logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Episcopia greco-catolica găzduiește în aceste zile Olimpiada națională de religie catolică PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 20 Aprilie 2016 15:19

Ieri, 19 aprilie, s-a deschis oficial la Sighetu Marmației cea de-a VII-a ediție a Olimpiadei de religie catolică, faza națională.

Episcopia greco-catolică de Maramureș este în acest an gazda acestui eveniment, organizat anual de o episcopie catolică (de rit latin sau bizantin).

În deschiderea festivă a Olimpiadei, PS Vasile a celebrat Tedeum-ul, începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură din Sighetu Marmației.

Au urmat cuvintele de salut și încurajare ale membrilor comisiei de organizare, un scurt program al corului „Armonia”(Liceul „Dragos Vodă”) și Piesa de teatru ,,JANKA,, de Osca Speace, la Sala Centrului Cultural din oras.

 „Ne simțim onorați să vă fim gazde în aceste trei zile cu ocazia celei de-a VII-a ediție a Olimpiadei de religie catolică și vă spunem tuturor mai departe sau mai de departe: Bine ați venit! Bine ați venit în aceste locuri încărcate de istorie, unde și-au mărturisit credința episcopii Bisericii noastre, cu prețul vieții. Suntem aici pentru a le spune că jertfa lor nu a fost zadarnică, bobul de grâu care a murit, astăzi se vede că aduce rod. O vorbă din bătrâni spune că lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu și de aceea punem sub grija Tatălui ceresc toată activitatea noastră din aceste zile și cerem mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria pentru tot ceea ce vom face”, a spus în deschidere pr. Codrea Ioan, inspector școlar de religie greco-catolică pentru județul Maramureș și moderator al serii.  

Citeşte mai mult...
 
Olimpiada de religie catolică, faza națională, va avea loc la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 16 Aprilie 2016 08:16

Pe perioada 19-21 aprilie va avea loc, la Sighetul Marmației, olimpiada de religie greco-catolică și romano-catolică. Cu această ocazie, site-ul Colegiului Național „Dragoș Vodă” din oraș găzduiește o întreagă secțiune dedicată evenimentului, la adresa: www.cndv.ro.
Olimpiada este organizată de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș, Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației în colaborare cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică - Eparhia de Maramureș (inspector școlar: Codrea Ioan), Primăria Municipiului Sighetu Marmației, Casa de Cultură Sighetu Marmației, Fraţii Minori Capucini, Congregația „Maicile Domnului - Mănăstirea „Maica Îndurerată” Sighetu Marmației, Congregația Surorilor Benedictine de Caritate, Surorile lui Isus Răscumpărătorul.
Astfel, programul va cuprinde, pe lângă proba scrisă a concursului (miercuri, 20 aprilie, ora 10:00), program de rugăciune (liturghia zilnică în rit latin sau bizantin) vizite culturale, de studiu și momente artistice (piese de teatru), la care elevii veniți din întreaga țară vor putea participa pentru a cunoaște mai bine orașul gazdă, din punct de vedere istoric, cultural și spiritual.

Mesajul de salut și încurajare al PS Vasile Bizău către participanții la concurs: 

Citeşte mai mult...
 
Proiectul: De la școală, prin Biserică, spre Dumnezeu PDF Imprimare Email
Scris de Lucian Lazar   
Vineri, 15 Aprilie 2016 11:31
La Sighetu Marmației a avut loc, în ultimele săptămȃni, concursul național „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”, iniţiat de Patriarhia Română în „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi în „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”,  sub forma unui proiect cu titlul "De la școală, prin Biserică, la Dumnezeu", proiect realizat de Parohia Adormirea Maicii Domnului, în parteneriat cu mai multe școli generale și licee din oraș.
Citeşte mai mult...
 
Duminica Ortodoxiei PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Prot. Vasile A. Pop   
Sâmbătă, 19 Martie 2016 20:10

Cea dintâi duminică a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este sărbătoarea Ortodoxiei. Ea este intitulată Duminica Ortodoxiei, a Ortodoxiei biruitoare asupra tuturor ereticilor şi ereziilor.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos le- a spus, Sfinţilor Săi Apostoli, că El este”Calea, Adevărul şi Viaţa”( Ioan 14, 6 ). Sfinţii Apostoli au manifestat permanent o grijă deosebită de a vesti fără ştirbire, fără împuţinare sau adăugare „mărirea” cea vestită de Iisus Hristos şi să o păstreze „drept”. Pentru exprimarea acestor două cuvinte s- au folosit doi termeni greceşti neotestamentari pentru „mărire” s- a folosit „δοξα”“doxa” iar pentru drept „οрθоς” „ortos”, din care s- a compus cuvântul „орθοδоξ” „ortodox”-„dreaptă mărire”.

Sfântul Ioan Damaschinul ( + 749 ) dă cea mai deplină definiţie a ortodoxiei, în cartea sa „Expunerea precisă a credinţei ortodoxe”, „ca grijă a lui Dumnezeu de a se împlini în lume viaţa şi învăţătura Fiului lui Dumnezeu Întrupat”.

Citeşte mai mult...
 
Biserică ortodoxă nouă, în stil tradiţional, în Giuleşti. La ridicarea ei s-au contractat meşteri din Bârsana PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Martie 2016 11:42
Biserica ortodoxă din comuna Giuleşti este o construcţie nouă, care s-a ridicat în ultimii ani prin grija credincioşilor, după ce vreme de 20 de ani slujbele religioase s-au oficiat alternativ cu credincioşii greco-catolici, în biserica retrocedată acestora. Noul lăcaş de cult este construit din lemn şi are un aspect rustic, demn de o comunitate maramureşeană autentică, ancorată în tradiţie.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 61

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact