logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA
Am fost acolo… PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 18 Decembrie 2013 17:58
Poate e bine că dr. Lengyel Peter nu precizează în articolul său „ Nimeni nu e vinovat” unde a fost acţiunea umanitară a cluburilor „Rotary” şi „Rotaract”. Am văzut un loc, o localitate, un cătun mai exact, care sigur are mai mulţi copii decât întreg Maramureşul nostru. Un loc unde sărăcia strigă în gura mare, un loc unde copiii se bucură de orice urmă de bunăvoinţă primită de la cei mari.
 
Acolo, la faţa locului, prins în miezul evenimentelor umanitare, nu prea ai timp să te gândeşti cum de au ajuns acei oameni aşa cum au ajuns. Ce contează localitatea, ce contează ţara, ce contează continentul când vezi că aşa ceva există?
Ultima actualizare Miercuri, 18 Decembrie 2013 21:10
Citeşte mai mult...
 
In dreapta Tisei se vorbeste oficial limba romana PDF Imprimare Email
Joi, 12 Decembrie 2013 11:28

Incepand de miercuri, 11 decembrie 2013, limba romana a devenit limba regionala in vestul Ucrainei, in raionul Teceu, unul dintre cele mai intinse raioane din vestul tarii. Anuntul a fost facut de serviciul de presa al Administratiei Regionale din raionul Teceu.  
 
Decizia s-a concretizat in urma unor solicitari facute de doua organizatii a romanilor din regiunea Transcarpatica, dintre care Uniunea Dacia a fost deosebit de activa. Demersul romanilor prin intermediul acestor asociatii a fost sustinut de catre zece senatori si de mai multe companii private. 
 
Masura privind acordarea limbii romane ca limba oficiala a fost votata cu o majoritate de voturi de catre deputatii raionali ucraineni. Aprobarea acestui vechi deziderat a romanilor care traiesc in dreapta Tisei s-a facut in baza unei legi adoptate anul trecut de Parlamentul Ucrainei, conform careia se permite utilizarea unei limbi regionale, in cazul in care cel putin 10% din populatia zonei respective o vorbeste. 
Citeşte mai mult...
 
România și Ucraina, foarte aproape de a semna Acordul privind micul trafic de frontieră PDF Imprimare Email
Joi, 03 Octombrie 2013 12:35

Ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer, a declarat, vineri, că România și Ucraina sunt foarte aproape de a semna Acordul de mic trafic de frontieră, document pentru care se poartă negocieri de mai mulți ani.
 
“Semnarea Acordului de mic trafic de frontieră are o mare importanță pentru cetățenii ambelor țări. În momentul de față părțile sunt foarte aproape de a semna acest acord”, a precizat Bauer.
Chestiunea a fost abordată și în cadrul vizitei la București a ministrului ucrainean de externe, Leonid Kojara, la 13 septembrie.
 
“În esență au rămas două puncte care trebuie clarificate, care au și un conținut tehnic important. La unul dintre ele avem destul de recent o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe acest tip de problematică, care reprezintă o decizie cu putere juridică obligatorie și care ne dă direcția, soluția care trebuie respectată de toate statele membre UE, dar și de statele partenere”, a afirmat atunci ministrul de Externe, Titus Corlățean.
Citeşte mai mult...
 
Transcarpatia: Discuții despre deschiderea unor noi poduri peste Tisa PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Joi, 03 Octombrie 2013 12:28

În orașul ucrainean Ujgorod, a avut loc, miercuri, o întâlnire între guvernatorul regiunii Transcarpatia, Oleksandr Ledida, și Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.
 
Potrivit Biroului de Presă al Administrației de la Ujgorod, întâlnir au mai participat șeful Direcției transcarpatice de Relații Economice Externe, Investiții și Cooperare Transfrontalieră, Mihailo Bizilia și câțiva reprezentanți ai misiunii diplomatice a României la Cernăuți. Oficialii au discutat despre cooperarea în domeniile economic, cultural, turistic și educațional, precum și despre deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei în zona Transcarpatia-Maramureș, mai exact între Biserica Albă și Sighet și Iablunivka și Remeți.
Citeşte mai mult...
 
Ziua Limbii Române, sărbătorită de comunitatea românească din Ucraina PDF Imprimare Email
Scris de Sergiu Dan   
Duminică, 01 Septembrie 2013 18:19

2013 este, probabil, cel mai bogat an în ceea ce privește evenimentele dedicate Zilei Limbii Române, atât în România, cât și în comunitățile românești din jurul granițelor țării.
 
Acțiunile din acest an se desfășoară fie cu susținerea unor departamente ale statului român, fie sunt organizate cu sprijinul comunităților locale.
 
În ceea ce privește evenimentele sprijinite de statul român, ICR se implică anul acesta în organizarea mai multor acțiuni dedicate sărbătorii care unește comunitățile românești de peste hotare.
Citeşte mai mult...
 
În localitatea Apsa de Jos, din dreapta Tisei, s-a desfasurat editia a VII-a a concursului literar "Mihai Eminescu", organizat de Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia "Dacia" PDF Imprimare Email
Scris de I.D.Maris   
Duminică, 03 Februarie 2013 21:42

În localitatea Apsa de Jos, din dreapta Tisei, s-a desfasurat editia a VII-a a concursului literar "Mihai Eminescu", organizat de Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia "Dacia", condusa de Ioan Mihai Botos, impreuna cu Sectia Regionala a Inspectoratului de Invatamant al regiunii Teceu, Ucraina, partener media Radio România Sighet. 
Programul activitatilor a început cu un parastas oficiat la Biserica Ortodoxa romana din Apsa de Jos.  Preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, Ion M. Botoş, a deschis oficial manifestarea culturală, după care a urmat vernisajul expoziţiei de carte, de fotogtafii şi de desene dedicate lui Mihai Eminescu.  
Ultima actualizare Duminică, 03 Februarie 2013 22:29
Citeşte mai mult...
 
Baritonul Gheorghe Țiple din Slatina, pe scena Operei din Zürich PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 10:16

Baritonul Gheorghe Țiple (Yuriy Tsiple), originar din Slatina, Maramureșul din dreapta Tisei, un nume cunoscut și apreciat în România, s-a făcut remarcat în ultimii ani și pe scenele internaționale și face parte în prezent din colectivul Operei din Zürich. Chiar în aceste zile se desfășoară în orașul elvețian repetițiile pentru o premieră cu Rigoletto, iar în același timp baritonul pregătește un rol în Boema. Despre începuturile colaborării cu acest prestigios teatru muzical, dar și despre producțiile în care va putea fi urmărit în această perioadă la Zürich, am aflat detalii dintr-un interviu cu artistul.

 

Yuriy Tsiple, pe agenda ta se află în prezent numeroase angajamente pe scena Operei din Zürich. Când și cum a început această colaborare?
Citeşte mai mult...
 
Pe 30 decembrie are loc cea de-a XII-a editie a spectacolului de colinde 'Noi umblam si colindam', de la Slatina (Ucraina) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:40

Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei are bucuria de a va anunta organizarea celei de-a XII-a editii a Spectacolului de colinde "Noi umblam si colindam", care va avea loc pe data de 30 decembrie 2012, incepand cu orele 14:00, la Scoala Romaneasca din Slatina, Maramuresul istoric din Dreapta Tisei. Prin urmare, sunteti asteptati cu mic, cu mare, sa colindati impreuna cu noi, si, totodata, sa ne bucuram laolalta de Nasterea Domnului Hristos!

 
Va reamintim ca incepand cu anul 2000, Spectacolul de colinde 'Noi umblam si colindam" este organizat, anual, de catre Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei, în localitatile românesti din Dreapta Tisei, Ucraina.
Ultima actualizare Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:57
Citeşte mai mult...
 
Conducerea regiunii Transcarpatia recomandă recunoașterea statutului regional al limbilor română și maghiară PDF Imprimare Email
Scris de Gheorghe Vlad   
Vineri, 21 Decembrie 2012 13:30

Consiliul Regional din Transcarpatia a adoptat, vineri, cu 78 de voturi “pentru”, o decizie prin care recomandă autorităților locale din regiunea Transcarpatică să ia măsuri de punere în aplicare a dispozițiilor Legii referitoare la principiile politicii lingvistice a Ucrainei”, care prevede că dacă limba unei minorități este vorbită de cel puțin 10% dintre locuitorii unei localități, aceasta poate fi declarată limbă regională pe raza teritoriului respectiv.

 
Potrivit portalului de știri Zaholovok, în hotărârea adoptată de Consiliul Regional Transcarpatia se arată că pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale din această regiune (sate, comune și orașe), limbi regionale pot fi considerate maghiara și româna.
Ultima actualizare Vineri, 21 Decembrie 2012 13:36
Citeşte mai mult...
 
Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei a lansat primul site de știri al românilor din Ucraina - TOCpress PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 07 Decembrie 2012 07:22
Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei a lansat, pe 1 decembrie, primul site de știri al românilor din Ucraina - TOCpress. Site-ul, care poate fi accesat la adresa www.tocpress.info, conține știri, interviuri, reportaje din comunitățile de români din regiunile Transcarpatia, Odesa și Cernăuți, precum și date istorice despre fiecare dintre cele trei zone locuite de români. Proiectul TOCpress își propune să devină o portavoce a românilor din Ucraina, atât în interiorul granițelor acestei țări, cât și în exterior, cum ar fi în România și în comunitățile românești din străinătate. De asemenea, acest portal de știri are printre obiective consolidarea relațiilor dintre românii care trăiesc în cele trei regiuni menționate, promovarea identității și valorilor românești în teritoriile locuite de români, descoperirea tinerelor talente care ar putea deveni modele pentru comunitățile din care fac parte și consolidarea potențialului românesc din Maramureșul Istoric, Sudul Basarabiei și Nordul Bucovinei. TOCpress își mai propune să devină o platformă unde românii din Ucraina să își poată face cunoscute opiniile, ideile, propunerile și problemele.
Ultima actualizare Vineri, 07 Decembrie 2012 08:00
Citeşte mai mult...
 
Limba romana a obtinut statut de limba regionala intr-un nou sat ucrainean PDF Imprimare Email
Luni, 12 Noiembrie 2012 14:58
Limba romana a obtinut statutul de limba regionala si in satul Nijnie Petrovti din regiunea Cernauti, transmite agentia de presa Unian. De punerea in aplicare a prevederilor incluse in legea functionarii limbilor in satul Nijnie Petrovti se ocupa un grup special de lucru, format de catre Consiliul local din respectiva localitate, se mentioneaza intr-o scrisoare adresata de autoritatile locale deputatului Ghennadi Moskal. 

Potrivit Serviciului de Stat pentru Statistica, circa 95% dintre locuitorii acestei localitati considera romana ca fiind limba lor materna. 
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu dl. Vasyl Boiechko, consul general al Ucrainei la Suceava cu ocazia aniversării a 21 de ani de la proclamarea Independeței Ucrainei PDF Imprimare Email
Scris de Emilia Codrea   
Vineri, 24 August 2012 12:58

 Domnule consul general, cum este Ucraina de astăzi?

 Ucraina, ca stat independent, își aniversează în acest an 21 de ani de la proclamarea independenței. Este o etapă nouă în istoria poporului nostru, care de-a lungul a multor secole s-a luptat pentru inependența sa politică și statală. În anul 1991 a fost deschisă o nouă pagină a letopisețului istoric național – proclamarea țării ca stat independent și unitar. Pot afirma cu tărie că astăzi statul ucrainean se dezvoltă ca un stat democratic și de drept, care își construiește societatea civilă după modelul european, mărturisind valorile europene și tradițiile culturale. În politica externă Ucraina își continuă drumul spre integrarea europeană, dezvoltă relații de prietenie cu țările vecine, în mod special cu România.

Ultima actualizare Luni, 24 Septembrie 2012 10:40
Citeşte mai mult...
 
Români, chiar dacă dincolo de Tisa PDF Imprimare Email
Scris de Anuța Șiman   
Vineri, 10 August 2012 05:37
Ce bine e acasă! De câte ori plec de acasă mă întorc aici cu și mai mare bucurie, încrezută că nu există în lumea întreagă loc mai frumos și mai scump sufletului meu ca satul natal, Apșa de Mijloc, așezat la poalele minunaților Carpați, care primăvara erup de verdeață, ademenesc și vrăjesc cu haina lor multicoloră, îngână și te adorm cu susurul izvoarelor cu apă cristalină ce fug repejor spre vale. Îmi spun că nu întâmplător locuim pe aceste meleaguri mioritice, demne de penița celui mai renumit pictor și mă bucur să-mi știu rădăcinile aici, în Maramurășul istoric, chiar dacă dincoace sau dincolo de Tisa, aici, unde a binevoit Dumnezeu să ne aflăm - pe același pământ strămoșesc, dar în altă țară.
Ultima actualizare Vineri, 10 August 2012 06:00
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 11

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact