logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Despre Duminica orbului PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 29 Mai 2011 06:52
Pericopa evanghelică din această ultimă duminică din mai, a şasea după Învierea Domnului ne prezintă una din cele mai frumoase, profunde şi pregnante minuni săvârşite de Hristos Domnul, şi anume vindecarea orbului din naştere. După cum ştim activitatea publică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a avut în vedere propovăduirea Noului Legământ dintre Dumnezeu şi oameni, un legământ al iubirii mai presus de limitele impuse de concepţiile omeneşti, un nou mod de a-l vedea pe om, pe cel de lângă noi el fiind chipul lui Dumnezeu, mijloc prin care îl vedem pe Creatorul nostru.
 
Pasajul citit din faţa sfintelor altare este unul lung, 38 de versete din capitolul 9 al Evangheliei a patra, dar unul care ne pune în faţa ochilor un fapt pe care poate îl trăim unii dintre noi. Aş îndrăzni să spun că cei care au probleme medicale cu ochii pot înţelege mai bine la cât de importantă este vederea pentru om. Iar acest lucru este pregnant în rândurile pericopei citite. Una din antitezele fundamentale ale Evangheliei scrise de Sfântul Apostol Ioan este cea referitoare la lumină şi întuneric, iar ambele pot fi percepute cu ochii. Legătura dintre păcate şi această infirmitate este una nu în sens de pedeapsă din partea lui Dumnezeu, ci ca o dovadă a existenţei minunilor, a credinţei şi a lucrărilor Mântuitorului Hristos. El Însuşi se numeşte pe Sine „Lumină a lumii” ce arată că fără de El am fi în întuneric, în necunoaştere, în tot ceea ce înseamnă neputinţă. Faptul că orbul a ascultat de ce i-a spus Mântuitorul Hristos, a mers la Scăldătoarea Siloamului după ce a fost uns cu tină făcută din saliva Domnului Hristos dovedeşte credinţa sa, o încercare nesperată pentru el de a-şi capăta acest simţ.
Ultima actualizare Duminică, 29 Mai 2011 07:27
Citeşte mai mult...
 
Mitropolitul Clujului revine în Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 25 Mai 2011 12:47
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ al Mitropoliei Ortodoxe Române a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi prezent sâmbătă la Baia Mare. Acesta va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea ÎPS Justinian Chira, Episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului care aniversează anul acesta venerabila vârstă de 90 de ani.
 
Data de 28 mai este o dată de o importanţă aparte din viaţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian Chira - episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, întrucât anul acesta împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani. Datorită acestui fapt, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului va organiza, în zilele de 27-28 mai 2011, următoarele evenimente.
 
Citeşte mai mult...
 
Duminica samarinencii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 21 Mai 2011 20:54
Evanghelia acestei Duminici îl prezintă pe Mântuitorul Hristos în calitatea Sa de învăţător dar de data aceasta în Samaria. Împărţirea geografică a Ţării Sfinte din acea perioadă presuspunea ca din Galileea, aflată în partea de Nord a Palestinei drumul cel mai scurt spre Iudeea unde se afla Ierusalimul în Sudul ţării să treacă prin această provincie.
 
Din rândurile pericopei descoperim că iudeii nu aveau nicio legătură cu samarinenii – populaţie rezultată din amestecul iudeilor cu păgânii, ce ţineau doar prescripţiile impuse de Moise în primele cinci cărţi din Sfânta Scriptură. Convorbirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, viitoarea muceniţă Fotini prezintă diferenţa majoră între învăţătura Mântuitorului – Legea cea Nouă şi celelalte credinţe din acea vreme. „Duh este Dumnezeu, şi cei ce I se închină trebuie să I se închine în duh şi adevăr” (Ioan 4, 24). Dacă şi astăzi se păstrează obligativitatea de a merge la locurile considerate sfinte în fiecare an cu prilejul diferitelor sărbători, Hristos Domnul a arătăt că adorarea Dumnezeului celui în Treime nu ţine cont de loc ci de predispoziţia interioară de a-L căuta. Este arătată aşadar importanţa rugăciunii particulare în viaţa creştinului dar nu trebuie neglijată în acelaşi timp participarea la cultul public săvârşit în biserică.
Citeşte mai mult...
 
Pe 21 mai sarbatorim Sfintii Constantin si Elena PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Vineri, 20 Mai 2011 20:33
Sfinţii în Biserica Ortodoxă şi nu numai beneficiază de un cult de venerare din partea credincioşilor, ei fiind înaintea lui Dumnezeu mijlocitori pentru cei din această viaţă. Sărbătoarea de astăzi are în centru două mari personalităţi ale secolului IV, secolul de aur al creştinismului şi anume pe sfinţii împăraţi Constantin şi Elena.
 
Ceea ce este de remarcat poate mai presus de viaţa lor e ceea ce au făcut pentru creştini. Împăratul Constantin, fiu al lui Constanţiu Clor şi al Elenei, de remarcat ea era creştină, a fost cel care a pus religia creştină, cea care dăduse un număr impresionant de martiri, de oameni care au abandonat păgânismul aflat într-o decădere continuă şi cultul împăratului şi au crezut în „singurul Dumnezeu adevărat şi în Iisus Hristos” (Ioan 17, 3) pe un drum normal, conform cu dezvoltarea cultului său. În timpul domniei sale de 31 ani (306-337) a reuşit să devină singurul conducător al Imperiului Roman cu ajutorul lui Dumnezeu. Sinaxarul acestei zile ne spune că înaintea luptei cu adversarul său la conducerea Imperiului a văzut în miezul zilei pe cer semnul sfintei cruci scris cu stele şi cuvintele „întru acest semn vei birui” adică cu ajutorul lui va reuşi să dobândească ceea ce şi-a propus.
Citeşte mai mult...
 
Duminica Slabanogului PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 15 Mai 2011 05:56
În această Duminică este rânduită spre a fi citită la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică ce are în centrul atenţiei vindecarea unui om ce suferea de 38 de ani, în Ierusalim la Scăldătoarea Vitezda. Evanghelia după Sfântul Apostol Ioan ne spune că existau acolo o mulţime de bolnavi, ce aşteaptau tulburarea apei pentru că un înger al Domnului se cobora din când în când acolo şi cel ce intra primul după acest eveniment se făcea sănătos de orice boală suferea. Boala pe plan trupesc este o constantă a vieţii noastre, una din urmările păcatului strămoşesc şi totodată are în plan spiritual un rol de întărire a credinţei. Legătura dintre viaţa trupească şi cea sufletească este una evidentă şi orice lucru săvârşit într-un plan are efecte şi în celălalt. Problema aparentă ce reiese din lecturarea acestui pasaj evanghelic este vindecarea săvârşită de Mântuitorul Hristos în zi de sâmbătă, sabat pentru evrei.
După cum ştim în multe rânduri Domnul Hristos a fost acuzat că nu ţine această zi de odihnă, că face lucruri ce nu se cuvin însă de fiecare dată ceea ce a arătat Hristos Domnul a fost că „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Marcu 2, 27) iar mai presus de atât în ziua odihnei „se cuvine a face bine şi a mântui un suflet” (Marcu 3, 4).
Ultima actualizare Duminică, 15 Mai 2011 09:52
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 52 of 60

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Horoscop


Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact