus de atât în ziua odihnei „se cuvine a face bine şi a mântui un suflet” (Marcu 3, 4).
Ultima actualizare Duminică, 15 Mai 2011 09:52
Citeşte mai mult...
 
8 mai este ”Duminica mironositelor” PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 07 Mai 2011 22:48
Duminica de astăzi poartă denumirea în calendarele Bisericii Ortodoxe de „Duminica Mironosiţelor”. Din faţa tuturor altarelor se dă citire pericopei din Sfânta Evanghelie după Marcu ce vorbeşte despre îndrăzneală, grija faţă de cei adormiţi şi nu în ultimul rând despre bărbăţia femeiască. Moartea am putea spune rapidă a Mântuitorului Hristos, înmormântarea în grabă a trupului lui Hristos au făcut poate mai mult ca oricând necesară grija ce trebuie acordată celor ce tocmai s-au săvârşit din această viaţă.
 
Sfânta Evanghelie ne relatează că pe când cei 11 Apostoli erau ascunşi de frica iudeilor, femeile mironosiţe au fost cele care s-au îngrijit conform tradiţiei iudaice de trupul mort al Mântuitorului Hristos. Nu aveau nimic care să le acopere sau să le apere de cei ce l-au răstignit pe Hristos însă mai presus de toate au avut încredere, credinţă că vor reuşi. Vestea primită de la înger le face primele ce au auzit vestea învierii Mântuitorului Hristos.
 
În general suntem tentaţi să credem că femeia reprezintă aşa-numitul „sexul slab” datorat în mare parte aspectului ei fizic. Ceea ce desprindem însă din această pericopă evanghelică este contrariul. Am putea rămâne uşor surprinşi însă adevărul istoric este cel ce dovedeşte că în cele mai multe cazuri curajul feminin este cel chibzuit, cel cu nădejdea vieţii celei veşnice.
Ultima actualizare Duminică, 08 Mai 2011 06:32
Citeşte mai mult...
 
Papa Ioan Paul al II-lea, beatificat la Roma PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Mai 2011 17:34

Un milion de pelerini au asistat duminica, la Roma, la beatificarea Papei Ioan Paul al-lea. Fostul Suveran Pontif a fost proclamat "preafericit" de succesorul sau, Benedict al XVI-lea, in uralele multimii. Credinciosii veniti din intreaga lume au asistat la ceremonia de beatificare si l-au auzit pe actualul lider al Bisericii Catolice vorbind de "forta de gigant" a lui Ioan Paul al II-lea.

86 de delegatii oficiale, printre care 22 de sefi de stat si de guvern, au participat la eveniment.

Slujba a fost oficiata de 800 de preoti care au acordat impartasania multimii de pelerini.

Un portret imens al lui Karol Wojtyla a fost dezvaluit multimii, numerosi oameni strigand, cu ochii in lacrimi, "Santo Subito".

Anterior, cardinalul Agostino Vallini, vicar general pentru dioceza Romei, a cerut oficial aceasta beatificare si a reamintit cateva repere biografice din viata acestuia: trecutul sau de muncitor, de arhiepiscop al Cracoviei, urmat de pontificatul sau de peste un sfert de secol (1978 à 2005), unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii Catolice, marcat inclusiv de un atentat impotriva sa, in 1981.

Ultima actualizare Duminică, 01 Mai 2011 17:47
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 53 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact