logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


COMUNITATE
Prin Sighetul cu gaz de lemne PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 08:44

Sighetul Marmaţiei situat pe frontiera cu  fostul imperiu sovietic n-a prea fost la inima autorităţilor centrale comuniste. Speriaţi  după Război că  Sighetul cu  Comitatul Maramureş din stînga Tisei  pot fi anexate oricînd URSS-ului,  mai marii României au  mutat reşedinţa Maramureşului la Baia Mare, alipind acestui ţinut  cu raioanele  din zonă, (Lăpuş, Şomcuta, Şimleu ) raioanele Sighet şi Vişeu  plus cele  din Oaş,( Negreşti, Carei, Satu Mare). Zona de nord-vest a patriei a devenit  cu 6 decenii în urmă  regiunea Baia Mare cu reşedinţa la Baia Mare, un oraş care la vremea aceea avea vreo 10 mii de locuitori şi arăta mult mai rău ca Sighetul , oraş prosper pînă atunci.

Atunci s-a născut şi rîca dintre sigheteni şi băimăreni, maramureşenii de dincolo de deal fiind invidioşi că oraşul lor vegetează în timp ce Baia Mare înfloreşte. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi după 1968 cu Satu Mare, cînd, revenindu-se la judeţe, Sighetul a rămas  tot fostă reşedinţă de judeţ, cu investiţii mult sub nivelul celor puse în valoare în „capitalele” Baia Mare şi Satu Mare.

Citeşte mai mult...
 
Primăria Câmpulung la Tisa a folosit economiile în proiecte structurale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 08:03

Fiind în perioada de aşteptare a bugetelor locale, fiecare primărie caută să se pregătească stabilindu-şi priorităţile şi de asemenea o agendă de lucru cât mai consistentă şi bine structurată. La prima şedinţă a Consiliului local Câmpulung la Tisa, consilierii au aprobat proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume de 70.000 lei, care reprezintă fondul de rulment al comunei, pentru plata contravalorii studiilor de fezabilitate. “Suma reprezintă economiile realizate de instituţia noastră pe parcursul anului 2008. Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru întocmirea celor două studii de fezabilitate ale proiectelor structurale care vizează alimentarea cu apă şi canalizarea comunei”, a subliniat Iuliana Bartoş, contabilul Primăriei Câmpulung la Tisa.

Citeşte mai mult...
 
Radare în acest week-end PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 08:00

Astăzi. Municipiul Baia Mare: strada Barajului, Bd. Bucureşti, strada Victor Babeş. Borşa: DN 18-strada Libertăţii-strada Victoriei-strada Unirii. În judeţ: DN 18 Sighetu Marmaţiei-Rona de Sus, DN 1C Baia Mare-Seini, DN 1C Baia Mare-Valea Chioarului, DJ 193 Hideaga, DN 1C Baia Mare-Valea Chioarului.

Mâine. Municipiul Baia Mare: strada Horea, Bd. Independenţei, strada Victoriei. Borşa: DN 18-strada Alexandru Ioan Cuza-strada Victoriei-strada Bogdan Vodă. În judeţ: DN 19 Sighetu Marmaţiei-Câmpulung la Tisa, DN 18-DJ 184 Baia Mare-Şişeşti, DN 18 Borşa-Vişeu de Jos, DN 19 Sighetu Marmaţiei-Câmpulung la Tisa, DN 1C Recea-Satulung, DN 18 Baia Mare-Ruşor. Poliţia Rutieră poate schimba amplasamentele maşinilor de supraveghere şi coordonare a circulaţiei faţă de planificarea iniţială, în funcţie de valorile traficului rutier şi de evenimentele ce au loc pe arterele de circulaţie, fiind vizate cu precădere zonele de drum în care sunt impuse restricţii de circulaţie.

Citeşte mai mult...
 
Jocuri de noroc ilegale la Sighet si Sapanta PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 07:45

Actiune de control derulata de politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Acestia au luat la purecat mai multe firme din Maramuresul istoric care detin aparate electronice pentru jocuri de noroc.

Verificarile au adus sanctiuni administratorilor a doua societati – una din Sighetu Marmatiei si o alta din comuna Sapanta – care nu aveau licente de exploatare conform legii.

 Au fost confiscate cinci masini electronice, a caror valoare se ridica la 21.000 de lei, si totodata au fost ridicate sumele (3.536 lei) rezultate din exploatarea aparatelor. Cei doi patroni au primit si amenzi de 200 de lei, insa, cel mai grav e ca sunt cercetati pentru comitere de infractiuni.

 “Potrivit art. 9 din OUG 69/1998, desfasurarea fara licenta a oricareia dintre activitatile din domeniul jocurilor de noroc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda. Bunurile si valorile care au servit la savarsirea sau care rezulta din exercitarea activitatilor ilicite prevazute la alin. 1 se confisca”, au precizat politistii.

Citeşte mai mult...
 
Un tânăr sighetean şi-a bătut mama pentru că divorţează PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 07:39

Jandarmii sigheteni au fost sesizaţi telefonic de către Mariana B. (39 ani), cu privire la faptul că un bărbat i-a spart uşa casei unde locuieşte şi a lovit-o. Grupa operativă a jandarmilor s-a deplasat imediat la faţa locului. A identificat suspectul în persoana fiului femeii, Cristian B. (20 ani). Acesta s-a deplasat cu fratele său, Alexandru B. (19 ani) cu un autoturism Dacia 1310, proprietatea tatălui lor, până la imobilul unde locuieşte mama lor. De menţionat faptul că părinţii tinerilor sunt în proces de divorţ. Ajuns la poarta casei, Cristian a chemat-o pe mama sa pentru a-i cere ceva bani, dar şi pentru a-i cere explicaţii despre faptul că divorţează de tatăl lor. În momentele imediat următoare tânărul a devenit violent verbal şi a început să îşi ameninţe mama.

Citeşte mai mult...
 
Originară din Budeşti, prof. univ. dr. Ileana Benga aleasă membru corespondent al academiei de ştiinţe medicale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 07:28

Academia de Stiinte MedicaleLa sfârşitul anului 2008, prestigiosul for ştiinţific Academia de Ştiinţe Medicale şi-a completat efectivul cu încă 31 de membri (titulari, corespondenţi de onoare) în urma unei selecţii deosebit de riguroase. Printre membrii corespondenţi s-a numărat şi distinsa Prof. Univ. Dr. ILEANA BENGA, născută pe meleaguri maramureşene, în comuna Budeşti.
Absolventă a Facultăţii de Pediatrie din Cluj, a parcurs toate treptele ierarhiei didactice universitare, devenind în 1995 profesor, şef de catedră şi şef al Clinicii de Neurologie Pediatrică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj. A obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Medicale în 1977 cu teza: “Studiul modificărilor hidroelectrolitice în epilepsia infantilă”.
A participat la numeroase cursuri, conferinţe şi congrese în ţară şi străinătate. A publicat peste 250 de lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate. Este membră a Societăţii Române de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului, a Societăţii Naţionale de Genetică şi a Uniunii Medicale Balcanice, copreşedinte al Comisiei Naţionale de Neurologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii.

Citeşte mai mult...
 
Conflictul Sanitas versus dr. Bodnar continua la Spitalul Municipal Sighet PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Februarie 2009 07:20

Spital Municipal SighetSituatie tensionata la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei. Personalul unitatii este la un pas de a declansa confictul de munca. Angajatii au actionat deja in instanta conducerea spitalului pentru a-si primi drepturile salariale. Ei spun ca au restante de plata din anul 2007!

“Nu ne-a fost acordat al 13-lea salariu pe anul 2007, plus ca nici primele de stabilitate aferente pe anul 2008 nu ni le-am primit. De asemenea, la capitolul datorii, spitalul este campion. S-au cumulat 80 de miliarde de lei vechi la cheluielile pentru personal”, a declarat liderul de sindicat al spitalul municipal, Sorin Bodran.

Citeşte mai mult...
 
Un tanar din Sighet si-a batut mama pentru ca divorteaza de tatal lor PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 13:24
Jandarmii sigheteni au fost sesizati telefonic de catre Mariana B. (39 ani), cu privire la faptul ca un barbat i-a spart usa casei unde locuieste si a lovit-o. Grupa operativa a jandarmilor s-a deplasat imediat la fata locului. A identificat suspectul in persoana fiului femeii, Cristian B. (20 ani). Acesta s-a deplasat cu fratele sau, Alexandru B. (19 ani) cu un autoturism Dacia 1310, proprietatea tatalui lor, pana la imobilul unde locuieste mama lor. De mentionat faptul ca parintii tinerilor sunt in proces de divort. Ajuns la poarta casei, Cristian a chemat-o pe mama sa pentru a-i cere ceva bani, dar si pentru a-i cere explicatii despre faptul ca divorteaza de tatal lor. In momentele imediat urmatoare tanarul a devenit violent verbal si a inceput sa isi ameninte mama. Femeia a inchis poarta de la intrare in curte cu lacatul si a fugit in casa, inchizand usa de la intrare. In acel moment, fiul femeii a sarit gardul, a mers la usa unde cu o piatra a spart geamul si a lovit in mod repetat cu piciorul in usa pana a spart-o.
Citeşte mai mult...
 
Sofer din Bârsana identificat în trafic cu permis de conducere fals PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 12:21

Poliţiştii din Dragomireşti au identificat ieri în trafic pe Gheorghe A., de 29 de ani din Bârsana. Bărbatul conducea un autoturism Dacia Logan şi a prezentat pentru control un permis de conducere eliberat de autorităţile franceze. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că permisul de conducere este fals. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducere fără permis, fals şi uz de fals.

Citeşte mai mult...
 
Minor din Sighet – autorul unui furt in valoare de 2000 lei PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 12:11
Poliţiştii sigheteni au fost sesizaţi ieri că în noaptea de 04/05 februarie persoane necunoscute au intrat prin efracţie într-un imobil de pe str. 9 mai din Sighet. Hoţii au sustras un vibrator pentru beton în valoare de 2000 lei.

În urma cercetărilor efectuate, la scurt timp de la sesizare, poliţiştii au identificat un suspect: B.D. de 16 ani din Sighetu Marmaţiei. Adolescentul este cercetat în libertate pentru furt calificat.

Citeşte mai mult...
 
Jocuri de noroc ilegale la Sighet si Sapanta PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 12:08
În cursul zilei de ieri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramureş au desfăşurat o acţiune pentru a constata în ce măsură se respectă dispoziţiile în materie de autorizare, organizare şi exploatare a jocurilor de noroc.

În cadrul acţiunii, de la o societate comercială din Săpânţa şi de la o alta din Sighet poliţiştii au confiscat 5 maşini electronice cu câştiguri în lei. Valoarea aparatelor este de 21 000 lei. Proprietarii acestora nu deţineau licenţă de exploatare conform legii.

Poliţiştii au constatat 2 infracţiuni şi au aplicat sancţiuni contravenţionale celor 2 societăţi comerciale. Valoarea amenzilor este de 200 lei. Oamenii legii au ridicat sumele de 3 528 lei respectiv 18 lei rezultate din exploatarea aparatelor.

Citeşte mai mult...
 
Încă două probe «mari şi late» la examenul auto PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 10:07

Veşti proaste pentru viitorii conducători auto. Obţinerea permisului de conducere va rămâne pentru mulţi care se prezintă la examenul auto doar un vis. Asta deoarece, în baza unui proiect de lege, viitorii şoferi vor fi supuşi la patru probe, în loc de două cum se procedează în momentul de faţă. Autorităţile maramureşene spun că noile măsuri privind obţinerea carnetului auto vor fi mult mai eficiente, punându-se accentul pe îndemânarea viitorului şofer.

În aceste zile, autorităţile competente discută proiectul de lege. Astfel, pe lângă proba teoretică şi sală, vor fi introduse testul la poligon şi conducerea pe timp de noapte. Proiectul a fost iniţiat ţinându-se cont că, în ultima perioadă, s-a înregistrat o creştere alarmantă a accidentelor rutiere.
"Deocamdată, este vorba doar despre un proiect de lege propus de Ministerul de Interne. Sunt două probe bine-venite. Prin testul la poligon, vom pune accentul pe îndemânarea celor care urmează să conducă.

Citeşte mai mult...
 
Clădirea fostei fabrici Unitatea din Sighet a devenit pericol public PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Februarie 2009 01:19

Există la Sighetu Marmaţiei o clădire cândva impunătoare care străjuieşte etajată colţul străzilor Mihai Viteazul şi Plevnei, în imediata apropiere a CN “Dragoş Vodă”, a Şcolii “Dr. Mihalyi de Apşa” şi a Grădiniţei nr. 1. Dar în prezent a devenit monumentul nepăsării şi al încurcatelor legi ale retrocedării. Este vorba de clădirea fostei fabrici de tricotaje Unitatea, care, în urma proceselor dintre proprietarul de drept (comunitatea evreiască) şi proprietarii de fapt (concernul Steilmann şi partenerii), a devenit practic fără stăpân. În prezent, clădirea se află într-o stare de gravă degradare, cu pivniţa devenită groapă de gunoi şi pepinieră pentru şobolani, cu cercevelele ferestrelor, bucăţile de geam şi cărămizile căzând de la sine pe trotuar, locuită de câteva familii de boschetari şi haite de câini. Dincolo de valoarea istorică - în anul 1928, a fost prima “yeshiva” (şcoală religioasă evreiască) în care, pentru prima oară în lume, s-au introdus cursuri de ţesătorie şi agricultură - clădirea nu are vre-o valoare arhitecturală şi, conform unei evaluări făcută de arhitecţi-constructori bucureşteni, ea nici nu mai poate fi salvată.

Ultima actualizare Vineri, 06 Februarie 2009 08:58
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior381382383384385386387388389390UrmătorSfârşit »

Page 389 of 392

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact