logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


COMUNITATE
Furt la „Carrefour-ul” din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 10:45

Cu câteva zile în urmă, ca urmare a unei sesizări primite la sediul Jandarmeriei Sighet de la personalul magazinului “Carrefour” din localitate , cu privire la faptul că o persoană a sustras produse din incinta magazinului, la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă a jandarmilor, care l-a identificat pe Z. Irimie, de 43 ani, din Sighetu Marmaţiei. Acesta este susceptibil de săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

În data de 12.02.2009, în jurul orei 14.40, bărbatul s-a deplasat la supermarket cu intenţia de a sustrage unele produse, pe care mai apoi urma să le vândă contra unor sume de bani. După ce a intrat în magazin şi a ajuns la raionul cu dulciuri, a luat şi a ascuns în buzunarele interioare ale hainei cu care era îmbrăcat 6 cutii cu alune ,,Layer”. În momentul în care a trecut de casele de marcat a fost reţinut de personalul de pază al magazinului până la sosirea jandarmilor.

Citeşte mai mult...
 
Un stâlp electric ruginit a căzut peste o maşină parcată regulamentar in Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:40

De o întâmplare ieşită din comun a avut parte Ioan Duciuc din Sighetu Marmaţiei. Având profesia de conductor de tren şi urmând să plece la serviciu, şi-a postat maşina în parcarea din faţa gării din Sighet.

Nu mică i-a fost mirarea când, întorcându-se de la muncă, şi-a găsit maşina sub... un stâlp de iluminat public. Cu toate că nu era de mari dimensiuni, sub greutatea acestuia, o parte din maşină s-a îndoit. "Stâlpul avea baza mâncată de rugină şi, din cauză că pe el au fost amplasate două indicatoare de circulaţie, a cedat şi a căzut exact peste autoturismul meu", a spus, cu amărăciune, Ioan Duciuc. Interesându-se cine se ocupă de întreţinerea acestor stâlpi, a aflat că această sarcină revine societăţii "Urbana", ce aparţine Primăriei Sighet. "M-am dus la cei de la Urbana şi i-am întrebat de ce nu verifică starea stâlpilor pentru a evita aceste situaţii. I-am întrebat oare ce se întâmpla dacă în locul maşinii era un copil? Mi-au răspuns într-un mod în care nu credeam că poate cineva să o facă. «Ce mare lucru că ţi-a căzut peste maşină? Ce ar fi dacă am verifica toţi stâlpii? Fii serios.
Citeşte mai mult...
 
Majoritatea cladirilor din Sighet cu o valoare istorica incontestabila sunt ori lasate in paragina, ori pur si simplu distruse PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:30

De mai mulţi ani, autorităţile locale închid ochii în vreme ce clădirile de patrimoniu sau cele care au o valoare deosebită sub aspect arhitectonic cad pradă unor intervenţii care constituie un atentat la moştenirea culturală a sighetenilor.Mai grav e că unele dintre cele mai vechi clădiri au fost rase de pe faţa pământului, în ciuda însemnătăţii lor istorice.

Asta în vreme ce majoritatea ţărilor europene încearcă să conserve clădirile de patrimoniu printr-o multitudine de măsuri. Se intervine brutal prin fel şi fel de lucrări "de îmbunătăţire", se ajunge ca termopanele să stea alături de fresce şi elemente arhitectonice ale secolului al XVII-lea.

• Clădire din 1590 demolată

Sighetul are o experienţă tristă privind acest aspect. Un exemplu grăitor îl constituie conacul Bethlehem. Clădirea datează din anul 1590, având elemente unice de construcţie, o adevărată bijuterie a arhitecturii. Pur şi simplu a fost rasă de pe suprafaţa pământului. Cedând insistenţelor reprezentanţilor unui cult care avea nevoie de terenul pe care era clădirea, fără a ezita, administraţia locală a demolat-o.
Citeşte mai mult...
 
Groapa de gunoi din Sighet se va împrejmui cu arbori PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:10
Scriam cu ceva vreme în urmă despre generoasa idee a Asociaţiei pentru Ecologie şi Turism “Nordica” din Sighetu Marmaţiei de a planta arbori de-a lungul celor aproximativ 800 metri de cale ferată care trec pe lângă groapa de gunoi a municipiului, oferind călătorilor o imagine dezolantă şi un miros pe măsură. Discutând cu specialiştii în privinţa soiurilor care ar putea fi plantate, membrii asociaţiei şi-au dat seama că arborii ar putea avea o dublă funcţie: pe lângă aspect, în anumite perioade ale anului ar putea oferi eflorescenţe necesară pentru familiile de albine din zonă. Ideea a fost îmbrăţişată pe loc de Asociaţia crescătorilor de albine “Apisigmar” care şi-a oferit colaborarea şi, pe baza unui protocol, cele două organizaţii au elaborat un proiect care cuprinde plantarea în trepte a mii de arbuşti şi arbori meliferi, o adevărată centură verde care în scurt timp va masca groapa de gunoi. Realizând importanţa şi anvergura proiectului, societatea “Herodot”, care se ocupă cu colectarea deşeurilor din municipiu, s-a oferit să contribuie cu fonduri la achiziţionarea puieţilor, astfel ca proiectul să poată demara în aceste zile.
Citeşte mai mult...
 
Memorialul Sighet foloseste ilegal simbolurile Comisiei Europene PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Martie 2009 14:02

Fundatia "Academia Civica" foloseste ilegal simbolul Comisiei Europene (12 stele aurite, pe fond auriu). Oficialii de la Bruxelles cer magistratilor Tribunalului Bucuresti sa anuleze inregistrarea marcii "Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei". Comisia Europeana acuza Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci ca a admis ilegal cererea depusa de Academia Civica pentru inregistrarea marcii. Potrivit reprezentantilor CE, Oficiul a incalcat nu doar legislatia romaneasca privind proprietatea intelectuala, ci si Conventia de la Paris. Procesul intentat de CE va avea un prim termen de judecata joi, 26 martie. Daca decizia va fi in defavoarea Academiei Civice, atunci simbolul de pe Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighetu Marmatiei va trebui inlaturat. Simbolul actual este format din doua cercuri care se intretaie - unul format din cele 12 stele si celalalt din sarma ghimpata - reprezentand unirea celor doua parti ale Europei. Cea care a fost libera cu cea aflata decenii de-a randul sub ocupatia comunista.

Citeşte mai mult...
 
A dat foc unei suri... din joaca PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 17:10

Lasat nesupravegheat, un copil in varsta de patru ani a dat foc unei suri. Incendiul s-a produs in cursul acestei dimineti, in jurul orei 10:30, intr-o gospodarie de pe strada Principala din localitatea Bistra.
Flacarile au mistuit 40 de metri patrati de acoperis din lemn, invelit cu placi de azbociment si aproximativ 1.000 de kilograme de fan. Din primele verificari ale pompierilor, a rezultat ca focul a izbucnit de la niste chibrituri aprinse de catre fiul proprietarului.
Tot in cursul acestei dimineti, in jurul orei 6:00, pompierii sigheteni au fost solicitati sa stinga un incendiu izbucnit la un container de gunoi. Focul a ars aproximativ 300 de kilograme de deseuri menajere.

Citeşte mai mult...
 
Apele Maramureşului - rampe de gunoi mobile PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 11:36

După inundaţiile de vara trecută, ba şi după retragerea apelor şi topirea zăpezilor, cursurile râurilor din Maramureş arată de parcă ar fi rampe de gunoi mobile. Şi dacă în cazul văilor mai mici vorbim doar de inconştienţă, în cazul râurilor din zonele turistice, e vorba de o pată pe obrazul întregii zone.

Pe râul Cosău, sub munţii Gutâi, sunt agăţate în copaci plastice, cârpe, pungi. Nici măcar viiturile ori sloiurile de gheaţă n-au reuşit să ducă la vale gunoaiele. Iza, aflată într-o zonă emblematică a turismului rural, e flancată de gunoaie. Practic, cârpele şi pungile fac adevărate "apărări de mal", mai ales în zona Săliştea-Săcel. Toate comunităţile din aval dau vina, evident, pe cei din Săcel. 
"Da, râul Iza arată înfiorător. Nu-s oamenii dificili, trebuie doar convinşi. Da’, n-am ce comenta, ce merge pe Iza-n jos de la noi se adună, dar nu doar cei din Săcel aruncă. Vom începe o acţiune cu asistaţii, cum se duce omătul", recunoaşte primarul Gavril Dologa.

Citeşte mai mult...
 
Copiii de pe Valea Izei vor marca Ziua Mondială a Apei PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:02

Elevii Şcolii cu clasele  I-VIII din Onceşti se pregătesc de pe acum să sărbătorească Ziua Mondială a Apei. Evenimentele din 22-23 martie vor cuprinde o sesiune de comunicări sub genericul “Primăvara Izei”, un concurs de eseuri pe tema importanţei apei, drumeţii şi multe alte surprize. Programul va culmina cu o gală în care vor fi premiate cele mai reuşite lucrări şi elevii care au contribuit la activităţile ecologice organizate de-a lungul anului şcolar. La sărbătoarea apei, elevii din Onceşti au şi-au invitat şi colegii lor de le şcolile din Bârsana, Mara, precum şi Şcoala “George Coşbuc” şi Liceul “Leovey Klara” din Sighetu Marmaţiei.

Citeşte mai mult...
 
Elevii de pe Valea Izei vor marca Ziua Mondiala a Apei PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 15:26

Elevii Scolii cu clasele I-VIII din Oncesti se pregatesc de pe acum sa sarbatoreasca Ziua Mondiala a Apei. Evenimentele din 22-23 martie vor cuprinde o sesiune de comunicari sub genericul "Primavara Izei", un concurs de eseuri pe tema importantei apei, drumetii si multe alte surprize. Programul va culmina cu o gala in care vor fi premiate cele mai reusite lucrari si elevii care au contribuit la activitatile ecologice organizate de-a lungul anului scolar. La sarbatoarea apei, elevii din Oncesti au si-au invitat si colegii lor de le scolile din Barsana, Mara, precum si Scoala "George Cosbuc" si Liceul "Leovey Klara" din Sighetu Marmatiei.

Citeşte mai mult...
 
Sapte barbati din Ocna Şugatag au devastat doua baruri PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 12:45
O barmană de la un local situat pe str. Unirii din Ocna Şugatag a sesizat poliţia, aseară în jurul orei 22.00, că în bar a izbucnit un scandal. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a constatat că Vasile I., de 46 de ani şi Simion B., de 41 de ani din Ocna Şugatag au spart sticle cu băutură, scrumiere, au distrus scaune şi au deranjat clienţii după care au părăsit localul. Cei doi au fost identificaţi de poliţişti pe raza localităţii Călineşti. Simion a fost condus la sediul poliţiei pentru audieri iar Vasile a abandonat maşina şi a fugit.

În jurul orei 00.30, poliţiştii au fost sesizaţi din nou că mai multe persoane s-au deplasat cu două autoturisme şi au spart geamurile unui restaurant de pe str. Lacurilor din Ocna Şugatag. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că Simion B. şi Vasile I. împreună cu alţi indivizi din Ocna Şugatag au distrus geamurile restaurantului. Suspecţii, Simion B., de 41 de ani, Vasile I., de 46 de ani, Alexandru B., de 19 ani, Mihai B., de 20 de ani, Norbert Z., de 20 de ani, Vasile B., de 28 de ani şi Radu D., de 21 de ani au fost identificaţi de poliţişti în localitatea Călineşti şi au fost conduşi la sediul Poliţiei Ocna Şugatag pentru cercetări. Scandalagiii s-au manifestat violent, au adresat jigniri şi ameninţări poliţiştilor motiv pentru care s-a solicitat sprijin poliţiştilor de la posturile de poliţie din zonă şi unui echipaj de jandarmi.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet, un bărbat a fost depistat de poliţişti conducând un autoturism neînmatriculat PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 12:42

O echipă de siguranţă publică a oprit pentru control pe str. Zimbrului un autoturism condus de Robert D., de 35 de ani din Sighetu Marmaţiei. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că numerele provizorii au expirat în data de 05 martie 2009. Conducătorul auto este cercetat acum pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeşte mai mult...
 
Ninsori slabe in intreg judetul PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 10:30

Soferii care se pregatesc de un drum prin zonele de munte din Maramures trebuie sa fie pregatiti pentru un trafic in conditii de iarna.

La Prislop, Borsa si Cavnic, ninge slab, in reprize, iar drumarii actioneaza preventiv imprastiind material antiderapant.

“Si aseara si azi dimineata am lucrat in zona Prislop, acolo unde a nins cel mai mult. Din fericire ninsorile au fost totusi slabe, iar carosabilul este acum curat. Si in acest weekend se anunta precipitatii reduse in tot judetul si, chiar daca de astazi temperaturile vor creste usor, vom mai avea parte de zapada”, a declarat pentru seful sectiei Maramures a companiei Drumuri Nationale, Mircea Pop.

Citeşte mai mult...
 
Concursul “Gardianul Mediului” provoacă tinerii la protejarea naturii PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 07:58

Garda Naţională de Mediu Maramureş, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează concursul şcolar “Gardianul Mediului”, care se va desfăşura pe o perioadă de două luni. Astfel de concursuri au loc în toate judeţele ţării. Ieri a fost organizată o conferinţă de presă pentru a fi anunţate detaliile despre acest concurs, la care au participat Elisabeta David, inspector şcolar general adjunct, Călin Crişan, comisar şef Garda de Mediu şi Claudia Simion, comisar al Gărzii de Mediu.

La nivelul judeţului au fost selectate şcolile care s-au implicat în cele mai multe proiecte pe teme de mediu. Astfel, în competiţie vor intra: Şc. Generală “I.L. Caragiale”, Şc. Generală “Lucian Blaga”, Şc. Generală “Nichita Stănescu”, Şc. Generală “Al. Ivasiuc”, Grupul Şcolar Nr. 1 Vişeu de Sus, Grupul Şcolar Târgu Lăpuş, Şcoala “George Coşbuc” Sighet, Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” Baia Mare, Grupul Şcolar “C.D. Neniţescu” şi Liceul “Leövey Klara” Sighet. Elisabeta David a declarat: “Scopul concursui este implicarea activă a copiilor şi adolescenţilor în conştientizarea problemelor de mediu la nivel de comunitate, formarea şi consolidarea conştiinţei ecologice şi transmiterea cunoştinţelor acumulate celorlalţi membri ai comunităţii”.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior371372373374375376377378379380UrmătorSfârşit »

Page 371 of 392

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact