logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Alege vacantele pe care tu le personalizezi PDF Imprimare Email
Marţi, 07 August 2018 21:06

As putea fi calator o viata intreaga. Cred ca in situatia mea sunt milioane de oameni din intreaga lume.

A calatori este probabil una din cele mai interesante modalitati de petrecere a timpului liber. Fiecare vacanta, fiecare noua destinatie, prezentandu-ti un stil de viata.

Evoluezi, iti imbogatesti cultura generala, ajungi sa fii cea mai buna versiune a ta prin fiecare noua civilizatie descoperita. Cel putin asta este parerea mea, nu trebuie sa gandim cu totii la fel.

Citeşte mai mult...
 
Peste 12.000 de evrei deportati din minuscula gară a Vişeului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 August 2018 07:00

Controversată sau nu, istoria evreilor din Maramureş e una tragică. De la agonie la extaz şi înapoi, evreii noştri au venit de nevoie, fugăriţi din Galiţia, au prins rădăcini şi au devenit elite (ale comerţului şi nu numai), au fost pe alocuri populaţie majoritară, ca apoi să fie deportaţi şi aproape exterminaţi.

Aproape toţi cei cca 80 de mii de evrei din Maramureş (40 de mii locuind în sectorul aflat azi în România, iar restul, la nord de Tisa), au fost trimişi în lagărele de exterminare (unii dintre ei fiind deportaţi din ghetourile din Ujgorod, Muncaci, Seleuşul Mare, Beregovo sau Mátészalka)”, scrie Teofil Ivanciuc pe siteul său teofil-ivanciuc.weebly.com. Oraşul Vişeu de Sus nu i-a uitat. În gara Mocăniţei se află un muzeu în ultima casă evreiască rămasă, a familiei Elefant. Un gest elegant al autorităţii locale. Încă nu le-a ieşit să facă acelaşi lucru în vechea gară a oraşului, de unde au fost deportaţi peste 12.000 de evrei din zonă! „De aici au fost duşi la Auschwitz 12.074 de evrei. Această placă am pus-o împreună cu Institutul Elie Wiesel, în mai 2014. De aici au plecat spre lagăre, în patru trenuri. Acum, că nu mai e Elie Wiesel, o să vedem dacă mai este vreo portiţă, am fi vrut să deschidem aici un muzeu”, spune primarul oraşului, Vasile Coman.

Citeşte mai mult...
 
Un tanar sighetean a fost agresat fizic pe strada.....masurile luate impotriva agresorului au cam lipsit PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Iulie 2018 08:57

Un adolescent din Sighetu Marmatiei a postat pe pagina sa de socializare un mesaj in care atragea atentia ca aseara a fost agresat de un alt cetatean din Sighet, de etnie roma, si desi a sunat la 112 si politia a ajuns la fata locului, nu s-a prea facut nimic impotriva agresorului. Mesajul lui este unul plin de reprosuri la adresa Primariei, Politiei si a tuturor celor care ar trebui sa ne apere de asemenea fapte, desi asemenea agresiuni nici macar nu ar trebui sa se intample.

Redam mai jos mesajul postat de tanarul agresat:

,,În jegul ăsta de oraş ,nu ai siguranță pe străzi , nu poti circula mai ales in zona Avram Iancu -Profi pentru .ca vin țiganii , şi te agresează! Asa cum am pățit şi eu în această seară, cand am trecut pe acolo şi a venit unul si mi-a tras un picior din toate puterile în partea de sus a piciorului , Aproape de zona genitală. Am sunat la 112 , ii s-au luat datele lui , si mie şi cam atât...Am piciorul amortit , si nu il simt , si a trecut aproape o oră deja. Adresez o întrebare public domnului Primar Horia Scubli, deoarece Este totusi un lucru ceea ce face din orăşelul nostru cat de cat frumos , un jaf , si pentru .ca este un raspuns la o.întrebare care pe toata lumea ar interesa raspunsul. Acei țigani ce caută încă pe străzile oraşului? Parcă lângă Vad sunt destinate două blocuri pentru ei , cu geamuri de termopan , apartamente noi frumoase, au si gazul tras în apartamente... Intrebarea: Când o să îi mutați de aici ?! S-a construit foarte frumos pentru ei , iar acolo stau goale , şi țiganii tot pe străzi, creează Multe probleme! Şi încă pe multi din cetățeni vă deranjează un caine in fața blocului... Dar haitele de țigani nu vă deranjează ?,,

Ultima actualizare Marţi, 31 Iulie 2018 09:06
 
Lacul Mogoşa, tărâm închis PDF Imprimare Email
Joi, 05 Iulie 2018 15:35

În ultimii ani, una din oazele de linişte din apropierea aglomerării urbane Baia Mare – Baia-Sprie, extrem de căutată de turişti, a fost acaparată de un investitor privat. Vorbim despre Lacul Mogoşa, o minunăţie a naturii de care iubitorii de natură sunt, pur şi simplu, vitregiţi.

Proprietarul perimetrului cabanei şi a zonei din proximitate nu a permis turiştilor să facă poze profesionale, să meargă cu cortul ori să pescuiască în lac. În plus, oamenii spun că nu au acces la suprafaţa de apă decât în anumite intervale de timp.

# Fotografii contracost de la “furatul miresei”
În situaţii jenante s-au aflat mulţi băimăreni şi băisprieni, dar şi turişti veniţi din alte colţurile ale ţării sau străinătate. “Am mers la o nuntă în Baia-Sprie şi am furat mireasa. Am mers la Mogoşa, sus, la lac, însoţiţi de cameraman şi fotograf. Am vrut să imortalizăm momentul, însă ce credeţi, am putut? A venit cineva să ne facă vânt de acolo, pe motiv că ar fi proprietate privată. Sau, în cazul în care vrem neaparat să facem poze, să achităm o taxă. Mi s-a părut absurd ce ni s-a cerut. Nu am mai fost de mult la Mogoşa înainte de acea nuntă şi nu aveam idee că s-au schimbat lucrurile în asemenea fel. Practic, dacă făceam poze cu telefonul, nu era nicio problemă, nu trebuia să plătim nicio taxă.

Citeşte mai mult...
 
Conflict… funciar între Sighet și Vadu Izei? PDF Imprimare Email
Luni, 25 Iunie 2018 09:06

Nu este un conflict propriu zis, primarii comunei Vadu Izei si a orasului Sighetu Marmatiei se inteleg bine mersi, n-au probleme. Au insa de impartit o strada, una legendara. E vorba de Sugau, strada pe care locuiesc pe jumatate sateni si pe cealalta oraseni.

„Sugaul e al Sighetului ca teren, cei de la APIA il considera al lor, iar cei din Vad au 2400 de hectare, sunt impozitate la Sighet, nu la noi. Is nemultumiti oamenii, dar nu putem schimba mare lucru… Ar vrea si cei de pe Sugau si cei de la Lazu Baciului sa treaca la noi, la Vad, dar asta ar insemna doua referendumuri… Cei din Sighet sa-i lase sa plece si cei din Vad sa-i primeasca… Cine face asa ceva, azi, cu banii?” spune Petru Vlasin, primarul comunei Vadu Izei.
Strada Sugau este una din celebrele locuri din Maramures care sunt impartite intre doua unitati teritorial administrative, desi localnicii nu au nici o treaba in a face diferente. Sigur, pâna se ajunge la bani. Situatii in care terenuri ale oamenilor se intind pe suprafete administrative ale altor comune se regasesc peste tot. 

Citeşte mai mult...
 
Ministerul Turismului a transmis 13 certificate de omologare pentru traseele turistice din Maramures PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Iunie 2018 07:10

Vesti bune si frumoase au sosit la Consiliul Judetean Maramures in cursul zilei de miercuri, 20 iunie, cand Ministerul Turismului a transmis 13 certificate de omologare pentru trasee turistice amenajate corespunzator in judetul nostru. Administratiile locale care au depus documentatii pentru omologarea acestor trasee s-au bucurat de concursul nemijlocit oferit de secretarul de stat in Ministerul Turismului, maramureseanul Bogdan Tomoiaga, anunta Consiliul Judetean intr-un comunicat de presa.

Toate cele 13 trasee sunt amenajate si intretinute de Serviciul Public Judetean Salvamont, cu sprijinul Consiliului Judetean.

Traseul Paltinu – Plai – Poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu – Valea Tomnatec are o durata de aproximativ cinci – sase ore, un grad de dificultate mediu primavara, vara si toamna si un grad mare de dificultate iarna, iar cei care doresc sa parcurga acest traseu trebuie sa foloseasca echipament de munte potrivit sezonului. Un alt traseu turistic omologat de Ministerul Turismului este Bistra – Varful Tocarnea, care poate fi parcurs in aproximativ patru ore, iar gradul de dificultate este ridicat in timp de iarna si mediu in restul anului.

Echipamentul necesar este de munte de sezon. A fost omologat turistic si traseul Localitatea Repedea – Poiana cu narcise Tomnatec Sehlean – Paltinu, care poate fi parcurs in in sase – sapte ore, gradul de dificultate si echipamentul fiind echivalent cu traseele enumerate anterior. Un traseu cu grad de dificultate similar si echipament de munte de sezon, cu o durata medie de patru – cinci ore, este Localitatea Repedea – Chicera – Lacul Vinderel. Tot patru – cinci ore necesita si parcurgerea traseului Localitatea Repedea – Pietriceaua – Lacul Vinderel, accesibil tot timpul anului, iar echipamentul folosit trebuie sa fie potrivit pentru munte.

Citeşte mai mult...
 
APIA Maramures a inceput eliberarea de adeverinte pentru cei care doresc sa acceseze credite PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 23 Iunie 2018 06:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi,

21.06.2018, eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, şi schema de mediu și măsurile de mediu şi climă), implementate în cadrul Campaniei 2018, respectiv pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.

Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, Agenția eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2018 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, și/sau pentru măsurile de mediu şi climă. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Citeşte mai mult...
 
Mallorca și Zakynthos, două destinații de vis pentru vara aceasta PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 20 Iunie 2018 17:11


Cu toate că majoritatea celor care și-au dorit o vacanță pe o plajă exotică, și-au făcut deja rezervările pentru această vară, mai există un segment de persoane indecise și un altul care vânează ofertele Last-Minutes. Aceștia își îndreaptă tot mai mult atenția în această perioadă spre ofertele agențiilor de turism.

 

Când vine vorba de o vacanță cu adevărat exotică, insula Mallorca din largul coastelor Spaniei este una dintre destinațiile cele mai râvnite de către turiști. Cu o vegetație impresionantă și o infrastructură excelentă, Malorca este nu doar un paradis al plajelor și al distracției, dar și un loc unde poți să îți încarci bateriile într-un mod unic după un an în care s-a adunat multă oboseală.

O vacanta Mallorca nici nu costă atât e mult pe cât ar crede unii, prețurile aici fiind asemănătoare cu cele din sudul Spaniei, cu toate că aici este vorba de una dintre cele mai luxoase oaze de recreere din Europa.

Citeşte mai mult...
 
Orice transport sau colet care intră în țară va fi scanat. Ministrul Finanțelor anunță dotarea vămilor și Poștei cu echipamente PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Iunie 2018 15:15

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar putea dota vămile cu scanere fixe și mobile pentru ca transporturile de bunuri ce intră în țară să fie scanate, lucru care va aduce la buget în jur de un miliard de euro, de anul viitor, a anunțat Eugen Teodorovici, într-o întâlnire cu presa, menționând că și anumite puncte poștale vor avea astfel de echipamente.
 
“Până la final de an aș vrea ca în partea Est, Ucraina și Moldova și partea Serbiei să fie reabilitate punctele vamale cu echipamente de ultimă generație ca tot ce intră în țară să fie scanat. Echipamentele va fi ușor să le luăm. Va fi mai dificil la partea de reabilitare fizică a punctelor vamale: infrastructura rutieră, dotarea lor cu scanere fixe. Poate că scanerele mobile să fie în zona de Vest, unde va fi nevoie de un sistem foarte bine pus la punct. Acolo, ce intră îl oprești în trafic, îl scanezi cu scanere mobile și aia e”, a spus Teodorovici. 
Noi estimăm ca anul viitor cam un miliard de euro să intre de pe această zonă. (...) Zona de finanțe-vamă o să intre în zona de infrastructură critică și pot să atribui direct, prin negociere, orice contract de lucrări, de reabilitare.
Dacă ai șase linii de intrare, iar analiza va spune, ca să nu ai blocaj în punctele vamale, având în vedere traficul pe pe ultimii ani, că ai nevoie de 10 linii de intrare, atunci toate vor fi dotate cu scanere fixe. Poate că vor fi și 1-2 de ieșire.
Citeşte mai mult...
 
Cum poți avea parte de o vacanță ieftină în locuri pe care le credeai scumpe PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 04 Iunie 2018 08:45

Atunci când alegi să iei o pauză de la toată munca depusă în cursul unui an și să te răsfăți alături de cei dragi într-un loc unde chiar să simți cu adevărat că ești într-o vacanță de vis, opțiunile care-ți stau la dispoziție se aleg nu doar în funcție de locul la care visezi, ci și în funcție de buget. Din acest motiv, există încă persoane care decid cu greu să facă o vacanță în afara țării, crezând că totul este exagerat de scump în funcție de posibilitățile lor financiare.

 

La o privire mai atentă a tuturor detaliilor care contribuie la calculul unei vacanțe, constatăm de fapt că o vacanță în unele locuri de vis nu costă chiar atât de mult pe cât am fi tentați să credem.

Ultima actualizare Luni, 04 Iunie 2018 08:58
Citeşte mai mult...
 
10 măsuri pentru dezvoltarea turismului maramureşean PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Vineri, 25 Mai 2018 07:59

Deşi, cei care dau pe bandă titluri de Ambasador al Turismului susţin exact contrariul, industria ospitalităţii în judeţul Maramureş nu merge bine deloc, regiunea aflându-se abia pe locul 18 în România, conform numărului oficial de vizitatori[i] (sigur, statisticile sunt departe de a fi perfecte)!
   Maramureşul, străbătut din goana maşinii, arată cam jalnic, nu ca cel de pe internet, un veritabil haos arhitectonic, fără miile de case din lemn acoperite cu draniţă, fără sătenii îmbrăcaţi în continuu în straie populare ce umblă de colo-colo în căruţele trase de cai, boi sau bivoli...
   În realitate, chiar dacă numărul de turişti este nemeritat de mic, lucrurile stau mult mai bine decât pare, după cum am arătat-o atunci când am propus înscrierea regiunii în UNESCO ca peisaj cultural[ii]:  Astfel, sute de locuitori ai regiunii practică încă cel mai mare număr de meşteşuguri şi ocupaţii populare autentice din Europa contemporană; numărul practicanţilor agriculturii tradiţionale de semi-subzistenţă este de ordinul miilor; acolo se păstrează atât cel mai variat şi arhaic grup de instalaţii hidraulice ţărăneşti din lemn aflate încă în funcţiune în Europa; obiceiurile laice şi religioase sunt conservate ca nicăieri altundeva; nu în ultimul rând, Ţara Maramureşului are una dintre cele mai ridicate biodiversităţi din Europa, cu 11 mii de specii de plante şi animale, cu păduri virgine, carnivore mari etc.
   Din păcate, fără informaţii foarte solide ori fără un ghid bun, majoritatea celor enumerate mai sus par simple poveşti de demult şi nu lucruri care pot fi văzute cu adevărat în ziua de azi...

Citeşte mai mult...
 
Cum alegem rochia pentru majorat? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 20 Mai 2018 11:44

Majoratul reprezinta acel moment care duce adolescentul imatur dar plin de dorinte si vise frumoase inspre maturitate. Atunci isi castiga libertatea de a fi asa cum isi doreste, cadou care vine la pachet si cu o viata asupra caruia porta intreaga responsabilitate.

 

Fiecare tanar isi doreste ca acest eveniment unic in viata sa sa ramana cat mai mult timp in amintirea sa si a invitatilor. De aceea, pe langa alegerea locatiei, un detaliu foarte important este alegerea garderobei.

 

In special fetele isi doresc din tot sufletul sa aiba cele mai frumoase rochii de majorat. O fata poate fi de mai multe ori mireasa intr-o viata, dar nu poate avea decat o singura petrecere de majorat in toata viata, asa ca acea sarbatoare trebuie sa fie perfecta, iar ea trebuie sa arate mai bine ca niciodata. De aceea, alegerea rochiei de majorat se face din timp, tinandu-se cont de o multime de detalii. Pe langa acest aspect, trebuie tinut cont si de faptul ca o astfel de rochita trebuie sa fie cat mai confortabila pentru persoana care o poarta.

 

In ultimul timp, alegerea unei astfel de garderobe a devenit mai mai facila datorita faptului ca exista inclusiv magazine online, precum Mahoni.ro, unde pot fi studiate sute de modele de rochii, unele dintre ele fiind concepute special pentru majorat. Stand in fata unui ecran de calculator sau telefon mobil, oricine acum sa analizeze o multitudine de rochii care ar incapea cu greu intr-un magazin real. Faptul ca aceasta perindare printre rafturi se poate face in confortul locuintei proprii, fara a mai pierde timp si energie, este un alt avantaj foarte mare pentru cumparator.

Citeşte mai mult...
 
20 APRILIE – Bursa Generală a Locurilor de Muncă în Baia Mare și Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Joi, 19 Aprilie 2018 09:47

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează Bursa Generală a Locurilor de Muncă, la nivel naţional, în data de 20 aprilie.

Evenimentul se va desfăşura la nivelul tuturor celor 42 de agenţii pentru ocuparea forţei de muncă şi se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional.
În Maramureș, Bursa Generală a Locurilor de Muncă va avea loc în Baia Mare (Casa Armatei, Str. Hortensiei nr. 1A) si Sighetu Marmației (la punctul de lucru al AJOFM Maramureș, str. Al. Ivasiuc nr.17).

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact