logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA
Plăiuţ (Ucraina) > Prima ediţie a Festivalului literar “Grigore Vieru” PDF Imprimare Email
Duminică, 14 Februarie 2010 17:11

În organizarea Uniunii Regionale “Dacia” a Românilor din Transcarpatia, a Şcolii generale şi Casei de Cultură din satul Plăiuţ, comuna Apşiţa din raionul Rahău, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului de poezie “Grigore Vieru”, în preajma zilei de naştere a regretatului poet basarabean ce ar fi împlinit duminică 75 de ani.Medicul Ion Botoş, preşedintele URDT, consideră că prin această manifestare românii din Plăiuţ, ce trăiesc compact  în satul înconjurat de comunităţi ucrainene, vor ieşi din anonimat.
La această primă ediţie, participarea este mai restrânsă, doar 60 de elevi şi profesori din pitorescul sat fiind implicaţi  în festival.
De anul viitor, festivalul va reuni toate cele 13 şcoli româneşti din raioanele Rahău şi Teceu, dar şi casele de cultură din  7 localităţi mari  populate de români, în dorinţa de a  da  manifestării un caracter regional şi  internaţional.
Alături de localnici vor fi prezenţi  acum reprezentanţi ai Consulatului General al României de la Cernăuţi şi oameni de cultură din stânga Tisei, care l-au cunoscut pe Grigore Vieru.

Citeşte mai mult...
 
Doar 25 de maramureseni au votat pentru presedintia Ucrainei PDF Imprimare Email
Luni, 08 Februarie 2010 17:15

Etnicii ucraineni cu dubla cetatenie nu s-au aratat interesati de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din tara vecina. Doar 25 de cetateni ucraineni din zona Maramuresului au votat la Consulatul General al Ucrainei din Suceava. Ceva mai multi, 117, si-au exprimat optiunea la Ambasada Ucrainei din Bucuresti, dar aici au votat cetatenii din toata tara. Nu s-au inregistrat incidente la cele doua sectii de votare din Romania. Surprinzator de mic numarul etnicilor ucraineni din Maramures care s-au prezentat la vot, avand in vedere ca aici traieste cea mai mare comunitate din Romania, un numar apreciabil dintre ei avand dubla cetatenie.

Ultima actualizare Marţi, 09 Februarie 2010 16:13
Citeşte mai mult...
 
O sută de copii s-au bătut în Transcarpatia pentru Eminescu! PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 04 Februarie 2010 08:31

La finele săptămânii trecute, m-am aflat din nou în Ucraina, în dreapta Tisei, invitat la Topcina, la concursul literar „Mihai Eminescu”- Ediţia a IV-a , organizat de Uniunea Regională a românilor din Transcarpatia „Dacia”, Primăria Topcina şi Şcoala medie de gradul 1-2 din localitate. (La primele ediţii a contribuit şi Secţia Regională de Învăţământ a Administraţiei raionale Teceu).

 

Într-o autentică zi de iarnă, cu zăpadă de 20 de centimetri  şi Soare blând, am văzut după foarte mulţi ani în România, sănii trase de cai. Localnicii îşi transportau gunoiul de grajd pe dealuri şi aduceau de pe dealuri  clăile de fân pentru animale. Era ca-n poveştile din copilărie , când şi în România se trăia frumos la ţară.

 

Din Apşa de Jos,  am părăsit drumul naţional şi am luat-o şerpuind prin marea comună românească, spre Strâmtura, iar apoi, după un kilometru străbătut printre vilele înalte, cu15-20 de sobe (camere), am cotit-o la dreapta spre Topcina, care, până în 1990 era cătun al Apşei de Jos.

Ultima actualizare Joi, 04 Februarie 2010 08:46
Citeşte mai mult...
 
Numarul pe ianuarie al revistei “Maramuresenii” este dedicat lui Eminescu PDF Imprimare Email
Joi, 04 Februarie 2010 08:26

In aceste zile ne-a parvenit numarul din luna ianuarie al publicatiei “Maramuresenii”, saptamanalul romanilor din dreapta Tisei, din Transcarpatia ucraineana. Este vorba de un numar dublu dedicat lui Eminescu si evenimentelor desfasurate la Slatina cu ocazia aniversarii marelui poet roman. In continuare, se face o trecere in revista ilustrata a Festivalului de Datini din Sighetu-Marmatiei, la care au participat in numar mare si romani din Ucraina, iar un amplu articole este dedicat celor doua decenii de existenta a Asociatiei social-culturale a romanilor din Transcarpatia “George Cosbuc”. Urmatoarele pagini sunt dedicate poetului Gheorghe Mois, originar din Slatina, care in prezent locuieste in Portugalia, si alegerilor din 17 ianuarie din Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Prima Asociaţie social-culturală a românilor din Transcarpatia a aniversat 20 de ani de activitate PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 22 Decembrie 2009 15:37

Mare sărbătoare a fost la Slatina sâmbătă, de Sfântul Nicolae, potrivit calendarului vechi, după care românii din Maramureşul de nord (azi regiunea Transcarpatia din Ucraina) se ghidează.

E vorba de o triplă aniversare. La împlinirea celor 20 de ani de existenţă a acestei importante Asociaţii, prima de acest fel înfiinţată  la 3 septembrie 1989 în Ucraina, Republică încorporată atunci în URSS, trebuie să adăugăm împlinirea a 10 ani de când  s-a pus piatra de temelie a Podului istoric Sighet- Slatina dat în folosinţă abia în 2007 şi tot atâţia ani de când vărul meu prin alianţă, prof. Gheorghe Opriş este preşedinte al acestei  Asociaţii social-culturale a românilor din Transcarpatia”George Coşbuc” (ASCR).

Ultima actualizare Miercuri, 23 Decembrie 2009 07:05
Citeşte mai mult...
 
Participanţii la Simpozionul „220 de ani de învăţământ românesc instituţionalizat la Apşa de Jos" si-au aratat nemultumirea fata de învăţământul în şcolile cu limba română PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 18 Decembrie 2009 08:40

Participanţii la Simpozionul Internaţional „220 de ani de învăţământ românesc instituţionalizat la Apşa de Jos (1789-2009)” au adresat in 12 decembrie 2009 o scrisoare deschisa Preşedintelui Ucrainei Excelenţei Sale Victor Yuşcenco, Preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei Excelenţei Sale Vladimir Litvin, Preşedintelui României, Excelenţei Sale Traian BĂSESCU, Preşedintelui Senatului României, Excelenţei Sale Mircea GEOANĂ, Preşedintelui Camerei Deputaţilor a  României, Excelenţei Sale Roberta ANASTASE pentru a-si arata nemultumirea fata de starea degradantă a învăţământului în şcolile cu limba română de predare din Maramureşul istoric, nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei şi fostul ţinut Herţa.

 Adresare

"Noi, participanţii la Simpozionul Internaţional „220 de ani de învăţământ românesc instituţionalizat la Apşa de Jos (1789-2009)”, organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, membră a Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, desfăşurat în zilele de 12-13 decembrie 2009 în Apşa de Jos, Transcarpatia, Ucraina, reprezentând comunităţile româneşti din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi, Odesa, Republica Autonomă Crimeea, oraşul Kiev:

Ultima actualizare Vineri, 18 Decembrie 2009 09:04
Citeşte mai mult...
 
La Apsa de Jos a avut loc Simpozionul international pe tema “220 de ani de invatamant romanesc institutionalizat la Apşa de Jos– 1789-2009″ PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Decembrie 2009 10:48

Foto: Stefan SelekAjuns la editia a IX-a, Simpozionul  internaţional  a românilor din Ucraina, a avut ca tema  “220 de ani de învăţământ românesc instituţionalizat la Apşa de Jos – 1789 - 2009″. Simpozionul a fost  organizat de Uniunea Interregionala “Comunitatea Românească din Ucraina” si Uniunea Regionala a Românilor din Transkarpatia “Dacia” având ca principal organizator şi moderator pe medicul Ioan Mihai Botoş. Ca şi la ediţiile anterioare, au participat  personalităţi ale culturii, reprezentanţi ai administraţiilor locale şi publice din stânga şi din dreapta Tisei,  Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Cernăuţi, Ujgorod, reprezentanţi ai Ministerului Cuturii din Romania, ai consulatului român de la Cernăuţi.

Ultima actualizare Luni, 14 Decembrie 2009 14:28
Citeşte mai mult...
 
Autoritatile din Maramures, invitate la un simpozion in Ucraina PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Decembrie 2009 14:04

In perioada 12-13 decembrie, la Apsa de Jos (Ucraina) are loc editia a IX-a a unui simpozion international avand ca tema “220 de ani de invatamant romanesc institutionalizat – 1789-2009″. Acesta este organizat de Uniunea Interregionala “Comunitatea Romaneasca din Ucraina” si Uniunea Regionala a Romanilor din Transkarpatia “Dacia”. Ca si la editiile anterioare, sunt invitati sa participe personalitati ale culturii, reprezentanti ai administratiilor locale si publice din Maramures, atat din stanga cat si din dreapta Tisei, Oradea, Satu Mare, Cluj Napoca si Bucuresti. Programul cuprinde mese rotunde, expozitii si un program artistic.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii din dreapta Tisei au sărbătorit Ziua Naţională a României în Ucraina PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Decembrie 2009 19:33

Da, aţi citit bine, maramureşenii de dincolo de Tisa au sărbătorit Ziua Naţională României în Ucraina, adică, la ei acasă.

De 10 ani,de când s-a deschis şi Consulatul General al României la Cernăuţi,  românii din Ucraina pot sărbători oficial ziua naţională a ţării mamă.

Pentru a nu se suprapune cu 1 Decembrie, când mulţi români din Transcarpatia merg la Alba Iulia  sau vin cel puţin până la Sighet, pentru a cinsti împreună aniversarea Marii Uniri,omagiul înaintaşilor care au înfăptuit la 1918 acest măreţ act istoric este adus în zilele premergătoare sărbătorii.

Ultima actualizare Miercuri, 02 Decembrie 2009 08:37
Citeşte mai mult...
 
De Ziua României, trecem Tisa PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Marţi, 24 Noiembrie 2009 19:35

Cu plecăciune şi respect faţă de făuritorii Marii Uniri, românii de peste Tisa vă invită să fiţi alături de ei la sărbătorirea ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI, pe 29 noiembrie 2009, în incinta primăriei Slatina, la ora 14:00.

ÎN PROGRAM:
1.Partea solemnă 
2.Dezvelirea busturilor lui Ştefan cel Mare şi al lui Mihai Eminescu
3.Omul anului 2009 
4.Concert susţinut de ansamblurile "Florile Tisei" (Slatina) şi "Florile Izei" (Romania).

Ultima actualizare Marţi, 24 Noiembrie 2009 22:17
Citeşte mai mult...
 
Virusul gripal din Ucraina ar putea fi unul mutant, plămânii victimelor arată ca arşi PDF Imprimare Email
Luni, 16 Noiembrie 2009 21:42

Virusul ce a provocat moartea a zeci, chiar sute de oameni în Ucraina s-ar putea să fie unul mutant, mai virulent, care atacă în special plămânii, astfel încât oamenii sunt diagnosticaţi cu pneumonie, însă autopsiile au relevat că plămânii victimelor arătau ciudat, ca şi cum ar fi fost carbonizaţi.

Oamenii de ştiinţă britanici examinează în prezent tulpina virusului gripei porcine care a declanşat epidemia din Ucraina pentru a vedea dacă nu cumva virusul a suferit mutaţii, în condiţiile în care 189 de oameni au murit şi peste un milion s-au îmbolnăvit în această ţară, relatează Daily Mail.

Ultimele statistici oficiale ucrainene vorbesc însă de 282 de morţi şi sunt voci care susţin chiar că numărul morţilor a trecut în realitate de 1.300.

Un doctor din vestul Ucrainei a cărui identitate nu este făcută publică a relatat despre efectele alarmante ale virusului. "Am făcut necropsii pe două victime şi am descoperit să plămânii lor erau negri precum cărbunele. Arătau ca şi cum ar fi fost arşi. Este înspăimântător", a spus medicul.

Citeşte mai mult...
 
Campanie de ajutorare a românilor din Transcarpatia PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 17:56

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, prefectul Sandu Pocol, senatorul PDL Gheorghe Mihai Bârlea şi directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş, Alexandru Deac, au iniţiat o campanie umanitară de donare de medicamente pentru regiunea Transcarpatia din Ucraina.

Autorităţile ucrainene şi consulul general al Ucrainei la Suceava au solicitat sprijin autorităţilor din Maramureş, în scopul prevenirii răspândirii gripei A/H1N1. În Transcarpatia trăieşte, în zona de graniţă cu ţara noastră, o comunitate de aproximativ 40.000 de români. Având în vedere situaţia critică din Transcarpatia, autorităţile maramureşene, în spirit de solidaritate civică, fac un apel la farmaciile din judeţ. Se solicită unităţilor farmaceutice să doneze, în limita bunăvoinţei, medicamente şi materiale sanitare care vor fi expediate autorităţilor ucrainene. Situaţia din Ucraina este cunoscută în Maramureş şi au fost luate măsurile necesare la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, în scopul prevenirii răspândirii virusului la nivelul judeţului nostru. "Ieri am făcut demersurile în acest sens. Am lăsat două linii telefonice pe care diriginţii de farmacii le pot apela dacă vor să doneze pachete, iar noi trimitem o maşină care să le colecteze. Apoi, le transportăm direct la Sighet, de unde vor fi trimise în Ucraina. Diriginţii de farmacii ne spun numărul de pachete, iar Casa de Asigurări de Sănătate inventariază totul. Săptămână viitoare, vom începe colectarea", declară preşedintele CAS Maramureş.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:13
Citeşte mai mult...
 
Ucrainenii cer ajutorul Maramuresului in lupta cu gripa PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Noiembrie 2009 12:55

Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, a anutat ca a primit o solicitare din partea presedintelui Radei Regionale Transcarpatia din Ucraina, pentru a-i ajuta in combaterea virusului gripei porcine. Myhajlo Kichkovski a solicitat ajutor pentru ca in toata Ucraina situatia este extrem de grava. Din pacate, vecini fiind, si pe noi ne paste acelasi pericol. Mircea Man a spus ca a prezentat solicitarea ucrainenilor lui Adriean Videanu, ministrul interimar al Sanatatii, care a analizat-o si si-a insusit-o. Solicitarea va fi rezolvata prin intermiediul ministerelor de externe ale celor doua tari.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 11

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact