logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Adormirea Maicii Domnului – Mutarea Maicii Vieţii la Veşnica Înviere PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Duminică, 14 August 2011 19:58

Una din marile sărbători comune celor două mari Biserici, Ortodoxe şi Romano-Catolice, este Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită în fiecare an la data de 15 august. Acest praznic împărătesc, Adormirea Maicii Domnului apare ca o învăţătură şi ca o evlavie consemnată în documentele literare de abia din secolul VI în Apus, în Răsărit în veacul VII. Cu siguranţă ideea şi evlavia în legătură cu adormirea Fecioarei Maria sunt mai vechi, însăşi sărbătoarea datând din secolul V, având ca loc de origine Ierusalimul.
 
 
Cunoscută şi sub numele de Uspenia sau Sfânta Maria Mare ea se bucură de un loc aparte în evlavia creştinilor. Sfânta Scriptură ne oferă în general puţine date referitoare la Maica Domnului, însă prezenţa ei lângă Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Hristos în anumite momente ne face să credem că a fost o prezenţă smerită dar cu o influenţă remarcabilă în faţa Domnului Hristos. Episodul de la nunta din Cana este poate cel mai elocvent în acest sens pentru că la rugămintea Maicii Sale Mântuitorul Hristos a săvărşit prima Sa minune, arătându-Şi slava Sa (Ioan II, 11). Viaţa Fecioarei Maria după informaţiile din Sfânta Scriptură dar mai ales din Sfânta Tradiţie a fost una smerită şi în acelaşi timp exemplară. De la acel „Fie” (Luca I, 38) şi până în clipa adormirii ei, Maica Domnului s-a făcut remarcată prin a fi Maica Vieţii după cum o numim în troparul acestei zile. Alături de acest apelativ Ortodoxia o cunoaşte şi o preaslăveşte pe Maica ca „Născătoare de Dumnezeu” sau „Maica lui Dumnezeu” şi de „pururea Fecioară”.
Ultima actualizare Vineri, 15 August 2014 08:43
Citeşte mai mult...
 
Duminica a IX-a după Rusalii: Credinţa ce duce în corabia mântuirii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 13 August 2011 20:27
Pericopa evanghelică din această duminică, a noua după Pogorârea Sfântului Duh ocupă un loc aparte în calendarul Bisericii Ortodoxe prin minunea la care face referire. Fiind în continuarea pasajului evanghelic ce a fost citit duminica trecută, are directă legătură cu evenimentul înmulţirii pâinilor şi a săturării mulţimilor.
 
 
După ce Mântuitorul Hristos a dat drumul mulţimilor şi i-a silit pe ucenici să intre în corabie spre a trece pe celălalt mal al Mării Galileii (în fapt era doar un lac cunoscut sub denumirea de Ghenizaret sau Tiberiadei), El s-a retras în munte să Se roage singur. Apostolii rămaşi în corabie toată noaptea au avut de înfruntat o vreme neprielnică, „marea fiind învăluită de valuri, căci vântul era împotrivă” (Matei XIV, 24). Minunea a avut loc la a „patra” strajă a nopţii, adică în intervalul dintre 3 şi 6 dimineaţa – după împărţirea romană a nopţii în 4 intervale de 3 ore pentru schimbarea paznicilor când Mântuitorul Hristos a venit la ei umblând pe mare. Reacţia ucenicilor a fost una firească, cu toate că unele scrieri din antichitate fac referire la anumiţi bărbaţi, sfinţi şi magi cărora lumea elină le recunoştea puterea de a umbla pe mare sau prin văzduh. 
Ultima actualizare Sâmbătă, 13 August 2011 20:34
Citeşte mai mult...
 
In calendarul creştin ortodox va fi sarbatorit un nou sfant pe 30 noiembrie, SF. Andrei Şaguna PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 08 August 2011 15:24
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea lui Andrei Şaguna şi sărbătorirea lui pe 30 de noiembrie.
 Biserica Ortodoxă Română a stabilit ritualurile şi slujba de cinstire a Sfântului Mare Ierarh Andrei Şaguna, icoana, acatistul şi rugăciunea sfântului. În slujba de pomenire, acesta este numit „Andrei cel Mare şi Sfânt, păstorul cel bun şi înţelept”, iar rugăciunea îl invocă pe sfânt ca „neînfricat apărător al ortodoxiei, înţelept teolog al adevărului mântuitor, cunoscător şi tâlcuitor al Sfintelor Scripturi, lumină aprinsă din lumina lui Hristos”.
Demersurile pentru canonizarea mitropolitului au fost iniţiate de Universitatea Andrei Şaguna Constanţa încă din anul 1993. Pentru rolul important pe care l-a avut în dezvoltarea educaţiei, vieţii spirituale şi culturii, UNESCO a declarat anul 2008, în care s-au împlinit 200 de ani de la naşterea Marelui Ierarh, „Anul Şaguna”.
Ultima actualizare Luni, 08 August 2011 15:37
Citeşte mai mult...
 
Pâine şi peşte. Minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 06 August 2011 20:57
Pericopa evanghelică a acestei duminici redă una din cele mai mari minuni săvârşite de Domnul nostru Iisus Hristos, o minune în faţa unui auditoriu impresionant, cinci mii de bărbaţi afară de femei şi de copii. După ce a vindecat pe bolnavi, le-a redat sănătatea trupească şi sufletească Mântuitorul Hristos S-a îngrijit şi de partea materială, le-a asigurat şi hrana celor ce l-au urmat pe jos din cetăţi.
 
Sfântul Evanghelist Matei pune această minune după dispariţia prematură a Sfântului Ioan Botezătorul, moartea lui determinându-L pe Mântuitorul Hristos să se retragă în loc pustiu, în apropierea oraşului Betsaida. Totuşi mulţimile aflate acum fără păstor deoarece Sfântul Ioan Botezătorul era recunoscut de către toţi ca fiind prooroc îl căutau pe Domnul Hristos. La o primă vedere atitudinea Mântuitorul ne pare ca fiind una nefirească deoarece a căutat liniştea, a căutat un prilej de a Se ruga dar sfintele evanghelii ne spun că I s-a făcut milă de ei. Simplitatea oamenilor neînvăţaţi care Îl căutau cu o simplă nădejde, de a dobândi leacul durerii şi în acelaşi timp îşi arătau disponibilitatea spre primirea învăţăturii evanghelice după cum notează Sfântul Evanghelist Luca (Luca IX, 11).
 
Ultima actualizare Duminică, 07 August 2011 08:18
Citeşte mai mult...
 
Schimbarea la Faţă a Domnului – prilej de schimbare lăuntrică PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 06 August 2011 09:05
În fiecare an la data de 6 august Biserica Ortodoxă precum şi cea Romano-Catolică sărbătoresc Schimbarea la faţă a Mântuitorului Hristos. Este una din sărbătorile cele mai importante ale Bisericii dar în acelaşi timp şi una din cele mai vechi, primele menţiuni despre ea găsim în secolul IV-V la Sfinţii Chiril al Alexandriei precum şi la papa Leon cel Mare. Primii trei evanghelişti vorbesc despre acest eveniment precum şi Sfântul Apostol Petru în a doua sa epistolă sobornicească. El a avut loc cu şase zile după mărturisirea lui Petru „Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Matei XVI, 16), precum şi după Mântuitorul Hristos a făcut apostolilor Săi prima vestire a Patimilor.
 
Sfânta Evanghelie ne spune că Schimbarea la faţă a avut loc într-un munte înalt pe care tradiţia biblică l-a identificat cu muntele Tabor în prezenţa a doar trei apostoli: Petru, Iacov şi Ioan. Domnul nostru Iisus Hristos S-a schimbat la faţă înaintea lor, faţa Lui strălucind ca soarele iar veşmintele Lui erau albe ca lumina. Cei trei apostoli au văzut lângă Mântuitorul Hristos precum ne arată şi icoana acestui praznic pe cele două mari personalităţi din Vechiul Testament, pe Moise, cel prin care poporul ales a primit tablele legii, o legislaţie de origine divină după care să-şi orânduiască viaţa în această lume, şi pe Ilie, proorocul care a fost exemplu de credinţă pentru conaţionalii săi. Văzând această minune Sfântul Apostol Petru a îndrăznit să-I spună Mântuitorului Hristos: „Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una” (Matei XVII, 4). În acest cadru în care Moise şi Ilie stăteau de vorbă cu Domnul Hristos norul din care s-a auzit glasul lui Dumnezeu-Tatăl: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L” (Matei XVII, 5) a fost cel ce a desăvârşit totul. Pericopa evanghelică ce se citeşte la Sfânta Liturghie se încheie cu rugămintea Mântuitorului către ucenicii Săi „Nimănui să nu spuneţi ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului se va scula din morţi” (Matei XVII, 9).
Ultima actualizare Sâmbătă, 06 August 2011 21:05
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 48 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact