logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
VIDEO: Sfântul Munte Athos – Grădina Ortodoxiei Universale PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 11 Iunie 2011 05:25

Sfântul Munte Athos este considerat a fi o fortăreaţă sau un bastion al ortodoxiei, fiind o adevărată republică monahală. Sfântul Munte este situat geografic în nord-estul Greciei, în peninsula Calcidică. Are o lungime de 60 de Kilometri şi o lăţime între 8 şi 12 Kilometri, însumând aproximativ 360 de Kilometri pătraţi.

O tradiţie pioasă spune că Sfânta Fecioară Maria, însoţită de Sfântul Ioan Evanghelistul călătorea cu o corabie spre Cipru, pentru a-l întâlni pe Lazăr cel înviat de Domnul a patra zi din morţi, care era episcop acolo. O furtună neaşteptată a împins însă corabia până lângă Muntele Athos. Acolo Maica Domnului s-a odihnit o vreme, şi cucerită fiind de frumuseţea locului, l-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască acest munte. Atunci o voce s-a auzit din cer, zicându-i : „Acest loc să fie moştenirea şi grădina ta, un rai al mântuirii pentru cei ce o vor căuta”. Astfel Muntele Athos i-a fost închinat Maicii Domnului, deşi în vremea aceea era locuit de păgâni.

Ultima actualizare Duminică, 12 Iunie 2011 06:37
Citeşte mai mult...
 
Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis” (Ioan 17, 3) PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 05 Iunie 2011 18:02
Duminica dintre Înălţarea Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh este cunoscută în Biserica Ortodoxă drept a Sfinţilor Părinţi de la Primul Sinod Ecumenic ce a avut loc în anul 325 la Niceea. Pericopele citite în cadrul Sfintei Liturghii, Sfânta Evanghelie respectiv Apostolul sunt unele ce scot în evidenţă adevărurile, credinţa fundamentală a religiei creştine şi anume un singur Dumnezeu dar întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
 
Pericopa evanghelică a acestei duminici din Evanghelia Sfântului Apostol Ioan capitolul 17, verstele 1-13 reprezintă un fragment din ceea ce este cunoscut în limbajul teologic drept „rugăciunea arhierească” a Mântuitorului Hristos. Această rugăciune a fost rostită de Domnul nostru Iisus Hristos înainte de patima Sa în grădina Ghetsimani. Este o rugăciune adresată lui Dumnezeu-Tatăl de Mântuitorul Hristos pentru Sine, pentru Apostolii Săi spre a fi întăriţi pe drumul pe care au mers şi pe care vor merge în continuare după Învierea Sa şi nu în ultimul rând pentru toţi cei ce vor crede cuvântului predicii lor, adică oamenilor din toate timpurile şi toate locurile care au crezut în cuvântul Evangheliei propovăduit cu timp şi fără timp de Sfinţii Apostoli şi ucenicii acestora: episcopi, preoţi şi diaconi. Acest pasaj din Evanghelia a patra ni-L prezintă pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos ca având slavă „mai înainte de a fi lumea”, ne prezintă activitatea Sa, El arătând lumii pe Dumnezeul cel adevărat şi pe Sine, Fiul Său Cel Unul-Născut trimis în lume spre mântuirea acesteia.
 
Citeşte mai mult...
 
2 iunie, Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Miercuri, 01 Iunie 2011 18:46
Înălţarea Domnului, cunoscută în unele zone şi sub numele de „Ispas” cade totdeauna în Joia saptămânii a şasea după Paşti, la 40 de zile după Înviere când Domnul S-a înălţat la cer. Singura menţiune că Mântuitorul Hristos a fost alături de Sfinţii Apostoli timp de 40 zile după Înviere o găsim în cartea Faptele Apostolilor „Cărora S-a şi înfăţişat pe Sine viu după patima Sa, prin multe semne doveditoare, arătându-li-se timp de 40 zile de zile şi vorbind cele despre Împărăţia lui Dumnezeu” (I, 3).
 
Această zi face legătura între Sărbătoarea Învierii şi Praznicul Rusaliilor, ziua când Biserica a fost întemeiată în chip văzut prin pogorârea Sfântului Duh. Este confirmarea pe deplin a Învierii Domnului contestată încă de la din zorii zilei când Hristos Domnul a înviat. Planul mântuirii prevedea şi încheierea activităţii pământeşti a Domnului Hristos după Învierea Sa, scopul fiind îndeplinit: biruinţa morţii, deschiderea raiului prin posibilitatea de a ne dobândi mântuirea.
Citeşte mai mult...
 
Despre Duminica orbului PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 29 Mai 2011 06:52
Pericopa evanghelică din această ultimă duminică din mai, a şasea după Învierea Domnului ne prezintă una din cele mai frumoase, profunde şi pregnante minuni săvârşite de Hristos Domnul, şi anume vindecarea orbului din naştere. După cum ştim activitatea publică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a avut în vedere propovăduirea Noului Legământ dintre Dumnezeu şi oameni, un legământ al iubirii mai presus de limitele impuse de concepţiile omeneşti, un nou mod de a-l vedea pe om, pe cel de lângă noi el fiind chipul lui Dumnezeu, mijloc prin care îl vedem pe Creatorul nostru.
 
Pasajul citit din faţa sfintelor altare este unul lung, 38 de versete din capitolul 9 al Evangheliei a patra, dar unul care ne pune în faţa ochilor un fapt pe care poate îl trăim unii dintre noi. Aş îndrăzni să spun că cei care au probleme medicale cu ochii pot înţelege mai bine la cât de importantă este vederea pentru om. Iar acest lucru este pregnant în rândurile pericopei citite. Una din antitezele fundamentale ale Evangheliei scrise de Sfântul Apostol Ioan este cea referitoare la lumină şi întuneric, iar ambele pot fi percepute cu ochii. Legătura dintre păcate şi această infirmitate este una nu în sens de pedeapsă din partea lui Dumnezeu, ci ca o dovadă a existenţei minunilor, a credinţei şi a lucrărilor Mântuitorului Hristos. El Însuşi se numeşte pe Sine „Lumină a lumii” ce arată că fără de El am fi în întuneric, în necunoaştere, în tot ceea ce înseamnă neputinţă. Faptul că orbul a ascultat de ce i-a spus Mântuitorul Hristos, a mers la Scăldătoarea Siloamului după ce a fost uns cu tină făcută din saliva Domnului Hristos dovedeşte credinţa sa, o încercare nesperată pentru el de a-şi capăta acest simţ.
Ultima actualizare Duminică, 29 Mai 2011 07:27
Citeşte mai mult...
 
Mitropolitul Clujului revine în Maramureş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 25 Mai 2011 12:47
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ al Mitropoliei Ortodoxe Române a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi prezent sâmbătă la Baia Mare. Acesta va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea ÎPS Justinian Chira, Episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului care aniversează anul acesta venerabila vârstă de 90 de ani.
 
Data de 28 mai este o dată de o importanţă aparte din viaţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian Chira - episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, întrucât anul acesta împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani. Datorită acestui fapt, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului va organiza, în zilele de 27-28 mai 2011, următoarele evenimente.
 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 52 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact