logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Legumicultorii şi producătorii ecologici nu au primit ajutoarele financiare promise PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 08:25

Fermierii care au înfiinţat în toamna anului trecut culturi agricole au primit fondurile promise prin ajutorul de minimis. Pentru că solicitările la nivel naţional au fost peşte aşteptări, Guvernul a suplimentat fondul cu 85 milioane lei, astfel că fermierii au putut intra în posesia a 200 de lei pentru fiecare hectar cultivat. În Maramureş, situaţia a fost diferită de cea la nivel naţional. În urmă cu doi ani s-au înfiinţat peste 6.000 hectare cultivate cu cereale, în special cu grâu, însă anul trecut, când au putut beneficia de acest sprijin, s-au înjumătăţit suprafeţele de teren lucrate. Oamenii au renunţat la însămânţarea terenurilor datorită neacordării subvenţiilor către agricultori. Lipsa banilor a împiedicat tot mai mulţi fermieri să lucreze pământul, mai ales după ce calamităţile naturale au făcut să scadă mult producţiile, proprietarii ieşind în pierdere.

Citeşte mai mult...
 
S-au scumpit permisele de conducere si certificatele de inmatriculare PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:57

Incepand din 20 martie, cetatenii vor plati mai mult pentru eliberarea permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare. Reprezentantii Institutiei Prefectului Maramures anunta ca pretul pentru eliberarea permisului de conducere va fi de 68 lei (fata de 50 lei in prezent), iar cel pentru eliberarea unui certificat de inmatriculare va fi de 37 lei (fata de 30 lei in prezent). Solicitantii care au achitat contravaloarea permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare pana la 20 martie si care solicita emiterea acestor documente dupa aceasta data vor achita diferenta dintre preturile vechi si cele noi. De precizat ca unitatile BCR si CEC vor elibera chitante sau ordine de plata distincte pentru fiecare tip de document.

Citeşte mai mult...
 
Zece scoli din Maramures participa la concursul Gardianul Mediului PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:54

Un numar de 10 unitati de invatamant din judetul Maramures au fost selectate pentru a participa la concursul Gardianul Mediului. Competitia este organizata de Garda Nationala de Mediu impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si se va desfasura pe parcursul a doua luni. Elevii participanti provin de la sapte scoli generale din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Targu Lapus si trei licee. Comisarul sef Calin Crisan a declarat ca scopul acestui concurs este implicarea activa a copiilor si adolescentilor in constientizarea problemelor de mediu la nivel de comunitate, formarea si consolidarea constiintei ecologice si transmiterea cunostintelor acumulate celorlalti membri ai comunitatii. Castigatorii vor fi anuntati in 1 iunie 2009 si premiati in 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Citeşte mai mult...
 
CJ promite 40 miliarde lei pentru Rozavlea, dacă depozitul ecologic va fi amplasat pe raza comunei PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:48

Comuna Rozavlea ar putea beneficia de fonduri substanţiale în cazul în care localnicii îşi vor da acordul pentru amplasarea unui depozit ecologic de deşeuri menajere în zonă. Pe lângă banii promişi, investiţia din nordul judeţului ar duce la crearea a circa 200 de locuri de muncă, iar la bugetul local s-ar acumula venituri care ar ajuta comuna pentru demararea unor proiecte.

Oferta este tentantă şi are toate şansele să fie acceptată de autorităţile locale. Primarul din Rozavlea, Marcel Mârza (PD-L), se pare că este de acord cu amplasamentul, dar mai trebuie să convingă şi restul localnicilor. “Nu este o groapă de gunoi, ci o fabrică, o uzină în care deşeurile menajere se selectează, se prelucrează. Astfel de centre există în toată lumea civilizată. Investiţia, care va fi suportată de Uniunea Europeană, depăşeşte 40 de milioane de euro. Ei alocă această sumă de bani tocmai pentru a purifica şi a proteja mediul înconjurător”, le-a spus primarul Mârza cetăţenilor, la şedinţa de informare care a avut loc recent în comuna maramureşeană.

Citeşte mai mult...
 
Se caută jandarmi PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 15:35

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Maramureş face recrutări pentru concursul de admitere, organizat de instituţiile militare de învăţământ - arme jandarmi - curs de zi. Instituţii de învăţământ la care se organizează concursul de admitere sunt "Academia de Poliţie "Al.I. Cuza" Bucureşti -  specialitatea jandarmi, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi "Gr. Al. Ghica" Drăgăşani şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.

La Academia de Poliţie "Al.I. Cuza" Bucureşti -  specialitatea jandarmi, sunt 80 de locuri din care 77 de locuri pentru bărbati şi femei, fără discriminare, şi trei locuri pentru candidaţii de etnie romă. La Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi "Gr. Al. Ghica" Drăgăşani, sunt 155 de locuri din care 150 de locuri pentru candidaţii bărbaţi şi femei, fără discriminare, cinci locuri pentru candidaţii de etnie romă. La Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, se scot la concurs 150 de locuri din care 145 de locuri pentru candidaţii bărbaţi şi femei, fără discriminare, şi cinci locuri pentru candidaţii de etnie romă.

Citeşte mai mult...
 
"Revoluţie" în turism şi economie PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 15:28

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Maramureş din februarie, a fost aprobat "Planul de amenajare a teritoriului zonal «Munţii Gutâiului»", devenind astfel un suport pentru investiţiile viitoare.

Planul de amenajare "Munţii Gutâiului" are ca beneficiar Ministerul Transporturilor şi ca utilizator Consiliul Judeţean Maramureş. La beneficiari, putem adăuga şi consiliile locale ale localităţilor Baia Mare, Baia-Sprie, Cavnic, Tăuţii Măgherăuş, Băiuţ, Budeşti, Deseşti, Ocna-Şugatag şi Şişeşti.
Totuşi, în implementarea programului, au fost identificate în zonă unele probleme cum ar fi: dependenţa de o singură activitate industrială, supradimensionarea unor întreprinderi şi dificultatea adaptării la condiţiile economiei de piaţă, acutizarea problemelor generate de degradarea şi poluarea mediului, probleme sociale ce decurg din disponibilizarea personalului din activităţi miniere şi mari decalaje între veniturile populaţiei. Prin "Planul de amenajare a teritoriului zonal, Munţii Gutâiului" se doreşte eliminarea problemelor enumerate mai sus. La rândul său, mult mediatizatul tunel pe sub Gutâi este inclus în plan.

Citeşte mai mult...
 
Noi documente care se cer apostilate PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 08:49

Recent, Ministerul Internelor a adăugat la lista cu documentele supuse procedurii de aplicare a postilei încă două. Este vorba despre: certificatele de rezidenţă fiscală şi cele privind atestarea impozitului plătit în România conform Convenţiei de evitare a dublei impuneri eliberate de OMF nr. 1798/1998. Aplicarea apostilei este necesară pe certificatele întocmite în România care urmează să producă efecte juridice pe teritorul unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga. Apostiva va atesta veridicitatea semnăturii şi calităţii în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, a identităţii sigiliului ori a ştampilei pe care o poartă. Apostilarea se face la sediul Instituţiei Prefectului, unde se prezintă exemplarere originale ale certificatelor. Cererea de apostilare se poate face personal sau prin mandatar/avocat împuternicit, pe bază de procură notarială, respectiv delegaţie avocaţională.

Citeşte mai mult...
 
Prefectul si-a pus in cap fostii colegi din invatamant PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 23:02

Pe prefectul judetului l-a luat gura pe dianinte. Sandu Pocol le-a promis in urma cu cateva zile fostilor sai colegi, dascalii, ca problema celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2008 va fi rezolvata in termen de 48 de ore. Cum durata anuntata de el a trecut de mult, ieri, a fost nevoit sa recunoasca faptul ca problema nu se va rezolva atat usor si ca, de fapt, nu ii intra in atributii sa isi dea cu presupusul in aceasta chestiune. 

Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a fastacit cand a fost intrebat despre situatia profesorilor si a aruncat pisica in curtea directiei de finante.

“Am primit o adresa din partea Sindicatului Liber in Invatamant Maramures semnata de domnul Liviu Pop, prin care mi se solicita sprijinul pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu. In virtutea prerogativelor pe care le am, zilnic am avut mai multe discutii cu domnul director al Directiei Generale de  Finante Publice si presedintele Consiliului Judetean, precum si discutii la Guvern. Am facut eforturi pentru a rezolva aceasta problema”, a declarat Sandu Pocol.

Citeşte mai mult...
 
Conducerea judeţului promite din nou dascălilor că îşi vor primi banii săptămâna viitoare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 10:06

Prefectul Sandu Pocol şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, au organizat ieri o conferinţă de presă pe această temă

Dascălii maramureşeni vor primi săptămâna viitoare cel de-al 13-lea salariu aferent anului trecut. Cel puţin aşa a promis, din nou, prefectul Sandu Pocol şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, cei doi i-au asigurat pe dascălii din judeţ că vor rezolva problema, în urma discuţiilor pe care le-au purtat cu reprezentanţii guvernului. “Avem toate premisele că săptămâna viitoare vom avea asiguraţi banii pentru plata primei anuale tuturor dascălilor din judeţ. Iar demersurile nu le-am făcut nicidecum la presiunea sindicatului din învăţământ”, a declarat Mircea Man. Prefectul Sandu Pocol a afirmat că, în cursul acestei săptămâni, a purtat zilnic discuţii cu liderul de sindicat Liviu Marian Pop, dar că a aflat din presă reproşurile ce i se aduc. Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de atitudinea actualului prefect, care a promis că în două zile dascălii vor primi al 13-lea salariu şi diferenţele salariale, dar apoi le-a transmis că deocamdată nu sunt bani ce ar putea fi alocaţi în acest scop.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii vor fi evaluaţi anual pentru stabilirea salariului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 09:57

Ei vor primi calificative: nesatisfăcător, satisfăcător, bine sau foarte bine

Profesorii pot sta relaxaţi. Proiectul conform căruia trebuiau elaborate criteriile de performanţă în educaţie a fost amânat. Atât profesorii, cât şi reprezentanţii Guvernului au avut alte priorităţi. Astfel, ei şi-au axat discuţiile pe legea unică a salarizării bugetarilor şi pe intenţia Guvernului de a reduce unele sporuri pentru cadrele didactice. Comisia de elaborare a criteriilor în educaţie a fost constituită la începutul acestui an. Aceasta trebuie să stabilească principiile după care dascălii îşi vor primi salariul. Până în prezent, însă, nu s-au făcut mari progrese.
Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean: “Conform propunerii ARACIP, evaluarea profesorilor va fi realizată anual, după încheierea fiecărui an şcolar. Dascălul va completa o fişă de evaluare, după care se va realiza un interviu. Astfel, se va obţine calificativul final, alături de dovezile care atestă nota primită. În funcţie de acestea se va stabili salariul pe care îl merită: calificativul nesatisfăcător atrage după sine o diminuare a salariului cu 10%, cel de satisfăcător nu va schimba salariul, iar calificativul bine ar putea să îi aducă acestuia o creştere salarială de 10%.

Citeşte mai mult...
 
Spor de risc şi de suprasolicitare neuropsihică, pentru judecători şi procurori PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 07:25

Începând din această lună, cei 6.000 magistraţi din întreaga ţară, judecători şi procurori, vor primi spor de risc şi de suprasolicitare neuropsihică. Aceste sporuri sunt semnificative şi se ridică la aproximativ 50% din salariul de bază. Decizia a fost luată săptămâna trecută la nivelul Ministerului Justiţiei, şi a fost deja comunicată curţilor de apel. Acordarea sporurilor a fost îndelung dezbătută, generând un adevărat scandal în Justiţie. Până acum, de aceste sporuri au beneficiat doar 500 de magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi alţi 60 de la CSM, acestea fiind singurele instituţii cu bugete independente de minister.

Citeşte mai mult...
 
500 dascăli maramureşeni beneficiază de salarii de merit PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 09:06

În acest an şcolar, au fost depuse peste 500 de dosare în judeţul nostru pentru obţinerea gradaţiilor de merit. Acestea au fost pentru prima dată analizate separat de către reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

În urma comisiei paritare, s-au analizat dosarele, s-au comparat cele două liste şi s-a ajuns la un consens asupra cadrelor didactice care se vor bucura de acest beneficiu. Gradaţiile de merit se acordă pe o perioadă de patru ani şi reprezintă 25 % din salariu. De acest drept beneficiază 16 % din personalul didactic.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii vor picheta Prefectura PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:44

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi. Deşi au primit aisgurări că situaţia va fi remediată în cel mai scurt timp, cadrele didactice nu şi-au primit încă al 13-lea salariu şi diferenţele salariale restante. Ca atare, au redactat o scrisoare deschisă către prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol.

"Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, după cum bine ştiţi, când salariaţii din învăţământ din Maramureş se confruntă cu o întârziere nepermis de mare la primirea drepturilor salariale. Iar acest lucru, ironia sorţii, se întâmplă pe mandatul unui prefect-cadru didactic. Recunoaştem că nu ne aşteptam ca noul prefect al Maramureşului să nu susţină cauza colegilor de breaslă, ba mai mult să şi dezinformeze. Luni, 9 martie 2009, ne-aţi promis (pentru a doua oară) că în două zile colegii vor primi salariul 13 şi diferenţele salariale, iar după cele două zile ne spuneţi că nu sunt bani. Explicaţiile contradictorii din săptămâna aceasta ne fac să tragem nişte concluzii negative în ceea ce vă priveşte şi asupra statutului pe care vi
l-aţi asumat în defavoarea catedrei", se arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 184 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact