logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
SANITAS: Greva generala din spitale continua si marti PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Noiembrie 2016 10:38

Sindicatul SANITAS anunta continuarea grevei generale, marti, pana la votul final din plenul Camerei Deputatilor cand ar urma sa fie adoptate amendamentele la OUG 20/2016. Luni mai multe amendamente cerute de sindicalisti au fost votate in comisiile din Camera Deputatilor.
 
''Dupa prima zi de greva generala organizata de Federatia SANITAS in unitatile sanitare din toate judetele tarii (...) au aparut premize favorabile: in sedinta reunita a Comisiilor de munca si de buget din Camera Deputatilor amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate. Astfel, introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 in grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajatii din DSP-uri, etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariatilor din clinic si neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucratorii din asistenta sociala, etc, pot deveni realitate'', se arata intr-un comunicat al organizatiei citat de Agerpres.
Ultima actualizare Marţi, 01 Noiembrie 2016 10:53
Citeşte mai mult...
 
Personalul medical din spitalele din Maramures intră în grevă generală PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Vineri, 28 Octombrie 2016 08:36

După greva de avertisment de săptămâna trecută, sindicaliştii din Sănătate nu au obţinut rezultatele scontate, motiv pentru care continuă acţiunile din calendarul protestelor. Astfel, începând de luni, 31 octombrie, personalul medical va declanşa greva generală la nivel naţional. „După greva de avertisment de două ore din 19 octombrie, nu am obţinut rezultate notabile. Am reuşit ca în Camera Deputaţilor să se treacă amendamentele prin comisia de sănătate.
 
Am avut comisia de buget-finanţe şi am încercat să influenţăm astfel încât să trecem amendamentele şi prin această comisie de specialitate şi tragem de actualul Parlament în speranţa că, până se termină această sesiune, vom avea toate amendamentele la ordonanţă legiferate. Este singura şansă ca lucrurile să fie rezolvate. Guvernul este depăşit în acest moment şi nu mai poate să emită ordonanţe la ordonanţe. Astfel, ne pregătim de greva generală din 31 octombrie”, a declarat Mircea Ciocan, preşedintele Sanitas Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
MARAMUREŞ: S-a dat startul campaniei de vaccinare antigripală PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Joi, 27 Octombrie 2016 09:30

În judeţul nostru s-a dat startul campaniei de vaccinare antigripală, iar în Maramureş au sosit 8.000 de doze.Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a precizat că vaccinul a ajuns săptămâna trecută şi se află deja în cabinetele medicilor de familie.
 
„Noi am primit 8.000 de doze de vaccin antigripal, care au sosit deja de săptămâna trecută şi au fost distribuite medicilor de familie şi personalului din spitale”, a declarat Carmen Sima, director coordonator adjunct în cadrul DSP Maramureş.
 
Prioritate la vaccinare au categoriile vulnerabile, respectiv bătrânii, bolnavii cronic, copiii sau gravidele.
Citeşte mai mult...
 
In primul an de viata, copiii ar trebui sa doarma in camera parintilor, pentru limitarea riscului de moarte subita PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 Octombrie 2016 09:12

Copiii mici ar trebui sa doarma in dormitorul parintilor in primul an de viata, in patuturi speciale pentru nou-nascuti, potrivit unor noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Aceasta masura este menita sa contribuie la reducerea riscului de moarte subita infantila, informeaza AFP, citat de Agerpres.
 
”Parintii nu ar trebui sa culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva”, a declarat, luni, Rachel Moon, autoarea principala a unui studiu care a dus la noile recomandari, descrise intr-o lucrare prezentata luni in cadrul conferintei nationale AAP din San Francisco. ”Aceste suprafete sunt extrem de periculoase”, a atras atentia aceasta.
AAP a formulat astfel de recomandari inca din anii ’90, acestea reducand riscul de moarte subita in cazul nou-nascutilor cu circa 50%.
Citeşte mai mult...
 
MARAMUREȘ: Criză de specialiști în dizabilități mentale PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Octombrie 2016 10:57

O parte din maramureșenii care suferă de dizabilitate mentală nu reușesc să primească ajutorul de care au nevoie, deoarece în județ nu există servicii specializate în acest sens. Reprezentanții Asociației Esperando susțin că nu pot onora solicitările acestor persoane.
 
„Noi avem niște criterii de selecție și ne-am străduit mereu să nu închidem ușa oamenilor, când au apelat la noi. În principiu, dacă am selectat, am mers mai mult pe dizabilitate fizică. Au venit însă oameni la noi care nu aveau dizabilitate fizică, ci mentală și atunci nu am putut să-i servim, pentru că noi nu suntem specializați pe asta. O parte din ei au fost îndrumați la colegii noștri de la Asociația Autism, dacă a fost cazul”, a declarat Daniel Filipaș, managerul Asociației Esperando.
Citeşte mai mult...
 
Asistenţii medicali, discriminaţi la locul de muncă PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Vineri, 07 Octombrie 2016 07:47

Aceştia sunt plătiţi diferenţiat, în funcţie de studiile absolvite, dar, cu toate acestea, profesional vorbind, fac aceeaşi muncă. Conform unui studiu realizat de Solidaritatea Sanitară, la nivel naţional, aproximativ 60.000 de asistenţi medicali, absolvenţi de studii postliceale, se află în situaţia de a primi mai puţini bani, în comparaţie cu colegii lor, absolvenţi de studii superioare.
 
„Coroborarea datelor din cercetarea sociologică cu cele privitoare la salarizare indică faptul că, la ora actuală, categoria de personal cea mai afectată o constituie asistentele medicale, în special asistentele medicale absolvente de postliceală. Două componente majore contribuie la această situaţie: marea majoritate (cca. 60.000) a asistentelor medicale din unităţile sanitare publice sunt afectate de fenomenul discriminării salariale şi cca. 23% dintre asistentele medicale din unităţile sanitare publice sunt în situaţia de muncă forţată neplătită”, precizează autorii studiului.
Citeşte mai mult...
 
Analize obligatorii după 45 de ani PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 17:43

După vârsta de 45 de ani, există un set de analize care ar trebui făcute anual, pentru că pot apărea anumite probleme de sănătate.
 
Analiza glucozei: pentru diabet zaharat.
 
Diabetul zaharat este cauzat de un exces de zahăr în sânge, iar pentru depistarea acestuia este necesară măsurarea glicemiei. Dacă este mai mică de 110 mg / dl, nu există diabet sau prediabet. Poţi aștepta între 1 și 3 ani, pentru a reînnoi testul.
 
În schimb, în cazul în care se află între 1,10 g/l și 1,25 g/l se pune diagnosticul de prediabet. Trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte schimbarea stilului de viaţă, iar testul trebuie să fie reînnoit un an mai târziu.
Citeşte mai mult...
 
4 reguli pe care trebuie sa le urmam pentru a alege o paine sanatoasa: alba sau integrala? PDF Imprimare Email
Marţi, 20 Septembrie 2016 09:08

In orice supermarket, sectiunea cu paine este extrem de variata de la paine alba, paine integrala, covrigi. Desi ne este clar ca nu toata painea este facuta la fel, este destul de greu sa facem alegerea cea mai sanatoasa. “Este important sa fim informati inainte de a pleca la cumparaturi, astfel incat sa stim ce cautam si ce inseamna diversii termeni de pe ambalaj”, precizeaza Katie Cavuto, dietetician.
 
 
Este bine de stiut ca nu trebuie sa ne temem de carbohidrati. Painea poate fi o aditie foarte nutritiva in dieta.
Citeşte mai mult...
 
Criză de asistenţi medicali în medicina şcolară PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Septembrie 2016 07:54

Medicina şcolară şi, mai nou, chiar şi medicina de familie au ajuns să fie tot mai puţin atractive pentru asistenţii medicali. Pe aceste segmente, asistenţii sunt mai mult ocupaţi cu munca de secretariat şi cu raportările, în loc să-şi dedice timpul îngrijirii pacienţilor.
 
În plus, asistenţii medicali din cadrul cabinetelor de medicină şcolară sunt suprasolicitaţi şi trebuie adesea să suplinească lipsa medicilor de pe acest segment. Iar situaţia nu dă semne de îmbunătăţire.
 
„Acum, asistenţii trebuie să acopere lipsa medicilor şi, din ce spun aceştia, e foarte greu de gestionat activitatea, pentru că au un program foarte aglomerat. Asistenţii aleargă de la un cabinet şcolar la altul, de la o şcoală la alta, din cauza lipsei de personal.
Citeşte mai mult...
 
Medicii şi asistenţii ameninţă cu greva. SANITAS: Trebuie eliminate inechităţile salariale PDF Imprimare Email
Vineri, 16 Septembrie 2016 06:59

Angajaţii din sistemul sanitar se pregătesc de grevă. Doctorii şi asistenţii medicali sunt nemulţumiţi de diferenţele mari de salarizare din sistemul bugetar. SANITAS ameninţă cu proteste dacă Ministerul Sănătăţii nu vine cu o soluţie.
 
Reprezentanţii Federaţiei SANITAS l-au informat pe ministrul Sănătăţii că membrii noştri de sindicat nu mai au răbdare şi nici nu consideră că ei sunt cei care trebuie să echilibreze bugetul în aşa măsură încât să poată elimina inechităţile salariale.
 
"Am solicitat ministrului Voiculescu să îşi facă absolut toate calculele necesare pentru ca în 15 septembrie a.c. să poată prezenta în faţa membrilor Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS, posibile soluţii viabile pentru rezolvarea inechităţilor create de O.U.G. nr. 20 şi nr. 43/2016", preciza SANITAS, în data de 5 septembrie.
Citeşte mai mult...
 
Guvernul a marit alocatia de hrana in spitale PDF Imprimare Email
Miercuri, 14 Septembrie 2016 19:53

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, marirea alocatiei de hrana in spitale, aceasta urmand sa varieze intre 10 si 19 lei pe zi, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit Agerpres.
 
"S-a adoptat in sedinta de guvern o marire a alocatiei de hrana in spitale avand in vedere evolutia preturilor la marfurile alimentare din 2008 pana in 2016. Din 2008 nu s-a mai facut aceasta modificare. A fost facuta o consultare cu medici specialisti nutritionisti de la Institutul de Boli Metabolice si Nutritie, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si alte institute. A fost luat in considerare indicele preturilor de consum in perioada mai 2008 si iunie 2016, o crestere cu 108%. Alimentatia bolnavilor este foarte importanta si in tratament", a afirmat Iolu. El a precizat ca sumele vor varia intre 10 lei pe zi, pentru bebelusi, si 19 lei pe zi.
 
Astfel de alocari se vor face pentru prima data si in cazul bolnavilor in regim de hemodializa.
Citeşte mai mult...
 
Asistenţii medicali, agresaţi de pacienţi. Curs de gestionare a conflictelor, urmat de halatele albe din Maramureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 07:59

Nemulţumirile pacienţilor legate de deficienţele sistemului sanitar sunt adesea reproşate personalului medical. Asistenţii medicali au parte zilnic de agresiuni verbale din partea pacienţilor. Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Maramureş, susţin că mulţi bolnavi ajung să-şi descarce frustrările faţă de sistemul medical pe personalul care le acordă serviciile medicale.
 
„Nu avem cazuri de agresiune, dar în discuţiile colegiale exact asta se spune, că unii dintre pacienţi îşi revarsă asupra asistentului medical toate nemulţumirile şi frustrările acumulate în sistemul medical. Asistenţii se întâlnesc zilnic cu astfel de cazuri. Pe de altă parte, dacă ar fi mai mult timp pentru a discuta cu pacientul, lucrurile s-ar mai rezolva. După cum am spus de fiecare dată când am avut ocazia, este nevoie de educaţie sanitară în rândul populaţiei.
Citeşte mai mult...
 
Practicarea unei activitati fizice regulate ar putea compensa partial efectele nefaste ale consumului de alcool PDF Imprimare Email
Joi, 08 Septembrie 2016 11:48

Practicarea unei activitati fizice regulate ar putea partial sa compenseze riscurile sporite de deces generate de consumul de alcool, potrivit unui studiu publicat joi in revista British Journal of Sports Medicine, citat de AFP.
 
Autorii precizeaza totusi ca este vorba doar de un studiu "observational" si ca nu trebuie trase "concluzii definitive", cu atat mai mult cu cat anumiti factori (precum alimentatia sau modul in care se consuma alcool) nu au fost luati in calcul desi au un impact asupra rezultatului.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 4 of 98

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact