logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE
Ne dau lectii: Marea Britanie desfiinţează pensionarea pentru limită de vârstă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 14 Ianuarie 2011 09:48
Iata un sistem care valorizeaza potentialul pe care varstnicii il au la locul de munca.
 
Guvernul britanic a confirmat joi apropiata suprimare a pensionării din oficiu, stabilită în prezent la 65 de ani, "vârsta de pensionare trebuind să fie o alegere şi nu o obligaţie", a declarat secretarul de stat al relaţiilor profesionale, Edward Davey.
 
"Oamenii merită libertatea de a munci cât timp vor şi cât timp sunt capabili s-o facă", a spus el, subliniind că "angajaţii mai vârstnici pot juca un rol foarte important la locul lor de muncă, iar noi îi punem capăt prin această formă învechită de discriminare din cauza vârstei".
 
Ca urmare a unei consultări lansate în cursul verii trecute, guvernul a confirmat abolirea dreptului pe care îl deţine în prezent angajatorul de a constrânge un salariat să se pensioneze din momentul în care împlineşte 65 de ani. Suprimarea acestui drept se va face treptat între 6 aprilie şi 1 octombrie.
Citeşte mai mult...
 
Scandal de proportii in Ungaria, dupa ce directorul Teatrului National din Budapesta le-a inchiriat spatiul romanilor, pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie: E o provocare * Autorizatia pentru aniversarea de la teatru a fost retrasa PDF Imprimare Email
Joi, 18 Noiembrie 2010 12:58

Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei .Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera "o provocare" gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918.

Contactata de HotNews.ro, Zenovia Popa, secretar III si responsabil pentru relatiile cu presa in cadrul Ambasadei Romaniei la Budapesta, a confirmat ca receptia de Ziua nationala a Romaniei nu va mai avea loc la Teatrul National din capitala ungara, dar spune ca ambasada romana nu poate oferi, in acest moment, mai informatii in acest caz. In acest moment, nu se stie cu exactitate daca si unde va mai avea loc o astfel de receptie.

Citeşte mai mult...
 
Arctica se incalzeste in continuare intr-un ritm record PDF Imprimare Email
Luni, 25 Octombrie 2010 11:16

Zona Arctica continua sa se incalzeasca intr-un ritm fara precedent, afectand populatiile si ecosistemele, dar si climatul in zonele cele mai populate ale emisferei nordice, potrivit ultimului raport anual al guvernului american, publicat joi si citat de AFP.

"Anul 2010 este al treilea (cand suprafata ghetii se micsoreaza se reduce intr-un ritm record n.r.) din 1979, depasit doar de 2008 si de 2007", arata raportul.

Arctica, descrisa in raport ca "frigiderul planetei," este confrunta cu temperaturi record de ridicate care topesc gheata si diminueaza masa banchizei, arata raportul numit Arctic Report Card, realizat de o echipa de 69 de oameni de stiinta din toata lumea.

Citeşte mai mult...
 
Unde esti, Marea Aralului?- O catastrofa ecologica fara margini PDF Imprimare Email
Joi, 21 Octombrie 2010 13:03

In mod normal, catastrofele nu trec nevazute. Mai ales cand e vorba de al patrulea cel mai mare lac de pe Pamant. Ne-am obisnuit insa cu exceptiile. Chiar daca Lacul Aral a fost odinioara o oaza in mijlocul pustietatii din Asia centrala si a sustinut o biodiversitate bogata, dar si supravietuirea si progresul oamenilor din jurul sau, azi pare ca toata lumea a uitat asta. Desi malul de pe vremuri s-a mutat la zeci de kilometi departare de localnici, in Aralsk viata merge mai departe. Unii au uitat ca lacul a existat, altii nici nu stiu ce au pierdut. Iar pentru noi, restul planetei, Aralul ramane un dosar pierdut printre numeroase „accidente umane”.

''Odinioara, in trecutul nu prea indepartat, tovarasii conducatori ai URSS-ului s-au gandit ca tara lor nu e perfecta. Chiar daca nu duceau lipsa de nimic si, in diferite parti ale tarii, se gaseau resurse felurite in abundenta – de la paduri si pamant arabil, la metale pretioase si petrol –, li s-a parut ca tot nu era de ajuns.

Citeşte mai mult...
 
Franta isi modifica legislatia nationala privind romii, conform cererii Comisiei Europene PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010 06:04
Franta este dispusa sa isi modifice legislatia nationala pentru a respecta cererea Comisiei Europene privind romii, a anuntat pe 15 octombrie, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Bernard Valero, citat de AFP. Pentru a raspunde cererii Comisiei Europene privind o mai mare transparenta si securitate din punct de vedere juridic, "autoritatile franceze sunt dispuse sa insereze unele dispozitii ale directivei in textele legislatiei nationale", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Frantei, Bernard Valero. Intrebat in legatura cu continutul acestor modificari, Valero a declarat ca acesta va fi dat publicitatii ulterior. Directiva respectiva se refera la libera circulatie a cetatenilor europeni.
Ultima actualizare Sâmbătă, 16 Octombrie 2010 06:48
Citeşte mai mult...
 
Un templu vechi de 3.000 de ani a fost descoperit in Iordania PDF Imprimare Email
Joi, 02 Septembrie 2010 21:17

Arheologii iordanieni si americani au descoperit un templu care dateaza din epoca fierului, vechi de 3.000 de ani, din perioada regatului biblic al lui Moab, relateaza AFP. Templul are trei etaje, un sanctuar cu mai multe incaperi si o curte deschisa, fiind "cel mai mare si mai complet" din regiune.

O echipa de la Departamentul pentru antichitate din Iordania si Universitatea La Sierra din SUA au descoperit templul, care dateaza din perioada 1.200 - 539 i.e.n, la Khirbat Atruz, în apropiere de Madaba, un oraş situat la circa 38 de kilometri la sud de Amman.

Arheologii au dezgropat si peste 300 de obiecte moabite, inclusiv o figurina a zeului animal cu patru picioare Hadad.

Au fost gasite si patru altare de piatra si o constructie rectangulara inalta.

Unul dintre altare poarta influente artistice egiptene si asiriene, indicand faptul ca anticii aveau contacte cu civilizatii vecine.

Ultima actualizare Joi, 02 Septembrie 2010 21:20
Citeşte mai mult...
 
CE cere masuri impotriva criminalitatii transfrontaliere PDF Imprimare Email
Luni, 23 August 2010 16:53

Comisia Europeana (CE) invita 14 state membre sa ia masuri impotriva criminalitatii transfrontaliere, un raport dat publicitatii luni aratand ca jumatate dintre tari nu au transpus in legile interne normele europene privind confiscarea in strainatate a bunurilor provenite din infractiuni.

Normele UE permit, in teorie, autoritatilor judiciare sa le solicite omoloagelor lor din alte state membre sa execute ordinele de confiscare, insa raportul a subliniat ca nivelul slab de punere in aplicare si birocratia, care reflecta adesea o lipsa de incredere in sistemele de justitie ale altor tari, fac inca dificila incercarea de deposedare a bunurilor provenind din infractiuni.

Normele UE stabilesc ca o tara a Uniunii poate trimite un ordin de confiscare altei tari in care locuieste, detine bunuri sau are venituri persoana cercetata. Cealalta tara executa direct confiscarea, potrivit propriilor norme interne, fara o alta formalitate.

Citeşte mai mult...
 
Caile ferate belgiene platesc muncitorilor cate 500 de euro pentru fiecare nou "recrut" PDF Imprimare Email
Vineri, 20 August 2010 09:25

Conducerea cailor ferate belgiene cauta circa 2000 de oameni pe care sa ii angajeze, intrucat personalul de care dispune acum e imbatranit si insuficient. Actualii angajati primesc 500 de euro pentru fiecare posibil candidat pe care sa-l convinga sa intre in sistem. Se cauta electromecanici, mecanici si analisti functionali. Oferta se va aplica de la 1 septembrie si va dura pana la 30 iunie 2011, iar banii vor fi virati in doua transe. Prima transa- de 250 de euro- la angajarea celui recomandat, iar a doua transa, la finalul perioadei de proba. Nu au voie sa faca recomandari conducerea companiei si nici sefii de sindicat, ci doar personalul direct productiv.

In Romania, angajatii CFR Calatori au fost trimisi in somaj tehnic incepand de luni, 16 august, timp de 60 de zile, pe o perioada de patru luni.

Citeşte mai mult...
 
Cum sa iti iei permis de munca in Marea Britanie cu ajutorul Ungariei PDF Imprimare Email
Duminică, 08 August 2010 13:02
Cetatenii romani de etnie maghiara vor putea profita, incepand cu 1 ianuarie 2011, de modificarea unor legi din Ungaria pentru a munci in tari precum Marea Britanie sau Germania. Pana in 2013, tari ca Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie aplica restrictii pentru muncitorii romani care ar dori sa lucreze in aceste tari. Restrictiile pot fi ocolite de etnicii maghiari din Romania care, din 2011, au posibilitatea de a obtine cetatenia maghiara si un pasaport. Spre deosebire de Romania, Ungaria nu are restrictii pentru forta de munca in aceste tari. Reprezentantii ai Ambasadei Ungariei in Romania au confirmat pentru HotNews.ro ca statul maghiar va oferi cetatenia si pasapoartele fara nici un fel de piedici sau conditionari. Estimarile neoficiale arata ca numarul celor care ar putea cere cetatenia si pasaportul maghiar ar ajunge la 500 000.
Mai multe publicatii din Marea Britanie au criticat afirmatiile lui Traian Basescu privindu-i pe romanii care aleg sa munceasca in strainatate "in loc sa vina in tara si sa stea in somaj".
Citeşte mai mult...
 
Mumia din Tokyo: Batran tinut mort in pat timp de 30 de ani PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 31 Iulie 2010 15:11

Un barbat care figura in statistici ca fiind cel mai batran locuitor din Tokyo a fost gasit mumificat, el fiind mort de circa 30 de ani si tinut de rudele sale in pat, relateaza The Independent.

 Descoperirea a fost facuta de politistii din Tokyo, dupa ce reprezentantii Primariei din oras au mers acasa la barbat pentru a-l vizita cu scopul de a actualiza lista celor mai varstnici oameni din oras, odata cu apropierea Zilei Recunostintei fata de Batrani, sarbatorita in septembrie, insa au fost alungati de familia acestuia.

 Oficialii municipalitatii din Tokyo au mai incercat o data, la inceputul acestui an, sa-l viziteze pe Sogen Kato, nascut in 22 iulie 1899, insa si atunci ei au fost alungati de rudele batranului.

 De aceasta data insa, ei au alertat politia, care a intrat cu forta in locuinta familiei acestuia.

Citeşte mai mult...
 
Manuscrisele ascunse ale lui Franz Kafka vor fi publicate, a decis un tribunal israelian PDF Imprimare Email
Joi, 22 Iulie 2010 16:36

Un tribunal din Tel Aviv a hotarat ca mai multe manuscrise  apartinandu-i scriitorului ceh Franz Kafka, aflate in seifuri din Israel si Elvetia, pot fi publicate, dupa ce acestea au fost ascunse timp de 40 de ani si au stat in centrul unei dispute asupra proprietatii, transmite cotidianul The Independent.

Decizia tribunalului, care nu se refera si la documente private, vine la cateva zile dupa ce Curtea Suprema a Israelului a dat ordin ca seifurile unde manuscrisele se afla sa fie deschise, premitand accesul temporar avocatilor si expertilor.

Se crede ca lucrarile, care includ corespondenta dintre Kafka si  bunul sau prieten Max Brod, ar putea include un manuscris care a stat la baza celebrelor scrieri Procesul si Metamorfoza.

Lucrarile lui Kafka sunt subiectul unei dispute din ultimii doi ani, intre familia Hoffe si Libraria Nationala Israeliana.

Citeşte mai mult...
 
Canada va primi mai multi imigranti in 2010 PDF Imprimare Email
Luni, 28 Iunie 2010 10:43

Canada isi modifica planul de imigratie pentru 2010 pentru a pune mai mult accent pe revenirea economica, a anuntat sambata ministrul Imigratiei, Jason Kenney. Ministrul a precizat ca tara sa intentioneaza sa primeasca cu 10.000 de imigranti peste numarul prevazut initial, informeaza AFP.

 

Candidatii vizati in special sunt muncitori calificati. In total, Canada prevede pentru 2010 sosirea a 240.000-265.000 de imigranti.

Citeşte mai mult...
 
Guvernul Letoniei, nevoit să înapoieze banii obţinuţi din tăierea pensiilor. Se poate şi în România? PDF Imprimare Email
Joi, 17 Iunie 2010 09:48

În perioada 2008-2009, mica republică Letonia, care are o populaţie cam cât Capitala României, s-a confruntat cu probleme economico-financiare similare cu cele din prezent ale ţării noastre. Mai mult, şi guvernanţii Letoniei au decis să opereze aproximativ aceleaşi măsuri de austeritate ca şi cei ai României. Adică să reducă pensiile cu 10 până la 70%, pentru a face faţă recesiunii. Însă, surpriză, Curtea Constituţională a Letoniei a respins aceste măsuri de austeritate şi a decis că Guvernul leton trebuie să returneze toţi banii reţinuţi din pensii.

"Decizia de a tăia pensiile violează drepturile individului la securitate socială", se arată în motivaţia Curţii Constituţionale.

În aceeaşi motivaţie se arăta în continuare că Guvernul leton poate să strângă cureaua în timp de criză, pentru a respecta acordurile cu cei de la care a împrumutat bani (FMI), însă "acestea nu pot servi ca argumente pentru limitarea celor mai elementare drepturi" şi că legiuitorii care au aprobat aceste măsuri pripite "nu au evaluat cu atenţie alternativele".

Curtea Constituţională din Letonia declară ilegale reţinerile din pensii

Curtea a declarat ilegale aceste reţineri din pensii în decembrie 2009 (care erau deja în vigoare din iulie 2009 şi însemnau sume cuprinse între 10 şi 70%, în funcţie de statutul fiecărei persoane) iar parlamentul trebuie să găsească noi măsuri de austeritate până în martie 2010, pentru a le înlocui pe acestea.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact