logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Citirea viselor devine posibila. Cercetatorii japonezi au reusit sa scaneze imaginile formate in creier in timpul somnului PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Aprilie 2013 18:43

Oameni de stiinta din Japonia au gasit o cale sa “citeasca” visele, se arata intr-un studiu. Acestia au folosit rezultatele investigatiilor prin rezonanta magnetica pentru a scoate la iveala imaginile formate in creier in primul stadiu al somnului, scrie BBC. Cercetatorii care si-au publicat studiul in revista Science spun ca acuratetea rezultatelor este de 60%.
 
Ei vor acum sa incerce sa descifreze si alte aspecte ale somnului, precum emotiile pe care le traim.
Echipa a folosit imaginile obtinute cu RMN pentru a monitoriza trei oameni care dormeau. Cand acestia incepeau sa adoarma in aparatul de rezonanta magnetica, au fost treziti si intrebati ce au vazut. Fiecare imagina mentionata, de la statui de bronz la chei, a fost notata.
Acest lucru a fost repetat de peste 200 de ori pentru fiecare voluntar. Cercetatorii au construit o baza de data, unde au grupat lucrurile asemanatoare din punct de vedere vizual. De exemplu, casa, hotel si alte cladiri au fost grupate ca “structuri”.
Oamenii de stiinta au scanat din nou voluntarii, insa de aceasta data in timp ce erau treji si priveau la imagini pe un ecran. Astfel, au putut vedea sabloanele specifice ale activitatii creierului si cum se corelau cu imaginile vizuale.
Citeşte mai mult...
 
Aproximativ 40% din inteligenta unui copil este mostenita PDF Imprimare Email
Luni, 18 Martie 2013 11:44

Circa 40% din inteligenta unui copil este mostenita de la parinti, potrivit rezultatelor celui mai mare studiu genetic efectuat pana in prezent, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Queensland (Australia). Procentul este mai mic decat estimarile anterioare, iar rezultatele acestui studiu sugereaza ca inteligenta este influentata de mai multe gene a caror activitate trebuie analizata prin cumulare, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Rezultatele acestui studiu alimenteaza si mai mult dezbaterile privind inteligenta, mai precis in ce masura este un produs al mostenirii genetice, respectiv al factorilor de mediu. Autorii studiului au utilizat date genetice (mostre de ADN) si evaluari ale coeficientului de inteligenta in cazul a 18.000 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, din patru tari - Australia, Olanda, Marea Britanie si SUA. 
Citeşte mai mult...
 
Oamenii se nasc buni PDF Imprimare Email
Joi, 28 Februarie 2013 17:25

Cele mai recente studii confirmă ceea ce cu toții știam. Sau măcar speram. 

 

“Copiii vin pe lume înzestrați cu bogate și extinse tendințe pro-sociale și, după câte se pare, sunt predispuși să le pese de ceilalți oameni. Copiii pot să își dea seama ce este bine și ce este rău și adesea acționează într-o manieră altruistă. “Actul dăruirii conduce la fericire pentru copiii mici”, a fost concluzia unui studiu care a avut în vedere bebelușii sub 2 ani, iar un alt studiu, care a vizat bebeluși între 19 și 21 de luni a concluzionat: “bebelușii știu ce e corectitudinea”. Potrivit celor mai recente cercetări în domeniu, bebelușii îi ajută pe ceilalți în mod instinctiv, încercând să le aline suferința cu prețul propriului confort, neliniștindu-se dacă “opera de artă” construită în timul jocului de un alt copil este distrusă și împărțind recompensele pentru o sarcină pe care au avut-o în comun, indiferent dacă această recompensă înseamnă pâine goală sau bomboane.
Citeşte mai mult...
 
Biblioterapia: vindecarea afecțiunilor prin lectură PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Februarie 2013 20:26

În antichitate, grecii plasau deasupra bibliotecilor cuvintele “loc de vindecare pentru suflet”. Ne-au trebuit aproape două mii de ani pentru a începe să ne dăm seama că aceasta nu era o simplă metaforă…
 
Biblioterapia – tratarea afecțiunilor prin intermediul lecturii – de la proză la poezie și până la cărți motivaționale – începe să câștige tot mai mult teren. În Marea Britanie, de pildă, începând cu luna mai 2013 va intra în vigoare programul Cărți pe rețetă, un program guvernamental sprijinit de asociațiile medicale și asociațiile librarilor, prin intermediul căruia medicii pot prescrie pacienților o serie de cărți drept tratament.
 
Mai exact: pentru pacienții care suferă de anxietate. depresii, fobii sau alte afecțiuni asemănătoare, medicii vor elibera o rețetă care echivalează cu un abonament gratuit la biblioteca locală, unde pacienții vor putea să-și aleagă lecturile dintr-o serie de de cărți special alese în funcție de afecțiunile specifice.
Citeşte mai mult...
 
A fost descoperita o planeta de diamant, in Constelatia Racului PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Octombrie 2012 14:37
O echipa de astronomi americani si francezi a descoperit o planeta formata in mare parte din diamant, de doua ori mai mare decat Pamantul, aflata pe orbita unei stele vizibile cu ochiul liber. Suprafata acestei planete este acoperita probabil cu grafit si diamant, mai curand decat cu apa si granit, a explicat Nikku Madsusudhan, de la Yale University, unul din coautorii descoperirii, care va fi prezentata in revista americana Astrophysical Journal Letters. 

'Este prima data cand avem ocazia sa vedem o exoplaneta /planeta din afara sistemului solar/ stancoasa, cu o compozitie chimica radical diferita de cea a Terrei', a precizat acesta intr-un comunicat. 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact