logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
A fost descoperita o planeta de diamant, in Constelatia Racului PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Octombrie 2012 14:37
O echipa de astronomi americani si francezi a descoperit o planeta formata in mare parte din diamant, de doua ori mai mare decat Pamantul, aflata pe orbita unei stele vizibile cu ochiul liber. Suprafata acestei planete este acoperita probabil cu grafit si diamant, mai curand decat cu apa si granit, a explicat Nikku Madsusudhan, de la Yale University, unul din coautorii descoperirii, care va fi prezentata in revista americana Astrophysical Journal Letters. 

'Este prima data cand avem ocazia sa vedem o exoplaneta /planeta din afara sistemului solar/ stancoasa, cu o compozitie chimica radical diferita de cea a Terrei', a precizat acesta intr-un comunicat. 
Citeşte mai mult...
 
Google inventează creierul artificial PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 27 Iunie 2012 13:29

Cercetătorii de la Google susţin că au făcut o descoperire majoră în tehnologie, dezvoltând un sistem capabil să înveţe ca şi un creier uman. 

Sistemul este de fapt un computer bazat pe o “reţea neuronală” format din 16.000 de procesoare cu peste un miliard de interconexiuni, fiecare simulând o conexiune din creierul uman. O echipă de la cel mai celebru laborator de cercetare, Google X, împreună cu specialişti de la Universitatea Stanford au “hrănit” sistemul cu 10 milioane de imagini în miniatură preluate de pe YouTube. Testul a constat apoi în recunoaşterea a 20.000 de obiecte din imagini noi.

Computerul s-a descurcat de două ori mai bine decât orice reţea neuronală dezvoltată până acum. Printre obiectele recunoscute se numără şi o pisică, cel mai dezvoltat trend al filmuleţelor de pe YouTube. Sistemul nu a fost niciodată învăţat ce este o pisică, acesta absorbit singur datele din cele 10 milioane de fotografii primite. Mai mult, reţeaua a învăţat şi formele corpului uman, realizând singură o imagine fantomă cu un chip de om. Această tehnologie ar putea servi la dezvoltarea serviciilor precum maşinile care se conduc singure, sau la augmented reality. 

Ultima actualizare Miercuri, 27 Iunie 2012 13:32
Citeşte mai mult...
 
Descoperirea care schimba tot ce stiai despre Apocalipsa. Cand se termina calendarul lumii PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Mai 2012 16:18
In jungla din Guatemala, a fost descoperita o pictura veche de 1.200 de ani, care contrazice teoriile ce framanta intens omenirea.
In ultimul mare oras mayas descoperit, dar inca neexplorat, arheologii au descoperit singura casa ornata cu picturi murale.
Oamenii de stiinta au descoperit insa ca acestea nu erau doar niste simple picturi, ele purtand de fapt un mesaj care schimba tot ce stiam despre Apocalipsa.
Pictura il infatiseaza pe un rege cu suita lui, dar pe langa asta, peretii sunt acoperiti cu calcule prin care scribii antici urmaresc o perioada mare de timp. Contrar ideii ca civilizatia Maya a prezis sfarsitul lumii in 2012, calculele sugereaza date care depasesc cu mii de ani 2012.
Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Mai 2012 20:31
Citeşte mai mult...
 
Astronomii au confirmat existenta exoplanetei "Super-Pamant", formata in mare parte din apa PDF Imprimare Email
Joi, 23 Februarie 2012 08:15
Astronomii au confirmat existenta unei noi clase de planete - o lume formata din apa, avand o atmosfera incarcata de aburi - dupa ce au descoperit exoplaneta GJ 1214b, supranumita "Super- Pamantul", care este mai mare decat planeta noastra, insa mai mica decat planete gigant precum Jupiter, relateaza BBC. 

Planeta a fost descoperita in 2009 de telescoape aflate pe pamant. Este de circa 2,7 ori mai mare decat Terra in diametru si are o masa de aproximativ 7 ori mai mare (la o densitate echivalenta are avea 20 de ori masa Pamantului). Orbiteaza in jurul stelei sale rosii la o distanta de numai 2 milioane km, ceea ce inseamna ca temperaturile pot ajunge la 200 grade Celsius.
Ultima actualizare Joi, 23 Februarie 2012 11:50
Citeşte mai mult...
 
Problemele de greutate incep in viata intrauterina, sustin cercetatorii PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Ianuarie 2012 10:49

Se stie ca un copil nascut de o mama supraponderala prezinta un risc crescut de obezitate, cu tulburarile proprii excesului de greutate. Cercetatori englezi demonstreaza ca fenomenul incepe chiar din viata intrauterina, relateaza passionsante.be. Echipa de la Chelsea and Westminster Hospital (Londra) a recurs la imagistica medicala. Intr-un articol publicat de revista 'Pediatric Research', specialistii arata ca au 'scanat' circa o suta de nou-nascuti in timp ce dormeau, pentru a determina cantitatea de grasime din ficat, cantitatea totala de grasime din organism, precum si felul in care este repartizata.

 

Rezultatul a fost ca nivelurile erau crescute in functie de indicele de masa corporala (IMC) al mamei, calculat la inceputul sarcinii. Procesul a fost observat doar la mamele obeze, insa de indata ce IMC depasea pragul considerat 'satisfacator' (24-25). Pr Neena Modi, neonatolog si coordonator al studiului, este de parere ca trebuie sa se acorde o atentie deosebita bebelusilor nascuti de mame supraponderale, in vederea adoptarii cat de timpuriu posibil a unei strategii anti-obezitate specifice.
Citeşte mai mult...
 
Video: De ce iubim Romania? Cercetătorul Daniel David a construit la Cluj realitatea virtuală din Matrix cu 2 milioane de euro PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:28
Este sătmărean, născut în urmă cu 39 de ani, dar este legat de Cluj-Napoca, unde a dezvoltat, în premieră, un laborator de realitate virtuală, cu ajutorul căruia tratează fobiile românilor, şi de New York, unde a studiat la una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină, Mount Sinai. Stă cu un picior în România şi cu unul din SUA, putea să predea psihologie într-una dintre marile universităţi americane, dar a preferat să îşi desfăşoare activitatea de cercetare în ţară. Pentru că iubeşte România.
 
Daniel David este doctor în psihologie, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca. Nu a împlinit încă 40 de ani, dar este împlinit în plan profesional. A lăsat SUA pentru România, a lăsat o carieră academică şi de cercetare într-o universitate americană, pentru a trata, la Cluj, fobiile clujenilor şi românilor.
 
"Am creat la Cluj un laborator de realitatea virtuală, o oportunitate de a lucra într-un mediu foarte performant", după cum povesteşte profesorul. "Laboratorul a fost o oportunitate oferită de România pentru a face cercetare performantă. Este o combinaţie interesantă între tehnologie şi psihologie, între realitatea virtuală şi robotică, unică în România şi printre cele mai rare la nivel naţional. Combinaţia de la noi este mai avansată decât lucrurile pe care le-am văzut când am gândit acest proiect", spune Daniel David.
Ultima actualizare Vineri, 18 Noiembrie 2011 12:54
Citeşte mai mult...
 
Testele de glicemie s-ar putea face din lacrimi PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Noiembrie 2011 09:39

Pentru a-şi verifica nivelul glicemiei, diabeticii ar putea să nu mai fie nevoiţi să facă teste de sânge deoarece oamenii de ştiintă au făcut posibil acest lucru prin testarea lacrimilor. Persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să îşi verifice de până la zece ori pe zi nivelul zahărului din sânge.

 

Testul se face printr-o înţepătură, dar acest disconfort ar putea să dispară în urma ultimelor invenţii. Mulţi dintre bolnavi nu îşi fac suficient de des aceste teste tocmai din cauza disconfortului. Cercetătorii de la Universitatea din Michingan au inventat un senzor care poate detecta nivelul glicemiei din sânge analizând lacrimile.

Citeşte mai mult...
 
Ploaia de stele Draconide PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Sorin Hotea   
Vineri, 07 Octombrie 2011 07:46
Pe parcursul fiecărui an există câteva perioade în care activitatea meteorilor (cunoscuţi sub numele de „stele căzătoare”) se intensifică. Este vorba despre anumiţi curenţi de meteori care au maximul în acele perioade. Astfel de curenţi de meteori sunt Perseidele (12-13 august), Leonidele (18-19 noiembrie), Geminidele (13-14 decembrie). În cele mai bune momente ale lor, aceşti curent pot să producă câte 1 meteor în fiecare minut sau chiar mai mult. Există însă şi alţi curenţi mai puţin cunoscuţi care pot să creeze din când în când surprize. Un astfel de curent este şi curentul Draconidelor care va produce un maxim interesant în seara zilei de 8 octombrie 2011. 
Curentul Draconidelor este unul mai puţin cunoscut. În ultimul secol Draconidele au produs scurte furtuni de meteori în 1933 şi în 1946, dar şi câteva ploi de meteori în alţi câţiva ani, cu aceste ocazii rata zenitală orară a curentului variind între 20 şi 500+. Draconidele au o perioadă scurtă de activitate (6-10 octombrie), cu maximul având loc pe 8 octombrie. Draconidele au radiantul pe teritoriul constelaţiei Draco (Dragonul), nu departe de capul acestei creaturi mitologice imaginare. Se ştie că Dragonul este o constelaţie circumpolară, aşa că radiantul Draconidelor se află pe bolta cerească întreaga noapte. Meteorii ce aparţin curentului Draconide sunt generaţi de particule lăsate în urmă pe orbită de cometa 21P/Giacobini-Zinner. Draconidele sunt nişte meteori deosebit de spectaculoşi, având viteza mică la intrarea in atmosfera: doar 20 km/s.
Ultima actualizare Vineri, 07 Octombrie 2011 09:45
Citeşte mai mult...
 
Cărțile de ficțiune îmbunătățesc empatia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Octombrie 2011 07:15
Un studiu realizat în SUA demonstrează că cititorii de cărți de ficțiune empatizează mult mai bine cu cei din jurul lor.

Experimentul a fost realizat pe 140 de studenți de la Universitatea din Buffalo cărora li s-a dat să citească pasaje din „Twilight” de Stephenie Meyer sau din „Harry Potter” de J.K. Rowling. În urma lecturilor cititorii au completat un chestionar prin care se măsura nivelul de identificare cu lumea despre care au citit: cea a vampirilor sau cea a vrăjitorilor. Printre întrebările puse se numărau și: „Cât poți să reziști fără somn?”, „Cât de ascuțiți sunt dinții tăi?” sau „Crezi că dacă te concentrezi foarte tare poți face un obiect să se miște doar cu puterea minții?”
Ultima actualizare Joi, 06 Octombrie 2011 07:29
Citeşte mai mult...
 
A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul PDF Imprimare Email
Marţi, 04 Octombrie 2011 10:27

Cercetatori americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetica a soarecilor care prezentau aceleasi simptome ca si copiii atinsi de aceasta boala, potrivit unui studiu publicat in Analele Academiei Nationale Americane de stiinte (PNAS) din 3-7 octombrie. Acesta dovedeste pentru prima data ca mostenirea unui numar mai mic de copii ale anumitor gene determina simptome asemanatoare celor provocate de autism la copii.
 
 
In anul 2007, profesorul Michael Wigler de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a observat ca anumiti copii autisti au o mica parte din genele de pe cromozomul 16 sterse. Sunt afectate 27 de gene in regiunea genomului numit 16p11.2. Prin aceasta amputatie genetica, copiii mostenesc o singura copie a acestui grup de gene. Este variatia genetica cea mai comuna in cazul autismului, precizeaza autorii studiului.
Ultima actualizare Marţi, 04 Octombrie 2011 10:33
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Teoria lui Einstein ar putea fi rasturnata: cercetatorii de la CERN au descoperit particule cu viteza mai mare decat cea a luminii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 24 Septembrie 2011 06:20
O echipa internationala de fizicieni a anuntat joi ca au inregistrat particule subatomice care se deplaseaza cu viteza mai mare decat cea a luminii, descoperire care ar putea rasturna una dintre teoriile fundamentale din fizica, formulata de Albert Einstein, relateaza Reuters. 

Antonio Ereditato, purtator de cuvant al echipei, a declarat ca masuratorile au durat peste trei ani, iar rezultatele au fost verificate de circa 15.000 de ori.

Acestea arata ca neutrini trimisi de la CERN, langa Geneva, pana la laboratorul din Gran Sasso in Italia au ajuns cu 60 nanosecunde mai repede decat ar fi facut-o lumina (care are o viteza de aproape 300.000 km/s). 

"Avem mare incredere in rezultatele noastre. Am verificat si reverificat pentru orice ar fi putut sa afecteze masuratorile dar nu am gasit nimic. Asteptam acum ca alti colegi sa le verifice independent," a declarat Ereditato.

Daca se va confirma, descoperirea va rasturna teoria formulata in 1905 de Albert Einstein, care sustine ca viteza luminii este o "constanta cosmica" si nimic in univers nu se poate deplasa mai rapid. 
Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Septembrie 2011 13:34
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Lacoste sau eleganţa pe terenul de sport PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 11 Septembrie 2011 08:27
Povestea Lacoste a început dintr-un pariu. Cine a câştigat? Să spunem doar atât: acum, compania are mai bine de 1.200 de magazine în peste 100 de ţări şi aduce venituri anuale de 1,5 miliarde de dolari. La etichetă nu renunţi nicicând, indiferent unde te afli. Mai ales când sute de oameni te privesc în timp ce câştigi un meci de tenis. Din fericire, eleganţa se poate reinventa.
 
În urmă cu mai bine de 80 de ani, în 1927, doi jucători francezi de tenis, aflaţi în Statele Unite ale Americii pentru a participa la Cupa Davis, s-au oprit în faţa unei vitrine. Atenţia le fusese captată de o frumoasă valiză din piele de aligator. René Lacoste, unul dintre cei doi tenismeni, a pus un pariu: dacă a doua zi va câştiga meciul împotriva americanilor, coechipierul său, Pierre Gillou, va trebui să-i cumpere acea valiză. În momentul în care au dat mâna pentru a pecetlui acordul, niciunul dintre cei doi habar nu avea că miza pariului urma să fie, de fapt, un gigant mondial cu venituri anuale de peste 1,5 miliarde de dolari. Echipa franceză, din care făceau parte cei doi amintiţi mai sus, purta numele de „Muschetarii" şi a învins echipa americană pentru prima dată în istoria Cupei Davis. Cum „s-a născut" aligatorul Lacoste şi-a primit valiza şi, odată cu ea, şi porecla - presa americană a început să-l numească „Aligatorul". Aceasta se potrivea perfect stilului agresiv de joc al francezului, iar Lacoste se folosea de ea din plin - pe de-o parte pentru a-şi intimida adversarii, pe de alta pentru a-şi confirma statutul (devenise tot mai cunoscut atât în Europa, cât şi în SUA).
Ultima actualizare Duminică, 11 Septembrie 2011 10:05
Citeşte mai mult...
 
Fosilele descoperite in Africa de Sud ar putea schimba teoria evolutiei umane PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Septembrie 2011 06:48
Fosilele a doua creaturi asemantoare omului, vechi de peste 1,9 milioane de ani, au fost descopertite in Africa de Sud si ar putea schimba perspectiva asupra originii umane. Ramasitele au fost expuse prima data in 2010 si au definit o noua specie numita Australopithecus sediba, anunta BBC.

Echipa de cercetatori condusa de profesorul Chris Stringer a publicat recent un studiu in care sustine ca trasaturile creierului, picioarelor, mainilor si pelvisului acestor creaturi indica faptul ca specia lor se afla pe o linie directa de evolutie catre specia noastra Homo sapiens. 

In prezent teoria evolutiei noastre este legata direct de Homo erectus, care a trait cu un million de ani in urma si care, potrivit paleontologilor, era legat la randul lui de alte creaturi mai vechi si mai primitive precum Homo habilis sau Homo rudolfensis. 

Marea descoperire a lui Stringer consta in faptul ca desi Australopithecus sediba este o specie mult mai veche decat Homo erectus, anatomia si capabilitatile sale sunt mult mai avansate. Din aceasta cauza apare teoria evolutiei omului din Australopithecus sediba, mai probabila decat din celelalte specii.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 4 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact