logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


DINCOLO DE TISA
Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” cooptată într-un proiect româno-ucrainean PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Februarie 2009 06:30

Biblioteca Judeteana Petre DulfuÎn şedinţa comună a reprezentanţilor Universităţii Naţionale din Ujgorod (rector dr. Micola Veheş, prorector dr. Vasile Marina) şi a Muzeului Judeţean Satu Mare (director general dr. Viorel Ciubotă) au convenit ca pentru impulsionarea acordului bilateral din anul 2006, să coopeteze din acest an ca partener din judeţul Maramureş - Biblioteca judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare (director general dr. Teodor Ardelean), care se obligă să respecte acordul iniţial. Pentru anul în curs părţile română şi ucraineană au convenit următoarele: cercetarea comună în teren a românilor şi volohilor din Transkarpatia şi a ucrainenilor din Satu Mare şi Maramureş: organizarea a două sesiuni ştiinţifice. Cercetări arheologice în teren şi săpături comune în regiunea Transkarpatia în judeţele Maramureş şi Satu Mare. Săpături şi sondaje la Mala Kopanya, Biserica Albă, Aradonva, Lazuri, Medieşul Aurit, Călineşti - Oaş, Halmeu.

Citeşte mai mult...
 
Românii din Transcapatia l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Mariş   
Duminică, 01 Februarie 2009 12:48
Vineri, 30 ianaurie 2009,  în localitatea Apşa de Jos, s-a desfăşurat ediţia a III-a a concursului literar "Mihai Eminescu", organizat de Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia "Dacia", condusă de Ioan Mihai Botos, impreuna cu Sectia Regionala a Inspectoratului de Invatamant al regiunii Teceu, Ucraina. Programul activitatilor a început cu un parastas oficiat la Biserica Ortodoxa româna din Apsa de Jos, un moment emotionat creat de grupul coral de femei şi preotul bisericii din localitate. Gazdele şi invitaţii au depus  coroane şi jerbe de flori  la bustul poetului ridicat în localitatea Biserica Alba. În incinta Şcolii de artă din Apşa de Jos a fost vernisată o expoziţie de carte cu operele poetului Mihai Eminescu,  fotografii şi documente inedite. A urmat concursul de recitari şi cântece pe versurile marelui poet, la care au participat elevii şcolilor româneşti din 7 localităţi, pregătiţi de învăţătorii şi profesorii de limba română. Manifestarea are o semnificaţie importantă, copii şi elevii (unii chiar cu dificultăţi de exprimare în limba română) au spus versuri de M. Eminescu, cunosc multe lucruri despre marele poet naţional al românilor şi, cei mai mulţi au venit îmbrăcaţi în costume populare  maramureşene. Au fost prezentate două montaje literare, s-au recitat numeroase poezii, s-a cântat pe versuri de Eminescu, iar în final a avut loc un recital de romanţe şi  cântece populare maramureşene.
Ultima actualizare Duminică, 01 Februarie 2009 13:01
Citeşte mai mult...
 
Extremistii din Ucraina vor toata Bucovina si Maramuresul PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 31 Ianuarie 2009 07:18

In ultima vreme, extremistii din Ucraina, unii dintre ei chiar politicieni cu functii importante sau istorici de prestigiu, au lansat tot mai des diverse proiecte expansioniste la adresa vecinilor, incluzand aici si Romania. Acestia au facut apel chiar si la biserica ca sa sprijine ideea de a incorpora in teritoriul Ucrainei atat Maramuresul, cat si Bucovina. Senatorul PDL in Colegiul Maramures Nord Gheorghe Mihai Barlea a declarat ca ideea este o aberatie si ca e greu de crezut ca ar putea sa isi gaseasca sustinere in Ucraina. 

Rostislav Novojenet, presedintele fundatiei “Ukraina-Rusi” din Liov, a aratat ca, in 1919, Ucraina a avut teritorii de 1,6 ori mai mari, iar acestea ar trebui redobandite. Prin lansarea ideii, atat Rostislav Novojenet, cat si ceilalti extremisti au urmarit sa intimdeze tarile vecine Ucrainei, mai ales Romania pentru care ”mesajul” a fost acela de a renunta la sustinerea Republicii Moldova. 

Citeşte mai mult...
 
La Apşa de Jos se desfăşoară concursul “Mihai Eminescu” PDF Imprimare Email
Vineri, 30 Ianuarie 2009 08:43

Azi, în localitatea Apşa de Jos, din dreapta Tisei, se desfăşoară ediţia a III-a a concursului literar “Mihai Eminescu”, organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, condusă de Ioan Mihai Botoş, împreună cu Secţia Regională a Inspectoratului de Învăţământ al regiunii Teceu, Ucraina. Programul activităţilor începe cu un parastas oficiat la Biserica Ortodoxă română din Apşa de Jos, urmat de depunerea de coroane la bustul poetului ridicat în localitatea Biserica Albă. Invitaţii - oameni de cultură din stânga şi dreapta Tisei - vor avea ocazia să participe la expoziţii de carte, la o întâlnire cu poeţii de limbă română din Ucraina. La festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “Dacia” va premia şi 12 persoane care de-a lungul anului trecut şi-au adus aportul la dezvoltarea limbii şi culturii româneşti în Transcarpatia.

Citeşte mai mult...
 
La Apsa de Jos se desfasoara concursul "Mihai Eminescu" PDF Imprimare Email
Joi, 29 Ianuarie 2009 17:05
Sambata, in localitatea Apsa de Jos, din dreapta Tisei, se desfasoara editia a III-a a concursului literar "Mihai Eminescu", organizat de Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia "Dacia", condusa de Ioan Mihai Botos, impreuna cu Sectia Regionala a Inspectoratului de Invatamant al regiunii Teceu, Ucraina. Programul activitatilor incepe cu un parastas oficiat la Biserica Ortodoxa romana din Apsa de Jos, urmat de depunerea de coroane la bustul poetului ridicat in localitatea Biserica Alba. Invitatii - oameni de cultura din stanga si dreapta Tisei - vor avea ocazia sa participe la expozitii de carte, la o intalnire cu poetii de limba romana din Ucraina. La festivitatea de premiere a castigatorilor concursului, Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia "Dacia" va premia si 12 persoane care de-a lungul anului trecut si-au adus aportul la dezvoltarea limbii si culturii romanesti in Transcarpatia.
Citeşte mai mult...
 
Senatorul de Maramureş s-a întîlnit cu reprezentanţii românilor din dreapta Tisei PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 19 Ianuarie 2009 20:52

Sighetul Marmaţiei  este scăldat la nord de Tisa, rîul de frontieră care desparte străvechiul oraş de localităţile Biserica Albă (99 procente populaţie română) şi Slatina(60 procente români) din Ucraina. Din 1946 gardurile de sîrmă ghimpată de pe cele două maluri  au separat părinţi de copii, fraţii de fraţi. Cei din Ucraina se uitau lung la Sighetul care se vedea ca-n palmă, iar maramureşenii zăreau dincolo de Tisa coamele dealului sau vîrful rarelor biserici. După căderea Imperiului roşu, fraţii de pe cele două maluri au început să reia sau să înteţească  legăturile  culturale. În 1990, în Maramureş  funcţiona un singur punct de trecere a frontierei  în Ucraina, la Cîmpulung la Tisa, deschis din 1986,  de 3 ori pe săptămînă, pe unde puteau trece doar rudeniile care aveau „chemare” .

Singurul PTF rutier  apropiat era cel de la Halmeu , judeţul Satu Mare, pe unde , au trecut primele delegaţii  ale prieteniei . Interesant, primii au fost cei din Slatina, care au venit imediat după telerevoluţia română  cu ajutoare la Sighet. Unul dintre primii deschizători de drumuri spre comunităţile româneşti din dreapta Tisei a fost şi Gheorghe Mihai Bârlea,  actualul senator de Maramureş, care, împreună cu Echim Vancea, Spiridon Pralea, Gheorghe Pârja şi Ansamblul „Mara” au făcut un turneu prin satele româneşti din Transcarpatia.

Ultima actualizare Luni, 19 Ianuarie 2009 20:59
Citeşte mai mult...
 
Cărţi pentru elevii români din şcolile ucrainene PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 10:30

Cu puţin timp în urmă, Clubul Rotary Sighetu Marmaţiei a derulat o acţiune menită a veni în sprijinul elevilor din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina.

O delegaţie condusă de Gheorghe Mihăiescu, preşedintele în funcţiune al Rotary Club Sighetu Marmaţiei, a vizitat Liceul din Solotvino - Ucraina. Cu acest prilej, au fost oferite elevilor mai multe volume de cărţi din diverse domenii. Cărţile vor fi împărţite tuturor şcolilor unde învaţă elevi români. "Le mulţumesc fraţilor noştri români pentru această donaţie. Lumina spiritului românesc prin intermediul acestor cărţi va ajunge la copiii noştri care vor putea, astfel, să cunoască marile opere şi creaţii ale autorilor români", a spus prof. Mihai Opriş, directorul Liceului din Solotvino. "Asemenea acţiuni vor continua. Ne vom strădui să venim în sprijinul comunităţilor româneşti din dreapta Tisei, în dorinţa de dezvoltare a legăturilor în primul rând culturale, dar şi a celor economice", a spus Gheorghe Mihăiescu.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11UrmătorSfârşit »

Page 11 of 11

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact