logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


COMUNITATE
Copiii Casei de Tip Familial Bradului din Sighet pregătesc un program artistic de 8 Martie PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 10:01

Un program interesant se află în derulare la Casa de Tip Familial de pe strada Bradului din Sighetu Marmaţiei. Împreună cu elevii unei clase a
VIII-a de la Liceul “Regele Ferdinand” din municipiu au decis să colaboreze la toate programele legate de 1 şi 8 Martie. După un schimb de mărţişoare, liceenii, coordonaţi de profesoara Mihaela Sautriot, îi ajută pe copiii rezidenţi ai Casei de Tip Familial în confecţionarea de mici cadouri de 8 Martie şi, de asemenea, pregătesc împreună un program artistic ce urmează să îl prezente femeilor rezidente de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmaţiei. Un gest frumos şi, nu în ultimă instanţă, educativ: copiii de la CTF Bradului nu se simt abandonaţi, iar pentru liceeni este o bună practică pedagogică, mai ales dacă ne gândim la faptul că marea lor majoritate va urma o carieră în domeniu.

Citeşte mai mult...
 
Sighetenii sunt nemulţumiţi de programul Casei de Cultură PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 09:37

Casele de cultură au fost construite şi folosite la capacitate maximă, cu multe decenii în urmă. Întotdeauna aceste unităţi au fost deschise publicului 7 zile pe săptămână. Nu acelaşi lucru se poate afirma despre grandioasa Casă de Cultură din Sighetu Marmaţiei, la parterul căreia funcţionează biblioteca municipală. Aceasta funcţionează doar de luni până vineri, între orele 8 şi 16. Cu indulgenţă, programul se poate prelungi pentru cei care achită spaţiul de închiriere. De remarcat faptul că mai ales elevii şi studenţii sigheteni sunt liberi tocmai în perioada şi zilele când Casa de Cultură este închisă. Astfel sunt nevoiţi a se documenta pentru anumite lucrări şi lecturi din alte surse. Sunt revoltaţi pentru acest fapt, afirmând că angajaţii de aici sunt plătiţi din banii contribuabililor. Întrebată o persoană care ieşea de la barul parterului clădirii, aceasta a spus: “Sâmbăta şi duminica aici nu se face cultură”. Se pare că la Sighetu Marmaţiei cultura intră şi ea în week-end.

Ultima actualizare Miercuri, 04 Martie 2009 15:23
Citeşte mai mult...
 
La Primăria Sighet a fost prezentat Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 08:02
Marţi, în sala mică a Primăriei Sighet a avut loc o şedinţă comună a Consiliului Local şi a Primăriei cu privire la Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului. Acesta este un proiect amplu, aflat în elaborarea Biroului de Dezvoltare şi Stategie (BDS) de pe lângă Primăria Sighet ce urmează a fi înaintat spre finanţare pe Axa prioritară I “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere” din cadrul Programului Operaţional Regional. 
Din prezentarea făcută de consultantul băimărean Petre Mitru a reieşit că echipa de lucru a identificat câteva zone din municipiu care ar putea fi dezvoltate în cadrul proiectului, dar urmează a fi aprobate de beneficiari, respectiv de cetăţeni, fie direct, fie prin reprezentanţii lor, consilierii locali şi liderii de opinie. Săptămânile trecute, BDS a distribuit o serie de chstionare populaţiei şi instituţiilor de învăţământ, iar acum, cu ocazia şedinţei comune, proiectul a fost prezentat consilierilor locali, reprezentanţilor instituţiilor de cultură, organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanţilor societăţilor comerciale pentru ca, la rândul lor, aceştia să-şi poată exprima opiniile cu privire la proiect.
Citeşte mai mult...
 
“Cornul şi laptele” va fi transformat în “After-school” PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 07:57

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat marţi că intenţionează să înlocuiască din toamnă programul “Cornul şi laptele” cu un program nou, “After-school”, care presupune o masă caldă şi lecţii sub supravegherea profesorilor şi care va fi aplicat întâi la şcolile care au spaţiu. Ea a menţioat că odată cu implementarea acestui program va dispărea vechiul program “Cornul şi laptele”. 
Ministrul a explicat că, pe lângă masa caldă, elevii ar beneficia şi de supravegherea “pe partea de efectuare a lecţiilor, cât şi în partea de activitate extracuriculară” a unor dascăli plătiţi în mod corespunzător.

Citeşte mai mult...
 
Procurorii au cerut exhumarea mortului fără cap PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 07:40

Fantoma mortului fără cap din Bârsana continuă să bântuie. Nu doar în comună. Cazul petrecut în cursul anului trecut s-a dovedit a fi unul foarte complex. Raportul medico - legal a indicat faptul că moartea nu a fost una violentă. Ulterior, procurorii au intrat în posesia unor date care arată că lucrurile ar fi stat altfel. Astfel, s-a cerut exhumarea cadavrului şi efectuarea unei examinări histopatologice.

În vara anului trecut, un localnic din Bârsana a fost îngropat fără cap. Începând de atunci, prin comună circulă legenda unei fantome care bântuie localitatea, în căutarea capului pierdut. Partea reală a acestei poveşti este aceea că, la mijlocul lunii august, cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o albie secată a unei văi, de la marginea pădurii, după ce, cu câteva zile înainte, familia victimei anunţase dispariţia sa. La acea vreme, au existat mai multe ipoteze referitoare la cauzele morţii. Una a fost aceea că bărbatul ar fi fost agresat de animalele sălbatice care i-au consumat o parte din corp. El a fost găsit fără cap şi unul dintre membrele inferioare. O alta se referea la faptul că Gheorghe Ardelean, în vârstă de 53 de ani, ar fi fost victima unei răzbunări din partea unui localnic.
Citeşte mai mult...
 
Dupa trei luni, Gradinita 8 din Sighet si-a deschis din nou portile PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:42

"Cel mai frumos cadou pe care l-am primit si pe care la randul nostru il putem oferi mamicilor este redeschiderea gradinitei", spune bucuroasa Cornelia Barlea, directoarea Gradinitei nr. 8 din Sighetu Marmatiei. Afirmatia nu este o simpla formula, ci un fapt real: de la sfarsitul lunii noiembrie, gradinita a fost inchisa din cauza tergiversarii lucrarilor la sistemul de incalzire si la grupurile sanitare precum si cele legate de cuplarea la sistemul de apa si canal. Intamplarea face ca aceste lucrari sa fi fost terminate in ultimele zile ale lunii februarie si, dupa curatenie, cei 185 de copii sa poata sa inceapa cursurile luni, 2 martie. In ceea ce priveste etapa a II-a a lucrarilor de reconstructie, respectiv refacerea bucatariei si a spalatoriei, aceasta urmeaza a fi reluata in functie de banii care vor sosi de la Guvern...

Ultima actualizare Marţi, 03 Martie 2009 18:02
Citeşte mai mult...
 
Persoanele cu handicap vor fi scutite de unele drumuri in Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 15:54

Nicolae BoitorAnul 2009 aduce noi facilitati pentru persoanele cu dizabilitati din Maramures, care nu vor mai fi nevoiti sa bata drumurile pana in Baia Mare pentru medicamente sau bilete de calatorie, acestea urmand a fi primite in localitatile de domiciliu.

“Scopul nostru principal este deschiderea fata de comunitatile locale in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, iar in acest sens, incepand cu data de 2 martie am demarat actiunea de impartire a biletelor de transport in intreg judetul. Pana anul acestea tichetele erau ridicate de fiecare titular in parte de la sediul nostru, iar persoanele cu handicap erau obligate sa astepte ore in sir in fata unui ghiseu. De aceea am luat legatura cu toate primariile din Maramures si am elaborat o planificare, astfel incat angajatii nostri sa ajunga pe rand in fiecare comuna si sa distribuie aceste bilete. Trebuie sa mentionez ca in Maramures sunt in acest moment circa 15.000 de persoane cu dizabilitati”, a declarat directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures, Nicolae Boitor.

Citeşte mai mult...
 
Prins de poliţişti în timp ce vindea ţigări din Ucraina PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 12:12

Poliţiştii din Moisei, în cadrul unei acţiuni organizate pe D.N. 17 C şi D.N. 18 Moisei, l-au depistat ieri dimineaţă pe Vasile T. de 60 de ani din Borşa care comercializa dintr-un autoturism ţigări de provenienţă Ucraina. Bărbatul nu poseda acte de provenienţă a mărfii. Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 84 pachete de ţigări în valoare de 336 lei. De asemenea, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale la L. 12/1990 şi O.U.G. 195/2002 în valoare totală de 1000 lei.

Citeşte mai mult...
 
Poliţiştii au identificat un bărbat din Săcel care deţinea ilegal o armă neletală PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 12:04
În dimineaţa zilei de 02 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice Maramureş l-au identificat pe Ioan Ş., de 24 de ani din Săcel de la care au ridicat un pistol cu aer comprimat. Tânărul nu este autorizat pentru a deţine si folosi arme si muniţii neletale supuse autorizării si nu poseda permis de arma. El a declarat că a cumpărat pistolul în anul 2005 de la un magazin din Baia Mare şi a continuat să îl deţină la domiciliu în scop de agrement, fără să facă demersurile necesare pentru a intra în legalitate.

Pistolul a fost ridicat şi predat specialiştilor criminalişti pentru expertizare. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare pentru comiterea infracţiunii de deţinere fără drept de armă neletală supusă autorizării.

Citeşte mai mult...
 
Depozitul ecologic de la Călineşti se mută la Strâmtura? PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 10:54

Călineştiul a pierdut (pe mâna sa) o investiţie de peste 65 milioane euro. Nici primăria, nici consiliul local nu au efectuat vreo campanie în care să le explice oamenilor ce înseamnă acest depozit şi faptul că el este benefic pentru protecţia mediului înconjurător.

Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a constatat, în urma unei întâlniri cu cetăţenii din comună, că refuzul acestora vine pe fondul "lipsei de informare".
Cel mai trist aspect pe care îl aduce în prim-plan această problemă este faptul că în România anului 2009, în satele şi comunele din Maramureş, există oameni care cred (şi susţin asta sus şi tare) că Uniunea Europeană ar da 70 milioane euro pentru a construi o "groapă de gunoi". Ţăranii însă nu trebuie învinovăţiţi. Dacă "plimbătorii pe bani publici prin Europa" (primari, consilieri, inspectori, ş.a.) ar cheltui ceva şi în folosul (da’ pe bune!) comunităţii, poate omul de rând ar avea şi el habar ce înseamnă cu adevărat foarte pomposul Proiect de Gestiune Integrată a Deşeurilor. La Călineşti nu se mai face nimic. Două posibile amplasamente sunt Deseşti şi Strâmtura.

Citeşte mai mult...
 
Scandalul apometrelor PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 10:26

În urma derulării programului Mara - Samtid în cadrul ADIL, pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei au fost derulate o serie de lucrări ce au vizat reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi alte lucrări conexe.

În urma desemnării societăţii Vital Baia Mare ca operator unic prin legea concesionării, serviciile de apă şi canal prestate pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei de către Acaterm S.A. vor fi preluate de societatea Vital Baia Mare.
Vital Baia Mare şi-a anunţat intenţia ca, începând cu 1 aprilie 2009, consumul de apă al sighetenilor să se taxeze după citirea contorului principal care se află la intrarea fiecărui bloc şi nu a repartitoarelor (apometre) din apartamentele cetăţenilor. Societatea solicită constituirea asociaţiilor de proprietari tot până la 1 aprilie 2009, pentru a semna noile contracte. Acest fapt a generat nemulţumiri şi proteste ale cetăţenilor care se declară împotriva acestui nou mod de facturare a consumului de apă, considerând măsura ca una extremă.

Citeşte mai mult...
 
Inca un accident la intersecţia străzilor M. Eminescu cu Ştefan cel Mare din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 12:04

Sâmbătă după-masa, la intersecţia străzilor M. Eminescu cu Ştefan cel Mare s-a produs un accident de circulaţie, Vasile C. de 48 de ani din Sighetu Marmaţiei a condus un moped pe str. M. Eminescu. A pătruns în intersecţie fără să acorde prioritate de trecere unui autoturism cu care a intrat în coliziune. Maşina era condusă pe drumul prioritar de către Vasile B., de 41 ani din Ruscova. În urma impactului, conducătorul mopedului a fost rănit grav şi a fost internat la Spitalul judeţean Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Trotuare "ciuruite" în "buricul" Sighetului PDF Imprimare Email
Luni, 02 Martie 2009 10:51

Dacă odinioară zona centrală a Sighetului era un loc bine întreţinut din punctul de vedere al căilor de comunicaţie şi preferat de locuitorii care ieşeau pe "corso" la plimbare, în prezent "buricul" municipiului arată jalnic. Numeroşi cetăţeni ne-au sesizat acest aspect, cerându-ne să îi sensibilizăm pe cei care ar trebui să se îngrijească de "faţa" municipiului.

Starea avansată de degradare a trotuarelor creează o imagine nedorită de o comunitate ce se vrea a fi europeană. Administraţia locală, după criterii doar de ea ştiute, a reparat străzi de o importanţă mai mică. Astfel, unui străin care vizitează pentru prima dată Sighetul i se oferă o imagine nu prea plăcută ochiului. Pe lângă câinii comunitari care zburdă liberi şi răstoarnă coşurile de gunoi, gropile "împânzesc" trotuarele. Din cauza diverselor lucrări edilitare efectuate, străduţele au ajuns să arate ca vai de ele. Chiar şi în locurile unde s-au făcut recent lucrări de pavare se pot vedea pavelele crăpate.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior371372373374375376377378379380UrmătorSfârşit »

Page 378 of 392

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact