logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Scene horror pe pereţii bisericilor din Maramureş PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 10:11

Cei care au vizitat Maramureşul şi au intrat în bisericile vechi de lemn cu siguranţă s-au cutremurat văzând picturile murale, mai ales cele reprezentând Iadul. Pictorii de odinioară nu s-au sfiit să fie foarte expliciţi în a le "expune" oamenilor din anii 1700-1800 "lumea" de dincolo.

În Maramureş, sunt opt biserici UNESCO, în Budeşti, Deseşti, Bârsana, Poienile Izei, Ieud Deal, Şurdeşti, Plopiş, Rogoz. Evident, nu ele sunt obligatoriu cele mai valoroase în discuţia noastră... dar contează. Mai ales pentru că unele dintre ele au (prea)intrat în atenţia statului şi a restauratorilor de aiurea, degrabă dornici de bani frumoşi de la Ministerul Cultelor. Să nu uităm că biserica din Bârsana are pictura aproape distrusă, după ce a fost lăsată descoperită, fiind distrusă de intemperii. La cea din Şurdeşti s-a intervenit şi s-a lucrat prost, până i-a fugărit popa de-acolo pe "specialişti". La biserica din Deseşti, picturile foarte "explicite" privind iadul, de exemplu, au stârnit... o reacţie pudică din partea conducerii comuniste de odinioară, care a comandat văruirea parţială a picturilor.

• Clubul diavolilor

Citeşte mai mult...
 
Preţuri incerte la medicamentele pensionarilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 10:09

Una dintre promisiunile făcute de noul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, chiar la începutul mandatului său, a fost că de la 1 aprilie a.c., medicamentele vor costa cu 90% mai puţin pentru pensionarii cu un venit mai mic de 600 lei.

Lucrările la acest proiect de lege au fost tergiversate de inexistenţa unui buget clar la Sănătate, iar acum că bugetul de stat a fost adoptat, proiectul a fost pus în dezbatere publică. Există însă toate şansele ca această promisiune să fie respectată numai... pe jumătate.
Conform promisiunilor iniţiale, peste mai bine de o lună, pensionarii care au un venit mai mic de 600 lei ar trebui să-şi cumpere medicamente achitând doar 10% din costul acestora.
"Conform proiectului anunţat, pensionarii cu venituri mai mici de 600 lei ar putea beneficia de o compensare de 90% la reţetele în valoare de 100 lei. Consider, însă, că o asemenea lege va fi greu de armonizat de către Ministerul Sănătăţii, pentru că trebuie luat în calcul şi faptul că mulţi dintre pensionari au şi alte câştiguri, multe nedeclarate, pe lângă pensia lunară", spune ec. Alexandru Bondre, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate.

• Plafonarea veniturilor vizate?

Citeşte mai mult...
 
Aproape 23.000 de functionari publici vor intra in greva generala din 9 martie PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 09:00

Aproape 23.000 de functionari publici vor intra luni in greva de avertisment si vor declansa greva generala din 9 martie, dupa ce guvernul a refuzat sa dea un raspuns clar in ce priveste acordarea sporurilor pentru bugetari, a declarat astazi pentru NewsIn, vicepresedintele SNFP, Ingrid Iordache.

"Suntem total nemultumiti de discutiile avute cu reprezentantii guvernului si de faptul ca Ministerul Muncii a dat luni un comunicat prin care a anuntat ca s-a ajuns la un acord privind eliminarea unor sporuri ale bugetarilor, in conditiile in care acest subiect nu a fost negociat cu noi pana acum. Drept urmare, Biroul Executiv al SNFP a decis declansarea grevei de avertisment pe data de 2 martie si a grevei generale pe 9 martie", a precizat liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici.

Citeşte mai mult...
 
Azi începe Postul Mare al Paştelui la romano-catolici PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 08:40

Conform datinilor romano-catolice, azi, în Miercurea Cenuşii, începe Postul Paştelui. La romano-catolici acest timp de pregătire spirituală începe cu 40 de zile înainte de Săptămâna Patimilor. În prima zi de post sever se oficiază binecuvântarea cu cenuşă. Cenuşa provine din ramurile sfinţite anul trecut, de Florii, bine păstrate şi arse, care, după binecuvântare, se presară în formă de cruce pe capul omului, cu avertizarea pentru convertire: “Memento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris”.
În baza canonului 1253, Conferinţa Episcopală Română - secţia pentru ritul latin - a decis în 1994 că pe teritoriul României să se aplice aceleaşi norme cu privire la post şi abstinenţă, după cum urmează: Postul şi abstinenţa se vor păstra cu severitate în două zile din an: Miercurea Cenuşii şi Vinerea Sfântă. Abstinenţa este obligatorie în toate vinerile din Postul Mare.

Citeşte mai mult...
 
Cererile pentru achiziţionarea de calculatoare se depun în perioada 15-31 martie PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 07:54

Programul Social “Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar, în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, se va derula şi în anul 2009. Depunerea cererilor la instituţiile de învăţământ se face în perioada 15-31 martie. Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maxim 150 lei pe membru de familie. Necesarul de calculatoare este stabilit de fiecare şcoală şi este avizat de ISJ Maramureş.

Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 07:57
Citeşte mai mult...
 
Femeia condamnată la închisoare după ce a smuls din pământ trei ţăruşi fost graţiată de preşedintele Băsescu PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 17:03

Foto: Gazeta de MaramuresFemeia de 55 de ani, trimisă după gratii pentru că a smuls din pământ trei ţăruşi fixaţi în pământ de un executor judecătoresc, a fost graţiată de preşedintele Traian Băsescu.

Femeia, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnată la şapte luni de închisoare. Femeia urma să facă puşcărie, pentru că nu a respectat o decizie a judecătorilor.

Sătenii au ieşit în stradă, nemulţumiţi de decizia magistraţilor.

Marişca Chis a fost condamnată în octombrie anul trecut, a ispăşit deja două săptămâni din pedeapsă.
Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 18:28
Citeşte mai mult...
 
Profesorii din Dragomireşti şi Vişeu de Sus au primit al 13-lea salariu PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 11:36

Pe lângă faptul că profesorii maramureşeni nu au primit al 13-lea salariu, unii dintre ei se confruntă şi cu decontarea banilor de navetă. Liviu Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, spune că multe dintre primăriile din judeţ au restanţe financiare în acest sens. “În prezent avem procese deschise cu 27 de primării. Câteva dintre acestea au restanţe la decontarea banilor pentru cadrele didactice de mai bine de trei ani”. Doar două primării, respectiv Dragomireşti şi Vişeu, au reuşit să aloce bani din bugetul local pentru al 13-lea salariu. Dacă până acum nu au fost stabilite bugetele, primăriile nu pot fi forţate să dea bani personalului din învăţământ, mai ales că cel de-al 13-lea salariu se acordă în funcţie de bugetul disponibil.

Citeşte mai mult...
 
Lumea se înghesuie să plătească noua taxă pe poluare PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 09:56

Deşi este cu 33% mai mică faţă de valoarea anterioară, e dublă faţă de cea stabilită înainte de 15 decembrie 2008

Administraţiile financiare sunt luate din nou cu asalt de cei care doresc să-şi achite noua taxă pe poluare. De astă dată pentru a plăti o taxă cu 33% mai mică faţă de valoarea anterioară şi dublă faţă de cea stabilită înainte de 15 decembrie 2008.

După intrarea în vigoarea a ordonanţei care prevede noul cuantum al taxei pe poluare (redus cu o treime), băimarenii au dat buluc la Administraţia Financiară. Ieri, peste 200 de persoane s-au înghesuit să-şi depună dosarul pentru plata taxei pe poluare. Vasile Grădişteanu, director adjunct la Administraţia Finanţelor Publice Baia Mare, ne-a declarat că vineri nu s-a putut încasa taxa pe poluare deoarece textul noii ordonanţe a fost transmis cu întârziere. “La ora 10.30 ne-a fost comunicat textul ordonanţei prin poşta electronică.

Citeşte mai mult...
 
Năneştenii ţin cu dinţii de şcoală PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 05:54
Duminica trecută, în localitatea Năneşti, imediat după terminarea slujbei religioase, peste 100 de localnici s-au adunat la şcoala cu clasele I-VIII din sat. Motivul? Oamenii l-au "bombardat" pe Gheorghe Mihai Bârlea cu nemulţumirile lor privind intenţia ISJ Maramureş de a desfiinţa şcoala şi a muta copiii la unitatea de învăţământ din Bârsana.

"Părinţii acestor elevi trebuie să dea o atenţie mai mare modului de pregătire a acestora. Nu se poate face şcoală în condiţiile actuale, când patru clase merg la cursuri simultan. Logic ar fi ca aceşti copii să fie transportaţi în condiţii civilizate la şcoala din Bârsana, unde există cadre didactice bine pregătite, fiind vorba de o şcoală reală, şi nu formală. În caz contrar, dacă oamenii nu vor, se rămâne la sistemul cu patru clase simultan, iar randamentul va fi scăzut, în condiţiile în care 18 elevi sunt în clasele V-VIII şi vor fi nevoiţi să stea şase ore la şcoală, în loc de patru", a spus Gheorghe Mihai Bârlea.
În ciuda explicaţiilor senatorului, năneştenii nu vor nici în ruptul capului să renunţe la şcoala din localitate. Nici măcar argumentele directorului şcolii din Bârsana nu i-au convins.
"Din punctul meu de vedere, ca şi cadru didactic, ar fi benefică mutarea elevilor în Bârsana, unde există condiţii mult mai bune. Soluţia învăţării simultane, agreată de părinţi, nu este cea mai bună, actul educaţional având de suferit. Dacă rămâne simultanul, gândiţi-vă că o oră de curs trebuie împărţită la patru clase. Potrivit prevederilor legale, într-o şcoală nu pot exista mai mult de o clasă pe sistem simultan, ori dorinţa părinţilor elevilor din Năneşti contravine regulamentelor şi prevederilor legale.

Citeşte mai mult...
 
116000 - Număr unic de telefon pentru semnalarea dispariţiilor PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:32

Operatorii de telefonie din România au pus la dispoziţia cetăţenilor un număr unic de urgenţă pentru semnalarea dispariţiilor copiilor: 116.000.

Acest număr funcţionează în nouă state membre ale Uniunii Europene, scopul fiind de a reduce cazurile de dispariţii. De asemenea, în România funcţionează şi un număr unic pentru asistenţă telefonică pentru copii - 116.111. Luna trecută au fost preluate prin acest număr de telefon 60 de cazuri de abuz, consiliere juridică, psihologică sau semnalare a unor abandonuri, iar în cursul anului trecut s-au înregistrat 3.030 de cazuri.

Ultima actualizare Marţi, 24 Februarie 2009 09:18
Citeşte mai mult...
 
Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:27

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi. Satele româneşti răsunau odinioară de veselia tinerilor şi de zicala: Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Citeşte mai mult...
 
27 de primarii date in judecata pentru nedecontarea navetei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 14:49

Pe langa salariile mici si lipsa fondurilor din educatie, profesorii maramureseni se confrunta si cu problema recuperarii banilor de naveta, multe primarii din judet avand restante financiare in acest sens.
“In acest moment avem procese deschise cu 27 de primarii, din acestea unele avand restante la decontarea banilor catre dascali de mai bine de trei ani de zile”, a declarat pentru citynews.ro presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.
Nici banii aferenti salariului al 13-lea nu au ajuns inca la profesorii maramureseni. Doar unele primarii, care au reusit sa aloce sume din bugetul propriu, cum ar fi Dragomiresti si Viseu de Sus au acordat pana acum acest drept banesc. “Atata timp cat nu au fost stabilite bugetele locale nu avem parghiile legale pentru a forta primariile sa dea bani personalului din invatamant. Al 13-lea salariu se acorda in acest moment in functie de disponibilitatile fiecarea administratii locale in parte”, a mai adaugat Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Marisca Chis din Salistea de Sus, condamnata la 7 luni de puscarie pentru ca a smuls trei tarusi de pe propria glie PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 12:59
Foto: Gazeta de MaramuresRevolta in Maramures. Intreaga comunitate dintr-un oras maramuresean s-a ridicat pentru a sprijini o maramureseanca in varsta de 55 de ani, mama a cinci copii, dintre care doi cu handicap sever. Ea este considerata un "pericol social" de magistratii din Valea Izei, pentru ca a smuls trei tarusi infipti in pamant de un executor judecatoresc. Femeia a fost condamnata, definitiv si irevocabil, la 7 luni inchisoare pentru aceasta fapta "deosebit de grava". Cu toate ca si-a sustinut nevinovatia in fata a numeroase instante de judecata, judecatorii au aruncat-o dupa gratii. Acum, singura ei salvare este iertarea presedintelui tarii, Traian Basescu.
Femeia din fotografie este "infractorul deosebit de periculos", pe numele de Chis Marisca. Ea este cea care a fost condamnata, prin sentinta definitiva si irevocabila, la o pedeapsa cu inchisoarea de 7 luni. Fapta de care este acuzata este de-a dreptul hilara pentru locuitorii orasului Salistea de Sus. Totul a pornit in urma cu ani buni de zile cand maramureseanca a fost data in judecata de un vecin pentru o palma de pamant ce era in proprietatea familiei ei. Dupa cinci ani de judecata desi pamantul ii fusese lasat mostenire, castig de cauza a avut vecinul ei, iar partea pagubita plateste cu libertatea. Pe nedrept spun satenii. "Am umblat cinci ani prin tribunale pentru pamantul lasat mostenire familiei mele. Vecinul meu a castigat cu acte false.
Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 18:51
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 190 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact