logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
CONTROVERSE ÎN MARAMUREŞ - Biserica pune piciorul în prag. Parohiile trebuie câştigate prin concurs PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Februarie 2016 14:23
„Există preoţi merituoşi care nu pot avansa, din cauza nepotismului”
În ciuda imaginii tot mai şifonate a Bisericii, în Maramureş, se întâmplă ceva interesant. Probabil pentru prima dată, concursurile pentru ocuparea parohiilor eliberate de preoţi ce se pensionează nu mai sunt „înmânate” fiilor acestora pur şi simplu.
 
Aşa au apărut cel puţin două situaţii interesante, conflictuale şi... nemaiîntâlnite. În Botiza, ginerele preotului Berbecar a pierdut concursul pentru parohie, punând întreaga familie în situaţia de a elibera casa parohială.
La Bogdan Vodă, altă situaţie deosebită: preotul Chindriş, binecunoscut pentru poziţiile sale extreme, nu a reuşit să-şi impună ginerele în locul său, drept pentru care, teoretic, va trebui să elibereze casa parohială şi să revină la Ieud, de unde se trage. Diferenţa faţă de cazul anterior este că preotul nu se lasă şi strânge semnături în sat, spun autorităţile locale, pentru ca oamenii să-l refuze pe preotul băimărean ce a câştigat concursul.
 
„La Moisei, cel care a câştigat a fost ameninţat cu moartea”
Situaţia este confirmată de Cristian Ştefan, consilier cultural şi purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. „Da, este adevărat. Noi rămânem pe poziţie şi respectăm concursurile făcute. Nu avem ce interveni, dar ei au vrut să-şi impună ginerii, pe motive diferite, inclusiv în urma meritelor lor... Însă ginerii au beneficiat deja, au fost preoţi secunzi alături de ei până acum, fără concursuri. Dar sunt şi alţi preoţi merituoşi ce nu pot avansa din cauza nepotismului. Noi nu ne opunem ca cei în cauză, la Botiza, Bogdan Vodă şi Moisei să devină parohi, dar să vină la concurs!
Citeşte mai mult...
 
Biserica ADORMIREA MAICII DOMNULUI: I N V I T A Ț I E PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Februarie 2016 15:27
Duminică, 28 Februarie 2016, la invitația preoților slujitori de la Biserica ADORMIREA MAICII DOMNULUI, din Sighetu Marmației, str. Dragoș Vodă, Nr.3 și a membrilor Consilului Parohial, Preasfinția Sa Dr. IUSTIN SIGHETEANUL, va sluji Sfânta Liturghie Arhierească, în sobor de preoți și diaconi.
 
Prea Sfinția Sa va sosi la ora 9,30, iar la ora 10,00 va începe slujirea Sfintei Liturghii.
 
Vă invităm pe toți sighetenii să participați la slujbă având prilejul să primiți binecuvântare arhierească!  
 
Pr. Protopop Vasile Aurel Pop 
 
 
Negocieri pentru ca ortodocşii şi catolicii să sărbătorească Paştele în aceeaşi zi. Ce spun preoţii maramureşeni PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Ianuarie 2016 11:19
Sărbătoarea morţii şi învierii Fiului lui Dumnezeu a fost mereu un punct nevralgic pentru confesiunile creştine. Încă de anul trecut, Papa Francisc a discutat despre posibilitatea fixării Paştelui în aceeaşi zi, atât pentru Biserica Apuseană, cât şi pentru cea Răsăriteană. Încă din secolul al X-lea, liderii cultelor creştine au avut tentative de armonizare a calendarelor, dar care nu au fost niciodată fructificate.
 
Diferenţe calendaristice
Sinodul de la Niceea, din 325 d.h. trasa destul de clar regulile după care se va stabili ziua Sfintei Învieri. Mereu într-o duminică şi niciodată în acelaşi timp cu Paştele iudaic. Patriarhia de la Alexandria era cea care avea responsabilitatea de a calcula data în fiecare an şi, ulterior, de a o comunica celorlalte biserici creştine.
Citeşte mai mult...
 
Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorit astăzi PDF Imprimare Email
Joi, 07 Ianuarie 2016 10:01
În fiecare an, pe 7 ianuarie, imediat după sărbătoarea Bobotezei, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan, cel care L-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului.
 
Potrivit creştinortodox.ro, Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron.
 
Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.
 
Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
Citeşte mai mult...
 
În 6 ianuarie creștinii sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza) PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Ianuarie 2016 07:38
Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoarea din 6 ianuarie cunoscută şi sub denumirile “Arătarea Domnului” sau “Epifania”, şi ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului.Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi “Arătarea Domnului”, “Dumnezeiasca Arătare” sau “Epifania”, această din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând “arătare”, “descoperire”, “revelare”. De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.
Ultima actualizare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2018 12:43
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 60

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact