logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Conducerea judeţului promite din nou dascălilor că îşi vor primi banii săptămâna viitoare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 10:06

Prefectul Sandu Pocol şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, au organizat ieri o conferinţă de presă pe această temă

Dascălii maramureşeni vor primi săptămâna viitoare cel de-al 13-lea salariu aferent anului trecut. Cel puţin aşa a promis, din nou, prefectul Sandu Pocol şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, cei doi i-au asigurat pe dascălii din judeţ că vor rezolva problema, în urma discuţiilor pe care le-au purtat cu reprezentanţii guvernului. “Avem toate premisele că săptămâna viitoare vom avea asiguraţi banii pentru plata primei anuale tuturor dascălilor din judeţ. Iar demersurile nu le-am făcut nicidecum la presiunea sindicatului din învăţământ”, a declarat Mircea Man. Prefectul Sandu Pocol a afirmat că, în cursul acestei săptămâni, a purtat zilnic discuţii cu liderul de sindicat Liviu Marian Pop, dar că a aflat din presă reproşurile ce i se aduc. Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de atitudinea actualului prefect, care a promis că în două zile dascălii vor primi al 13-lea salariu şi diferenţele salariale, dar apoi le-a transmis că deocamdată nu sunt bani ce ar putea fi alocaţi în acest scop.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii vor fi evaluaţi anual pentru stabilirea salariului PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 09:57

Ei vor primi calificative: nesatisfăcător, satisfăcător, bine sau foarte bine

Profesorii pot sta relaxaţi. Proiectul conform căruia trebuiau elaborate criteriile de performanţă în educaţie a fost amânat. Atât profesorii, cât şi reprezentanţii Guvernului au avut alte priorităţi. Astfel, ei şi-au axat discuţiile pe legea unică a salarizării bugetarilor şi pe intenţia Guvernului de a reduce unele sporuri pentru cadrele didactice. Comisia de elaborare a criteriilor în educaţie a fost constituită la începutul acestui an. Aceasta trebuie să stabilească principiile după care dascălii îşi vor primi salariul. Până în prezent, însă, nu s-au făcut mari progrese.
Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean: “Conform propunerii ARACIP, evaluarea profesorilor va fi realizată anual, după încheierea fiecărui an şcolar. Dascălul va completa o fişă de evaluare, după care se va realiza un interviu. Astfel, se va obţine calificativul final, alături de dovezile care atestă nota primită. În funcţie de acestea se va stabili salariul pe care îl merită: calificativul nesatisfăcător atrage după sine o diminuare a salariului cu 10%, cel de satisfăcător nu va schimba salariul, iar calificativul bine ar putea să îi aducă acestuia o creştere salarială de 10%.

Citeşte mai mult...
 
Spor de risc şi de suprasolicitare neuropsihică, pentru judecători şi procurori PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 07:25

Începând din această lună, cei 6.000 magistraţi din întreaga ţară, judecători şi procurori, vor primi spor de risc şi de suprasolicitare neuropsihică. Aceste sporuri sunt semnificative şi se ridică la aproximativ 50% din salariul de bază. Decizia a fost luată săptămâna trecută la nivelul Ministerului Justiţiei, şi a fost deja comunicată curţilor de apel. Acordarea sporurilor a fost îndelung dezbătută, generând un adevărat scandal în Justiţie. Până acum, de aceste sporuri au beneficiat doar 500 de magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi alţi 60 de la CSM, acestea fiind singurele instituţii cu bugete independente de minister.

Citeşte mai mult...
 
500 dascăli maramureşeni beneficiază de salarii de merit PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 09:06

În acest an şcolar, au fost depuse peste 500 de dosare în judeţul nostru pentru obţinerea gradaţiilor de merit. Acestea au fost pentru prima dată analizate separat de către reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

În urma comisiei paritare, s-au analizat dosarele, s-au comparat cele două liste şi s-a ajuns la un consens asupra cadrelor didactice care se vor bucura de acest beneficiu. Gradaţiile de merit se acordă pe o perioadă de patru ani şi reprezintă 25 % din salariu. De acest drept beneficiază 16 % din personalul didactic.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii vor picheta Prefectura PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:44

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi. Deşi au primit aisgurări că situaţia va fi remediată în cel mai scurt timp, cadrele didactice nu şi-au primit încă al 13-lea salariu şi diferenţele salariale restante. Ca atare, au redactat o scrisoare deschisă către prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol.

"Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, după cum bine ştiţi, când salariaţii din învăţământ din Maramureş se confruntă cu o întârziere nepermis de mare la primirea drepturilor salariale. Iar acest lucru, ironia sorţii, se întâmplă pe mandatul unui prefect-cadru didactic. Recunoaştem că nu ne aşteptam ca noul prefect al Maramureşului să nu susţină cauza colegilor de breaslă, ba mai mult să şi dezinformeze. Luni, 9 martie 2009, ne-aţi promis (pentru a doua oară) că în două zile colegii vor primi salariul 13 şi diferenţele salariale, iar după cele două zile ne spuneţi că nu sunt bani. Explicaţiile contradictorii din săptămâna aceasta ne fac să tragem nişte concluzii negative în ceea ce vă priveşte şi asupra statutului pe care vi
l-aţi asumat în defavoarea catedrei", se arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Proiect al Ministerului Educatiei: Fişe de observaţie a elevilor după fiecare oră de curs PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:35

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a dat publicităţii un nou proiect de lege care vizează reforma învăţământului preuniversitar. Potrivit site-ului www.realitatea.net, Ecaterina Andronescu doreşte ca la finalul fiecărei ore, dascălul să noteze activitatea fiecărui elev în parte (!) la cursul din ziua respectivă.

Notiţele vor trebui să conţină felul în care s-a comportat elevul la ora de curs din punctul de vedere al cunoştinţelor abordate, dar şi din punctul de vedere al disciplinei. Ministrul consideră că, în acest fel, evaluarea elevilor ar fi mult mai corectă.
"Nu mi se pare o idee strălucită. Este perfect normal ca fiecare dascăl să realizeze o fişă de observaţie cu fiecare elev, dar nu să fie o datorie a cadrului didactic să realizeze zilnic o analiză a fiecărui elev în parte. Mi se pare că decizia conform căreia dascălul trebuie să realizeze zilnic portretul fiecărui elev în parte e uşor hazlie. Mă îndoiesc că va trece de Parlament", declară inspectorul Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Ultima actualizare Vineri, 13 Martie 2009 08:42
Citeşte mai mult...
 
Actorii "s-au dat în spectacol" în faţa Prefecturii PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:23

Ieri, în faţa Prefecturii Maramureş, aproximativ 30 de sindicalişti din cultură afiliaţi confederaţiilor Cartel Alfa şi BNS Maramureş s-au adunat pentru a protesta faţă de anumite legi pe care Guvernul Boc doreşte să le pună în aplicare. Pe o vreme ploioasă, actorii au lăsat scena teatrului şi au ales să dea o reprezentaţie pe "scena" Prefecturii.

Anul trecut, Guvernul Tăriceanu a decis să aducă modificări Legii 353/2007, mai ales în privinţa normelor de aplicare ale acestui act normativ. Actorii consideră că normele de aplicare ale acestei legi, stabilite de Guvernul Tăriceanu, sunt nepotrivite şi-i dezavantajează pe cei care muncesc în teatrele româneşti, unii fiind nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte.
"Este o lege care în primul rând nu se poate aplica, de aceea sindicatele au cerut abrogarea acestui act normativ. În principiu, această lege ne-ar avantaja, pentru că ne oferă salarii mai mari, ea nu poate fi pusă niciodată în practică.

Citeşte mai mult...
 
"Război" în rândul cadrelor didactice PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:18

Ministerul Educaţiei a hotărât să reducă numărul de ore din programul elevilor. În loc de 33 sau 34 câte sunt acum, începând cu anul şcolar următor, numărul maxim de ore va fi de 30. Motivaţia deciziei este reducerea programei prea încărcate pe care elevii o au de suportat din cauza sistemului educaţional deficitar.

Unele noţiuni sunt considerate inutile atât de elevi, cât şi de părinţi sau chiar profesori. Tinerii sunt nevoiţi să memoreze sau să parcurgă o programă stufoasă, în care sunt cuprinse informaţii ce ulterior se dovedesc a fi inutile. Sistemul de învăţământ din România "scârţâie" şi la capitolul practică. Orele în care elevii ar trebui să îşi pună în valoare abilităţile şi competenţele sunt folosite… tot pentru "dictarea" materiei. Măsura de a diminua numărul de ore este mai mult decât bine-venită, însă astfel există pericolul ca unii dascăli să îşi piardă locul de muncă, lucru de neacceptat de sindicaliştii din învăţământ. S-a zvonit mai întâi că vor fi scoase din orar orele de educaţie fizică, apoi că vor avea de suferit materiile opţionale, iar un alt zvon susţinea că şi istoria va fi scoasă din lista disciplinelor care se predau în liceele tehnologice.

Citeşte mai mult...
 
Elevii de 15 ani vor fi testaţi cât de bine ştiu să citească PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:05

PISA este un program internaţional de evaluare standartizată a elevilor. Domeniul principal al evaluării PISA 2009 este citirea/lectura. Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş, a precizat că “acest program evaluează competenţele elevilor aflaţi spre finalul educaţiei obligatorii, al cunoştinţelor şi deprinderilor de bază, esenţiale atât pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii”. Testarea PISA se va realiza în 18 martie, în 159 de şcoli din ţara noastră, şi va cuprinde 5.000 de elevi care au vârsta de 15 ani din gimnaziu, SAM şi licee.
Din Maramureş vor fi testaţi elevi de la Grupul Şcolar Transporturi Auto Baia Sprie, Grupul Şcolar Rozavlea, Liceul Teoretic “Petru Rareş” şi Liceul “Regele Ferdinand” din Sighet. Raportul internaţional al testării 2009 este planificat să apară în luna decembrie 2010.

Citeşte mai mult...
 
Farmaciile nu au primit încă banii pe medicamentele eliberate în ianuarie PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 07:46

Farmaciile din Maramureş au eliberat în ianuarie medicamente în regim compensat şi gratuit în valoare totală de 6.647.000 lei. Însă sumele nu au fost decontate. Asta deoarece Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş are la dispoziţie pentru decontare 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de către farmacie şi 45 de zile calendaristice în ceea ce priveşte medicaţia din programele naţionale de sănătate. 
“Putem să spunem că pe acest segment de activitate nu ne confruntăm cu disfuncţionalităţi. Până în prezent nu am primit nicio reclamaţie la sediul instituţiei, deşi traversăm un sezon caracteristic cu viroze respiratorii sau cazuri de gripă”, a precizat Claudia Ganea, purtător de cuvânt al CAS Maramureş. Chiar dacă farmaciile nu au medicamentele prescrise de medicii specialişti sau de familie, acestea trebuie să se aprovizioneze în maximum 12 ore în cazul unui pacient care solicită tratamentul pentru o boală acută. Dacă este vorba de o boală subacută, termenul de aprovizionare este de 48 de ore pentru bolile cronice. Altfel, farmacia respectivă riscă să îşi piardă contractul semnat cu CAS.

Citeşte mai mult...
 
Scrisoare deschisă către Prefectura Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 15:53
Domnului prefect, profesor Sandu POCOL

Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, după cum bine ştiţi şi domnia voastră, când, salariaţii din învăţământ din Maramureş se confruntă cu o întârziere nepermis de mare la primirea drepturilor salariale. Iar acest lucru, ironia sorţii, se întâmplă pe mandatul unui prefect-cadru didactic.

Recunoaştem că nu ne aşteptam ca noul prefect al Maramureşului să nu susţină cauza colegilor de breaslă, ba mai mult să şi dezinformeze. Luni, 9 martie 2009 ne-aţi promis (pentru a doua oară) că în două zile colegii vor primi salariul 13 şi diferenţele salariale, iar după cele două zile ne spuneţi că nu sunt bani. Explicaţiile contradictorii din săptămâna aceasta ne fac să tragem nişte concluzii negative în ceea ce vă priveşte şi asupra statutului pe care vi l-aţi asumat în defavoarea catedrei.

Domnule prefect, ce ar trebui să înţeleagă salariaţii din învăţământ în condiţiile în care, în ziua votării bugetului în şedinţa Consiliului Judeţean de ieri, 11 martie 2009, preşedintele CJ, Mircea Man a afirmat pe un post de televiziune local că bugetul judeţului a crescut cu 8 procente, iar dumneavoastră ne spuneţi că nu sunt bani? Ce explicaţii trebuie să le dăm colegii noştri atâta timp cât, în marea majoritate a judeţelor ţării, salariul 13 s-a acordat de mai multă vreme?

Citeşte mai mult...
 
Profesorii asteapta inca al 13-lea salariu PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 12:00

Prefectura si Consiliul Judetean Maramures au anuntat cu sure si trambite in data de 9 martie ca dascalii maramureseni vor primi al 13-lea salariu in doua zile. De atunci au trecut insa trei zile si banii se lasa asteptati.

Contactat telefonic, prefectul Sandu Pocol a spus doar ca “se fac toate eforturile pentru ca profesorii sa primeasca aceste sume”, fara a da detalii sau explicatii despre termenul impus chiar de dansul si intarzierea aparuta pe parcurs.

La randul sau, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a declarat pentru citynews.ro ca banii vor ajunge in buzunarele profesorilor pana la finalul lunii martie.

Citeşte mai mult...
 
APIA cere mentinerea actualei taxe auto pe parcursul anului 2009 si se opune transformarii ei in impozit anual PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 12:00

Taxa auto ar trebui sa ramana in forma actuala pe tot parcursul acestui an, pentru ca franeaza intrarea de masini foarte vechi in tara, iar impozitul anual pe care Ministerul Mediului vrea sa-l introduca nu este o solutie pentru piata auto romaneasca, a declarat joi vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania, Brent Valmar, la o conferinta organizata de Mediafax.

El sustine ca taxa auto de prima inmatriculare ar trebui mentinuta la nivelul stabilit prin ordonanta din februarie - cand taxa a fost redusa cu 30% pentru masinile second-hand. In opinia sa, daca se creeaza in piata un nivel de asteptare, oamenii nu prea mai cumpara masini, in speranta ca viitoarea taxa va fi mai mica, iar acest lucru este periculos.

Despre propunerea Ministerului Mediului, care vrea sa treaca prin Parlament anul acesta o lege care sa inlocuiasca taxa auto cu un impozit anual, Valmar spune ca initiativa nu este o solutie si ar pedepsi multi posesori de masini vechi.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 183 of 193

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact