logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE


Germania si Franta au iesit din recesiune PDF Imprimare Email
Joi, 13 August 2009 11:57

Germania si Franta au iesit din recesiune, indica datele aferente celui de-al doilea trimestru al anului, publicate joi. Cele doua state reintra pe crestere economica mai devreme decat indicau analistii si factorii politici, relateaza Reuters.

O prognoza realizata de Reuters in randul economistilor prevedea pentru trimestrul al doilea o contractie de 0,3 procente deopotriva pentru Franta si Germania.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut neasteptat cu 0,3 procente in trimestrul al treilea, marcand finalul celei mai adanci recesiuni de la cel de-al doilea Razboi Mondial si impulsionand sperantele de revenire.

Citeşte mai mult...
 
Topirea unui ghetar in Islanda- momente dramatice PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 21:51

Gheţarul islandez Breidamerkurjokull se topeşte încet, dar sigur. Această limbă de gheaţă de 96km s-a mişcat din munţi până într-o lagună, iar în ultimii 30 de ani nu a dat semne de oprire.

Între timp, fotograful profesionist Ragnar Sigurdsson s-a documentat despre fenomenul alarmant. În fotografiile sale, Sigurdsson arată cât de fragilă este lumea noastră veşnic schimbătoare şi cum un peisaj superb, lăsat fără protecţie, va dispărea în ocean.

Schimbările lui Breidamerkurjokull au lăsat laguna plină de bucăţi de gheaţă ce se topesc în mare. În trecut, frumoasa lagună nu îngheţa nici măcar iarna. Dar acum imaginile ne arată o lagună acoperită de o masă de gheaţă, pe timpul verii.

"Este natural ca un gheţar să se mişte. Ei tind să se retragă sau să avanseze în cicluri, dar de data aceasa Breidamerkurjokull a ajuns tocmai până la lagună", a declarat fotograful.

Aceste schimbări nu îi afectează prea mult pe oamenii din zonă, aflaţi la peste 100km depărtare, însă invazia gheţurilor ne aminteşte că emisiile de gaze cu efect de seră alterează planetă.

Imaginile surprinse sunt de o frumuseţe uluitoare, însă sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales pentru ecologişti.

Poze cu ghetarul topit la distanta de 7 ani....

Citeşte mai mult...
 
Romanii din Ucraina cer simplificarea vizelor de intrare in tara PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iulie 2009 10:54

Romanii din Ucraina cer autoritatilor din Bucuresti sa simplifice procedura de acordare a vizelor pentru cetatenii care dovedesc ca au radacini romanesti. Ion Popescu, deputatul Partidului Regiunilor in Rada Superioara de la Kiev, a declarat ca romanii din Ucraina isi doresc sa poata obtine mai usor vizele, dar si sa se deschida mai multe oficii consulare. De asemenea, romanii din tara vecina solicita conjugarea actiunilor in vederea infiintarii unei universitati multiculturale la Cernauti, dar si a unor centre culturale la Cernauti, Odessa si in zona maramureseana. Toate acestea sunt necesare pentru a contracara tendintele autoritatilor de la Kiev de asimilare a minoritatilor, impunand peste tot studiile in limba ucraineana.

Citeşte mai mult...
 
Ghetarul Sermeq Kullajeq din Groenlanda se dezgheata in ritm alarmant PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iulie 2009 13:42

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt "alarmante", sustin mai multi specialisti, citati de AFP.

Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este "grava, dramatica", argumentand ca latimea acestuia s-a redus cu 15 km din 2001, iar dislocarea sa in aisberguri "nu a fost nicicand asa de rapida", informeaza NewsIn.

Colegul sau, Shfaqat Abbas Khan, expert in studierea ghetarilor din Groenlanda la institutul spatial din Danemarca, a facut o constatare si mai "alarmanta".

"Acest ghetar, cel mai rapid din emisfera nordica si unul dintre cei mai activi din lume, nu a mai deversat vreodata atata gheata, respectiv mai mult de 30 km cubi pe an in prezent fata de 10 km cubi in 2000 si doar 5 km cubi in 1992. Sermeq Kullajeq este exemplul cel mai vizibil si mai frapant al schimbarii climatice", a precizat Khan.

Citeşte mai mult...
 
Revolta sangeroasa in nord-vestul Chinei: 140 de morti si 800 de raniti PDF Imprimare Email
Luni, 06 Iulie 2009 11:25

Revolta sangeroasa in capitala regiunii chineze Xinjiang, in nord-vestul tarii. 140 de oameni au murit si 800 au fost raniti in timpul manifestatiilor de duminica, scrie Le Monde. Fortele de ordine au intervenit si au arestat sute de participanti. Televiziunea de stat chineza a difuzat duminica imagini surprinse in timpul protestelor, aratand numerosi civili raniti, plini de sange si cu fata la pamant.

Minoritatea uigura acuza guvernul chinez de represalii politice si religioase
Agentiile de presa din China scriu ca protestatarii "s-au adunat ilegal in mai multe locuri ale orasului si au inceput sa se bata, sa distruga, sa fure si sa incendieze". Potrivit altor surse citate de Le Monde, violentele au fost declansate de minoritatea uigura, musulmana si turca. Regiunea Xinjiang numara aproximativ 8 milioane de uiguri, care acuza guvernul chinez de represalii politice si religioase. De cealalta parte, oficialii de la Beijing sustin ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 26 of 31

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact