logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Un algoritm pe calculator zguduie din temelii creştinismul: Autorul Torei nu este Moise! PDF Imprimare Email
Joi, 13 Octombrie 2011 11:27
Atât în tradiţia creştină, cât şi în cea iudaică, Moise este considerat autorul Torei, care cuprinde primele cinci cărţi ale Sfintei Scripturi (Geneza, Exodul, Levitic, Numeri şi Deuteronom). Însă oamenii de ştiinţă de la universitati israeliene au găsit dovezi potrivit cărora mai mulţi autori au compus textul Torei, potrivit AFTAU, citat de ziare.com.
  Cercetătorii au conceput un algortim pe calculator, care identifică stilul de scriere a textelor din Biblie şi, conform rezultatului, Tora este scrisă de mai mulţi autori şi nu este creaţia lui Moise. Profesorul Nachum Dershowitz de la Universitatea Blavatnik din Tel Aviv, în colaborare cu fiul său Idan Dershowitz de la Universitatea ebraică, cu profesorul Moshe Koppel şi cu doctorandul Navot Akiva de la Universitatea Bar-Ilan susţin că algoritmul realizat pe calculator recunoaşte anumite indicii lingvistice pentru a împărţi textul biblic în părţi ale unor autori, care au conceput scrierea iniţială. 
Ultima actualizare Joi, 13 Octombrie 2011 11:46
Citeşte mai mult...
 
Invitatie la Hram PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Vasile- Aurel Pop   
Miercuri, 12 Octombrie 2011 12:38
În calendarul sfinţeniei creştine în data de 14 octombrie avem sărbătoare întru cinstirea Cuvioasei Paraschiva, ale cărei sfinte moaşte au fost aduse, în timpul domnitorului Vasile Lupu , în Moldova, în anul 1641. Iată că în acest an se împlinesc 370 de ani. Din anul 1888 ele se află în Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde an de an este un mare pelerinaj. În Maramureşul istoric sunt multe biserici care au acest hram, dar nu am avut nici un aşezământ monahal cu acest hram, până în urmă cu câţiva ani, când cu binecuvântarea Î.P.S. JUSTINIAN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului s-a înfiinţat Schitul „ Cuvioasa Paraschiva” în hotarul localităţii Strâmtura, pe un pinten de deal, într-un cadru natural binecuvântat de Dumnezeu cu o aleasă frumuseţe.
 
Schitul are temelia definitivată, la demisol se slujeşte, este edificată o casă monahală, şi un altar de vară Din august 2005, a fost numit aici ierom. Nifon Neamciuc cu însărcinarea de a construi, din lemn, biserica schitului. În acest an la sarbătorirea hramului soborul de preoţi va avea în frunte pe părintele arhimandrit Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. La Sfânta Liturghie răspunsurile le va da corul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Sighetu Marmaţiei, dirijat de prof. Gheorghe Gh. Pop.
Ultima actualizare Miercuri, 12 Octombrie 2011 12:41
Citeşte mai mult...
 
Duminica XX după Rusalii Bucuria învierii în locul morţii PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 19:37
„Şi după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain şi cu El împreună mergeau ucenicii Lui şi mare mulţime. Iar când S-a apropiat de porţile cetăţii, iată, scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă, şi mulţime mare din cetate era cu ea. Şi, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea şi i-a zis: Nu plânge! Şi, apropiindu-Se, S-a atins de pat, iar cei care îl duceau s-au oprit. Şi a zis: Tinere, ţie îţi zic: Scoală-te! Şi s-a ridicat mortul şi a început să vorbească, şi l-a dat mamei lui. Şi frică i-a cuprins pe toţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Prooroc mare s-a ridicat între noi şi Dumnezeu a cercetat pe poporul Său” (Luca VII, 11-16)
 
 
Pericopa evanghelică din această duminică aduce în prim-plan una din minunile Mântuitorului săvârşire asupra firii umane. Această „arătare a slavei Sale” ca şi în alte rânduri din partea Domnului Hristos a avut şi un efect şi anume confirmarea uneia din slujirile Sale, cea de Prooroc. 
Ultima actualizare Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 20:10
Citeşte mai mult...
 
Duminica a XIX-a după Rusalii Între Iertare şi Dreptate PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 01 Octombrie 2011 21:09
„Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea. Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Că şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei; Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac; Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv” (Luca VI, 31-36) Pericopa acestei duminici este una scurtă, doar şase versete, dar este plină de învăţăminte. Ea face parte din varianta Sfântului Evanghelist Luca a Predicii de pe Munte a Mântuitorului Hristos, predică ce arată superioritatea Noului Legământ faţă de Legea Vechiului Testament. În Evanghelia Sfântului Apostol Matei ea ocupă 3 capitole, acolo fiind bine stabilit raportul omului cu Dumnezeu, la sfârşitul ei „mulţimile fiind uimite de învăţătura Lui. Că îi învăţa ca unul care are putere, iar nu cum îi învăţau cărturarii şi fariseii.” (Matei VII, 28-29). Duminica trecută, tot o pericopă din Evanghelia după Luca a fost rânduită spre a fi citită din faţa sfintelor altare, în care am văzut chemarea primilor ucenici la Apostolat. Pescuirea minunată reprezintă pentru noi, creştinii din aceste zile tot un apel, o chemare la urmarea Mântuitorului pe calea ce duce spre mântuire iar pericopa duminicii de astăzi ne spune ce trebuie să facem pentru a fi creştini în adevăratul sens al cuvântului. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, unul din primii chemaţi, în epistolele sale pune accentul pe iubire – semnul distinctiv al creştinilor între oameni. „Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el.” (I Ioan IV, 19). „Poruncă avem de la El: Cine iubeşte pe Dumnezeu să iubească şi pe fratele său.” (I Ioan IV, 21), iar pentru noi creştinii există doar fraţi, pentru că cu toţii suntem creaţia şi făptura lui Dumnezeu indiferent de greşelile inerente pe care le săvârşim.
Ultima actualizare Duminică, 02 Octombrie 2011 07:03
Citeşte mai mult...
 
Duminica a XVIII-a după Rusalii Cuvântul lui Dumnezeu ce schimbă lăuntric omenirea PDF Imprimare Email
Scris de Alexandru Lucian   
Sâmbătă, 24 Septembrie 2011 20:32
„Pe când mulţimea Îl îmbulzea ca să asculte cuvântul lui Dumnezeu şi El şedea lângă lacul Ghenizaret, A văzut două corăbii oprite lângă ţărm, iar pescarii, coborând din ele, spălau mrejele. Şi urcându-Se într-una din corăbii, care era a lui Simon, l-a rugat s-o depărteze puţin de la uscat. Şi, şezând în corabie, învăţa din ea mulţimile. Iar când a încetat de a vorbi, i-a zis lui Simon: Mână la adânc şi lăsaţi în jos mrejele voastre ca să pescuiţi. Şi, răspunzând, Simon a zis: Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi nimic nu am prins, dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele. Şi făcând ei aceasta, au prins mulţime mare de peşte, că li se rupeau mrejele. Şi au făcut semn celor care erau în cealaltă corabie să vină să le ajute. Şi au venit şi au umplut amândouă corăbiile, încât erau gata să se afunde. Iar Simon-Petru, văzând aceasta, a căzut la genunchii lui Iisus, zicând: Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos. Căci spaimă îl cuprinsese pe el şi pe toţi cei ce erau cu el, pentru pescuitul peştilor pe care îi prinseseră. Tot aşa şi pe Iacov şi pe Ioan, fiii lui Zevedeu, care erau împreună cu Simon. Şi a zis Iisus către Simon: Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni. Şi trăgând corăbiile la ţărm, au lăsat totul şi au mers după El” (Luca V, 1-11)
 
Sfânta Evanghelie din Duminica a XVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh tratează un moment important din istoria mântuirii neamului omenesc şi anume chemarea primilor ucenici la apostolat dar în viziunea Sfântului Evanghelist Luca. Întreaga activitate de formare a Apostolilor, a noilor oameni prin ascultarea zi şi noapte a cuvântului Evangheliei, prin apropierea fizică faţă de Mântuitorul Hristos în cei peste trei ani de activitate publică poate fi încadrată între două pescuiri minunate.
Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Septembrie 2011 20:39
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 45 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact