logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Duminica Ortodoxiei PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Prot. Vasile A. Pop   
Sâmbătă, 19 Martie 2016 20:10

Cea dintâi duminică a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este sărbătoarea Ortodoxiei. Ea este intitulată Duminica Ortodoxiei, a Ortodoxiei biruitoare asupra tuturor ereticilor şi ereziilor.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos le- a spus, Sfinţilor Săi Apostoli, că El este”Calea, Adevărul şi Viaţa”( Ioan 14, 6 ). Sfinţii Apostoli au manifestat permanent o grijă deosebită de a vesti fără ştirbire, fără împuţinare sau adăugare „mărirea” cea vestită de Iisus Hristos şi să o păstreze „drept”. Pentru exprimarea acestor două cuvinte s- au folosit doi termeni greceşti neotestamentari pentru „mărire” s- a folosit „δοξα”“doxa” iar pentru drept „οрθоς” „ortos”, din care s- a compus cuvântul „орθοδоξ” „ortodox”-„dreaptă mărire”.

Sfântul Ioan Damaschinul ( + 749 ) dă cea mai deplină definiţie a ortodoxiei, în cartea sa „Expunerea precisă a credinţei ortodoxe”, „ca grijă a lui Dumnezeu de a se împlini în lume viaţa şi învăţătura Fiului lui Dumnezeu Întrupat”.

Citeşte mai mult...
 
Biserică ortodoxă nouă, în stil tradiţional, în Giuleşti. La ridicarea ei s-au contractat meşteri din Bârsana PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Martie 2016 11:42
Biserica ortodoxă din comuna Giuleşti este o construcţie nouă, care s-a ridicat în ultimii ani prin grija credincioşilor, după ce vreme de 20 de ani slujbele religioase s-au oficiat alternativ cu credincioşii greco-catolici, în biserica retrocedată acestora. Noul lăcaş de cult este construit din lemn şi are un aspect rustic, demn de o comunitate maramureşeană autentică, ancorată în tradiţie.
Citeşte mai mult...
 
CONTROVERSE ÎN MARAMUREŞ - Biserica pune piciorul în prag. Parohiile trebuie câştigate prin concurs PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Februarie 2016 14:23
„Există preoţi merituoşi care nu pot avansa, din cauza nepotismului”
În ciuda imaginii tot mai şifonate a Bisericii, în Maramureş, se întâmplă ceva interesant. Probabil pentru prima dată, concursurile pentru ocuparea parohiilor eliberate de preoţi ce se pensionează nu mai sunt „înmânate” fiilor acestora pur şi simplu.
 
Aşa au apărut cel puţin două situaţii interesante, conflictuale şi... nemaiîntâlnite. În Botiza, ginerele preotului Berbecar a pierdut concursul pentru parohie, punând întreaga familie în situaţia de a elibera casa parohială.
La Bogdan Vodă, altă situaţie deosebită: preotul Chindriş, binecunoscut pentru poziţiile sale extreme, nu a reuşit să-şi impună ginerele în locul său, drept pentru care, teoretic, va trebui să elibereze casa parohială şi să revină la Ieud, de unde se trage. Diferenţa faţă de cazul anterior este că preotul nu se lasă şi strânge semnături în sat, spun autorităţile locale, pentru ca oamenii să-l refuze pe preotul băimărean ce a câştigat concursul.
 
„La Moisei, cel care a câştigat a fost ameninţat cu moartea”
Situaţia este confirmată de Cristian Ştefan, consilier cultural şi purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. „Da, este adevărat. Noi rămânem pe poziţie şi respectăm concursurile făcute. Nu avem ce interveni, dar ei au vrut să-şi impună ginerii, pe motive diferite, inclusiv în urma meritelor lor... Însă ginerii au beneficiat deja, au fost preoţi secunzi alături de ei până acum, fără concursuri. Dar sunt şi alţi preoţi merituoşi ce nu pot avansa din cauza nepotismului. Noi nu ne opunem ca cei în cauză, la Botiza, Bogdan Vodă şi Moisei să devină parohi, dar să vină la concurs!
Citeşte mai mult...
 
Biserica ADORMIREA MAICII DOMNULUI: I N V I T A Ț I E PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Februarie 2016 15:27
Duminică, 28 Februarie 2016, la invitația preoților slujitori de la Biserica ADORMIREA MAICII DOMNULUI, din Sighetu Marmației, str. Dragoș Vodă, Nr.3 și a membrilor Consilului Parohial, Preasfinția Sa Dr. IUSTIN SIGHETEANUL, va sluji Sfânta Liturghie Arhierească, în sobor de preoți și diaconi.
 
Prea Sfinția Sa va sosi la ora 9,30, iar la ora 10,00 va începe slujirea Sfintei Liturghii.
 
Vă invităm pe toți sighetenii să participați la slujbă având prilejul să primiți binecuvântare arhierească!  
 
Pr. Protopop Vasile Aurel Pop 
 
 
Negocieri pentru ca ortodocşii şi catolicii să sărbătorească Paştele în aceeaşi zi. Ce spun preoţii maramureşeni PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Ianuarie 2016 11:19
Sărbătoarea morţii şi învierii Fiului lui Dumnezeu a fost mereu un punct nevralgic pentru confesiunile creştine. Încă de anul trecut, Papa Francisc a discutat despre posibilitatea fixării Paştelui în aceeaşi zi, atât pentru Biserica Apuseană, cât şi pentru cea Răsăriteană. Încă din secolul al X-lea, liderii cultelor creştine au avut tentative de armonizare a calendarelor, dar care nu au fost niciodată fructificate.
 
Diferenţe calendaristice
Sinodul de la Niceea, din 325 d.h. trasa destul de clar regulile după care se va stabili ziua Sfintei Învieri. Mereu într-o duminică şi niciodată în acelaşi timp cu Paştele iudaic. Patriarhia de la Alexandria era cea care avea responsabilitatea de a calcula data în fiecare an şi, ulterior, de a o comunica celorlalte biserici creştine.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 60

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact