logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Pensionarii depăşesc cu 25.000 salariaţii în judeţ PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 08:48

Firmele datornice la stat sunt ameninţate cu blocarea conturilor

Societăţile comerciale din Maramureş care au datorii la bugetul de stat sunt ameninţate în continuare cu blocarea conturilor. Finanţiştii motivează că au obligaţia de a lua măsuri de siguranţă, iar contribuabilii sunt atenţionaţi că se pot aştepta la exigenţe mărite din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş.
Şi analiza stării economice a judeţului pe anul trecut arată că în mai multe domenii sunt necesare măsuri urgente pentru ca aşa-numita criză financiară să nu ia amploare. Printre măsurile prioritare identificate de specialişti se află necesitatea creării de noi locuri de muncă. Asta deoarece statisticile arată că în Maramureş sunt cu aproximativ 25.000 mai mulţi pensionari decât salariaţi.
Potrivit directorului adjunct al Casei de Pensii Maramureş, Vasile Ghişe, în judeţ sunt 113.475 pensionari de stat şi 12.204 pensionari din agricultură.

Citeşte mai mult...
 
Sindicalistii se tem ca recesiunea va provoca tragedii PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 00:53

Mircea CiocanLiderii de sindicat din judet, patronatele si institutiile abilitate in a oferi sprijin somerilor au fost azi convocati la o intalnire cu prefectul si subprefectul judetului. Asezati dupa doi ani de zile la masa dialogului intr-o astfel de formula, oficialii au incercat sa gaseasca solutii pentru reducerea disponibilizarilor si problemelor din sistemele afectate de criza economica.

 “Ne este teama ca vom ajunge in situatia in care tot mai multi oameni care au ramas pe drumuri se vor sinucide. Trebuie sa facem ceva. Nu este normal ca situatia cu care ne confruntam sa ne scape de sub mana”, a declarat presedintele Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.

 La randul sau, liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan a aratat ca situatia disponibilizarilor este una care tinde sa atinga cote ingrijoratoare.

Citeşte mai mult...
 
Morile maramureşene desfiinţate de normele europene PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 08:57

Până acum câţiva ani, în Maramureş funcţionau mori aproape în fiecare sătuc. Fermierii mergeau cu sacul în spate pentru a măcina grâul sau porumbul. Acum, pe zona Chioar, mai funcţionează doar două. Una în Mireşu Mare şi alta în Ulmeni. Pentru că nu s-au făcut investiţii şi nu au fost aduse cât de cât la standarde europene, celelalte au "dispărut".

Normele europene au "dărâmat" nenumărate mori. Acestea au început să dispară pe rând. Cei care mai au o moară, dar nu este autorizată, se ascund de autorităţi, cu toate că localnicii din satul sau orăşelul respectiv ştiu că unitatea macină în continuare. Este şi cazul unei persoane din Şomcuta. Cu toate că toţi localnicii ne-au trimis la moara şomcuteanului pentru a ne măcina porumbul, fiind singura din oraş, la vederea noastră proprietarul a negat cu vehemenţă că ar avea aşa ceva. Ne-a îndrumat spre moara veche care, de altfel, nici nu mai funcţionează.

Citeşte mai mult...
 
Afaceri cu "terenuri pentru tineri" PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 08:47

Deşi Ocna-Şugatag este o staţiune de interes zonal, n-a beneficiat de toată atenţia de care ar fi avut nevoie. Drept pentru care, deşi în mandatele trecute se tot vorbea de superinvestiţii şi superinvestitori, nu s-a concretizat nimic, ba oamenii acuză şi afaceri cu terenuri făcute în mandatul trecut.

După plângerile făcute de localnicul Gheorghe Bălin, unul din cei care se considera îndreptăţit la o parcelă, dosarul se află în cercetarea poliţiei şi a procuraturii. În fapt, e vorba de 196 parcele de teren date pe Legea 15/2003, terenuri oferite tinerilor pentru a ridica o locuinţă. Din cele 196, doar 67 au ajuns la localnici, restul, la "tineri" din Baia Mare, Oradea, Timişoara, Bistriţa, Covasna şi de aiurea. Trebuie reţinut că localitatea e staţiune turistică şi că preţul arului de teren, anul trecut, era de 2.000-2.500 euro.

Citeşte mai mult...
 
1.000 de angajati CFR vizati de concedieri la Regionala Cluj PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 09:57

Gara SighetRegionala CFR Cluj, care activeaza in judetele Bistrita-Nasaud, Bihor, Cluj, Maramures, Salaj si Satu Mare, se pregateste de un val de concedieri. Surse de la nivel central arata ca programul de restructurare a sectorului feroviar - intocmit de reprezentantii Ministerului Transporturilor si discutat astazi in Bucuresti - are in vedere trimiterea pe somaj a peste 1.000 de salariati din aceste sase judete.

Sindicalistii din cadrul Federatiei Nationale Feroviare sustin ca la nivelul intregii tari cifra vizata pentru concedieri este de peste 12.000 de persoane. Ei sunt alarmati atat de numarul mare al persoanelor care urmeaza sa fie puse pe liber, cat si de faptul ca programul de restructurare prezentat de guvernanti nu a adus in prim-plan forme de protectie sociala pentru angajatii CFR care vor ramane fara locuri de munca.

Ultima actualizare Marţi, 24 Martie 2009 10:05
Citeşte mai mult...
 
Profesorii vor referendum national pe tema descentralizarii PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 07:01

Liviu Marian PopProfesorii maramureseni se opun descentralizarii sistemului de invatamant din Romania si vor sa ii ceara presedintelui Basescu organizarea unui referendum national pe aceasta tema.

“Sindicatul Liber din Invatamant Maramures va propune membrilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant inaintarea unei scrisori deschise catre presedintele Basescu prin care sa-i cerem acestuia organizarea, in urma unui decret prezidential, a unui referendum la nivelul intregii tari. Dorim sa vedem daca intr-adevar se doreste aceasta descentralizare a invatamantului. Semnalele pe care noi le avem din teritoriu, incepand de la elevi, parinti si terminand cu ceilalti colegi ai nostri din sistemul bugetar, spun tocmai contrariul si afirma ca aceasta descentralizare este dorita doar de factorul politic”,  a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures si totodata sectretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
1.500 elevi din judeţ, la Concursul European de Matematică Aplicată PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 07:42

Ieri s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului European de Matematică Aplicată Cangurul pentru clasele III-XII. Acesta este cel mai popular concurs din lume, reunind anul trecut peste 5.000.000 de participanţi din 43 de ţări. Pentru această competiţie, la nivelul judeţului,
s-au înscris peste 1.500 de elevi. Gheorghe Maiorescu, inspector de matematică, a menţionat că problemele au fost elaborate de echipe internaţionale de profesori, grupate pe clase. Timpul de lucru pentru elevii claselor I-II a fost de 45-60 de minute, iar pentru cei din clasele III-XII, 75 de minute.

Citeşte mai mult...
 
Consilierii din Rozavlea, de acord cu amplasarea depozitului de deseuri in comuna PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 15:28

Consilierii locali din Rozavlea au votat, in unanimitate, pentru ca depozitul ecologic de deseuri ce urmeaza sa deserveasca Maramuresul istoric sa fie amplasat pe raza comunei. Sedinta Consiliului Local Rozavlea s-a desfasurat recent dupa ce, duminica trecuta, o intalnire cu localnicii pe aceasta tema s-a transformat intr-o bataie la propriu intre consilierii PD-L si PSD. Consilierii si-au dat votul chiar in fata lui Mircea Man, pentru ca presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures a participat la sedinta din aceasta saptamana. Acesta a promis autoritatilor locale ca nu va aduce nicio investitie in Maramures care ar putea sa dauneze judetului, ba mai mult, ca toate cheltuielile vor fi transparente. "Totul va fi transparent, inclusiv vanzarea terenului, ce nu se doreste a fi o afacere imobiliara, ci o actiune corecta fata de toti cetatenii implicati. E o chestiune ce depaseste politicul, iar acest depozit ecologic este o prioritate a judetului", a afirmat Mircea Man.

Citeşte mai mult...
 
Dascălii - bătaia de joc a guvernanţilor PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 15:15

Cadrele didactice afiliate Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ s-au săturat de "gogoşile" Guvernului Boc. În campania electorală, dascălii au fost amăgiţi cu tot soiul de promisiuni, de la aplicarea Legii 221/2008, conform căreia salariile personalului din sistem ar fi fost majorate, până la găsirea unor soluţii pentru demararea reformei în educaţie.

În cadrul unei întruniri a Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ de miercuri, s-au analizat problemele cu care se confruntă sistemul educaţional din România după trei luni de guvernare PD-L-PSD şi s-a constatat că nimic din ce s-a promis în campania electorală nu s-a aplicat.
"«Legea nr. 221/2008 va fi aplicată imediat după câştigarea alegerilor» - sloganul aducător de voturi pentru actuala coaliţie este tot mai departe de a deveni realitate. Neaplicarea acestei legi scoate în evidenţă dispreţul pe care îl manifestă clasa politică faţă de personalul didactic, categorie socio - profesională care continuă să fie discriminată, în comparaţie cu alte categorii de salariaţi bugetari", se arată în comunicatul FSLI.

Citeşte mai mult...
 
Scolile romanesti vor fi conduse de manageri PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 09:57

Liviu Marian PopReprezentantii structurilor asociative ale autoritatilor publice locale si-au exprimat doleantele cu privire la mult-asteptata descentralizare din sistemul de invatamant.

Astfel, unitatile scolare vor fi conduse de un manager, numit de primar la propunerea Consiliului Local, dar acest manager nu trebuie sa fie obligatoriu profesor, deoarece el se va ocupa mai ales de gestionarea aspectelor financiare si economice. Un director educativ sau directorul adjunct urmeaza sa gestioneze aspectele educative in cadrul unitatii scolare.

Administratia financiara a scolilor va trece in subordinea primariilor, iar Consiliul de Administratie nu se va mai ocupa de activitatea didactica, pentru acest aspect urmand a fi responsabil Consiliul Profesoral.

Citeşte mai mult...
 
Turiştii străini sunt ademeniţi cu horincă să-şi petreacă vacanţele în Maramureş PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 08:02

Asociaţii şi instituţii publice din regiunile turistice importante ale ţării, printre care şi Maramureşul, agenţii de turism, companii aeriene, hotelieri au ocupat cele 35 de infodeskuri prezente anul acesta în standul României, la a 43-a ediţie a Bursei Internaţionale de Turism de la Berlin. Vizitatorii celui mai mare târg de turism din lume au fost ademeniţi, cu tradiţionala ţuică de prune, să vină în concediu în Maramureş. 

 La ediţia din acest an, desfăşurată săptămâna trecută, România şi-a închis în lada cu zestre motivele tradiţionale şi folclorul. Unul dintre cele 35 de infodeskuri aflate anul acesta la Berlin sub umbrela standului României a fost cel al Maramureşului, reprezentat pentru a doua oară la eveniment de MaramureşInfoTurism, prin Ioana Tripon (director) şi Rada Pavel (responsabil marketing). Pe lângă materialele tipărite în limba germană, vechi şi noi, pe infodeskul Maramureşului au fost etalate câteva obiecte meşteşugăreşti care au stârnit curiozitatea vizitatorilor străini. Atracţia principală a fost o sticlă cu fus, făcută de un meşter din Vadu Izei, plină cu horincă de cea mai bună calitate. Sticla-exponat, ingenios meşteşugită, a reprezentat şi un soi de capcană ademenitoare, căci dacă vreunul din vizitatori întreba cum a fost realizată, i se spunea că secretul poate fi aflat doar dacă vine la noi în Maramureş. “Pfllaumenschnaps-ul” nostru (ţuica de prune) a avut, de asemenea, succes, toţi cei care au gustat din băutura moroşenească atribuindu-i calificativul de “sehr gut” (foarte bun).

Citeşte mai mult...
 
Femeie "culeasa" de pe DN 18 dupa o seara de betie PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 14:09

Politistii din Vadu Izei au fost sesizati ca ieri noapte, la ora 3.20, ca pe drumul national 18 din localitate, pe carosabil, se afla o femeie care prezenta urme de agresiune. Politistii care s-au deplasat la fata locului au identificat-o pe Todora A. (65 ani), din Vadu Izei.

Aceasta a fost transportata si internata la Spitalul Municipal Sighet. Femeia a declarat ca a consumat bauturi alcoolice la locuinta unui consatean impreuna cu proprietarul si sotia acestuia. La plecare consateanul ar fi impins-o, iar femeia a cazut si a suferit leziuni corporale.

Deocamdata se fac cercetari pentru stabilirea exacta a imprejurarilor in care femeia a suferit leziunile. Dupa ce medicul legist va preciza numarul de zile de ingrijiri medicale politistii vor dispune masuri.

Citeşte mai mult...
 
Tabere pentru persoane cu handicap, în vacanţa de vară PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 08:29

Direcţia Judeţeană pentru Tineret Maramureş va organiza în perioada vacanţei de vară tabere pentru persoanele cu handicap. Astfel, doritorii pot solicita pentru copiii şi tinerii cu handicap, împreună cu asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti, locuri gratuite (cazare şi masă) în Centrele de Agrement din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului sau în alte locaţii private avizate. Gina Călăuz, directorul DJT Maramureş, a precizat că cererea privind acordrea unui loc de tabără gratuit se depune însoţit de copii după documentele care atestă încadrarea în grad de handicap, la sediul DJT Maramureş. “Cererea poate fi depusă atât de părinte sau de reprezentantul legal al persoanei cu handicap, cât şi de un reprezentant al unităţii de învăţământ de care aparţine. În cazul studenţilor cererea poate fi depusă atât personal, cât şi prin reprezentant. Soluţionarea cererilor va fi realizată în funcţie de ordinea depunerii acestora şi în limita bugetului disponibil”. Rezervarea locurilor şi informaţii suplimentare se pot obţine la DJT Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 183 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact