logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Vindecarea celor doi orbi şi a unui mut demonizat- Credinţă şi mulţumire pentru cele primite PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 30 Iulie 2011 21:01
Pericopa evanghelică ce se citeşte la Sfânta Liturghie în duminica a VII-a după Rusalii are în vedere unele minuni săvârşite de Mântuitorul Hristos şi anume vindecarea a doi orbi şi a unui mut demonizat (Matei IX, 27-35). Recitind acest fragment evanghelic şi analizând vom putea observa două atitudini diferite ale Domnului Hristos faţă de cei cărora le-a redat sănătatea.
 
În primul caz Sfântul Apostol Matei subliniază insistenţa celor doi nevăzători, „doi orbi se ţineau strigând şi zicând: Miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David” (Matei IX, 27), vindecarea fiind în cele din urmă rezultatul şi pe măsura credinţei lor. În cazul celui demonizat Mântuitorul Hristos nu a cerut nimic pentru că în fond mutul nu putea grăi, nu-şi putea exprima gândurile, doleanţele ci demonul a fost alungat iar în urma acestui eveniment cel ce a fost mut a putut vorbi. Mulţimile prezente la aceste două minuni erau uimite pe când fariseii îl acuzau pe Domnul Hristos că face acestea cu ajutorul demonilor (Matei IX, 33-34).
 
Ultima actualizare Duminică, 31 Iulie 2011 07:56
Citeşte mai mult...
 
Credinta puternica alaturi de ajutorul prietenilor aduce vindecarea celui bolnav PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 23 Iulie 2011 20:00
Pericopa evanghelică a acestei duminici este în continuarea celei din urmă cu o săptămână. Deşi scurtă, numai primele 8 versete ale capitolului IX din Evanghelia scrisă de Sfântul Apostol Matei ea vorbeşte despre una din minunile săvârşite de Mântuitorul Hristos care a provocat diferite reacţii din partea celor ce au văzut-o, fie „înspăimântarea” mulţimilor dar care au slăvit pe Dumnezeu, fie cârtire din partea cărturarilor.
 
Apostolul şi Evanghelistul Matei referindu-se la Capernaum îl numeşte cu referire la Mântuitorul Hristos drept cetatea Sa. După incidentul din Nazaret în urma căruia era să fie lapidat de către locuitorii acestei cetăţi Mântuitorul Hristos şi-a stabilit reşedinţa în oraşul Capernaum un oraş important al Palestinei acelei vremi. Vindecarea slăbănogului adus de anumite persoane la Mântuitorul Hristos aflat în casa sa unde învăţa mulţimile după cum spune şi Sfântul Evanghelist Marcu este o minune cel puţin interesantă din mai multe puncte de vedere. Hristos Domnul laudă credinţa lor (Matei IX, 2), iartă păcatele celui bolnav, cunoaşte gândurile cărturarilor pe care ei n-au îndrăznit să le afirme în public şi nu în cele din urmă dăruieşte sănătate celui ce o căuta cu ardoare.
Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Iulie 2011 20:10
Citeşte mai mult...
 
P.S. Sa JUSTIN SIGHETEANUL, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi va sfinţi Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Sârbi- Josani. PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Prot. Vasile Aurel Pop   
Sâmbătă, 23 Iulie 2011 10:18
În Duminica a VI-a după Rusalii, 24 Iulie 2011, P.S. Sa JUSTIN SIGHETEANUL, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi va sfinţi Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Sârbi- Josani. Această biserică monument istoric a fost construită în anul 1665, din lemn de stejar, la marginea unei păduri seculare care se întindea până la Ocna-Şugatag şi Budeşti. Se spune că a fost făcută din mănăstirea care era aşezată mai sus în locul numit „La Gruiul Malului”.
 
Pictura a fost executată direct pe lemn şi în prezent este ştearsă, iar iconostaul a fost pictat de către Alexandru Ponehalski. Se cunoaşte că biserica este ctitoria familiei Dunca de Sârbi care a stăpânit această parte a satului în acea vreme şi a fost neîntrerupt patroana bisericii până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
 
 
Ultima restaurare şi consolidare a acestei biserici venerabile, monument istoric şi de artă s-a realizat în anul 2009 după un proiect întocmit de arhitectul Niels Auner din Bucureşti. Restaurarea şi consolidarea a fost executată de către S.C. AXA RECONST SRL din Sighetu Marmaţiei, director al firmei fiind D-l Vasile Bârlea, şi Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti. Părintele Capolna Ioan şi Consiliul Parohial ne invtă pe toţi să participăm la acest important moment din viaţa parohiei.
Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Iulie 2011 11:00
Citeşte mai mult...
 
Sfântul Prooroc Ilie – „Om al lui Dumnezeu” PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Marţi, 19 Iulie 2011 19:51

Dintre toate persoanele sfinte din Vechiul Testament de cea mai mare cinste în rândul creştinilor se bucură Sfântul prooroc Ilie Tesviteanul. Sfânta Evanghelie de astăzi de la Luca IV, 22-30 este de fapt răspunsul Mântuitorului dat celor din oraşul Său natal, Nazaret, care nu-L vedeau decât fiul lui Iosif şi care au vrut să-L arunce în prăpastie pentru că El a predicat în patria Sa fără a fi deja consacrat, cunoscut.

 

Acest răspuns trimite în mod succint la activitatea unui Sfântului Ilie, un sfânt ce a rămas în conştiinţa poporului ales şi la 800 de ani de la mutarea sa la Domnul. Informaţii privind viaţa şi activitatea sa găsim în cărţile III Regi XVII-XXII şi IV Regi I-II. Cu privire la profeţi putem spune că el este un personaj de vocaţie, ales de Dumnezeu ce va îndeplini în decursul vieţii sale 3 sarcini: este trimisul lui Dumnezeu, mesagerul Lui către oameni, deci şi propagator al voii divine şi nu în ultimul rând el este rugător, mijlocitor între oameni şi Dumnezeu. Sfântul Ilie face parte din categoria profeţilor vechi care nu au lăsat nimic scris posterităţii însă acest lucru nu l-a împiedicat cu nimic în a-şi atinge obiectivul şi anume combaterea decadenţei, schimbarea atitudinii oamenilor prin întoarcerea la credinţa cea adevărată.

Citeşte mai mult...
 
Duminica a cincea dupa Rusalii: Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 16 Iulie 2011 21:16

În duminica a V-a după Rusalii este rânduit spre a fi citită la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică ce vorbeşte despre vindecarea a doi demonizaţi din ţinutul Gadarenilor. Această minune săvârşită de Mântuitorul Hristos o întâlnim la Evangheliştii sinoptici (Matei, Marcu şi Luca) fiecare aducând detalii preţioase însă şi unele deosebiri conform scopului şi adresanţilor pentru care au scris Sfintele Evanghelii.

 

 Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei vorbeşte despre doi demonizaţi pe când celelalte două Evanghelii tratează despre un singur demonizat, probabil cel ce pătimea mai rău conform comentatorilor biblici. De la bun început trebuie subliniat faptul că evenimentul a avut loc în ţinut păgân. Ţara Sfântă aflată în acel timp sub stăpânire romană era divizată în mai multe regiuni, Decapole fiind teritoriul în care se afla şi cetatea Gadara sau Gherasa, părerile exegeţilor biblici fiind şi aici împărţite, a cărei populaţie era aproape numai elină sau elinizată. Însă ce atrage atenţia este provocarea misionară deoarece evenimentul se încheie la Sfântul Evanghelist Marcu cu trimiterea la propovăduire, a celui vindecat „Mergi în casa ta, la ai tăi, şi spune-le câte ţi-a făcut ţie Domnul şi cum te-a miluit. Iar el s-a dus şi a început să vestească în Decapole câte i-a făcut lui Iisus, şi toţi se minunau” (Marcu V, 19-20).

 

Ultima actualizare Sâmbătă, 16 Iulie 2011 21:35
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 49 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact