logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Gaura din stratul de ozon isi reduce dimensiunile la 25 de milioane km2 PDF Imprimare Email
Joi, 17 Septembrie 2009 10:49

Gaura din patura de ozon de deasupra Antarcticii se va reduce, in acest an, la 25 de milioane kilometri patrati, cu doua milioane de kilometri patrati mai putin decat in 2008, a anuntat miercuri Organizatia meteorologica internationala (OMM), citata de AFP.

"Conditiile meteorologice observate in prezent indica faptul ca gaura din patura de ozon va fi, in acest an, mai mica decat cea din 2006 si 2008, apropiata de talia celei din 2007" (25 milioane kilometri patrati), a precizat agentia ONU, intr-un comunicat.

Gaura din patura de ozon de deasupra Antarcticii a fost descoperita in anii '80. Ea incepe sa se formeze in fiecare an, in august, si atinge dimensiunea maxima la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, dupa care, de la jumatatea lui decembrie, incepe sa se inchida.

Ultima actualizare Joi, 17 Septembrie 2009 14:57
Citeşte mai mult...
 
Specialiştii americani au alcătuit o listă cu sute de fobii PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2009 06:55

Hipopotomonstrosecvipedaliofobia este denumirea unei fobii care presupune teama de cuvinte lungi. Specialiştii în tot felul de tulburări declanşate de frică au alcătuit o listă cu cele mai ciudate 20 de de astfel de fobii.

Prima în top este alodaxofobia, adică frica în faţa opiniilor altor persoane. Barofobia, care presupune frica de graviditate şi logizomeconofobia, tradusă ca o frică de computere, ocupă locurile doi şi trei.

Alţii suferă de dextrofobie, adică teamă de obiectele situate în partea dreaptă a corpului sau chiar de eurofobie, frica de a auzi veşti bune. Francofobia este frica de francezi sau de cultura franceză. Mai există şi frică de bani, de sex, de măritiş, de bogăţie, de rai, de femei frumoase şi chiar de lună sau de idei. Tris kaidekafobia indică şi ea o nelinişte în privinţa numărului 13.

Conform specialiştilor, americanii sunt cei mai afectaţi de astfel de tulburări iraţionale. Femeile de toate vârstele sunt cele mai afectate.

Citeşte mai mult...
 
Bumbacul va deveni comestibil PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Septembrie 2009 09:02

Bumbacul este o plantă cultivată de peste 7.000 de ani, iar la ora actuală ocupă plantaţiile din peste 80 de ţări din lume. Fibrele de bumbac reprezintă 40% din materialul folosit în industria textilă, însă măreaţa plantă nu a fost niciodată în stare să ţină şi de foame. Seminţele de bumbac sunt o sursă bogată de proteină, însă acestea nu pot fi consumate decât prin înlăturarea gosipolului, un element chimic toxic care protejează planta de insecte şi de microbi. "Nici oamenii, nici porcii, nici găinile nu pot digera această substanţă", declară pentru Time Kater Hake, reprezentant al grupului industrial Cotton Inc. Doar vacile şi alte rumegătoare au un stomac suficient de puternic pentru a digera gosipolul.

Odată această substanţă înlăturată, bumbacul devine o sursă de proteine ieftină şi abundentă pentru toată lumea. Scoaterea în întregime a gosipolului nu este însă soluţia cea mai bună: în 1950 cultivatorii de bumbac care au făcut acest lucru s-au trezit cu culturile devorate de insecte. Keerti Rathore, profesor la Texas A&M University, a rezolvat problema printr-o inginerie genetică. Echipa acestuia a dezactivat gena răspunzătoare cu producerea gosipolului în sămânţa de bumbac, în timp ce restul plantei îşi păstrează intact sistemul defensiv.

Citeşte mai mult...
 
A aparut Manifestul Internetului, in 17 puncte PDF Imprimare Email
Marţi, 08 Septembrie 2009 07:13

Manifestul internetului a fost conceput de jurnalisti si bloggeri germani, preocupati de modul in care functioneaza noile forme de raspandire in masa a informatiei. El a fost publicat luni 7 septembrie, cu putin inainte de ora 12.00. Brusc, www.internet-manifest.de n-a mai putut fi accesat. Acum, site-ul e din nou activ si intens comentat. Mai jos, facem un rezumat al manifestului in care se proclama dreptul inalienabil la libertate al Internetului, considerat „un imperiu mediatic, in buzunarul de la haina“.

1. Internetul e altfel. El produce public nou, alte modalitati de schimb al informatiei si alte tehnici culturale. Mass media traditionala trebuie sa-si adapteze modul de lucru la noile realitati tehnologice, in loc sa le ignore sau sa le combata.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Un zid vechi de 3.700 de ani, descoperit in Ierusalim PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Septembrie 2009 07:12

Sapaturile arheologice efectuate in Ierusalim au dus la descoperirea unui zid vechi de 3.700 de ani, cel mai mare si cel mai vechi de acest fel scos la iveala in regiune, au afirmat experti, citati de CNN.

Arheologii s-au declarat incantati de descoperirea zidului, inalt de opt metri si realizat din bucati mari de piatra. Directorul santierului arheologic, Ronny Reich, a declarat: "Sa construiesti ziduri drepte inalte de opt metri... Nu as sti cum sa le fac astazi fara ajutorul echipamanetelor mecanice. Nu cred ca vreun inginer din ziua de astazi ar putea sa o faca faca fara ajutorul curentului electric".

La randul sau, arheologul Eli Shukron, care lucreaza la Autoritatea israeliana a Antichitatilor, a spus ca "putem vedea toate aceste blocuri uriase de piatra - toate blocurile au 4-5 tone".

Portiunea de zid descoperita masoara 24 de metri in lungime, insa arheologii sunt convinsi ca "fortificatiile sunt mult mai mari, deoarece ele continua la vest de bucata de zid scoasa la iveala in urma sapaturilor".

Citeşte mai mult...
 
Cercetatorii britanici proiecteaza un dispozitiv care sa devieze asteroizii care ameninta Pamantul PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Septembrie 2009 08:52

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a demarat cercetarile pentru crearea unei nave spatiale care sa opreasca asteroizii de mari dimensiuni sa se apropie de Pamant. Aparatul "gravitational" de 10 tone ar trebui sa devieze orice roca de pe orbita, cu ani inaintea unei potentiale coliziuni, scrie BBC

Dispozitivul, proiectat sa se bazeze pe forta de gravitatie, este realizat de compania EADS Astrium. Proiectul este inca in faza incipienta, iar compania recunoaste ca nici prototipul aparatului nu a fost inca realizat. 

Programul NASA de observare a obiectelor din apropierea Pamantului (Near Earth Object Programme) arata ca au fost inregistrati 1.068 de "asteroizi cu potential de pericol", insa se estimeaza ca alte mii de astfel de asteroizi sunt prezenti in spatiu, amenintand planeta.

Citeşte mai mult...
 
De astăzi spunem adio becurilor cu filament de 100W PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Septembrie 2009 07:44

Becurile cu filament, aşa cum le ştim de când le-a inventat Edison, nu se mai fabrică de astăzi în toată Uniunea Europeană. Ele vor fi înlocuite cu becuri asemănătoare cu cele din neon, ecologice, iar până în 2012, pe piaţa europeană nu se va mai găsi niciun bec cu filament.

Magazinele de electrocasnice vor putea vinde aceste becuri până la epuizarea stocurilor, iar doritorii nu lipsesc deloc. Potrivit companiei decercetare de piaţă GfK, germanii şi austriecii au cumpărat cu frenezie becuri clasice în prima jumătate a acestui an, vânzările crescând cu 15% anul acesta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citeşte mai mult...
 
Un obiect de origine necunoscuta a patruns printre inelele lui Saturn PDF Imprimare Email
Vineri, 14 August 2009 08:11

Inelele lui SaturnSpecialistii NASA analizeaza zilele acestea un fenomen neobisnuit petrecut pe inelele planetei Saturn. Imagini recente obtinute de sonda spatiala Cassini dezvaluie un obiect de dimensiuni reduse care a patruns printre inelele plate, chiar in perioada echinoctiului, indica Discover Magazine.

Oamenii de stiinta incearca sa descopere originea structurii care a patruns pe inelul F al planetei, pe o orbita inclinata, deplasand materie in urma sa. Ei precizeaza insa ca astfel de evenimente au mai aparut si cu alte ocazii, in perioada echinoctiului, care intervine o data la 15 ani.

Imaginile surprinse de sonda Cassini au relevat de asemenea si noi structuri verticale de-a lungul inelelor planetei Saturn.

Citeşte mai mult...
 
NASA a detectat urme ale unei coliziuni uriase intre doua planete, ce ar putea duce la formarea unei noi luni PDF Imprimare Email
Miercuri, 12 August 2009 18:18

Un telescop spatial care apartine NASA a descoperit dovezi ale unei coliziuni de mare viteza intre doua planete in formare, care orbitau in jurul unei stele tinere. Astronomii spun ca lovitura cosmica este asemanatoare celei care a dus la formarea Lunii noastre, cu aproximativ 4 miliarde de ani in urma, cand o planeta de marimea lui Marte s-a ciocnit cu Pamantul, scrie BBC.

In cazul acesta, se pare ca doua corpuri solide au intrat unul in celalalt, eveniment petrecut in ultimele mii de ani. In coliziune a fost implicat un corp cel putin la fel de mare ca Luna noastra si un altul de dimensiunile planetei Mercur. Impactul extrem de violent a distrus planeta mai mica si a raspandit in spatiu o cantitate uriasa de bucati din corpul cosmic, precum si lava fierbinte.

Citeşte mai mult...
 
Oamenii de stiinta au creat in laborator un mineral care se gaseste in meteoriti PDF Imprimare Email
Marţi, 11 August 2009 17:09

Oamenii de stiinta au reusit sa realizeze in laborator un mineral care se gaseste in stare naturala numai in meteoriti si in straturile de adancime din mantaua Pamantului. Succesul experimentului "soc" dezvaluie noi indicii despre formarea sistemului nostru solar, scrie BBC.

Crearea mineralului in cadrul laboratorului arata ca elementele care s-au ciocnit pentru a forma planetele s-ar putea sa fie mult mai mici decat s-a crezut pana acum. O realizare care ar putea ajuta la intelegerea modului in care praful si gazul, care au stat la baza sistemului nostru solar in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani, s-au "unit" in planete.

Ultima actualizare Marţi, 11 August 2009 17:32
Citeşte mai mult...
 
Studiu: Cainii au inteligenta unui copil de doi ani PDF Imprimare Email
Marţi, 11 August 2009 06:35

Cainii sunt la fel de inteligenti precum copiii in varsta de doi ani, releva un studiu efectuat de psihologii canini, citat de The Telegraph. Potrivit cercetatorilor, cainii sunt capabili sa inteleaga pana la 250 de cuvinte si gesturi, sa numere pana la cinci si chiar sa realizeze calcule matematice simple.

Cercetatorii de la Universitatea British Columbia din Vancouver au putut demonstra ca un caine obisnuit este mult mai inteligent decat se credea pana acum cu ajutorul unor teste psihologice, utilizate in cazul copiilor pentru evaluarea capacitatiii de dezvoltare a limbajului si a celei de a efectua calcule simple.

„Cainii sunt, in medie, la fel de inteligenti (din punct de vedere) lingvistic ca un copil de doi ani", a declarat profesorul Stanley Coren, expert principal in inteligenta canina si cel care a condus studiul.

Citeşte mai mult...
 
Concurs de articole de istoria ştiinţei: premii mp3 playere PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 09 August 2009 09:36

Te pasionează istoria ştiinţei şi vrei să scrii articolaşe despre asta? Te pasionează aventura cunoaşterii omenşti şi vrei ca şi alţii să profite de cunoştinţele acumulate de tine? Vrei să faci ceva minunat în vacanţă? Echipa de voluntari Stiinta Azi te provoacă la un concurs de articole de istoria ştiinţei, tehnologiei, matematicii sau medicinei. Cei mai buni voluntari vor primi câte un mp3 player cu 4 GB de memorie, oferit de magazinul online Oktal.ro. Hai la concurs!

În ce constă concursul?

- Scrii cel puţin 4 articole mari sau 10 articole scurte de popularizarea istoriei ştiinţei, tehnologiei, medicinii sau matematicii.

- Cei mai buni autori din cei care au îndeplinit numărul minim de articole vor câştiga mp3 playere cu 4 GB de memorie.

Ultima actualizare Duminică, 09 August 2009 14:42
Citeşte mai mult...
 
Dovezile stiintifice indica o racire globala care va dura cateva decenii PDF Imprimare Email
Joi, 06 August 2009 14:34

Temperaturile la nivel global nu au mai crescut din 1998, contrar cu cele sustinute de adeptii incalzirii globale, potrivit unor studii recente, citate de WashingtonExaminer. In plus, tot mai multe dovezi stiintifice indica faptul ca lumea se va confrunta cu o racire globala, care va dura mai multe decenii.

Dr. Don Easterbrook, geolog si profesor emerit la Western Washington University, a prezentat date stiintifice care arata ca Pamantul se va confrunta cu o vreme mai racoroasa si mai umeda pentru urmatorii 25-30 de ani. Intr-un studiu recent, el a afirmat ca, dupa ciclul de racire a temperaturii care a durat pana in 1945, au urmat cateva decenii de incalzire globala, care au luat sfarsit in 1998. In acest moment, temperatura a revenit la un aspect "mai racoros", lucru care pune sub semnul intrebarii seriozitatea modelelor folosite de Comisia interguvernamentala a Natiunilor Unite pentru schimbari climatice (IPCC). Aceasta a estimat ca temperaturile globale vor creste cu un grad Fahrenheit* pana in 2011 si cu 2 grade Fahrenheit pana in 2038.

In acelasi timp, alti experti sunt convinsi ca Pamantul s-ar putea confrunta nu doar cu o racire globala in urmatoarele decenii. Victor Manuel Velasco Herrera, cercetator la Institutul de Geofizica ce apartine de National Autonomous University din Mexic, a afirmat ca datele stiintifice arata inceputul "unei mici ere glaciare" in 10 ani, care va acoperi tot secolul 21.

"Modelele folosite de IPPC nu sunt corecte deoarece nu iau in calcul factori naturali precum activitatea solara", a afirmat Velasco Herrera.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 13 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact