logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL


Curs de tehnica si arta fotografica PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Octombrie 2019 09:57

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” și Centrul Cultural Sighetu Marmației invită pe iubitorii fotografiei să participe la un noul curs intensiv de tehnică și artă fotografică, care va începe la data de 11 noiembrie  2019Cursul va fi condus artistul  fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației  ”Euro Foto Art”, care are o experiență de peste 43 de ani în acest domeniu.

Orele de curs se vor ține la Centrul Cultural Sighetu Marmației, zilnic între orele 16:00 - 19:30. După  însuşirea noţiunilor generale, despre istoria fotografiei, despre elemente de foto-compoziţie şi cele legate de aparatele de fotografiat clasice şi digitale, cursanţii vor participa la o activitate practică, de creaţie, în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației. De asemenea cursanţii vor avea posibilitatea să realizeze diferite portrete la lumina naturală. În cadrul acestui curs, participanţii vor învăţa noţiuni legate de procesul negativ şi pozitiv color analog, despre diapozitive alb-negru şi color, cât şi despre creaţiile multimedia. Tot aici vor fi dezbătute o serie de probleme ale esteticii şi creaţiei fotografice.

Cursul  va fi finalizat prin organizarea unei expoziții la data de  15.11. 2019 ora 17:00 la Centrul Cultural Sighetu Marmației, unde vor fi prezentate cele mai reuşite creaţii artistice, realizate de cursanți. După susţinerea examenelor  de verificare a cunoştinţelor vor fi înmânate Certificatele de absolvire.

Înscrieri şi informaţii suplimentare pentru acest curs, se pot obţine la www.eurofotoart.com/courses/ro/ (de unde pot descărca și formularul de înscriere), la telefonul 0741/212111 sau la e-mailul  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Citeşte mai mult...
 
Proiect cu finanțare europeană sighetean, ajuns și la Beclean PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 01 Octombrie 2019 07:07

In 26 septembrie, în localitatea Beclean, a județului Bistrița-Năsăud a avut loc  atelierul  de lucru numit Integrarea pe piața forței de muncă a persoanelor marginalizate”, atelier organizat în cadrul proiectului “O șansă pentru angajare!”, finanțat prin POCU 2014-2020,proiect care de mai bine de 1 an se desfășoară și la Sighet.

Scopul atelierului a fost de a identifica abordări inovative pentru integrarea pe piața forței de muncă a persoanelor marginalizate și crearea unei rețele de persoane implicate în protejarea grupurilor marginalizate social.
Atelierul face parte din activitățile proiectului "O șansă pentru angajare!", id 121083, proiect cofinanțat prin Fondul Social European, prin POCU 2014-2020 derulat în regiunea de NV a țării și în cea de NE.

Acest atelier va avea loc și în județul Maramureș, la care vor putea participa agenți economici, grupul țintă al proiectului, cât și alte persoane interesate.

Ultima actualizare Marţi, 01 Octombrie 2019 08:27
Citeşte mai mult...
 
Semafoare pe DN 18 in zona Gutai - Se lucreaza la versantii montani PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 12 Iulie 2019 10:17

Au început lucrările de punere în siguranță a circulației rutiere pe DN 18. Se execută lucrări de punere în siguranță a traficului rutier în zona versanților montani. Lucrările de protecție a versanților, prin derocare și amplasarea de plase ancorate și bariere, sunt realizate cu sprijinul unei firme specializate, în scopul de a împiedica căderea stâncilor și bolovanilor de pe versanți între km 20+385 și km 20+425, respectiv km 21+620 și km 21+720; km 21+800 și km 21+930; km 24+710 și km 24+810; km 24+940 și km 25+115; km 35+090 și km 35+160. Circulația rutieră este dirijată semaforizat sau cu palete de către angajații societății.
Pentru a evita blocajele rutiere, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă ca rută alternativă pentru vehiculele cu o greutate de până la 7,5 tone folosirea traseului Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – Ocna Șugatag – Ferești – Sighetu Marmației, respectiv Baia Mare – Baia Sprie – Cavnic – Budești – Călinești – Bârsana. Pentru vehiculele cu o greutate mai mare de 7,5 tone, respectiv TIR-uri recomandăm ca rută alternativă Baia Mare – Seini-Livada-Negrești Oaș-Dealul Huta-Certeze-Sighetu Marmației.

Citeşte mai mult...
 
Sarbatori pascale pline de lumina! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 27 Aprilie 2019 14:38

Echipa sighet-online.ro le doreste tuturor cititorilor si colaboratorilor sai un Paste fericit alaturi de cei dragi!

Sarbatori fericite!

 
Pasca de Paste - o traditie care nu trebuie uitata de nimeni PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 26 Aprilie 2019 06:24

Nelipsita de pe masa in ziua de Pasti, pasca este adanc legata de sarbatorile pascale crestine. Inițial, pasca făcea referire la un fel de pâine mâncat de evrei în timpul Paștelui. Denumită în limba ebraică „mața“, această pască se prepara din făină obținută din 5 cereale, sub forma unui aluat nedospit, pe care săracii continuau să-l consume și după Paște, de aceea i s-a spus „pâinea săracilor“.

Cu timpul, „mața“ s-a transformat in preparatul traditional pe care il stim cu totii, indiferent ca este cu stafide si cu branza sau fara acestea.

Tradiția pascală creștină de a consuma miel și pască provine de la obiceiul evreiesc de a mânca mielul alături de pâine nedospită (azimă) și ierburi amare, în amintirea greutăților pe care au trebuit să le înfrunte evreii din cauza robiei egiptene.

Atât carnea de miel cât și pasca frântă sau vinul roșu sunt simboluri ale sacrificiului lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre.

Pasca se framanta si se coace in ajunul Invierii, forma ei fiind in general una rotunda si decorata cu diferite forme, dar predominat este semnul crucii.

Anul trecut am asistat la pregatirile pentru coacerea păştii, intr-o gospodarie din Sighetu Marmatiei, unde aceasta traditie este neintrerupta de peste 50 de ani.

In dimineata zilei de sambata, femeile se aduna la una dintre ele acasa – acolo unde se afla si cuptorul unde vor fi coapte păştile – si discuta despre cate păşti vor face, cate kilograme de faina vor fi folosite si in ce ordine le vor face si vor fi coapte. Trebuie mentionat ca munca nu incepe fara o rugaciune spusa cu voce tare de catre toate femeile aflate acolo.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 505

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact