logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Despre Sanzaiene PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Vineri, 24 Iunie 2011 08:00
De regulă sfinţii în calendarul Bisericii au ca dată de pomenire ziua trecerii lor la Domnul, dies natalis – o zi considerată a naşterii la viaţa cea adevărată, o zi de bucurie pentru ei deoarece se întâlnesc faţă către faţă cu Domnul nostru Iisus Hristos.
 
Sfântul acestei zile am putea spune că face excepţie de la această regulă pentru că Biserica Ortodoxă a rânduit spre pomenirea sa mai multe zile de prăznuire datorită rolului său în istoria mânturii. În această zi de 24 iunie este sărbătorită naşterea sa, pe care o găsim relatată pe larg în cea de a treia evanghelie canonică, în prima scriere a Sfântului Evanghelist Luca. Fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, amândoi fiind descendenţi din seminţiile lui Israel, Elisabeta fiind rudenie cu Maica Domnului, a fost rodul rugăciunii lor. Icoana acestei zile ne prezintă scena naşterii sale, un moment de bucurie pentru orice familie, credinţa de atunci şi păstrată privind copiii – rodul dragostei dintre cei doi soţi ca fiind o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Dar totodată reţine şi o umbră. Aceea a necredinţei preotului Zaharia, o necredinţă ce a primit şi un semn văzut, acel al muţeniei. O îndoială ce am putea spune firească dat fiind faptul că tot Sfânta Scriptură „nu aveau niciun copil, deoarece Elisabeta era stearpă şi amândoi erau înaintaţi în zilele lor” (Luca I, 7). Şi totuşi vestea aceasta, că va avea fiu, a primit-o în timpul serviciului divin din templu de la îngerul Domnului, arhanghelul Gavriil. „Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată, şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan. Şi bucurie şi veselie vei avea, şi de naşterea lui mulţi se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt” (Luca I, 13-15). Iar lucrul acesta întocmai s-a întâmplat.
Citeşte mai mult...
 
Prima Impartasanie - eveniment deosebit in viata unui copil PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 22 Iunie 2011 18:57

Duminica 19 iunie 2011 , Parohia Unită Greco-Catolica din Sarasău , condusă de preotul paroh Cornel Ardelean a fost în sărbatoare pentru a 22-a serie de copii de când este liberă biserica română să-şi manifeste credinţa.

Prima împartăşanie este un rit fundamental în viaţa unui credincios greco-catolic, o experienţă foarte impresionantă trăită de un copil de 8-9 ani.

Acest sacrament ne conduce spre ultima cină, făcându-ne să retrăim episodul în care Iisus se da omenirii ca jurământ spiritual până la sfârşitul timpurilor. Toţi copiii aşteaptă cu frică şi mare emoţie ziua deosebită din viaţa lor, în care vor putea participa la momentul culminant al sfintei liturghii, apropiindu-se de sfânta ostie consacrată – trupul domnului - pe care o vedeau pana acum, primită doar de adulti.

Au fost 19 copii, 9 băieţi si 10 fetiţe care după o pregătire de peste 8 luni au păsit cu emoţie pragul confesionalului cu o zi înainte, pentru prima lor mărturisire a păcatelor şi apoi duminică 19 iunie s-au îndreptat spre altar pentru a-L primi pe prietenul divin în sufletul lor.

La acest eveniment a participat şi domnul primar Covaci Ioan şi doamnele profesoare ale elevilor: Lazăr Daniela, Ardelean Alina, Boiciuc Simona.

Ultima actualizare Marţi, 28 Iunie 2011 10:38
Citeşte mai mult...
 
Prima duminica dupa Rusalii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 19 Iunie 2011 07:51
Duminica aceasta, prima de după Rusalii este rânduită să amintească pe toţi sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi, câţi au existat în istorie. Sfânta Biserică ne aduce în faţa ochilor şi în auzul tuturor cu acest prilej un text din Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei care vorbeşte despre: datoria de a ne mărturisi credinţa „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32); asumarea crucii şi implicit a acestei vieţi „Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 38) şi răsplata celor care au urmat Mântuitorului Hristos viaţa veşnică şi participarea la judecata celor 12 seminţii ale lui Israel, adică a întregii lumi „Adevărat zic vouă că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel” (Matei 19, 28).
 
La rândul său Sfântul Apostol Pavel ne vorbeşte despre puterea credinţei sfinţilor prin intermediul căreia au biruit pe împăraţi, au făcut dreptate şi au dobândit făgăduinţele; în acelaşi timp au fost chinuiţi, au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare; unii au fost ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi. Ei, de care lumea nu era vrednică, n-au primit făgăduinţa pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi – cei de acum dar şi toţi cei ce vor crede în Dumnezeu, desăvârşirea (Evrei 11, 32-40).
Citeşte mai mult...
 
Despre Ziua de Rusalii- Sfanta Treime PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 12 Iunie 2011 23:36
Conform tradiţiei după care, în ziua următoare marilor praznice împărăteşti, sărbătorim persoanele care au avut un rol în realizarea acestuia, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi. Este un lucru specific Bisericii Ortodoxe Române ca această zi în calendare să fie trecută ca Sărbătoarea Sfintei Treimi.
 
Dumnezeul adorat de creştini este singurul Dumnezeu adevărat după spusele Mântuitorului Hristos (Ioan 17, 3) dar întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Fiecare Persoană deţine întreagă fiinţa dumnezeirii, însă modul este unul propriu fiecăruia. Tatăl naşte pe Fiul şi purcede pe Sfântul Duh dar trebuie subliniat că cele trei Persoane sunt egale şi nu există o oarecare întâietate. Ceea ce distinge învăţătura creştină de celelalte în privinţa lui Dumnezeu cel adorat este faptul că Îl vedem şi îl percepem ca un Dumnezeu iubitor, relaţia dintre Creator şi creat este o relaţie de iubire ce a mers până la jertfă pentru ca noi oamenii să ne putem îndumnezei şi astfel să ne dobândim mântuirea. Însuşi Mântuitorul Hristos ne-a învăţat cum să ne rugăm dându-ne ca model Rugăciunea Domnească, Tatăl nostru. Prin faptele noastre cele bune îl slăvim pe Dumnezeu cel în Treime, Creatorul, Proniatorul şi Mântuitorul nostru.
 
Citeşte mai mult...
 
Duminica Rusaliilor – Ziua de naştere a Bisericii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 12 Iunie 2011 05:37
În duminica a VIII-a după Învierea Domnului Biserica Ortodoxă este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh. Cunoscută şi sub numele de Rusaliile sau Cincizecimea ea constituie cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită din vremea Sfinţilor Apostoli.
Până la începutul secolului V Cincizecimea era o sărbătoare dublă: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Duhului Sfânt, ulterior devenind sărbători separate cu accentul pus pe un evenimente diferite dar cu o legătură strânsă între ele. În biserică se aduc astăzi frunze verzi de tei care se binecuvintează şi sunt împărţite apoi credincioşilor, simbolizând limbile ca de foc ale puterii Sfântului Duh, Care S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Este evenimentul făgăduit de Mântuitorul Hristos Apostolilor Săi în cuvântarea de despărţire: „Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine” (Ioan 15, 26), El fiind „Cel care vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte de toate cele ce v-am spus” (Ioan 14, 26).
Ultima actualizare Duminică, 12 Iunie 2011 06:37
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior51525354555657585960UrmătorSfârşit »

Page 51 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact