logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SANATATE
Pateul vegetal Ardealul - din ulei cu multe calorii PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 06:21

Amestecul de apă, ulei şi proteină vegetală de soia trebuia îngroşat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenţa dorită de producător. Pe lângă amidonul de cartofi a fost utilizat şi caragenanul E407, o substanţă care poate duce la apariţia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina în cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost îmbunătăţit cu condimente, dar şi cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Aspectul produsului analizat a fost îmbunătăţit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer şi Parkinson.

Citeşte mai mult...
 
Mii de lei în laboratoarele medicale PDF Imprimare Email
Luni, 13 Aprilie 2009 15:12

De la începutul anului, laboratoarele medicale din Maramureş au efectuat zeci de mii de analize asiguraţilor, iar fondurile virate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş au fost pe măsură.

În ultimile patru luni, către laboratoarele de radiologie au fost viraţi 46.916 lei lunar, iar laboratoarele de analize medicale au primit lunar mai bine de 235.000 lei. Sumele se vor modifica din luna mai, atunci când va intra în vigoare noul contract-cadru.
Dacă în alte judeţe fondurile alocate analizelor medicale au dus la adevărate răzmeriţe în rândul bolnavilor care nu-şi mai puteau efectua analizele din cauza lipsei banilor, în Maramureş nu s-a semnalat niciun astfel de incident. Reprezentanţii CAS spun că nu au primit nicio plângere de la asiguraţi. În prezent, principala preocupare a CAS ţine de finalizarea contractărilor cu furnizorii de servicii medicale.

Citeşte mai mult...
 
Saptamana europeana a vaccinarii, in Maramures PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 14:11

Saptamana 20-26 aprilie este declarata “Saptamana europeana a vaccinarii” si pentru al treilea an consecutiv, autoritatile sanitare din judetul Maramures demareaza o campanie de vaccinare a populatiei din opt comunitati.

“Avand in vedere ca uneori acoperirea vaccinala pentru prevenirea poliomelitei, a difteriei si tetanosului nu este intotdeauna la limita maxima acceptata in Programul National de Imunizare de 95%, in intervalul 27-30 aprilie, in judet se va desfasura actiunea de vaccinare a populatiei in opt comunitati ce vor fi identificate ulterior”, a declarat seful Directiei de Sanatate Publica Maramures Alexandru Ilies.

Citeşte mai mult...
 
In Maramures au fost depistate peste 6.500 de persoane cu diverse afecţiuni PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 09:47

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a finalizat rapoartele referitoare la programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei care s-a derulat în ultimii doi ani. Pe parcursul acestei perioade, mai bine de 88% dintre maramureşeni au consultat un medic de familie şi şi-au făcut analize gratuite.

În urma acestui program, 108.615 maramureşeni (24%) au fost depistaţi cu risc de boală, iar numărul de persoane nou depistate cu afecţiuni în urma evaluării stării de sănătate, confirmate prin examene de specialitate, este de 6.541 (1,5%).
"Statisticile elaborate la final de program arată că majoritatea maramureşenilor evaluaţi au un risc sporit de a se îmbolnăvi de diabet (96.515 de persoane), iar pe locul doi în «topul» bolilor care ne pândesc sunt cele de tip cardiovascular (22.001). Urmează cancerul uterin şi cancerul de col uterin, boala cronică renală, cancerul de sân, cancerul colorectal şi osteoporoza",
a arătat dr. Alexandru Ilieş, directorul DSP Maramureş.

Ultima actualizare Joi, 09 Aprilie 2009 09:54
Citeşte mai mult...
 
Endoscopia cu videocapsulă – o metodă ultramodernă de investigare a aparatului digestiv PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 07:29

Endoscopia cu videocapsulă este o investigaţie care ajută la vizualizarea aparatului digestiv, într-un mod facil, nedureros, cu pregătiri minime şi fără riscuri pentru pacient.

Videocapsula este destinată explorării intestinului subţire sau a colonului. Acest tip de endoscopie se bazează, practic, pe înghiţirea unei pastile de mărimea unui antibiotic în care este încorporată o cameră video şi o sursă de lumină. Capsula endoscopică transmite imagini din interiorul aparatului digestiv după care este eliminată în mod natural de către organism.  

Videocapsula este de unică folosinţă şi are o independenţă energetică de până la 10 ore. Aceasta este prevăzută cu un sistem de captare a imaginilor(2-4/secundă), înregistrând leziuni de o zecime de milimetru. Pacientului i se ataşează în zona abdominală un „receiver” , aparat ce captează imaginile în mod continuu. De la receiver datele sunt trimise la un computer, unde sunt analizate de specialişti prin confruntare cu imagini dintr-o bază de date foarte vastă.

Citeşte mai mult...
 
O inventie care inlatura bacteriile de pe limba PDF Imprimare Email
Joi, 09 Aprilie 2009 06:38

Avand preocupari preponderent in sfera tehnico-medicala, inventatorul Ioan Holom, directorul ACR Alba, a pus la punct un dispozitiv care inlatura anumite bacterii aflate in exces pe ... limba.  Acesta dispozitiv le indeparteaza pe cale mecanica. Este vorba de o ansa cu un diametru potrivit care inlatura foarte simplu excesul de bacterii. Spre surprinderea unora care se considerau perfect sanatosi, au ramas uimiti cand au constatat eficacitatea dispozitivului. Ultima problema de acest tip rezolvata de Ioan Holom a fost a unei fetite din Alba Iulia care a scapad de o afectiune de acest tip pe care o trata de multa vreme la Targu Mures fara succes. In cateva zile, dupa folosirea dispozitivului lui Ioan Holom, fetita a scapat de problema neplacuta pe care o avea cu o culoare nefireasca a limbii.

Citeşte mai mult...
 
70 de ani - speranţa de viaţă în Maramureş PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Aprilie 2009 10:48

Aşa cum arată statisticile naţionale, judeţul Maramureş nu oferă o speranţă de viaţă prea îndelungată. În urma cercetărilor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, în perioada 2005-2007, în medie un maramureşean trăieşte un pic peste 70 de ani, dacă locuieşte la oraş şi 71 de ani dacă stă în mediul rural.

Aceasta este speranţa de viaţă calculată la naştere. Orice viciu însuşit - patima pentru alcool, tutun etc. - scurtează considerabil speranţa de viaţă a unui individ din judeţul nostru. Aşa cum arată statisticile, durata de viaţă a unui maramureşean este mai mică cu doi ani decât media pe ţară şi chiar cu opt ani mai mică decât în alte ţări ale Uniunii Europene. "Pe de altă parte, statisticile elaborate în perioada 2005-2007 arată că speranţa de viaţă la naştere a unei femei din Maramureş este de 74,5 ani, iar a unui bărbat de numai 67,21 ani.

Citeşte mai mult...
 
Tratamente naturiste pentru pietre la rinichi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 06:45

Pietrele la rinichi se formează atunci când în urină se găseşte un conţinut mult prea mare de săruri minerale. Dacă piatra se deplasează din zona rinichilor spre uretră şi vezică se declanşează o durere puternică cunoscută şi sub numele de colică renală.

Pietrele la rinichi sunt alcătuite din oxalaţi sau fosfaţi de calciu şi apar datorită precipitării sărurilor din urină. Ele se pot găsi oriunde în căile urinare, adică în rinichi, ureter (canalul care conduce urina de la rinichi la vezica urinară), vezică sau uretră (canalul prin care urina iese din vezică în exteriorul corpului).

Cauzele care duc la apariţia pietrelor la rinichi

Nu se cunoaşte cauza exactă a formării calculilor renali. Mai mulţi factori contribuie la apariţia lor. Dintre aceştia menţionăm diferitele tulburări de metabolism, lipsa de vitamina A, hipertiroidismul sau infecţiile urinare frecvente. Alimentaţia este răspunzătoare de apariţia pietrelor la rinichi în 80 % dintre cazuri. Consumul excesiv de carne acidifiază prea mult urina şi favorizează precipitarea fosfaţilor şi carbonaţilor. Alimentaţia bogată în dulciuri şi cartofi duce la precipitarea oxalaţilor. Alte cauze sunt cantitatea prea mică de lichide băută, consumarea alimentelor prea sărate sau a medicamentelor diuretice, care cresc nivelul acidului uric.

Citeşte mai mult...
 
Cum se produce laptele de mamă? PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Aprilie 2009 06:44

Laptele matern este cea mai importantă sursă nutritivă pentru bebeluş. Acesta ajută micuţul să se dezvolte armonios, protejându-i organismul împotriva multor afecţiuni. Te-ai întrebat cum este produs acest minunat lăptic? SănătateaTV.ro îţi explică puţin mai jos!

Sânii se transformă pe perioada sarcinii

Sânii tăi vor începe să crească în volum încă din primele zile ale sarcinii. Totodată, pe parcursul celor 9 luni de sarcină, aceştia vor suporta numeroase transformări care au rolul de a-i pregăti pentru parioada alăptării.

Pregătirea organismului pentru alăptare

Pe cât de ciudat ţi s-ar putea părea, glandele mamare împreună cu cele galactofore încep să se dezvolte şi să se pregătească pentru alăptare încă din perioada intrauterină, atunci când tu ai început să te dezvolţi.

Până la pubertate, glandele mamare sunt inactive. Odată cu apropierea vârstei de 14 – 15 ani şi cu apariţia secreţiei de estrogen în organism, glandele mamare încep să crească, apogeul dezvoltării fiind atins în timpul sarcinii.

Citeşte mai mult...
 
De ieri, medicamentele se prescriu cu denumirea comună internaţională PDF Imprimare Email
Joi, 02 Aprilie 2009 14:37

Medicii susţin că noua modalitate îi încurcă, deoarece sunt sortimente care apar sub 10 denumiri

Începând de ieri, medicii de familie scriu reţetele în regim compensat şi gratuit utilizând denumirea comună internaţională a produselor medicamentoase. Denumirea comercială se mai poate trece doar în cazuri de excepţie, cu justificarea medicală în fişa pacientului. Acest lucru îi nemulţumeşte pe medicii de familie din judeţ. “Această măsură ne încurcă şi pe noi, dar şi pe pacienţi în egală măsură. Acelaşi medicament apare sub 10 denumiri. Vă daţi seama că bolnavul va cere ajutorul farmacistei solicitând “ceva similar”. Dar un produs poate să aibă în compoziţie o substanţă care să nu fie recomandat pacientului ce are unele afecţiuni secundare şi pe care farmacista nu le ştie. Nu ne dorim, dar pot să apară situaţii în care pacientul să plătească cu ceva bănuţi mai puţin, dar medicaţia pe care o va primi de la farmacie să nu fie tocmai cea potrivită“, este de părere dr. Gheorghe Lascu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie şi preşedintele filialei Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Mărirea sânilor prin metode naturale PDF Imprimare Email
Joi, 02 Aprilie 2009 06:31

Majoritatea femeilor îşi doresc să aibă un bust generos şi totodată ferm, fără să apeleze la medicamente sau metode chirurgicale. Femeile ar trebui să opteze la modalităţile de mărire a sânilor prin metodele naturale, să se îngrijească şi să acorde atenţie sporită imaginii lor fizice!

Înainte de a te hotărî să-ţi faci vreo operaţie de mărire a sânilor, sau să optezi pentru mărirea sânilor prin metode naturale, trebuie să şti că orice femeie, în funcţie de constituţia sa corporală, are o anumită limită privind creşterea sânilor. Mărirea sânilor peste această limită, nu se poate face decât fie apelând la chirurgie, fie prin implanturi siliconice, sau prin grăsimea proprie. Creşterea naturală sânilor se produce lent, aşa că nu trebuie să te aştepţi la rezultate apărute imediat, ci mai aşteaptă câteva luni.

Citeşte mai mult...
 
O pastila combinata din aspirina si alte doua medicamente poate reduce riscul de boli cardiovasculare PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 19:34

O pastila combinata din aspirina si alte doua medicamente, pentru hipertensiune arteriala si pentru colesterol, poate reduce la jumatate riscul de boli cardiovasculare, potrivit rezultatelor obtinute in urma testelor clinice efectuate de cercetatorii canadieni de la Universitatea McMaster

Acest nou medicament, numit Polypill, ar putea revolutiona tratamentul si preventia bolilor cardiovasculare.

"Estimam ca Polypill are potentialul de a reduce riscul de boli cardiace cu 60% si pe cel de boli cerebrale cu 50%", a estimat dr. Salim Yusuf, de la Institutul de Cercetare a Sanatatii al Universitatii McMaster din Canada, coautor al studiului, relateaza NewsIn, citand AFP.

Primul studiu clinic pentru evaluarea tolerantei unui astfel de tratament combinat a fost facut in India, pe mai mult de 2.000 de subiecti, cu varste cuprinse intre 45 si 80 de ani.

Citeşte mai mult...
 
Alimentația și afecțiunile digestive PDF Imprimare Email
Marţi, 31 Martie 2009 14:01

Alimentatia are un rol esenţial în tratarea şi prevenirea bolilor digestive. Alimentaţia industrializată, cu un conţinut bogat în substanţe nocive, duce la agravarea afecţiunilor de tip digestiv. Stilul de viața bazat pe sedentarism și consumul excesiv de mâncare de tip fast-food, precum și condițiile mediului urban, dominat de poluare, contribuie, de asemenea, la apariția problemelor de digestie.

Acest subiect este abordat de Ing. Chimist Ștefan Manea, director general Hofigal, într-un interviu difuzat astăzi deSănătateaTV.ro.

Statisticile arată că între 45% și 50% din populație mănâncă zilnic necorespunzător necesităților organismului. Deficitul de vitamine și minerale vitale sănătății noastre poate fi completat prin suplimente nutritive.

Ing. Chimist Ştefan Manea, directorul general Hofigal, recomandă administrarea de suplimente nutritive, în combina
ție cu un stil de viață sănătos, pentru succesul terapiilor bolilor digestive.

Ultima actualizare Marţi, 31 Martie 2009 14:13
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior919293949596979899UrmătorSfârşit »

Page 94 of 99

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact