logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE
Biblia a fost tradusă greşit. Dumnezeu a creat oamenii, dar Pământul exista deja PDF Imprimare Email
Marţi, 13 Octombrie 2009 11:04

Noţiunea de Dumnezeu ca şi Creator al lumii este greşită, potrivit unei experte care este de părere că Biblia a fost tradusă greşit timp de mii de ani.

Profesoara Ellne van Wolde, om de ştiinţă specializat în Vechiul Testament şi foarte respectată în cercurile academice, a afirmat că prima propoziţie din Geneză, "La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul", nu este o traducere corectă din ebraică.

Ea susţine că a realizat o nouă analiză care sugerează că scriitorii Bibliei nu au intenţionat niciodată să sugereze că Dumnezeu a creat lumea; de fapt Pământul era deja aici când Dumnezeu a creat oamenii şi animalele.

Van Wolde, în vârstă de 54 de ani, va prezenta o teză pe acest subiect la Universitate Radboud din Olanda. Această a spus că a analizat textul original din Ebraică şi l-a plasat în contextul Bibliei şi în contextul celorlalte istorisiri ale creaţiei din Mesopotamia antică.

Concluzia studiului este că verbul ebraic "bara", care este folosit în prima propoziţie din Geneză, nu înseamnă a crea, ci a separa. Astfel prima propoziţie se citeşte acum "La început, Dumnezeu a separat cerurile şi pământul".

Potrivit tradiţiei iudeo-creştine Dumnezeu a creat Pământul din nimic (creatio ex nihilo). Analiza cercetătoarei arată însă că începutul Bibliei nu este începutul timpului, ci începutul unei naraţiuni.

Citeşte mai mult...
 
Mihail Gorbaciov: Am evitat un al Treilea Razboi Mondial PDF Imprimare Email
Luni, 12 Octombrie 2009 11:29

Mihail GorbaciovLa moartea fostului lider al Uniunii Sovietice Constantin Cernenko, in 1985, toti liderii statelor care au semnat pactul de la Varsovia au venit la funeraliile de la Moscova. "Ne-am reunit in biroul meu. Le-am multumit si le-am spus: nu vom face nimic care sa complice relatiile cu voi. Noi ne vom respecta obligatiile, dar voi sunteti responsabili de politica voastra, de tarile voastre". 

Declaratia vine de la fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a declarat intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro ca in momentul in care a preluat puterea, existau toate conditiile inceperii unui al Treilea Razboi Mondial. 

"In 1985, le-am promis ca nu vom interveni - si nu am intervenit niciodata. (...) Puteam avea un al Treilea Razboi Mondial. La acea epoca, Europa era plina de arme nucleare. Erau aproximativ doua milioane de soldati pe ambele parti ale Cortinei de Fier. Imaginati-va doar ce s-ar fi intamplat daca am fi folosit forta", a explicat Mihail Gorbaciov.

Citeşte mai mult...
 
La Budapesta incepe "Saptamana filmului romanesc" PDF Imprimare Email
Luni, 12 Octombrie 2009 09:06

Mai multe productii cinematografice romanesti pot fi vizionate, de luni pana duminica, la Budapesta, unde incepe "Saptamana filmului romanesc". Filmele recompun Romania tranzitiei, intre peliculele care pot fi urmarite numarandu-se "Politist, adjectiv", "Boogie" sau "Weekend cu mama" - potrivit Radio Romania Actualitati. 

Manifestarea este organizata de Institutul Cultural Roman din Budapesta si in acest an se desfasoara sub egida:" Sens schimbat - anul 20".

Deschiderea oficiala are loc luni seara, cand va fi organizata o masa rotunda cu tema 'Radio Europa Libera si caderea zidurilor" si va fi proiectat filmul lui Alecu Solomon: "Razboi pe calea undelor".

Citeşte mai mult...
 
Premierul moldovean Vlad Filat: Asa cum americanii vorbesc engleza, moldovenii vorbesc limba romana PDF Imprimare Email
Joi, 01 Octombrie 2009 07:54

Premierul moldovean Vlad Filat si seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, se afla zilele acestea la Bruxelles, unde au participat marti la prima sedinta a Comitetului pentru Afaceri Externe de la Parlamentul European. Au cerut permisiunea sa vorbeasca in limba romana, dupa care Vlad Filat si-a inceput discursul: "Republica Moldova a fost condusa timp de 8 ani de catre generalul de militie sovietica Vladimir Voronin", a declarat liderul Executivului moldovean, potrivit Unimedia

Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu care este statutul limbii romane in noua guvernare de la Chisinau, Vlad Filat a dat asigurari ca va reglementa acest aspect. "La fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine urmeaza a fi reglementat in timp si sub aspectul normei juridice”, a explicat premierul, citat de Jurnal de Chisinau.

Citeşte mai mult...
 
Românii se pot înscrie la loteria vizelor SUA începând de vineri PDF Imprimare Email
Marţi, 29 Septembrie 2009 13:08

Înscrierile la loteria vizelor SUA, program care pune la dispoziţia persoanelor care îndeplinesc "cerinţele simple, dar stricte de calificare" vize de şedere permanentă în Statele Unite, încep de vineri şi se încheie la 30 noiembrie, anunţă Ambasada SUA la Bucureşti.

Înregistrarile pentru programul Diversity Visa (DV) 2011 - numit şi "Loteria Vizelor" - trebuie transmise electronic începând de vineri, 2 octombrie 2009, ora 19.00, ora României. Solicitanţii pot accesa formularul electronic la adresa www.dvlottery.state.gov, iar data-limită de transmitere este 30 noiembrie, ora 19.00.

Cerinţele de calificare presupun, potrivit Ambasadei, ca solicitantul să îndeplinească atât condiţia originii, adica să fie născut într-o ţară care participă la program, cât şi criteriul educaţional. Astfel, acesta trebuie să fie absolvent de liceu, cu diploma de bacalaureat sau în ultimii cinci ani să fi lucrat cel puţin doi ani într-o meserie care se afla în zona de lucru patru a Departamentului Muncii al SUA.

Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Pavel Stroilov, dizidentul rus care a copiat arhiva Fundatiei Gorbaciov PDF Imprimare Email
Luni, 28 Septembrie 2009 06:13

Pavel StroilovPavel Stroilov este sursa primara a documentelor furate din arhiva Fundatiei Gorbaciov care au dezvaluit in ultimii ani culisele caderii URSS si intelegerile dintre liderii europeni ai anilor '80. Intr-un interviu exclusiv pentru HotNews.ro, Stroilov povesteste despre planurile lui Francois Mitterand si MIhail Gorbaciov de a crea o Confederatie Europeana Socialista, despre opozitia lui Margaret Thatcher fata de reunificarea Germaniei, precum si despre complicitatea Iliescu-Gorbaciov.

Reporter: Pavel, cum ai ajuns sa scoti secrete din arhiva sovietica din Rusia?  

Pavel Stroilov: Arhiva era uriasa. Nimeni de la Fundatia Gorbaciov nu a stiut ca le copiam. Eram un cercetator, un simplu student. Gorbaciov nu mi-a autorizat accesul, insa am reusit sa intru in computer si sa modific in "acces autorizat". Am luat documentele in Anglia cu mine cand am vizitat un prieten. Atunci am cerut azil politic.

Citeşte mai mult...
 
Teorii controversate despre atacurile din SUA: Turnurile Gemene au fost distruse de explozii, Pentagonul - atacat cu o racheta, iar angajatii evrei nu s-au prezentat la munca PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Septembrie 2009 11:43

Autoritatile americane si Comisia speciala de ancheta au afirmat ca atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost organizate si realizate de catre organizatia Al Qaeda. 19 teroristi islamisti au deturnat patru avioane comerciale: doua aparate au lovit WTC din New York, unul a izbit cladirea Pentagonului iar un altul s-a prabusit in Shanksville (Pennsylvania). 2.993 de oameni din 90 de tari au murit in atacuri. Pe langa versiunea oferita de autoritati, au aparut insa si teorii care pun la indoiala concluzia oficiala.

Iata cateva dintre cele mai populare teorii ale conspiratiei despre 11 septembrie 2001:

*Autoritatile americane au stiut ca urma sa aiba loc un atac insa nu au reactionat din dorinta ca atentatele sa reuseasca. Guvernul de la Washington avea nevoie de un motiv pentru a declansa razboaiele din Afganistan si Irak si a impune asa-numita "Pax Americana". 

Turnurile Gemene de la World Trade Center au fost distruse cu ajutorul unor demolari controlate, realizate din interior. Scepticii afirma ca impactul avioanelor si incendiile care au urmat nu puteau sa provoace prabusirea cladirilor.

Citeşte mai mult...
 
Germania si Franta au iesit din recesiune PDF Imprimare Email
Joi, 13 August 2009 11:57

Germania si Franta au iesit din recesiune, indica datele aferente celui de-al doilea trimestru al anului, publicate joi. Cele doua state reintra pe crestere economica mai devreme decat indicau analistii si factorii politici, relateaza Reuters.

O prognoza realizata de Reuters in randul economistilor prevedea pentru trimestrul al doilea o contractie de 0,3 procente deopotriva pentru Franta si Germania.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut neasteptat cu 0,3 procente in trimestrul al treilea, marcand finalul celei mai adanci recesiuni de la cel de-al doilea Razboi Mondial si impulsionand sperantele de revenire.

Citeşte mai mult...
 
Topirea unui ghetar in Islanda- momente dramatice PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 21:51

Gheţarul islandez Breidamerkurjokull se topeşte încet, dar sigur. Această limbă de gheaţă de 96km s-a mişcat din munţi până într-o lagună, iar în ultimii 30 de ani nu a dat semne de oprire.

Între timp, fotograful profesionist Ragnar Sigurdsson s-a documentat despre fenomenul alarmant. În fotografiile sale, Sigurdsson arată cât de fragilă este lumea noastră veşnic schimbătoare şi cum un peisaj superb, lăsat fără protecţie, va dispărea în ocean.

Schimbările lui Breidamerkurjokull au lăsat laguna plină de bucăţi de gheaţă ce se topesc în mare. În trecut, frumoasa lagună nu îngheţa nici măcar iarna. Dar acum imaginile ne arată o lagună acoperită de o masă de gheaţă, pe timpul verii.

"Este natural ca un gheţar să se mişte. Ei tind să se retragă sau să avanseze în cicluri, dar de data aceasa Breidamerkurjokull a ajuns tocmai până la lagună", a declarat fotograful.

Aceste schimbări nu îi afectează prea mult pe oamenii din zonă, aflaţi la peste 100km depărtare, însă invazia gheţurilor ne aminteşte că emisiile de gaze cu efect de seră alterează planetă.

Imaginile surprinse sunt de o frumuseţe uluitoare, însă sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales pentru ecologişti.

Poze cu ghetarul topit la distanta de 7 ani....

Citeşte mai mult...
 
Romanii din Ucraina cer simplificarea vizelor de intrare in tara PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iulie 2009 10:54

Romanii din Ucraina cer autoritatilor din Bucuresti sa simplifice procedura de acordare a vizelor pentru cetatenii care dovedesc ca au radacini romanesti. Ion Popescu, deputatul Partidului Regiunilor in Rada Superioara de la Kiev, a declarat ca romanii din Ucraina isi doresc sa poata obtine mai usor vizele, dar si sa se deschida mai multe oficii consulare. De asemenea, romanii din tara vecina solicita conjugarea actiunilor in vederea infiintarii unei universitati multiculturale la Cernauti, dar si a unor centre culturale la Cernauti, Odessa si in zona maramureseana. Toate acestea sunt necesare pentru a contracara tendintele autoritatilor de la Kiev de asimilare a minoritatilor, impunand peste tot studiile in limba ucraineana.

Citeşte mai mult...
 
Ghetarul Sermeq Kullajeq din Groenlanda se dezgheata in ritm alarmant PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iulie 2009 13:42

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt "alarmante", sustin mai multi specialisti, citati de AFP.

Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este "grava, dramatica", argumentand ca latimea acestuia s-a redus cu 15 km din 2001, iar dislocarea sa in aisberguri "nu a fost nicicand asa de rapida", informeaza NewsIn.

Colegul sau, Shfaqat Abbas Khan, expert in studierea ghetarilor din Groenlanda la institutul spatial din Danemarca, a facut o constatare si mai "alarmanta".

"Acest ghetar, cel mai rapid din emisfera nordica si unul dintre cei mai activi din lume, nu a mai deversat vreodata atata gheata, respectiv mai mult de 30 km cubi pe an in prezent fata de 10 km cubi in 2000 si doar 5 km cubi in 1992. Sermeq Kullajeq este exemplul cel mai vizibil si mai frapant al schimbarii climatice", a precizat Khan.

Citeşte mai mult...
 
Revolta sangeroasa in nord-vestul Chinei: 140 de morti si 800 de raniti PDF Imprimare Email
Luni, 06 Iulie 2009 11:25

Revolta sangeroasa in capitala regiunii chineze Xinjiang, in nord-vestul tarii. 140 de oameni au murit si 800 au fost raniti in timpul manifestatiilor de duminica, scrie Le Monde. Fortele de ordine au intervenit si au arestat sute de participanti. Televiziunea de stat chineza a difuzat duminica imagini surprinse in timpul protestelor, aratand numerosi civili raniti, plini de sange si cu fata la pamant.

Minoritatea uigura acuza guvernul chinez de represalii politice si religioase
Agentiile de presa din China scriu ca protestatarii "s-au adunat ilegal in mai multe locuri ale orasului si au inceput sa se bata, sa distruga, sa fure si sa incendieze". Potrivit altor surse citate de Le Monde, violentele au fost declansate de minoritatea uigura, musulmana si turca. Regiunea Xinjiang numara aproximativ 8 milioane de uiguri, care acuza guvernul chinez de represalii politice si religioase. De cealalta parte, oficialii de la Beijing sustin ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica.

Citeşte mai mult...
 
Incalzirea climatica a dus la cresterea numarului de boli ale animalelor transmisibile la om PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Iunie 2009 17:14

Incalzirea globala este responsabila de inmultirea bolilor animalelor care se transmit la om. Este concluzia Organizatiei Internationale a Sanatatii Animalelor care atrage atentia ca se impune ca serviciile veterinare din intreaga lume trebuie sa se doteze conform normelor internationale pentru a face fata acestei noi provocari.

Institutia face apel la o actiune comuna a organismelor in domeniu pentru a reduce efectele incalzirii globale asupra sanatatii omului si a animalelor.

Pe de alta parte, fenomenul provoaca decesul a 300.000 de persoane in fiecare an. Numarul victimelor sale este echivalent cu cel provocat de tsunami din 2004, arata un raport publicat de Forumul Umanitar Mondial, organizatie prezidata de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan.

Documentul mai estimeaza ca 250 milioane de oameni isi vor parasi locuintele actuale pana in 2050 din cauza accentuarii incalzirii globale. In fiecare an, peste 300 de milioane de persoane sunt afectate de degradarea severa a mediului inconjurator sau de catastrofele climatice, tot mai frecvente.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 10

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact