logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
38 copii, abandonaţi de mame în spitalele din Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:16

Nu mai puţin de 38 de copii au fost abandonaţi de mame în unităţile sanitare din judeţul Maramureş, pe parcursul anului trecut, potrivit unui raport prezentat de Comisia de protecţie a copilului. Preşedintele comisiei, Dumitru Dumuţa, a arătat că pentru 25 de copii a fost luată măsura plasamentului la asistent maternal profesionist, iar în 11 cazuri s-a realizat reintegrarea în familie. “La sfârşitul anului au rămas nesoluţionate două cazuri de copii consideraţi abandonaţi. Din totalul celor 38 de copii abandonaţi, 33 provin din mediul urban, iar cinci din mediul rural, mai mult de jumătate din municipiul Baia Mare. Numărul cazurilor de copii abandonaţi în unităţile sanitare din judeţ, raportate la 1.000 de născuţi vii, este superior mediei înregistrate pe ţară în aceeaşi perioadă. Media abandonului de copii în unităţile sanitare din ţară a fost anul trecut de 5,91/1.000 copii născuţi vii, iar în Maramureş de 6,38/1.000 copii născuţi vii”, a explicat Dumitru Dumuţa.

Citeşte mai mult...
 
Persoanele aflate în grija statului, trecute pe listele medicilor de familie PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 08:02

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş susţine că, din această lună, toate persoanele asistate sunt trecute pe listele unui medic de familie. “A fost mai greu în mediul rural, dar am reuşit să vorbim cu medicii de familie şi să îi trecem şi pe asistaţii noştri pe listele unuia dintre ei”, a precizat Nicolae Boitor, director general al DGASPC Maramureş. Astfel, sperăm să scadă considerabil sumele alocate pentru medicamente, pentru că vor dispărea stocurile care se făceau în fiecare instituţie. “Indiferent că este vorba de copii sau de persoane adulte cu dizabilităţi, aceştia vor fi consultaţi de medicul de familie care le va prescrie medicamente în regim compensat sau gratuit, la fel ca pentru fiecare asigurat. Nu vom mai merge la farmacii să facem stocuri de medicamente. Fiecare persoană se va duce la farmacie sau, dacă nu, acest lucru va fi făcut de angajaţii centrelor.

Citeşte mai mult...
 
BUGET: Baia Mare si Sighetul au bani mai putini ca Borsa PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 20:03

Situatie incredibila aparuta la repartizarea bugetului catre primariile maramuresene. Municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei au ajuns sa primeasca mai putini bani pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si infrastructura decat orasul Borsa sau comunele Poienile de sub Munte si Moisei!

Sumele au fost aprobate astazi de catre membrii Consiliului Judetean (CJ) Maramures, dupa ce finantistii din judet au aplicat, conform legii, formula de calcul pentru distribuirea sumelor defalcate din TVA si din cota de 22%, impartind banii disponibili, 56.556.000 lei, pe cele 76 de unitati administrativ-teritoriale.

Acestor sume li s-au adaugat banii destinati echilibrarii bugetelor locale, pe anul 2009, in cuantum de 10.122.000 de lei, insa, chiar si cu acest ajutor financiar, municipiile judetului au ramas cu mai putini bani la buget decat multe din localitatile maramuresene.

Astfel, cea mai mare suma, 4,2 milioane de lei, a fost repartizata Primariei Borsa, urmata de Poienile de Sub Munte (2,5 milioane) si Moisei (2,4 milioane), in timp ce Baia Mare a primit 1 milion de lei iar Sighetu Marmatiei are alocati 1,3 milioane.

Citeşte mai mult...
 
"Războiul" sporurilor salariale PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 11:56

Sporurile din sistemul bugetar este una dintre cele mai arzătoare chestiuni care a pus pe jar aproape toate sindicatele din România. Sindicaliştii au sărit ca fripţi în momentul în care Guvernul Boc a luat decizia de a elimina sporurile şi indemnizaţiile din sistemul bugetar. Motivaţia acestei măsuri o constituie, în opinia Executivului, criza financiară.

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii ar urma să fie sistate sau diminuate, a creat panică în rândul angajaţilor statului, confruntaţi cu perspectiva înjumătăţirii veniturilor. Prin tăierea a 20 dintre cele circa 27 de sporuri ale bugetarilor din administraţie, cum ar fi cele pentru cunoaşterea limbilor străine, iradiere sau pentru orele suplimentare, Guvernul speră să facă economii de peste 400 milioane euro în 2009.

Citeşte mai mult...
 
Păcăleala preţurilor de supermarket PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 11:50

Maramureşenii plătesc dublu pentru produsele alimentare cumpărate atât din marile magazine, cât şi din pieţele agroalimentare. Pentru a scoate cât mai mult profit, comercianţii adaugă taxe şi comisioane la orice produs. Ca să ţină pasul cu acest trend, şi vânzătorii din pieţe recurg la majorări de preţuri de câte ori o fac şi retailerii.

Cetăţenii au ajuns să plătească de două ori mai mult pentru mâncare. Preţurile de la raft sunt "umflate" de o grămadă de taxe şi comisioane. Specialiştii spun că importăm peste 80% din alimente, din cauza faptului că agricultura românească se află la pământ, motiv pentru care producţia internă este nesemnificativă în comparaţie cu necesarul de consum.
"Este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care importă peste 80% din produse. Este suficient să mergi într-un hipermarket să observi că majoritatea produselor provin din Italia, Ungaria, Spania, Israel, Turcia şi aşa mai departe. În acest moment, producţia internă nu poate face faţă necesarului de consum, şi atunci românul a ajuns să importe până şi pătrunjelul, roşia şi castravetele de grădină", precizează Gheorghe Marcaş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Taxa auto va fi inlocuita in 2009 cu un impozit anual, aplicabil si la motociclete PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:56

Taxa de prima inmatriculare pentru autovehicule va fi inlocuita in 2009 cu un impozit anual, care se va aplica si la motociclete si va fi calculat in primul rand in functie de capacitatea cilindrica, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

“Am sa vin cu niste modele deja aplicate in europa, ma refer la modelul german. La inmatriculare nu se va mai plati nici o taxa. Impozitul anual va fi calculat in primul rand in functie de cilindree si va fi introdus si la motociclete”, a precizat Nemirschi, la un eveniment Lexus.

Ministrul a spus ca noua lege va intra in vigoare anul acesta, “daca nu se poate pana in vacanta de vara a Parlamentului, in a doua sesiune sigur”.

Lexus a incheiat un parteneriat cu ministerul Mediului, prin care pune la dispozitia acestuia o limuzina Lexus GS 450h, automobil premium cu propulsie hibrida.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii pot depune cereri pentru completarea normei în perioada 16-19 martie PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:47

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş îi informează pe dascălii din judeţ că în perioada 16-19 martie, între orele 9 şi 14, pot depune cereri pentru a obţine completarea normei, modelul de cerere fiind postat pe pagina de internet a instituţiei, www.isjmm.ro. În 13 martie, până cel târziu la ora 20, se va afişa lista cuprinzând orele/catedrele vacante sau rezervate, după ce acestea vor fi discutate atât în comisia paritară ISJ-SLI Maramureş, cât şi în Consiliul de Administraţie al inspectoratului. Reprezentanţii ISJ au precizat că dascălii titulari care îşi completează norma cu ore în aceeaşi şcoală cu personalitate juridică vor avea prioritate în rezolvarea completării de normă, nefiind necesară prezenţa acestora în şedinţa publică. În schimb, cadrele didactice care îşi vor completa norma în altă unitate de învăţământ cu personalitate juridică decât cea în care sunt titulare vor trebui să se prezinte la şedinţa publică. Aceasta va avea loc în 23 martie, de la ora 10, la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Patru comune din Maramureş primesc 27,9 milioane lei pentru dezvoltare PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:28

În cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) - prin intermediul căruia se derulează Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) - ce se desfăşoară în perioada 2007-2013 se află şi Măsura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” ce se încadrează în Axa III ñ “Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiective: 1. Îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază în spaţiul rural; 2. Îmbunătăţirea accesului la servicii de bază pentru populaţia rurală; 3. Creşterea numărului de sate renovate; şi 4. Creşterea numărului de obiective de patrimoniu din spaţiul rural.

Citeşte mai mult...
 
Cetatenii din Rozavlea, informati despre amenajarea unei gropi ecologice de deseuri PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 15:05

Reprezentanti ai Consiliului Judetean (CJ) Maramures se vor deplasa duminica, 15 martie, in Rozavlea, pentru a le prezenta localnicilor proiectul ce vizeaza gestiunea integrata a deseurilor si a centrului de management integrat al deseurilor pentru zona de nord. Actiunea face parte dintr-o campanie de informare publica, avand in vedere ca pana la 16 iulie 2009 toate depozitele de deseuri din mediul rural trebuie inchise. "Oamenii trebuie sa fie constienti de necesitatea protejarii mediului si de eliminarea deseurilor rezultate din gospodarii, intr-un mod in care sa nu afecteze prezentul sau viitorul. Intr-un judet afectat de activitatea miniera si de poluarea cu nitrati sau de infestarea cu mangan, depozitul ecologic presupune eliminarea deseurilor dupa ce au fost sortate, reciclate si tratate, astfel incat o cantitate foarte mica sa fie depozitata fara a afecta habitatul sau sanatatea populatiei", afirma directorul executiv al Directiei Tehnice din cadrul CJ, Grazziella Bolma.

Ultima actualizare Marţi, 10 Martie 2009 15:27
Citeşte mai mult...
 
Profesorii se transforma in paznici la clasa PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 13:18

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu da din nou cu bota in balta si propune spre dezbatere in Parlament un proiect de lege care ii va transforma pe dascali in paznici.

Conform propunerii ministrului, profesorii vor fi nevoiti sa noteze activitatea fiecarui elev, dupa fiecare ora de curs. Este vorba nu doar despre eventualele probleme cu care s-ar putea confrunta dascalul ci si despre evolutia la invatatura a copiilor.

Citeşte mai mult...
 
În Maramureş, a crescut natalitatea şi a scăzut mortalitatea PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:39

Potrivit ultimelor date furnizatde Direcţia Judeţeană de Statistică Maramureş, în anul 2008, comparativ cu 2007, evoluţia principalelor fenomene demografice a fost caracterizată de creşterea natalităţii şi scăderea mortalităţii generale şi a celei infantile. Nupţialiatea şi divorţiabilitatea au scăzut anul trecut. Numărul născuţilor vii a fost în creştere cu 230, iar rata natalităţii crescând astfel de la 10,2 la 10,7 născuţi vii la 1.000 locuitori faţă de anul precedent. Numărul decedaţilor în anul trecut a fost în scădere cu 130 cazuri raportat la anul anterior. Rata mortalităţii s-a diminuat de la 10,5 la 10,3 decedaţi la 1.000 de locuitori. Sporul natural pozitiv al populaţiei a fost de 235 persoane, faţă de un spor natural negativ de minus 125 persoane în 2007. Numărul căsătoriilor s-a redus cu 634 ceea ce a determinat ca rata nupţiabilităţii să scadă de la 8,1 la 6,9 căsătorii la 1000 de locuitori. Divorţurile s-au atenuat cu 97 de cazuri, iar rata divorţiabilităţii descrescând de la 1,97 la 1,79 divorţuri la 1000 locuitori. Numărul decedaţilor sub 1 an a scăzut cu unu faţă de cel înregistrat în 2007. Rata mortalităţii infantile s-a redus de la 10,4 la 9,8 decese sub 1 an la 1.000 de născuţi vii.

Citeşte mai mult...
 
Maramureşenii îşi vând la jumătate de preţ locuinţele cumpărate pe credit PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Martie 2009 06:35

Pentru că nu mai fac faţă ratelor, proprietarii de locuinţe achiziţionate prin credite bancare încep să-şi vândă apartamentele. Preţurile sunt bune, iar cei care stau la pândă cu banii pregătiţi pot face afaceri bune dacă prind o pleaşcă de acest fel, că tot e la modă termenul. 

Piaţa imobiliară este în continuare “îngheţată”, chiar dacă termometrele indică temperaturi mult peste zero grade. Proprietarii nu lasă din preţ, iar vânzătorii aşteaptă ocazii sau ieftinirile de care se vorbeşte în presă. Agenţii imobiliari spun că tranzacţiile sunt o raritate, sau altfel spus aproape că lipsesc cu desăvârşire. Sunt totuşi câteva excepţii. Proprietarii care nu-şi mai pot achita ratele la bănci lasă din preţ pentru a scăpa de datorii.

Citeşte mai mult...
 
Angajatorii pot primi bani de la stat pentru specializarea salariaţilor PDF Imprimare Email
Luni, 09 Martie 2009 09:16

Angajatorii care organizează programe de formare profesională pentru propriii angajaţi, derulate de furnizorii autorizaţi de servicii de pregătire profesională, pot primi din bugetul asigurărilor de şomaj o sumă reprezentând 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesională organizate pentru cel mult 20% din personalul angajat. Prin personal angajat se înţelege personalul încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, existent la data întocmirii programului anual de formare profesională pentru care se solicită suma prevazută de lege. Planul anual de formare profesională avizat de sindicate sau reprezentanţii salariaţilor este cel prevăzut în art. 191 din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Agenţii economici care doresc să realizeze astfel de programe pot solicita informaţii suplimentare de la AJOFM Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 186 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact