logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Concursul "Energia orasului tau!" PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Februarie 2009 11:02

Echipa Stiinta Azi, după o experienţă de mai multe concursuri de eseuri de ştiinţă, lansează un nou concurs, numai că nu de eseuri, ci de estimări realiste şi chiar şi o machetă despre energiile alternative ale viitorului din oraşul echipei de liceeni. Sponsorii Energie-Verde.ro şi SolTech.ro vor oferi premiile. Concursul se va derula de-a lungul intregului semestru II. Se va participa pe echipe. Juriul este format din profesori şi studenţi de la University of London. Mult succes şi nu uitaţi: Afacerea viitorului este energia! (ba chiar şi a prezentului, dar în viitor doar energiile alternative mai au o şansă). Concursul este coordonat de Andrei-Liviu Troacă Luchici, student la ingineri la Univerisity of London.

Citeşte mai mult...
 
Cine ne protejează de cancer? PDF Imprimare Email
Luni, 09 Februarie 2009 08:52

În fiecare an un număr îngrijorător de mare de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer. În acelaşi timp tot atâţia oameni scapă de cancer, chiar dacă sunt fumători înrăiţi…cum aşa? Răspunsul este dat de un nou studiu al cercetătorilor suedezi, de la Institutul Karolinska din Stockholm, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences” (Procedurile Academiei Naţionale de Ştiinţe).

Profesorul de la Centrului de Microbiologie şi Biologie a tumorilor din cadrul Institutului, George Klein, care a predat şi a cercetat încă din 1940, a încercat să ofere o explicaţie, apleând la genetică, a acestei „rezistenţe la cancer”. Se pare că există anumite genotipuri „anti-cancer” care ne oferă un „scut” împotriva acestei boli cumplite. Klein a subliniat importanţa rezistenţei biologice la cancer a unor indivizi.

Ce ştim, de fapt, despre cancer? Cancerul e o boală caracterizată printr-o diviziune necontrolată a celulelor şi prin capacitatea acestor celule de a invada alte ţesuturi din organism, fie prin creştere directă în ţesuturi adiacente (invazie) fie prin migraţia celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază). Această creştere necontrolată este cauzată de anormalităţi în ADN, cum ar fi de exemplu mutaţii ale genelor care controlează înmulţirea celulelor.

Citeşte mai mult...
 
SUA aprobă primul medicament din animale modificate genetic PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 08:52

Pentru prima dată, The Food and Drug Administration a SUA a permis folosirea unui medicament ce provine de la animale ce au fost modificate genetic. Este vorba de un medicament care subţiază sângele la persoanele care au deficienţă de o anumită proteină şi sângele le este mai gros, cu risc ridicat de blocare ale vaselor de sânge. Nişte capre au fost modficate genetic încât să producă proteina aceasta în cantităţi mai mari în laptele lor, din care a fost creat medicamentul.

Proteina poartă numele de antitrombină şi în medie, o persoană din 5000, are un organism care este deficitar la a produce această proteină singur. Prin urmare, ele prezintă un risc mai ridicat de a produce cheaguri de sânge care pot să ajungă la plămâni şi creier şi să le provoace decesul. În cazul femeilor însărcinate, există riscul ca fătul să se îmbolnăvească şi chiar să decedeze datorită unor cheaguri de sânge în placentă.

Citeşte mai mult...
 
Google a lansat aplicaţia ce permite localizarea unei persoane pe baza numărului de mobil PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 12:59

Google a lansat miercuri aplicaţia Latitude, cu ajutorul căreia utilizatorii pot localiza o persoană folosind numărul de telefon mobil al acesteia, a anunţat compania americană pe blogul său oficial.

Aplicaţia reprezintă pentru utilizatori o metodă distractivă de a rămâne în contact cu persoanele apropiate, indicând localizarea aproximativă a acestora. "Veţi şti dacă soţul dumneavoastră este blocat în trafic, dacă unul dintre colegi este plecat din oraş sau dacă o rudă apropiată, care călătoreşte, cu avionul a ajuns la destinaţie", spun cei de la Google.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 14:36
Citeşte mai mult...
 
Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) explicată simplu şi cronologic PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:36

Fizica particulelor a jucat un rol cheie în dezvoltarea tehnologiei care permite analize medicale detaliate neinvazive ale organismului uman. În acest articol vă oferim o explicaţie pe înţelesul tuturor despre rezonanţa magnetică nucleară (RMN), precum şi un istoric al dezvoltării acestei tehnologii medicale atât de întâlnite astăzi.

Tehnologia medicală salvatoare de vieţi cunoscută sub denumirea de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) , realizează imagini detaliate ale ţesutului moale din corpul uman, aproape eliminând nevoia chirurgiei de explorare. Spre deosebire de razele X, poate deosebi materia cenuşie de materia albă în creier (1), ţesutul canceros de cel necanceros şi muşchii de organe (2), la fel şi să descopere hemoragii sau semne de lovitură.

Citeşte mai mult...
 
Noua speranţă pentru antibiotice: A fost descoperită o nouă familie de agenţi antibacterieni PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 08:32

O echipă de cercetãtori de la Universitatea Kiel, au descoperit o nouă proteină - Hydramacin - ce poate fi folosită ca şi bactericid. Ea este prezentă în corpul hidrei de apă dulce şi este o proteină aparte, neavând similitudini cu nici o altă proteină antibacteriană (excepţie făcând două antimicrobiene ce se găsesc în corpul lipitorilor).

O echipă de cercetãtori de la Universitatea Kiel, au descoperit o nouă proteină - Hydramacin - ce poate fi folosită ca şi bactericid. Ea este prezentă în corpul hidrei de apă dulce şi este o proteină aparte, neavând similitudini cu nici o altă proteină antibacteriană (excepţie făcând două antimicrobiene ce se găsesc în corpul lipitorilor).

Citeşte mai mult...
 
Lumina albastră ne face mai fericiţi PDF Imprimare Email
Marţi, 06 Ianuarie 2009 17:08

Conform cercetătorilor, lumina albastră poate creşte încrederea şi nivelul de fericire. Studiul a fost efectuat de The Mind Lab (Laboratorul Minţii) de către un grup de cercetători si a relevat faptul că lumina colorată aduce beneficii asupra oamenilor.

Oamenii de ştiinţă au expus un grup de voluntari la diferite lumini de culori diferite si au constatat că bărbaţii se simt mai încrezători dacă sunt expuşi la lumină de culoare albastră sau verde, pe când femeile erau mai fericite la culoarea albastră, mov sau portocaliu.

Voluntarii ce au fost expuşi la lumina colorată au completat testele mentale cu 25% mai repede decât cei care nu au fost expusi. A fost testat şi timpul de reacţie ce a crescut cu 12%, iar coordonarea mână-ochi precum şi abilitatea de enumera cuvinte dintr-o lista privită anterior a fost îmbunătăţită.

Ultima actualizare Miercuri, 07 Ianuarie 2009 17:57
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 20 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact