logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
8 mai este ”Duminica mironositelor” PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 07 Mai 2011 22:48
Duminica de astăzi poartă denumirea în calendarele Bisericii Ortodoxe de „Duminica Mironosiţelor”. Din faţa tuturor altarelor se dă citire pericopei din Sfânta Evanghelie după Marcu ce vorbeşte despre îndrăzneală, grija faţă de cei adormiţi şi nu în ultimul rând despre bărbăţia femeiască. Moartea am putea spune rapidă a Mântuitorului Hristos, înmormântarea în grabă a trupului lui Hristos au făcut poate mai mult ca oricând necesară grija ce trebuie acordată celor ce tocmai s-au săvârşit din această viaţă.
 
Sfânta Evanghelie ne relatează că pe când cei 11 Apostoli erau ascunşi de frica iudeilor, femeile mironosiţe au fost cele care s-au îngrijit conform tradiţiei iudaice de trupul mort al Mântuitorului Hristos. Nu aveau nimic care să le acopere sau să le apere de cei ce l-au răstignit pe Hristos însă mai presus de toate au avut încredere, credinţă că vor reuşi. Vestea primită de la înger le face primele ce au auzit vestea învierii Mântuitorului Hristos.
 
În general suntem tentaţi să credem că femeia reprezintă aşa-numitul „sexul slab” datorat în mare parte aspectului ei fizic. Ceea ce desprindem însă din această pericopă evanghelică este contrariul. Am putea rămâne uşor surprinşi însă adevărul istoric este cel ce dovedeşte că în cele mai multe cazuri curajul feminin este cel chibzuit, cel cu nădejdea vieţii celei veşnice.
Ultima actualizare Duminică, 08 Mai 2011 06:32
Citeşte mai mult...
 
Papa Ioan Paul al II-lea, beatificat la Roma PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Mai 2011 17:34

Un milion de pelerini au asistat duminica, la Roma, la beatificarea Papei Ioan Paul al-lea. Fostul Suveran Pontif a fost proclamat "preafericit" de succesorul sau, Benedict al XVI-lea, in uralele multimii. Credinciosii veniti din intreaga lume au asistat la ceremonia de beatificare si l-au auzit pe actualul lider al Bisericii Catolice vorbind de "forta de gigant" a lui Ioan Paul al II-lea.

86 de delegatii oficiale, printre care 22 de sefi de stat si de guvern, au participat la eveniment.

Slujba a fost oficiata de 800 de preoti care au acordat impartasania multimii de pelerini.

Un portret imens al lui Karol Wojtyla a fost dezvaluit multimii, numerosi oameni strigand, cu ochii in lacrimi, "Santo Subito".

Anterior, cardinalul Agostino Vallini, vicar general pentru dioceza Romei, a cerut oficial aceasta beatificare si a reamintit cateva repere biografice din viata acestuia: trecutul sau de muncitor, de arhiepiscop al Cracoviei, urmat de pontificatul sau de peste un sfert de secol (1978 à 2005), unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii Catolice, marcat inclusiv de un atentat impotriva sa, in 1981.

Ultima actualizare Duminică, 01 Mai 2011 17:47
Citeşte mai mult...
 
Incredere. Sfantul Apostol Toma PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 01 Mai 2011 06:31
A doua duminică după sărbătoarea Învierii Mântuitorului este închinată în Biserica Ortodoxă Sfântului Apostol Toma. Intrat în vorba noastră printr-o celebră sintagmă „parcă eşti Toma necredinciosul” e un sfânt popular prin acel episod din Evanghelie ce l-a evidenţiat. Nu era un necredincios ci a pus la îndoială, la fel ca ceilalţi ucenici faptul minunat al Învierii Mântuitorului, a cerut dovezi palpabile.
 
Pericopa ne aduce o întrebare în gând. Îndoiala în credinţă e un păcat? În general trebuie să recunoaştem că de multe ori în viaţa de zi cu zi ne îndoim din varii motive. Pentru că e greu de crezut în realitatea obiectivă de sub ochii noştri şi atunci cerem dovezi palpabile. Este o metodă de cunoaştere în ştiinţă, dar şi ce asigură progresul, dorinţa de afirmare. N-am fi progresat în domeniul acesta dacă nu am fi pus la îndoială unele lucruri ce le consideram adevăruri imuabile. Iar un exemplu banal ar fi credinţa că Pământul ar fi în centrul universului iar stelele se învârt în jurul planetei pe care trăim precum se credea în antichitate.
Ultima actualizare Duminică, 01 Mai 2011 11:46
Citeşte mai mult...
 
Lumina. Hristos a inviat! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 24 Aprilie 2011 22:30
Fiind o seară deosebită pentru majoritatea celor dintre noi dar din alt punct de vedere, m-am gândit să scriu câteva rânduri fiind impulsionat şi de câteva cuvinte ale unei persoane dragi: religia creştină e una plină de bucurie, de optimism. E foarte adevărat, iar sărbătoarea Paştilor o dovedeşte din plin.
 
Sunt zile ale Luminii, ale Cuvântului, ale biruinţei Vieţii asupra morţii, asupra păcatului şi cu credinţa în nemurire. Se spune că acel simplu "te iubesc" din gândul şi de pe buzele îndrăgostiţilor asigură speranţa şi credinţa în nemurire, iar acum cu mult mai presus am fost iubitţi de Dumnezeu prin Jertfa Sa pentru noi. Am primit Lumina, fie de la o simplă candelă de pe Sfânta Masă sau adusă de la Ierusalim; l-am primit pe Hristos sub chipul speranţei, căldurii iar poate unii dintre noi în chip real în Sfânta Euharistie.
 
Dincolo de bucuria materială pe care în chip practic o gustăm şi de care ne desfătăm poate că ar trebui să ne gândim la partea nemuritoare din noi, la sufletul nostru, la perioada de post prin care am trecut, mai uşor sau mai greu. Se spune că sfârşitul e cununa vieţii, e ultima impresie lăsată acestei lumi, dincolo de cv-ul din necrolog. Şi totuşi e doar o componentă a existenţei de aici care nu poate fi mai definitorie, ci doar parte integrantă a tot ceea ce am făcut. Suntem caracterizaţi de bine dar şi de rău, de calităţi dar avem şi defecte, de virtuţi dar şi vicii.
Citeşte mai mult...
 
La Sighet se construieste prima sinagoga din Europa de dupa 1940 PDF Imprimare Email
Scris de Ioan J. Popescu   
Sâmbătă, 19 Martie 2011 09:07

Anul trecut s-au implinit 220 de ani de cand, cu permisiunea Cancelariei Aulice de la Viena, a fost construita prima sinagoga din Sighetu-Marmatiei. Pana la acea data, viata religioasa si cea educativa se desfasura doar in case particulare sau mici “shilichel” si “shtibel” (case de rugaciuni), construite din lemn, singurele permise de administratia locala.
In perioada care a urmat, odata cu cresterea exponentiala a comunitatii evreiesti, la Sighet au fost construite opt sinagogi mari si o puzderie de case de rugaciuni, ajungand ca in perioada interbelica, practic, fiecare strada pe care locuiau evrei sa aibe macar una. Odata cu antisemitismul anilor din preajma celui de-Al Doilea Razboi Mondial si apoi sub ocupatia ungara, mare parte dintre aceste institutii de cult au fost inchise si apoi incinerate. Evreii care au scapat vii din Holocaustul care a decimat populatia orasului si au revenit la Sighet au gasit lacasurile de cult desacrate si distruse, neexistand nici posibilitatea restaurarii lor. Singura sinagoga ramasa oarecum intacta a fost cea a comunitatii evreiesti de rit sefard care, prin efortul supravietuitorilor, a administratiei locale si a unor sponsori generosi din strainatate a fost reconditionata si exista si azi in toata splendoarea ei, important si mult vizitat obiectiv turistic din oras.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 53 of 60

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Horoscop


Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact