logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Testele de glicemie s-ar putea face din lacrimi PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Noiembrie 2011 09:39

Pentru a-şi verifica nivelul glicemiei, diabeticii ar putea să nu mai fie nevoiţi să facă teste de sânge deoarece oamenii de ştiintă au făcut posibil acest lucru prin testarea lacrimilor. Persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să îşi verifice de până la zece ori pe zi nivelul zahărului din sânge.

 

Testul se face printr-o înţepătură, dar acest disconfort ar putea să dispară în urma ultimelor invenţii. Mulţi dintre bolnavi nu îşi fac suficient de des aceste teste tocmai din cauza disconfortului. Cercetătorii de la Universitatea din Michingan au inventat un senzor care poate detecta nivelul glicemiei din sânge analizând lacrimile.

Citeşte mai mult...
 
Ploaia de stele Draconide PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Sorin Hotea   
Vineri, 07 Octombrie 2011 07:46
Pe parcursul fiecărui an există câteva perioade în care activitatea meteorilor (cunoscuţi sub numele de „stele căzătoare”) se intensifică. Este vorba despre anumiţi curenţi de meteori care au maximul în acele perioade. Astfel de curenţi de meteori sunt Perseidele (12-13 august), Leonidele (18-19 noiembrie), Geminidele (13-14 decembrie). În cele mai bune momente ale lor, aceşti curent pot să producă câte 1 meteor în fiecare minut sau chiar mai mult. Există însă şi alţi curenţi mai puţin cunoscuţi care pot să creeze din când în când surprize. Un astfel de curent este şi curentul Draconidelor care va produce un maxim interesant în seara zilei de 8 octombrie 2011. 
Curentul Draconidelor este unul mai puţin cunoscut. În ultimul secol Draconidele au produs scurte furtuni de meteori în 1933 şi în 1946, dar şi câteva ploi de meteori în alţi câţiva ani, cu aceste ocazii rata zenitală orară a curentului variind între 20 şi 500+. Draconidele au o perioadă scurtă de activitate (6-10 octombrie), cu maximul având loc pe 8 octombrie. Draconidele au radiantul pe teritoriul constelaţiei Draco (Dragonul), nu departe de capul acestei creaturi mitologice imaginare. Se ştie că Dragonul este o constelaţie circumpolară, aşa că radiantul Draconidelor se află pe bolta cerească întreaga noapte. Meteorii ce aparţin curentului Draconide sunt generaţi de particule lăsate în urmă pe orbită de cometa 21P/Giacobini-Zinner. Draconidele sunt nişte meteori deosebit de spectaculoşi, având viteza mică la intrarea in atmosfera: doar 20 km/s.
Ultima actualizare Vineri, 07 Octombrie 2011 09:45
Citeşte mai mult...
 
Cărțile de ficțiune îmbunătățesc empatia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Octombrie 2011 07:15
Un studiu realizat în SUA demonstrează că cititorii de cărți de ficțiune empatizează mult mai bine cu cei din jurul lor.

Experimentul a fost realizat pe 140 de studenți de la Universitatea din Buffalo cărora li s-a dat să citească pasaje din „Twilight” de Stephenie Meyer sau din „Harry Potter” de J.K. Rowling. În urma lecturilor cititorii au completat un chestionar prin care se măsura nivelul de identificare cu lumea despre care au citit: cea a vampirilor sau cea a vrăjitorilor. Printre întrebările puse se numărau și: „Cât poți să reziști fără somn?”, „Cât de ascuțiți sunt dinții tăi?” sau „Crezi că dacă te concentrezi foarte tare poți face un obiect să se miște doar cu puterea minții?”
Ultima actualizare Joi, 06 Octombrie 2011 07:29
Citeşte mai mult...
 
A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul PDF Imprimare Email
Marţi, 04 Octombrie 2011 10:27

Cercetatori americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetica a soarecilor care prezentau aceleasi simptome ca si copiii atinsi de aceasta boala, potrivit unui studiu publicat in Analele Academiei Nationale Americane de stiinte (PNAS) din 3-7 octombrie. Acesta dovedeste pentru prima data ca mostenirea unui numar mai mic de copii ale anumitor gene determina simptome asemanatoare celor provocate de autism la copii.
 
 
In anul 2007, profesorul Michael Wigler de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a observat ca anumiti copii autisti au o mica parte din genele de pe cromozomul 16 sterse. Sunt afectate 27 de gene in regiunea genomului numit 16p11.2. Prin aceasta amputatie genetica, copiii mostenesc o singura copie a acestui grup de gene. Este variatia genetica cea mai comuna in cazul autismului, precizeaza autorii studiului.
Ultima actualizare Marţi, 04 Octombrie 2011 10:33
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Teoria lui Einstein ar putea fi rasturnata: cercetatorii de la CERN au descoperit particule cu viteza mai mare decat cea a luminii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 24 Septembrie 2011 06:20
O echipa internationala de fizicieni a anuntat joi ca au inregistrat particule subatomice care se deplaseaza cu viteza mai mare decat cea a luminii, descoperire care ar putea rasturna una dintre teoriile fundamentale din fizica, formulata de Albert Einstein, relateaza Reuters. 

Antonio Ereditato, purtator de cuvant al echipei, a declarat ca masuratorile au durat peste trei ani, iar rezultatele au fost verificate de circa 15.000 de ori.

Acestea arata ca neutrini trimisi de la CERN, langa Geneva, pana la laboratorul din Gran Sasso in Italia au ajuns cu 60 nanosecunde mai repede decat ar fi facut-o lumina (care are o viteza de aproape 300.000 km/s). 

"Avem mare incredere in rezultatele noastre. Am verificat si reverificat pentru orice ar fi putut sa afecteze masuratorile dar nu am gasit nimic. Asteptam acum ca alti colegi sa le verifice independent," a declarat Ereditato.

Daca se va confirma, descoperirea va rasturna teoria formulata in 1905 de Albert Einstein, care sustine ca viteza luminii este o "constanta cosmica" si nimic in univers nu se poate deplasa mai rapid. 
Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Septembrie 2011 13:34
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact