logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Telescopul Hubble a decoperit cea mai veche galaxie din Univers, care s-a format la puţin timp după Big Bang PDF Imprimare Email
Joi, 27 Ianuarie 2011 08:21
Cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de ştiinţă tocmai au decoperit o galaxie foarte veche care "s-a născut" la 480 de milioane de ani după producerea Big Bang-ului, ceea ce inseamnă că omenirea poate vedea acum cea mai "bătrână" galaxie observată vreodată, anunţă siteul oficial al NASA.
 
"NASA continuă să atingă noi orizonturi, iar ultima descoperire ne va ajuta să înţelegem şi mai bine Universul oferind în acelaşi timp informaţii preţioase generaţiilor următoare", a spus Charle Bolden, cel care a fost pilotul navei ce a plasat telescopul Hubble pe orbită.
 
"Acum 20 de ani, nu puteam decât să sperăm la marile descoperiri ştiinţifice pe care le-a făcut Hubble", a adăugat pilotul. Imaginea prezentată pe siteul Nasa.gov reprezintă cel mai îndepărtat loc vizibil cu telescopul Hubble. Bazându-se pe culoarea obiectului, astronomii presupun că această galaxie se află la 13,2 miliarde de ani lumină.
Citeşte mai mult...
 
Un organism viu se autosustine de 34 000 de ani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 17 Ianuarie 2011 06:30
Pentru publicația LiveScience, Brian Schulbert s-a declarat surprins de descoperirea sa. Cercetătorul a găsit bateria trăind într-un mic cristal de sare umplut cu fluide.
 
Cristalele de sare cresc foarte repede, capturând tot ce plutește sau trăiește înăuntru în momentul dezvoltării. „Bacteriile sunt izolate acolo permanent, ca în niște capsule de timp minuscule”, spune Tim Lowenstein, profesor de geologie la Universitate Binghamton, departamentul de geologie.
 
Ecosistemele micuțe descoperite în cristalele de sare sunt în stare să se autosusțină, creând un mediu microscopic care le ține în viață, scrie LiveScience. Cercetătorii nu au reușit însă să descifreze misterul longevității acestor bacterii, având în vedere că ADN-ul se degradează în mod normal în timp.
Citeşte mai mult...
 
Terra se îndreaptă spre un nou prag: 7 miliarde de oameni PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 Ianuarie 2011 09:36
Evenimentul este cu atât mai marcant având în vedere că numărul pământenilor a crescut de la şase la şapte miliarde într-un timp record. În vreme ce specia noastră, Homo sapiens, a aşteptat între 100.000 şi 200.000 ani pentru a câştiga (în jurul anului 1800), primul său miliard de specimene, omului modern nu i-au trebuit decât doisprezece ani pentru a ajunge la această cifră.
 
Un alt indiciu al acestei accelerări nebune: între ultima Eră Glaciară şi Epoca Renaşterii, populaţia lumii s-a dublat, în medie, la fiecare şaisprezece-şaptesprezece secole. Populaţia Terrei a crescut de la 2,3 miliarde, la 7 miliarde de locuitori din 1941 până în 2011.
 
Asia, cel mai aglomerat continent
Din cele şapte miliarde de pământeni, mai bine de patru, adică aproximativ 61%, vor locui în Asia. Puţin mai mult de un miliard de oameni se vor regăsi în Africa şi America, iar aproape 800 de milioane în Europa, scrie cotidianul elveţian „Le Temps".
Citeşte mai mult...
 
NASA a descoperit cea mai mică planetă din afara sistemului solar PDF Imprimare Email
Marţi, 11 Ianuarie 2011 10:00

O navă spaţială NASA a detectat o planetă stâncoasa care este cea mai mică planetă descoperită vreodată în afara sistemului nostru solar.

Exoplaneta (sau planeta extrasolară) - numit astfel pentru că aceasta orbiteaza în jurul unei stele care nu este Soarele - a fost numită Kepler-10b. Aceasta măsoară 1,4 ori diametrul Pământului şi a fost confirmată după mai mult de opt luni de colectare a datelor, a declarat CNN. Acesta este prima planetă stâncoasa, asemănătoare Pământului, descoperită de nava spaţială Kepler.

Citeşte mai mult...
 
Muzica poate crea placeri similare sexului sau drogurilor PDF Imprimare Email
Marţi, 11 Ianuarie 2011 09:50

Placerea intensa resimtita de oameni in timp ce asculta muzica declanseaza la nivelul creierului secretia de dopamina, un neurotransmitator implicat in aparitia senzatiei de placere, provocata de preparatele gustoase, actul sexual, bani si droguri, potrivit unui studiu recent.

Muzica poate avea aceleasi efecte ca sexul, banii si drogurile. Dopamina este o molecula chimica a "sistemului de recompensare" ce serveste la stimularea anumitor comportamente indispensabile supravietuirii (alimentatie) sau care joaca un rol important in procesul de motivare (recompensa secundara prin intermediul banilor).

Ultima actualizare Marţi, 11 Ianuarie 2011 11:16
Citeşte mai mult...
 
Vaccinul care vindecă dependenţa de droguri PDF Imprimare Email
Joi, 06 Ianuarie 2011 08:28
O echipă de cercetători americani a dezvoltat un vaccin care poate trata în special dependenţa de cocaină, dar şi de heroină, metamfetamină şi nicotină.
 
Un vaccin nou descoperit, care combină virusul ce cauzează răceli şi o substanţă asemănătoare cocainei, ar putea fi soluţia nu doar pentru dependenţa de cocaină, ci şi de alte substanţe precum heroina, metamfetamina şi nicotina.
 
Serul a fost produs de cercetătorii de la Universitatea Cornell şi The Scripps Research Institute, iar momentan a fost testat doar pe şoareci, urmând ca în scurt timp să înceapă cercetări pe oameni. "Chiar şi cu vaccin, vor exista în continuare dependenţi" .
Citeşte mai mult...
 
Einstein avea dreptate: poti fi in doua locuri, in acelasi timp PDF Imprimare Email
Miercuri, 05 Ianuarie 2011 08:55
Obiectele normale, de zi cu zi, se supun legilor fizicii convenționale guvernate de Newton, însă acestea nu mai funcționează la scară subatomică, așa că a fost nevoie ca o întreagă ramură a fizicii teoretice să fie inventate pentru a explica ce se întâmplă la acest nivel submicroscopic, scrie The Independent.
 
Einstein a fost primul care a îmbrățișat fizica cuantică, pe care a respins-o însă mai târziu pe motiv că este prea imprevizibilă – „Dumnezeu nu joacă zaruri cu Universul”. Cu toate acestea, în ultimii ani, au fost înregistrate o serie de efecte care pot fi explicate doar cu ajutorul mecanicii cuantice, iar în martie, oamenii de știință de la Universitatea din California au reușit să construiască primul dispozitiv care pare să urmărească regulile cuantice enunțate de Einstein cu privire la undele luminoase.
Citeşte mai mult...
 
Creierul uman, din ce în ce mai mic PDF Imprimare Email
Luni, 03 Ianuarie 2011 08:58

Un nou studiu arată că dimensiunea creierului uman a scăzut constant în ultimii 20.000 de ani. Ne-a scăzut şi inteligenţa? Cercetătorii au păreri împărţite despre efectele şi cauzele micşorării creierului. Unii spun că ne-am prostit, alţii, dimpotrivă, că am evoluat.

Scăderea dimensiunilor creierului vine după ce, timp de două milioane de ani, craniul uman a crescut constant, peste tot în lume, indiferent de rasă sau de sex.

„În ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului masculin a scăzut de la 1.500 de centimetri cubi la 1.350 de centimetri cubi, pierzând o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis", potrivit revistei „Discover".

Ultima actualizare Luni, 03 Ianuarie 2011 09:00
Citeşte mai mult...
 
Descoperiri remarcabile ale anului 2010 PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Decembrie 2010 12:28
1. Un gel care poate proteja de virusul HIV In Africa, mai mult de 22 de milioane de oameni sunt infectate cu HIV. Cercetari recente au dus insa la crearea unui gel vaginal, bazat pe substanta denumita tenovofir, care face ca femeile care il folosesc sa aiba de doua ori mai multe sanse de a nu se infecta, comparativ cu cele care nu il folosesc. Un astfel de gel ar putea salva milioane de vieti in fiecare an.
 
2. Doua specii noi de dinozauri
O echipa de paleontologi de la Universitatea din Utah a descoperit doua specii noi de dinozauri anul acesta. Utahceratops gettyi era de marimea unui elefant si avea un cap urias, cu cinci coarne. Kosmoceratops richardsoni, este considerat de catre oamenii de stiinta unul dintre cele mai uimitoare animale cunoscute si cel mai bizar dinozaur, in special datorita faptului ca avea 15 coarne, unele chiar si pe nas si obraji.
Citeşte mai mult...
 
Cele mai vechi ramasite umane, datand de acum 400.000 de ani, au fost descoperite in Israel PDF Imprimare Email
Joi, 30 Decembrie 2010 12:04

O echipa de arheologi israelieni sustine ca a descoperit intr-o pestera din Tel Aviv cele mai vechi ramasite umane, care dateaza de acum 400.000 de ani, ceea ce ar contrazice teoria conform careia Homo sapiens a aparut in Africa, in urma cu 200.000 de ani, relateaza AFP.

Potrivit lui Avi Gopher de la Institutul de Arheologie al Universitatii din Tel Aviv, testele facute pe stalagmite, stalactite si alte materiale gasite in pestera indica faptul ca cei opt dinti descoperiti aici ar putea fi cele mai vechi ramasite ale speciei umane.

"Pestera noastra a fost folosita pentru o perioada de aproximativ 250.000 de ani - de acum aproximativ 400.000 de ani pana acum 200.000. Dintii sunt imprastiati pe mai multe niveluri ale pesterii, unii in partea cea mai adanca, adica de acum 400.000 de ani," a explicat el.

Citeşte mai mult...
 
Ce ii face fericiti pe barbati? PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Decembrie 2010 12:19
Bazandu-se pe studiile intreprinse pana in prezent, Askmen.com a intocmit o lista a lucrurilor importante pentru un barbat, indiferent de locul in care acesta traieste.
 
10. Pe ultimul loc, dar existent in acest top al celor mai importante aspecte in existenta unui barbat, se afla averea. Insa, dupa cum au aratat mai multe studii, nu aceasta este cheia catre fericire. Conteaza mai mult sa fii mai bogat decat cei pe care ii cunosti decat sa fii avut in general.
 
9. Important este si sexul, asa dupa cum era de asteptat. Doi economisti britanici, David Blanchflower si Andrew Oswald, afirma ca exista o stransa legatura intre fericire si activitatea sexuala. Acestia au descoperit ca americanii - acesta fiind esantionul studiat - care fac sex de patru sau mai multe ori pe saptamana sunt si cei mai fericiti. Studiile au aratat ca sexul aduce mai multa fericire barbatilor decat femeilor, dovedindu-se ca face mai fericiti mai ales barbatii educati decat pe cei cu studii mai putine. Desi si faptul ca oamenii fericiti fac mai mult sex este perfect adevarat.
 
8. A fi tanar, dar si batran este, indiferent de caz, un motiv de fericire pentru barbati. Mai multe studii au aratat ca, in cazul barbatilor, fericirea are forma literei "U". Se nasc fericiti, iar acesta stare descreste pe masura ce inainteaza in varsta, atingand minimul la circa 40 de ani - cand si depresia este la apogeu -, pentru a creste din nou, la batranete. De aici si denumirea de criza a "varstei mijlocii".
Ultima actualizare Miercuri, 29 Decembrie 2010 12:24
Citeşte mai mult...
 
Hologramele, noua tinta a telefoniei mobile PDF Imprimare Email
Luni, 27 Decembrie 2010 11:03
Telefoanele mobile vor deveni până în 2015 suficient de avansate pentru a proiecta o imagine tridimensională a persoanei care sună, în timp ce laptopurile ar putea fi alimentate prin energie cinetică, potrivit unor estimări ale cercetătorilor grupului IBM, citate de Bloomberg.
 
Predicţiile fac parte din tradiţia anuală a grupului american, cel mai mare furnizor de servicii pentru computere. IBM îşi consultă la sfârşit de an cei 3.000 de cercetători pentru a identifica cinci idei cu cele mai mari şanse de a deveni realitate în următorii cinci ani. Convorbirile holografice proiectate de telefonul mobil conduc topul anul acesta.
 
Predicţiile specialiştilor IBM includ şi baterii care se încarcă în contact cu aerul, programe IT care pot informa exact unde şi când se vor produce ambuteiaje rutiere, generarea de informaţii despre mediu prin intermediul unor senzori din smarphone-uri şi maşini sau alimentarea oraşelor cu energie obţinută din căldura degajată de serverele de date. "Acestea sunt toate obiective îndrăzneţe, ceea ce este bine.
Citeşte mai mult...
 
Pe 21 decembrie 2010 are loc singura eclipsa totala de Luna a anului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 20 Decembrie 2010 11:06
In dimineata zilei de 21 decembrie 2010 are loc singura eclipsa totala de Luna a anului. Eclipsa este una frumoasa, faza totala durand nu mai putin de 1 ora si 12 minute. 

Din nefericire pentru europeni, eclipsa va fi vizibila numai din America de Nord si Pacific. Eclipsele de Luna se observa din orice loc de pe suprafata Pamantului care are Luna deasupra orizontului, conditia principala fiind aceea ca in locul respectiv sa fie noapte (eclipsele de Luna producandu-se la faza de Luna Plina). Eclipsa de Luna din 21 decembrie 2010 se produce intre orele 9.41-10.53, cu maximul la 10.16 (ora de iarna a Romaniei), acesta fiind si motivul pentru care eclipsa nu poate fi observata de pe teritoriul Romaniei.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact