logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
Un laser urias va crea stele pe Pamant. Initiatorii spera sa rezolve astfel criza energetica PDF Imprimare Email
Joi, 29 Aprilie 2010 07:29

Oamenii de stiinta de la un laborator guvernamental din California incearca sa utilizeze cel mai mare laser din lume, de dimensiunea a trei terenuri de fotbal, pentru a stabili o reactie nucleara atat de intensa incat va face posibila aparitia unei stele pe suprafata Pamantului.



Daca acest proiect va avea succes, oamenii de stiinta spera sa rezolve criza de energie la nivel mondial, prin valorificarea energiei generate de mini-stele.

Citeşte mai mult...
 
Moment important in fizica - Acceleratorul de particule a reusit producerea unor coliziuni la un nivel de energie nemaiintalnit PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Martie 2010 17:56

La CERN s-a facut marti un pas important in cautarea "particulei lui Dumnezeu" deoarece acceleratorul de particule de la granita franco - elvetiana a izbutit ciocnirea particulelor la un nivel de energie de peste trei ori mai mare decat se reusise pana acum la un astfel de proiect. Echipa care a pus la punct proiectul in valoare de cateva miliarde de dolari spune ca e un moment istoric si un pas spre descoperirea celebrului boson a lui Higgs si spre recrearea conditiilor care au existat acum 13 miliarde de ani, imediat dupa momentul Big Bang.

 

CERN spune ca incepe o noua etapa in fizica particulelor, dupa ce la ora 14:06 primele coliziuni ale protonilor s-au produs la un nivel de energie fara precedent, 7 TeV (tera electron-volt), de peste trei ori fata de valoarea atinsa pana acum in acceleratoare de acest fel. Coliziunile au fost masurate de cele patru detectoare cunoscute sub acronimele ATLAS, CMS, ALICE si LHCb.

Citeşte mai mult...
 
A patra specie de oameni? Un fragment de os descoperit in Siberia are ADN-ul mitocondrial diferit de Homo Sapiens si de Omul de Neanderthal PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Martie 2010 11:04

ADN-ul extras dintr-un fragment de os descoperit in Siberia indica posibilitatea existentei unei a patra specii de hominid, in afara de oamenii moderni, neanderthalieni si "hobbiti", care a trait pe Pamant pana in urma cu 40.000, potrivit unui studiu publicat de Nature si citat de Financial Times.


Descoperirea a fost facuta de Svante Paabo si colegii sai de la Institutul Max Planck din Leipzig, dupa ce au analizat o secventa de ADN mitocondrial provenita de la un fragment de deget descoperit intr-o pestera din Siberia.



Hominidul de la care provine fragmentul de os a fost denumit deocamdata "Woman X". "Este ceva ce nu am mai vazut pana in prezent", spune Johannes Krause, cercetator la acelasi institut.

Citeşte mai mult...
 
USB-ul infinit. Adevar sau SF? PDF Imprimare Email
Joi, 25 Martie 2010 19:08

Din ciclul "De ce nu ne-am gandit pana acum la asta?", un student chinez a demonstrat intregii lumi ca de acum inainte nu mai exista limita la numarul de porturi USB pe care le puteti folosi!

Una dintre cele mai mari limitari ale notebook-urilor este lipsa de porturi USB, comparativ cu numarul de device-uri pe care le avem. Un remediu al acestei probleme ar putea fi Hub-ul USB sau USB-ul Gonglue Infinite. Aceasta inventie pusa in aplicatie de catre Gonglue Jiang, student al Facultatii de Design Industrial, din Hangzhou, China, care crede ca a gasit solutia pentru lipsa de porturi.
 USB-ul multitasking functioneaza in lant si este usor de folosit din cauza designului colorat, care permite utilizatorului sa retina device-urile care au fost introduse.

Citeşte mai mult...
 
Cel mai inteligent om din lume a refuzat un premiu de un milion de dolari PDF Imprimare Email
Miercuri, 24 Martie 2010 15:33

Un enigmatic savant rus a refuzat un premiu de un milion de dolari pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincare, una dintre cele mai dificile probleme din matematica, scrie The Telegraph.

Dr. Grigori Perelman, in varsta de 44 de ani, care a fost numit  "cel mai destept om din lume", a refuzat banii, in ciuda faptului ca traieste in saracie intr-un apartament mizer din Sankt Petersburg. Cand i s-a povestit de premiul oferit de Institutul de Matematica Clay din Cambridge matematicianul rus a refuzat sa deschida usa, spunand doar: "Nu am nevoie de nimic. Am tot ce vreau", relateaza Daily Mail.

Nici in urma cu patru ani, cand Uniunea Internationala de Matematica din Madrid a vrut sa-i acorde Medalia Fields, Perelman nu s-a prezentat sa-si ridice premiul.
Ultima actualizare Miercuri, 24 Martie 2010 17:59
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: S-a descoperit o planeta temperata in afara Sistemului Solar PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 20 Martie 2010 19:04

Un satelit a detectat prima planeta cu temperatura normala din afara Sistemului Solar ce poate fi studiata in detaliu. Cercetatorii spanioli de la Institutul de Astrofízica din Insulele Canare au descoperit o noua planeta, COROT-9b, aflata la 1.500 de ani lumina distanta de Terra. Chiar daca nu seamana foarte tare cu Pamantul, ci mai degraba cu Jupiter sau Saturn, atmosfera noii planete contine vapori de apa si, daca se dovedeste ca are sateliti naturali in preajma, acestia ar putea gazdui forme de viata.


Cel mai important lucru referitor la noua planeta este faptul ca aceasta poate fi studiata de catre cercetatori direct de pe Pamant, arata Science News. “Desi pana in prezent au fost descoperite mai multe planete extrasolare cu temperaturi moderate, numai o planeta care trece prin fata propriei stele poate fi studiata in profunzime”, spun cercetatorii iberici. “Lumina stelara care razbate prin atmosfera planetei in timpul fiecarei rotiri ne poate arata din ce e formata orbita, in timp ce cantitatea de lumina stelara ce e blocata ne indica marimea planetei”.

Citeşte mai mult...
 
Francezii vor reconstitui creierul omului de Cro-Magnon, dupa un craniu vechi de 28.000 de ani PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Martie 2010 06:06

Oamenii de stiinta francezi vor reconstitui creierul omului de Cro-Magnon, subspecie a Homo sapiens. Reconstituirea va fi realizata pornind de la craniul omului de Cro-Magnon 1 - una dintre descoperirile arheologice cele mai importante ale Muzeului Omului din Paris - care va fi analizat cu ajutorul unui scanner medical, informeaza Le Figaro. Cunoscuta la nivel mondial, fosila dateaza din urma cu 28.000 de ani, din era paleoliticului superior.  



Este unul dintre cei mai vechi reprezentanti a omului modern european si "de departe cel mai bine conservat". Ramasitele celui mai in varsta european, care dateaza de acum aproximativ 40.000 de ani, au fost descoperite in 2002 in Romania, in Pestera cu Oase. Este vorba insa despre cateva fragmente, spun francezii.

Citeşte mai mult...
 
Manuscrisul original complet al "Teoriei Relativitatii Generale" a fost expus pentru prima oara PDF Imprimare Email
Luni, 08 Martie 2010 07:27

Manuscrisul original complet al "Teoriei Relativitatii Generale" a aparut pentru prima oara intr-o expozitie, fiecare pagina scrisa de Einstein fiind disponibila publicului. Evenimentul a inceput duminica, in cadrul unei expozitii organizate de Academia Israeliana de Stiinte Exacte si Umaniste, transmite AFP. 



Lucrarea de 46 de pagini a fost publicata de Albert Einstein in 1916 la Berlin si a fost donata in 1925 Universitatii Ebraice din Ierusalim. Prin aducerea manuscrisului intr-o expozitie, "oricine aproape ca se poate uita peste umarul lui Einstein si poate privi, in timp ce acesta lucra, scrisul sau elegant, corecturile si ecuatiile, stersaturile si completarile", a declarat in deschiderea evenimentului Hanoch Gutfreund, profesor la Universitatea din Ierusalim. 

 

Ultima actualizare Luni, 08 Martie 2010 07:34
Citeşte mai mult...
 
Video NASA: E posibil ca seismul din Chile sa fi deplasat axa pamantului si sa fi scurtat durata zilelor PDF Imprimare Email
Marţi, 02 Martie 2010 17:33
 Cercetatorii NASA afirma ca puternicul cutremur care a afectat saptamana trecuta Republica Chile ar fi modificat axa Pamantului si ar fi micsorat durata zilelor. Informatia a fost data publicitatii de catre CNN si preluata de agentia Mediafax.

Schimbarea este neglijabila dar permanenta. Durata fiecarei zile ar trebui sa fie cu 1,26 microsecunde mai mica, potrivit estimarilor preliminare. O secunda are un milion de microsecunde.

Un cutremur modifica in mod considerabil structura si distributia maselor pe Pamant. Schimbarea distributiei are ca urmare modificarea vitezei de rotatie a planetei, care determina durata unei zile.

Ultima actualizare Marţi, 02 Martie 2010 18:46
Citeşte mai mult...
 
Arheologii egipteni au descoperit capul unei statui gigant, care il infatiseaza pe faraonul Amenhotep al III-lea PDF Imprimare Email
Luni, 01 Martie 2010 21:32

Arheologii egipteni au descoperit capul unei statui uriase, construite din granit rosu, care il infatiseaza pe faraonul Amenhotep al III-lea. Statuia, veche de 3.000 de ani, a fost gasita in sudul orasului Luxor, informeaza BBC. Consiliul Suprem pentru Antichitati din Egipt a anuntat ca apartine cunoscutului faraon Amenhotep al III-lea - bunicul lui Tutankamon. 


Expertii sustin ca este cea mai bine conservata statuie gasita vreodata, cu chipul faraonului. Capul de 2,5 metri face parte dintr-o constructie uriasa; mare parte din aceasta a fost gasita de cercetatori in urma cu cativa ani, iar acum oficialii sustin ca statuia trebuie reconstruita.

Citeşte mai mult...
 
Cub virtual lansat la UBB Cluj pentru tratarea fobiilor PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Februarie 2010 16:02

prof. Daniel David La peste un an de la inceperea constructiei cladirii care avea sa adaposteasca tehnologia ICUBE, una dintre cele zece din lume, noua platforma de Roboterapie si Psihoterapie prin Realitatea Virtuala a fost inaugurata.

 

Numita Avalon, cladirea adaposteste asa-numita platforma Matrix, ce cuprinde, de fapt, mai multe laboratoare ce trateaza diverse anxietati cu ajutorul realitatii virtuale. Este vorba despre Laboratorul “Stress Control”, Laboratorul “Virtual Classroom”, Laboratorul “Pain Control”, Laboratorul Star Trek-Holodeck ce gazduieste cubul virtual denumit Neo-Cube, Laboratorul “Data” si Laboratorul de “(Neuro) Stiinte Cognitive Clinice”. Conform profesorului Daniel David, toata tehnologia care a fost adusa in cladirea Avalon a costa aproximativ doua milioane de euro.

 

Ultima actualizare Marţi, 09 Februarie 2010 17:14
Citeşte mai mult...
 
Undele cerebrale - un mod de comunicare pentru persoanele in stare vegetativa PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Februarie 2010 17:21

Un barbat in varsta de 29 de ani ce a fost diagnosticat ca fiind in stare vegetativa, dupa ce a fost implicat intr-un grav accident de masina in urma cu cinci ani, a fost capabil sa raspunda unei echipe de cercetatori prin "da" sau "nu" prin intermediul undelor cerebrale, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine. 

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori britanici si belgieni de la universitatile Liege si Cambridge si ar putea schimba radical modul de diagnosticare si tratare a pacientilor ce ajung intr-o asemenea stare. 

Barbatul in varsta de 29 de ani a fost examinat regulat folosindu-se scara Glasgow, care apreciaza starea de constienta a pacientului dupa reactia la stimuli vizuali, verbali si motorii insa rezultatele au fost interpretate mereu eronat.

Citeşte mai mult...
 
DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ: Apeduct roman sub o fermă de porci de lângă Roma PDF Imprimare Email
Duminică, 31 Ianuarie 2010 13:36

 Roma antică este binecunoscută ca un centru de civilizaţie pentru vremea respectivă, făcându-se remarcată prin construcţiile arhitectonice deosebite, printre acestea numărându-se şi aducţiunile de apă numite apeducte. O astfel de construcţie a fost recent descoperită de către arheologi sub o păşune a unei ferme de porci de lângă Roma, sub ruinele unei capele. Se pare că apeductul datează din timpul domniei împăratului Traian, din anul 109 DC.

 Acesta  face parte din cele 11 apeducte ale Romei şi are originea lângă lacul Bracciano, la 25 de mile de oraş, furnizând, la vremea lui, o apă de izvor foarte curată. Explorarea capelei distruse  a relevat o uşă ascunsă care a condus la o altă încăpere subterană. Dincolo de galeria subterană lungă de 125 de metri se află începutul apeductului. Acesta este căptuşit cu ciment şi zidărie rezistente la apă, caracteristice epocii domniei lui Traian.

Ultima actualizare Duminică, 31 Ianuarie 2010 20:08
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact