logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Un vaccin impotriva dementei ar putea fi gata in cativa ani PDF Imprimare Email
Vineri, 15 Iulie 2016 14:15

Un vaccin impotriva dementei senile ar putea fi creat in urmatorii trei pana la cinci ani, potrivit cercetatorilor australieni in urma unei descoperiri care ar putea preveni pana la 7,5 milioane de noi cazuri in fiecare an, informeaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.
 
Dementa este un sindrom care afecteaza memoria unei persoane, gandirea si capacitatea sa de a indeplini sarcinile de zi cu zi si se manifesta preponderent la persoanele in varsta. Insa, cu toate acestea, cercetatorii de la Universitatea Flinders din Adelaide cred ca au gasit o modalitate de a o preveni inainte de a da semne de manifestare, in urma unei colaborari cu o echipa de cercetare de la Institutul de Medicina Moleculara si de la Universitatea din California.
Citeşte mai mult...
 
5 bauturi pe care trebuie sa le evitati inainte de a incepe activitatea fizica PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 09 Iulie 2016 13:32

Activitatea fizica este foarte importanta pentru mentinerea unui stil de viata sanatos si tocmai din acest motiv este esential sa aveti grija la ce consumati inainte de a merge la sala sau inainte de orice efort fizic. Pentru ca hidratarea este importanta, trebuie sa stiti cum sa o faceti corect. Iata 5 bauturi pe care nu trebuie sa le consumati inainte de a incepe efortul:
 
1. Bauturi energizante pe baza de lapte
 
“Bauturile lactate sunt indicate dupa terminarea activitatii fizice, nu inainte sau in timpul acesteia. Deoarece laptele contine proteine, glucide si grasimi este nevoie de mult timp pentru a fi digerat”, a precizat Angela Onsgard, nutritionist.
Citeşte mai mult...
 
Sindicaliştii Sanitas vor reglementarea salarizării bugetarilor PDF Imprimare Email
Vineri, 01 Iulie 2016 08:55

După ce au aşteptat mai multă vreme ca salarizarea bugetarilor să fie “rezolvată” şi au renunţat la acţiunile protestatare stabilite pentru luna iunie – sub rezerva apariţiei unei variante mulţumitoare a celebrei de acum ordonanţe care vizează salarizarea bugetarilor –  sindicaliştii Sanitas se găsesc tot în punctul din care au plecat.  

Mircea Ciocan, preşedintele Sanitas Maramureş, spune că ordonanţa care şi-a propus eliminarea inechităților salariale existente nu rezolvă în forma actuală decât parţial acest lucru. Ba mai mult, generează inechități noi.

Ciocan arată că “personalul de specialitatea şi auxiliar este incomplet cuprins in ordonanță. Mai exact, pe listă nu se regăsesc personalul TESA, personalul din creşe şi funcţionarii publici din Direcţiile de Sănătate Publică. În plus, angajații unităţilor de asistență socială au fost lăsaţi pe dinafară, iar personalul din cabinetele medicale şcolare (acolo unde ele există) a fost greşit încadrat în grila de salarizare”.

Citeşte mai mult...
 
Pachete medicale 2016-2017: Ce servicii vei putea primi de vineri, indiferent că eşti sau nu asigurat PDF Imprimare Email
Joi, 30 Iunie 2016 09:52

Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017 va intra în vigoare vineri, după ce Guvernul a decis, la cererea medicilor de familie, să amâne cu trei luni aplicarea noilor prevederi. Conform programării iniţiale, pachetele medicale ar fi trebuit să fie valabile de la 1 aprilie.

Actul normativ include, mai exact, două pachete medicale: pachetul minimal de servicii, ce este destinat persoanelor neasigurate în sistemul sanitar autohton, şi pachetul de servicii de bază, ce este destinat persoanelor asigurate.

La medicul de familie

Serviciile în asistenţa medicală primară sunt asigurate, practic, de către medicii de familie, care pot oferi persoanelor neasigurate asistenţă de specialitate pentru urgenţe sau consultaţii periodice.

Mai exact, se va putea beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă, indiferent că pacientul este sau nu înscris la un medic de familie, pentru acordarea primului ajutor şi eventual pentru trimiterea la urgenţe. Tot o consultanţie se va acorda pentru fiecare boală cu potenţial endemoepidemic (boală infecţioasă regională ce poate provoca o izbucnire epidemică, cum ar fi hepatita virală, rabia sau tuberculoza) suspicionată şi confirmată.

Medicii de familie vor asigura consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, iar acestea vor consta în luarea în evidenţă (primul trimestru), supravegherea lunară (între luna a treia şi a şaptea) şi bilunară (între luna a şaptea şi a noua), urmărirea lăuziei la externarea din maternitate şi apoi la patru săptămâni de la naştere. Supravegherea gravidelor va include şi testarea pentru HIV şi hepatită B şi C.

Citeşte mai mult...
 
MEDICII DE FAMILIE ACUZĂ :Actele adiţionale propuse de CNAS sunt nelegale PDF Imprimare Email
Joi, 30 Iunie 2016 09:11

La nivel naţional, medicii de familie au semnalat faptul că actele adiţionale propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe baza cărora furnizorii de servicii medicale îşi pot desfăşura activitatea în luna iulie, sunt ilegale.

Noul contract-cadru va intra în vigoare la începutul lunii august, iar reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş au precizat că, pe parcursul lunii iulie, furnizorii de servicii medicale vor lucra pe baza unor acte adiţionale. Conducerea instituţiei susţine că, în momentul de faţă, medicii de familie sunt singurii nemulţumiţi de noile reglementări ale contractului-cadru, dar că nu pot interveni în acest sens.

„Medicii de familie au avut aşteptări mai mari de la reglementările care s-au aprobat, dar CAS Maramureş nu poate să intervină, decât să-i poftească la contractare. În cazul medicinei primare, au crescut valorile de punct, s-a mai ajustat puţin partea de sancţiuni şi câteva lucruri s-au mai aliniat conform dorinţelor lor. Medicii de familie ar vrea însă salarii mai mari, dar există nişte limitări bugetare şi pentru fiecare segment de activitate a primat încadrarea în bugetul aprobat la începutul anului. Avem deja acte adiţionale cu medicii de familie, probabil că vor fi câteva voci, dar fiecare îşi asumă atitudinea pe care o urmează. În afară de medicii de familie, nu există şi alte categorii de furnizori nemulţumite”, a declarat Carmen Prodan, preşedintele CAS Maramureş.

Conform noului contract-cadru, valoarea minimă garantată a punctului per capita a crescut la 4,3 lei, de la 4 lei cât era anterior, iar valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical este de 2 lei, faţă de 1,9 lei, cât era înainte.

Acte adiţionale la un contract care nu e valabil.

Citeşte mai mult...
 
Medicamentele ieftine, dispărute din farmaciile din Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Iunie 2016 07:53

Pacienţii cu afecţiuni oncologice, nevoiţi să-şi cumpere medicamentele din străinătate. Scăderea preţurilor la medicamente a dus la dispariţia de pe piaţă a unor pilule ieftine, fapt ce pune în pericol viaţa pacienţilor cu afecţiuni grave. Astfel, din farmaciile din Maramureş lipsesc medicamentele necesare bolnavilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet sau cu probleme vasculare, iar în unele cazuri nu există nici înlocuitori. Adesea, pacienţii umblă din farmacie în farmacie după medicamente sau ajung să şi le cumpere din străinătate, pentru a-şi putea urma tratamentul.

„Exportul paralel, la limita legalităţii”

Din cauza preţurilor mici la medicamente, producătorii preferă să livreze în piaţa românească minimul de medicamente prevăzut prin lege, iar restul pilulelor să le exporte. Astfel, în anumite situaţii, doar 10% din medicamentele produse ajung pe piaţa autohtonă. „Problema este că la noi s-au redus foarte mult preţurile la medicamente, sunt cele mai ieftine din Europa şi producătorii preferă să dea medicamentele spre export. De exemplu, pentru medicaţia oncologică eliberată pe reţetă compensată, farmacia primeşte banii de la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş la un interval de 90-120 de zile.

Citeşte mai mult...
 
AVIZ CONSUMATORILOR: Ciupercile din piaţă pot fi periculoase PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Marţi, 21 Iunie 2016 08:47

Ciupercile vândute în piaţă nu sunt 100% sigure pentru consumatori, deoarece o parte din soiurile care apar acum pot fi confundate cu ciupercile otrăvitoare. Vremea ploioasă urmată de zile cu temperaturi ridicate a dus la apariţia ciupercilor în multe zone din Maramureş. Hribii, bureţii usturoi sau rusulele au început să fie la mare căutare în rândul culegătorilor. Conducerea Direcţiei Fitosanitare Maramureş recomandă însă iubitorilor de ciuperci mare prudenţă în culegerea lor. Trebuie luate doar ciupercile de care suntem 100% siguri că sunt comestibile, deoarece acum apar şi multe ciuperci otrăvitoare, asemănătoare cu cele consumabile.
Ultima actualizare Marţi, 21 Iunie 2016 09:04
Citeşte mai mult...
 
Medicii de familie din Maramureş se revoltă şi nu vor semna contractele cu CAS PDF Imprimare Email
Joi, 16 Iunie 2016 19:10

Medicii de familie din Marmureş sunt extrem de revoltaţi şi spun că nu vor semna Contractul cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Maramureş. Aceştia spun că actele sunt stufoase, legislaţia nu este clară, modificările făcute sunt dese şi din această cauză li se impută lunar sume foarte mari de bani, deşi au prestat serviciile către populaţie. În baza acestui document doctorilor li se decontează serviciile medicale prestate către populaţie.

„Începând de azi protestez! Motivele sunt multe, dar în principal e vorba de proasta finanţare a cabinetelor de medicină de familie şi de condiţiile umilitoare impuse an de an de către guvernanţi medicilor de familie. Aici fac referire la multitudinea de sancţiuni din CoCa (n.r. Contractul cadru) şi Normele de aplicare a CoCa, la ambiguitatea protocoalelor de prescriere a medicamentelor compensate, ambiguitate din cauza cărora colegii mei au fost sacţionati cu sume uriaşe. Aşadar: «PROTESTEZ!»”, a precizat Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş.

Medicii de familie s-au solidarizat la nivel naţional şi în perioada următoare vor protesta prin purtarea de banderole pe braţ pentru că nu îşi permit să lase pacienţii de izbelişte.

Citeşte mai mult...
 
Spitalul din Sighet, amendat cu 10.000 lei de Direcţia de Sănătate Publică Maramureş PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Iunie 2016 10:17

Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei a fost sancţionat cu 10.000 lei, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, în urma unui control realizat la sfârşitul lunii aprilie. Conducerea DSP Maramureş a precizat că unitatea medicală a avut termen să remedieze o serie de neconformităţi depistate în prealabil, dar termenul respectiv nu a fost respectat.

„În urma controlului, au avut neconformităţi la depozitarea deşeurilor medicale şi nu au finalizat lucrările de reorganizare funcţională a blocului alimentar. Dezinfectantele pentru suprafeţe şi pentru tegumente nu se utilizau în toate locurile de muncă, săli de tratament; spaţiile din unele secţii medicale, din blocul alimentar şi laborator nu le-au igienizat. Au fost nişte neconformităţi pe care le-au avut mai de mult şi nu le-au remediat în termenul stabilit. Au fost amendaţi cu suma de 10.000 lei. Au mai fost controlate şi alte spitale din judeţ, dar nu au avut nici neconformităţi şi nici nu au fost sancţionate. Această este singura sancţiune dată”, a declarat Carmen Sima, director coordonator adjunct în cadrul DSP Maramureş.

„Sticla cu dezinfectanţi era cu zece centimetri mai în stânga”

Conducerea spitalului a precizat că acţiunea de control a fost una obişnuită şi nu a venit pe fondul scandalului biocidelor, declanşat la nivel naţional. Reprezentanţii unităţii au mai precizat că, în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, nu s-au folosit produse HexiPharma şi nu s-au înregistrat nici infecţii intraspitaliceşti.

„În primul rând, precizăm că DSP Maramureş are un compartiment de control inclusiv în spitalul Sighet. Noi am făcut achiziţiile de biocide, conform cu normele stabilite de departamentul DSP. Pe de altă parte, o instituţie publică are cel puţin şapte-opt controale pe an, din partea celorlalte instituţii. Când vin în control, nu vin cu soluţii sau cu bani, ci cu sancţiuni.

Citeşte mai mult...
 
Asistenţii medicali pot obţine anul acesta recunoaşterea specializărilor în care lucrează PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iunie 2016 16:04

Asistenţii medicali generalişti şi de pediatrie, încadraţi pe posturi în Radiologie-imagistică medicală, Laborator, Balneo-fizioterapie, Nutriţie şi dietetică, Igiena şi sănătate publică pot obţine, şi în acest an, recunoaşterea specializărilor în care lucrează.
Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti a trimis filialelor judeţene ale Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România o adresă în acest sens.
„În baza prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 613/2013 privind aprobarea Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de pregătire pentru obţinerea specializărilor în domenii complementare specialităţii de bază de către asistenţii medicali generalişti şi asistenţii medicali de pediatrie, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Sănătăţii organizează, prin şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti programe de specializare pentru asistenţi medicali generalişti şi asistenţi medicali de pediatrie în specialităţile: Radiologie-imagistică medicală, Laborator, Balneo-fizioterapie, Nutriţie şi dietetică, Igienă şi sănătate publică”, se precizează în documentul semnat de prof. univ. dr. Cristian Vlădescu, director general, şi dr. Livia Nanu, director al SNSPMPDS Bucureşti.

Citeşte mai mult...
 
5 obiceiuri alimentare care-ti sporesc imunitatea PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Mai 2016 16:38

Starea de bine specifica unui corp sanatos si puternic este esentiala atunci cand ne antrenam. Stim cu totii cat de frustrante sunt virozele sezoniere si alte mici probleme de sanatate care ne impiedica sa ne antrenam asa cum ar trebui, stricand complet rutina si programul de antrenament la care am muncit atat de mult. Pentru ca a fi constant este extrem de important in reusita, iata cateva modalitati prin care sa-ti intaresti imunitatea manancand sanatos, astfel incat sa nu fii nevoit sa iei nicio zi de pauza din cauza starii tale de sanatate!

Fiecare farfurie trebuie sa contina cat mai multe culori. Pentru iubitorii de carne si paste fainoase: rosul si galbenul nu intra in ecuatia aceasta! Vorbim, asadar, despre legume si fructe, care contin fitonutrienti si antioxidanti, care joaca un rol important in protejarea celulelor de imunitate. Studiile arata ca persoanele care consuma cel putin 5 feluri de legume si fructe in fiecare zi, produc mai multe limfocite si celule T, care distrug patogenii si virusii.

Nu mai ocoli ceapa si usturoiul! Multi dintre noi o facem, insa ceapa si usturoiul sunt doua legume cu un aport foarte sanatos pentru organism. Sunt antioxidanti puternici, fac minuni pentru imunitate, reduc inflamatiile, continand potasiu, fier, calciu, sulf, minerale, vitaminele A si E. Mai mult, unii oameni de stiinta considera ca unele componente din ceapa si usturoi (cum ar fi bioflavonoidele) pot fi cheia cercetarilor in tratamentele de vindecare a cancerului. Ceapa si usturoiul sunt, asadar, un bun stimulent pentru imunitate, prevenind in acelasi timp boli grave sau problemele cu inima, fiind indicate si in curele de detoxifiere sau slabire.

Citeşte mai mult...
 
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Mai 2016 15:09

Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie și introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât și adulți, a declarat miercuri, într-o conferință de presă organizată de Asociația Pavel, directorul de programe de la CNAS Oana Costan.

Potrivit acesteia, programul de oncologie este unul prioritar, având alocat cel mai mare buget pentru acest an — peste 1,6 miliarde lei.

"În anul 2006 au beneficiat de tratament cu medicamente specifice 75.826 de bolnavi, bugetul aprobat fiind la acea vreme de 288 milioane de lei. În 2016 bugetul alocat este de peste 1,6 miliarde. Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice a început din 2015. În cele opt luni au fost 11.106 bolnavi, iar bugetul a fost de 69 milioane. În primul trimestru al anului 2016 au fost tratați în cadrul sub-programului de radioterapie 5.106 bolnavi cu afecțiuni oncologice, cu o cheltuială de 29 milioane. Pentru anul 2016 este prevăzut un buget de 150 milioane de lei", a spus Costan.

Ea a precizat că au fost introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite — lista C2 — patru molecule noi pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.

"Au fost introduse în lista C2 pentru acest program patru molecule noi și anume cele care se eliberează în baza contractelor cost-volum încheiate de CNAS", a precizat oficialul.

Citeşte mai mult...
 
Protestele continuă în Sănătate. Sindicaliştii au obţinut soluţionarea doar a unei revendicări din 11 PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Mai 2016 08:32

Sindicaliştii din Sănătate au stabilit data pentru următoarea acţiune de protest. Astfel, în 15 iunie, în Bucureşti, se va organiza un miting de amploare, în cadrul căruia vor fi prezenţi şi cel puţin 50 de reprezentanţi din Maramureş.

Chiar dacă în urma negocierilor purtate de Federaţia Sanitas cu guvernanţii se soluţionează una dintre revendicările angajaţilor din sistemul sanitar, sindicaliştii susţin că vor continua protestele, dacă nu vor exista soluţii şi pentru restul solicitărilor.

„Avem un draft al unei Ordonanţe de Urgenţă de Guvern, care propune majorarea salariului pentru personalul din Sănătate, prin eliminarea inechităţilor la tot ce înseamnă bugetar, şi o uşoară creştere pentru personalul din Sănătate, dar undeva sub 10%, pentru anumite categorii. În acest sens, se aeriseşte grila salarială, dar nu o putem considera o creştere salarială. Calendarul protestelor merge mai departe.

Noi am avut 11 revendicări, una s-a rezolvat, respectiv cea privind eliminarea inechităţilor. Este un lucru într-adevăr important şi care s-a rezolvat aşa cum am dorit, dar mai există alte revendincări: dorim în continuare o creştere salarială pentru 2016, ceea ce nu s-a discutat şi nu avem niciun fel de promisiune pe tema asta, există celelalte probleme legate de normativul de personal, de rearanjarea medicinei şcolare ş.a.m.d.”, a declarat Mircea Ciocan, preşedintele Sanitas Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 98

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact