logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
S-au deblocat posturile din sănătate PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 09:28

În urma adoptării bugetului, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat deblocarea posturilor din spitale. În consecinţă, spitalele maramureşene îşi vor putea completa grila de personal, începând chiar din această lună.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" aşteaptă, momentan, informaţii vizavi de posturile alocate Maramureşului, date ce vor apărea în următorul număr al revistei "Viaţa Medicală". "În virtutea ordinului care interzicea scoaterea la concurs a posturilor din sănătate, numărul de posturi scoase la concurs a fost foarte mic - de maximum cinci, pe toate domeniile, inclusiv medic de laborator sau biolog. Aşteptăm să vedem ce specialităţi şi câte locuri a alocat ministrul pentru Maramureş, ca să putem şi noi reactualiza lista de posturi ce vor fi scoase la concurs. Cel mai probabil, acest subiect va fi discutat în următorul consiliu director al spitalului, care va avea loc marţi", ne-a declarat dr. Sabin Nemeş Bota, directorul medical al instituţiei.

Citeşte mai mult...
 
Autorizarea farmaciilor se face contra cost! PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 14:53

Guvernul a modificat, in sedinta de ieri, Legea Farmaciei, cu scopul de a creste accesul populaţiei la medicamente.

Astfel, a fost eliminat criteriul demografic pentru infiintarea unitatilor farmaceutice din mediul rural. Daca pana acum o farmacie comunitara se putea infiinta la minimum 4.000 de locuitori, de acum procedura va avea in vedere doar o taxa de autorizare.

Actul normativ mentine criteriul demografic pentru mediul urban, asa cum s-a convenit intre reprezentanţii Comisiei Europene si cei ai Ministerului Sanatatii pe o perioada tranzitorie stipulata in lege, adica pana la sfarsitul anului 2010.

Conform legii, noile tarife pentru emiterea autorizatiei de functionare sunt durmatoarele:
- 3.000 lei - pentru infiintarea de farmacii in mediul urban
- 1.500 lei - pentru cele din mediul rural
- 150 lei - pentru infiintarea unei oficine locale de distributie
- 2.000 lei - pentru infiintarea de drogherii in mediul urban
- 1.000 lei - pentru infiintarea de drogherii in mediul rural

Citeşte mai mult...
 
Nicio conservă contaminată cu toxină botulinică în Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 11:18

Cazurile de intoxicaţie botulinică înregistrate în Argeş au pus pe jar autorităţile sanitare din întreaga ţară, după ce o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cinci au fost spitalizate în urma consumului de conserve din peşte.

Luni, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a fost alertată prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje România cu privire la infestarea cu botulism a două tipuri de conserve de peşte: una în ulei, iar cealaltă în sos tomat. Acestea provin din Thailanda şi au intrat în ţară în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009. "După ce a apărut un focar de boală la consumatori în urma căruia o persoană a decedat, am primit lista de distribuţie a produselor din import, listă urmărită la depozitorii şi distribuitorii de pe raza Maramureşului. În judeţ, au intrat două loturi de conserve de peşte, în cinci tranşe, cu datele de facturare din lunile decembrie, respectiv ianuarie. La data controlului în depozit, nu s-a găsit nicio conservă din lotul contaminat. Se efectuează în continuare controale şi se prelevează probe. Dacă se vor găsi nereguli, conservele vor fi retrase de pe piaţă şi distruse", a declarat Gheorghe Timiş, director adjunct DSVSA Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Noi formulare pentru prescripţia medicamentelor la pensionari PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 10:09

Formularele de prescripţie medicală au fost modificate, începînd cu data de 1 martie 2009 - ne precizează Claudia Ganea, purtătorul de cuvînt al CAS Maramureş.
Astfel, sîmbătă şi duminică au fost invitaţi medicii de familie, la sediul CAS Maramureş, pentru a-şi achiziţiona aceste formulare, pentru a facilita accesul asiguraţilor la noile prescripţii. Acestea au fost ridicate de către medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CAS, urmînd ca începînd de ieri să poată prescrie tratamentul aferent fiecăruia, în conformitate cu reglementările în vigoare în acest sens. Pînă la epuizarea stocului formularelor existente, vor fi folosite în paralel cu formularele noi, cele vechi, dar nu mai tîrziu de 30 iunie 2009. Noile formulare vor fi folosite exclusiv pentru prescripţia de medicamente pensionarilor care realizează numai venituri din pensii în cuantum de pînă la 600 lei /lună.
Pentru a beneficia de “Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pînă la 600 lei/lună”, aceştia trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de pînă la 600 lei lunar. Cu această ocazie, medicii de familie vor consemna în fişa medicală a pensionarului sau în registrul de consultaţii, numărul talonului şi cuantumul pensiei şi vor anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionari.

Citeşte mai mult...
 
În judeţ sunt 74 posturi vacante pentru medici specialişti PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 09:30

Lipsa medicilor de specialitate din spitale i-a determinat pe directorii unităţilor spitaliceşti să facă presiuni în vederea deblocării posturilor vacante.
Ministerul Sănătăţii organizează, în 25 martie, concurs naţional pentru ocuparea posturilor vacante din unităţile sanitare publice pentru medicii specialişti şi rezidenţi din ultimul an. Acestea au fost aprobate în şedinţa de Guvern din 18 februarie. Concursul se va desfăşura la nivelul direcţiilor de sănătate publică din Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara. Pentru posturile publicate pentru Maramureş, alături de Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Satu Mare concursul se va desfăşura la Cluj-Napoca. Sunt scoase la concurs: 14 posturi pentru medici specialişti, 23 posturi medici rezidenţi ultimul an şi 37 posturi medici de specialitate pentru Spitalul Judeţean din Baia Mare, Spitalul de Boli Infecţioase, Dermatovenerologie şi Psihiatrie Baia Mare, Spitalul de Pneumofitziologie Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş, Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie, Spitalul de Psihiatrie Cavnic, Centrul de Sănătate Şomcuta Mare, Spitalul de Recuperare Borşa şi Serviciul de Ambulanţă Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Hochland Fitness distruge calciul PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 09:35

Hochland FitnessHochland Fitness promite că nu îi va îngrăşa pe cei care o vor consuma. Valoarea energetică pentru 100 de grame de brânză este mică, însă cantitatea de grăsimi raportată la substanţa uscată este destul de mare.

 Producătorul brânzei topite Hochland Fitness omite două informaţii importante: conţinutul untului şi al brânzei. Pe lângă lapte, acestea ar putea conţine şi o cantitate importantă de sare. Acest aspect trebuie cunoscut de consumatori, mai ales că produsul mai are două surse de sodiu: citrat monosodic şi sare. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că un adult nu trebuie să consume mai mult de 6 grame de sare zilnic pentru a-şi păstra sănătatea inimii şi a rinichilor.

Citeşte mai mult...
 
Napolitanele Naty sunt dezechilibrate nutriţional PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Martie 2009 16:06

Napolitanele Naty sunt, după cum scrie producătorul pe etichetă, un produs "premium". Adică ar trebui să fie un produs de calitate. Dacă traducem lista de ingrediente ne vom da seama că, în acest caz, "premium" este doar un cuvânt folosit, pentru că sună bine.

 Crema folosită pentru umplerea napolitanelor analizate nu are nici un ingredient natural sau care să nu fi trecut printr-un procedeu industrial. Mai mult, prin degresare, cacaua pierde toate substanţele nutritive. Consumatorii tind să creadă că, prin degresare, caloriile vor dispărea. Numai că nu este adevărat, dovadă fiind valoarea energetică a produsului: pentru 100 de grame 473 kcal. Natura grăsimilor vegetale nu este precizată, deşi este un aspect foarte important. Dacă acestea au fost hidrogenate, sănătatea inimii şi a ficatului poate fi afectată în mod serios, mai ales că este folosită o cantitate destul de mare.

Citeşte mai mult...
 
Tutunul - duşmanul pielii PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 11:44

Observaţi că părul dvs. a devenit mai fragil şi unghiile se rup mai uşor? Aţi remarcat o îmbătrânire timpurie a pielii, iar gingiile vă sunt iritate? Fumaţi cumva? Răspunsul la această întrebare ar putea sta la originea acestor probleme.

Mai multe studii făcute pe această temă detaliază riscurile pe care le presupune acest viciu nociv pentru piele. Este aşa-numitul sindrom "faţă de fumător": persoana prezintă o piele ridată, cu tenul gri, cu oasele vizibile la nivelul feţei, pomeţii proeminenţi, buzele şi ochii înconjuraţi de riduri fine, mai adânci înspre obraji şi mandibule. Potrivit experţilor, ridurile fumătorilor sunt diferite, mai adânci, iar contururile marcate. Efectele nocive ale tutunului nu afectează doar tenul. Afectează întreaga piele, inclusiv cea a capului, podoaba capilară îşi pierde din strălucire şi devine mai fragilă, porozitatea creşte, iar părul capătă mirosul neplăcut al ţigărilor. Susana Puig, dermatolog la Spitalul Clinic din Barcelona, avertizează, totodată, că "unghiile devin friabile şi opace".

Citeşte mai mult...
 
Medicii îşi pot vinde “afacerea” dacă se pensionează sau se mută de la sate la oraş PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 09:50

Cabinetele medicilor se pot transforma în afaceri profitabile. La acest capitol intră atât dotările cabinetului, spaţiul, cât şi listele de pacienţi pe care le au medicii de familie. Totul este reglementat prin actul normativ 1.322/2006 privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor şi metologiei de preluare a unui praxis. Dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Generale a Medicilor de Familie Maramureş susţine că astfel de reglementări se practică şi în ţările Uniunii Europene. Asta tocmai pentru a încuraja medicii de familie şi specialiştii să înfiinţeze centre medicale.

În momentul în care un medic se pensionează, sau doreşte să se mute din mediul rural în cel urban, are posibilitatea să îşi vândă “afacerea”. Este vorba de cabinetul medical, cu dotările pe care le-a făcut de-a lungul anilor dar şi lista de pacienţi. În cazul în care cadrul medicalş a decedat, cei care se vor ocupa de aceste aspecte sunt membrii familiei defunctului. “Este păcat ca după ce s-au făcut investiţii, activitatea în cabinetul medical resdpectiv să nu fie continuată. Aşa că atât spaţiul, cât şi dotările şi chiar lista pacienţilor poate fi vândută la un alt medic care doreşte să preia activitatea respectivă.

Citeşte mai mult...
 
ÎN Maramures creşte numărul cazurilor de cancer PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 10:42

Dacă la nivelul judeţului Maramureş, diabetul, hipertensiunea şi bolile de inimă sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul de victime, la capitolul boli oncologice, cancerul la plămâni îi afectează pe cei mai mulţi dintre maramureşeni. Aşa cum arată statisticile din anul trecut, în judeţul nostru au fost descoperite 1.381 de cazuri noi de cancer.

Dintre acestea, 234 de bolnavi au fost descoperiţi cu cancer bronhopulmonar, ceea ce înseamnă aproape 17% din totalul bolnavilor de cancer din Maramureş.
Aşa cum spune dr. oncolog Eva Puşcă, şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, incidenţa cancerelor în judeţul nostru este în creştere.
"Nu putem spune că în Maramureş numărul bolnavilor de cancer este peste media naţională sau internaţională, dar se observă o creştere lent progresivă a cazurilor depistate. Un specific al judeţului nostru este însă cancerul bronhopulmonar, care conduce net în statisticile oncologice. Pe locurile doi şi trei se situează cancerele de sân şi de col uterin. Sperăm ca odată cu vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, incidenţa acestei afecţiuni să scadă în următorii ani", mai spune dr. Puşcă.

• Depistarea precoce, singura şansă a unei vieţi îndelungate

Citeşte mai mult...
 
'Am Alzheimer, declar ca nu ma insanatosesc' PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 08:52

Persoanele cu boli incurabile trebuie sa le dovedeasca, periodic, celor de la Casa Nationala de Sanatate ca sunt asigurate si ca nu s-au insanatosit intre timp. Casa Nationala de Sanatate considera ca bolnavii de Alzheimer se pot insanatosi. De aceea, le cere sa demonstreze ca nu s-au vindecat.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) solicita pacientilor cu boli grave, cum ar fi Alzheimer, sa dovedeasca ca sunt platitori de asigurari medicale pentru a-si putea procura medicamentele. In baza de date a CNAS se afla insa deja informatiile privitoare la toti cei care contribuie la fondul de sanatate.
Astfel, de pilda, bolnavii de Alzheimer trebuie sa se duca, din sase in sase luni, la CNAS pentru a obtine talonul pe baza caruia isi pot procura medicamentele.

Citeşte mai mult...
 
Pacienţii vor trebui să achite consultaţiile în plus oferite de medicii de familie PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 07:27
Pacienţii care se vor prezenta la medicul de familie mai mult de două ori pe lună vor trebui să scoată din buzunar anumite sume de bani. Aceasta a fost hotărârea la care au ajuns reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Patronatul Naţional al Medicilor de Familie şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie. Medicii de familie din judeţul nostru susţin că momentan au suspendat acţiunile de protest anunţate recent, dar că pot fi reluate odată cu apariţia normelor de aplicare a contractului cadru pe anul 2009. “Din 1 iulie se va introduce co-plata din partea pacienţilor. În funcţie de veniturile pe care le realizează aceştia vor achita contravaloarea consultaţiilor dacă se prezintă la cabinet de mai mult de două ori pe lună.
Citeşte mai mult...
 
Costuri in crestere la medicamente pentru bolnavii de cancer din Maramures PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 14:04

Scumpirea medicamentelor nu s-a resimtit, cel putin deocamdata, in bugetul Casei Asigurarilor de Sanatate Maramures. Directorul economic al CAS Maramures, Alexandru Bondre, a declarat ca nu sunt probleme in aprovizionarea farmaciilor si ca de la desfiintarea plafoanelor pentru medicamentele gratuite si compensate lucrurile s-au normalizat.

Oficialul CAS a precizat ca ”in decembrie nu s-au inregistrat cresteri valorice substantiale fata de lunile precedente”, iar cum din noiembrie 2008 nu mai exista plafoane de cheltuieli pentru medicamentele gratuite si compensate nici nu se mai poate vorbi de o criza.

El a aratat ca nu s-au inregistrat cresteri de cereri pentru eliberarea de medicamente decat in cadrul programului national de oncologie. ”A crescut consumul de medicamente specifice, datorita faptului ca au fost aprobate o serie de cereri din partea pacientilor.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior919293949596979899UrmătorSfârşit »

Page 97 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact