logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


RELIGIE
Intalnirea eparhiala a copiilor si tinerilor catolici la Giulesti pe 14 aprilie 2018 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 25 Martie 2018 12:34

Intalnirea eparhiala a copiilor si tinerilor catolici - Giulesti - 14 aprilie 2018

Ultima actualizare Duminică, 25 Martie 2018 13:17
Citeşte mai mult...
 
Eveniment religios: Sf. Ioan Botezătorul PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Ianuarie 2018 07:06

Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem (lângă Ierusalim); este fiul Elisabetei (verişoara Mariei, mama lui Isus) şi al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu circa 6 luni înaintea lui Isus. Nu au copilărit împreună, dar (după părerea unor autori) s-ar fi cunoscut în tinereţe, petrecând probabil o anumită perioada împreuna la Qumran, unde ar fi primit o educaţie comună eseniană. Predicator ascet, a activat la vârstă adultă, numai în preajma râului Iordan. Predicile sale poartă amprenta radicalismului esenian, anunţând iminenţa Apocalipsei şi a „Judecăţii de Apoi”, îndemnând la pocăinţă, botez şi ispăşirea păcatelor. L-a criticat public în mod repetat pe tetrarhul Herodes Antipas, pentru culpa de a se fi căsătorit cu Herodia, fosta soţie a fratelui vitreg Philippus, fapt care a atras întemniţarea sa în cetatea Machaerus din Pereia (azi în Iordania). La o petrecere cu mulţi oaspeţi, Salomeea (14-15 ani), fiica Herodiei, ar fi dansat în faţa tatălui său vitreg Herodes Antipas, solicitându-i capul lui Ioan Botezătorul, în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Ioan Botezătorul ar fi fost ucis în aceeaşi seară, prin decapitare, capul fiind adus Salomeei pe o tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susţinătorii săi în localitatea Sebastia (azi în Cisiordnia), unde ar fi fost îngropat. Împăratul roman anticreştin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars rămăşiţele lui Ioan Botezătorul, împrăştiindu-i cenuşa. Capul ar fi fost salvat şi dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol(Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franţa) de către regele francon Pippin III (715-768. Din trup ar mai fi rămas nearse numai un braţ şi un deget.

Ultima actualizare Duminică, 07 Ianuarie 2018 13:45
Citeşte mai mult...
 
Sfintire de biserica la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 20 Mai 2017 09:23

În municipiul nostru, mai precis în locul numit SIHEI, între anii 2013- 2017, s- a înălţat o frumoasă biserică de lemn, o casă de locuit, casă muzeu şi un prăznicar. Toate acestea s- au realizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, iar lucrările au fost conduse şi cheltuielie suportate în proporţie de 90% de către părintele Fereştean Viorel, paroh în Valea Hotarului şi familia sa, la care s- au adăugat şi alţi donatori A fost dorinţa părintelui, în amintirea doamnei preotese Lidia Fereştean, trecută la cele veşnice în anul 2012, de aceea biserica va avea ca hram Sfânta Lidia şi Duminica Tuturor Sfinţilor.

Biserica, construită după un proiect al vestitului arhitect Cordoş Dorel, a fost înzestrată cu un iconostas, mobilier şi s- a zidit Sfânta Masă.

Sâmbătă, 20 Mai, zi în care în calendarul bisericii noastre este pomenită Sfânta Lidia, Prea Sfinţia Sa Dr. IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului va sfinţi această biserică şi totodată P.S. Sa va face cunoscut că acest ansamblu maramureşean deosebit va deveni un aşezământ cultural, social, care va găzdui taberele cu tineretul creştin ortodox din Proropopiatul Sighet.

Lucrările realizate din lemn au fost executate de o echipă de constructori condusă de Bledea Mihai din Vadu Izei, cele din zid, piatră şi beton, constructori conduşi de Leordean Viorel din Sarasău iar iconostasul şi mobilierul au fost confecţionate de către Boşca Petru din Valea Stejarului. Icoanele din iconostas au fost pictate de către Octavian Ciocşan.

Biserica a fost înzestrată şi cu două clopote, donaţie a familiilor fiului şi fiicei părintelui ctitor, respectiv: fam. Pr. Fereştean Viorel Dacian, paroh în Mocira, Protopopiatul Baia Mare, şi fam. D-nei Mariş Lidia Claudia din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Floriile sau Duminica Stalparilor deschid perioada sarbatorilor de Paste PDF Imprimare Email
Duminică, 09 Aprilie 2017 09:05
C

restinii serbeaza duminica Floriile sau Duminica Stalparilor. Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an si deschide perioada sarbatorilor de Paste. In ziua de Florii exista obiceiul ca oamenii sa mearga la Biserica avand in maini ramuri de salcie inmugurite, pentru a fi sfintite de catre preot. De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa care incepe Saptamana Patimilor, scrie News.ro.
 
Floriile sau Duminica Stalparilor marcheaza intrarea triumfala a lui Iisus Hristos in Ierusalim, unde a fost intampinat de o multime de credinciosi care tineau in maini ramuri de maslin si de finic. 
 
Cu o saptamana inainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim pe un asin, inconjurat de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-l ca pe adevaratul Mantuitor, l-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Iisus si-a pregatit singur intrarea ca sa fie recunoscut ca fiind Mesia, iar cand l-au vazut, oamenii au inceput sa strige: "Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului."
Citeşte mai mult...
 
Concert de Florii cu corul Cristos Rege la Memorialul Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 09 Aprilie 2017 08:28

In sfanta zi de Florii are loc un nou concert al Corului Parohiei greco-catolice, CRISTOS REGE , ora 19 la MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI SI AL REZISTENTEI, locul in care suferinta celor sfarsiti in durere dar impacati cu Dumnezeu ne aminteste mereu cat de infioratoare a fost soarta iubitorilor de tara, neam dar mai ales PASTRATORI DE CREDINTA! 
Sunt multi anii de cand am inceput sa aducem un sacru omagiu eroilor ce-au sfarsit aici, in pragul SAPTAMANII MARI, fiindca asa cum spune un inscris pe zidurile inchisorii ,, Cei care-si uita istoria sunt pedepsiti sa o repete'' (prof. Rodica Gheorghiu).
Ultima actualizare Duminică, 09 Aprilie 2017 08:52
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 61

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact