logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Mii de maramureşeni care lucrează în străinătate cotizează la Casa de Pensii PDF Imprimare Email
Luni, 30 Martie 2009 06:30

Mii de maramureşeni plecaţi la muncă în străinătate plătesc anumite sume de bani la Casa de Pensii pentru a beneficia de pensie la bătrâneţe. Ei sau familiile acestora scot din buzunar 1.000-2.000 de lei pentru contribuţia la asigurările sociale de stat. Tot din categoria celor care încheie contracte de asigurare la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) sunt şi persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă cu timp fracţionat. Vasile Ghişe, director adjunct al CJP Maramureş, a declarat că, la finele lunii ianuarie, peste 4.500 de persoane din judeţ au încheiat contracte de asigurare. 

Contractele de asigurare de la CJP nu sunt obligatorii, dar sunt benefice pentru că persoanele care cotizează vor beneficia de un venit la împlinirea vârstei de pensionare. Contribuţia la asigurările sociale de stat este, în acest caz, de 31,3% din suma asigurată. Nu există o sumă minimă sau maximă pe care contribuabilii trebuie să le plătească la CJP, fiecare contribuind în funcţie de posibilităţi şi de suma de care vor să beneficieze la pensie.

Citeşte mai mult...
 
Procedurile de rambursare a TVA se schimbă PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:54

Se uniformizează condiţia de risc fiscal mare şi se reintroduce un regim special de rambursare pentru exportatori ANAF a decis revizuirea procedurilor de rambursare a TVA în scopul susţinerii creşterii economice şi a eficientizării activităţii de administrare fiscală. În acest sens a fost elaborat recent un proiect de act normativ. “Este necesară revizuirea procedurilor de rambursare a sumelor negative de TVA, în vederea accelerării procesului de compensare/restituire a sumelor cuvenite persoanelor impozabile înregistrate de TVA”, a precizat Georgeta Timiş, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş. Astfel, se propun mai multe modificări ale metodologiei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare. Este vorba de uniformizarea condiţiei de risc fiscal mare, reintroducerea unui regim special de rambursare pentru exportatori etc.

Citeşte mai mult...
 
Program de schimb de experienţă cu firme din UE pentru întreprinzători PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:33

Uniunea Europeană a lansat recent un program de sprijin pentru întreprinzători. Scopul acestuia este de a-i ajuta pe cei care încep o afacere să capete noi cunoştinţe despre modul cum se conduce o întreprindere mică sau mijlocie. Iniţierea se face în cadrul unui schimb de experienţă efectuat într-un IMM care deja funcţionează într-un alt stat membru UE. “«Erasmus pentru tineri întreprinzători» stimulează spiritul antreprenorial şi competitivitatea, internaţionalizarea şi dezvoltarea companiilor nou înfiinţate, dar şi a IMM-urilor deja active în UE. Programul contribuie la transferul de cunoştinţe şi bune practici între noii întreprinzători şi cei cu experienţă”, a subliniat Margareta Căpâlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureş.

Participanţii la acest proiect beneficiază de instruire în cadrul unei întreprinderi dintr-un alt stat membru. “Schimburile de experienţă şi informaţii vor contribui la depăşirea obstacolelor şi provocărilor inerente oricărui început de afacere. Un alt beneficiu pentru întreprinzători îl poate constitui accesul la noi pieţe şi la identificarea de parteneri potenţiali”, a menţionat Margareta Căpâlnean.

Citeşte mai mult...
 
Pensionarii aşteaptă pachete cu ocazia Sărbătorilor Pascale PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Martie 2009 10:00

Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari din Maramureş solicită din nou autorităţilor sprijin pentru obţinerea unor ajutoare cu ocazia sărbătorilor pascale. Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Ştefan Lupşe, a cerut conducerii Prefecturii să recomande consiliilor locale şi primăriilor să vină în sprijinul vârstnicilor fără posibilităţi materiale şi să le distribuie pachete cu alimente de bază sau sume de bani. Totodată, vârstnicii au solicitat ca pachetele să fie distribuite în teritoriu de asociaţiile de pensionari, pentru că “întotdeauna politicienii şi-au făcut campanie electorală cu astfel de ajutoare”. Prefectul Sandu Pocol le-a promis pensionarilor că va face demersuri către agenţii economici, pentru a le asigura vârstnicilor cu venituri reduse ajutoare de Paşti.

Citeşte mai mult...
 
Invatatoarea din Desesti, acuzata ca ingrijeste o... turma de caini PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:12

Invatatoarea din comuna maramureseana Desesti ingrijeste o... turma de caini vagabonzi, cel putin asa sustin vecinii femeii. Oamenii acuza ca, in fiecare noapte, cainii umbla in voie prin gospodariile lor, pentru ca proprietara nu ii tine legati. Autoritatile au scapat situatia de sub control in timp ce plangerile impotriva invatatoarei curg una dupa alta. Invatatoarea a spus ca localnicii sunt nedrepti cu ea si o acuza fara motiv, iar primarul din Desesti a inceput sa ceara ajutor pana si la Consiliul Judetean Maramures ca sa scape de caini.

Localnicii din Desesti au acuzat-o pe femeie ca are vreo 35 de caini, iar ca sa scape de ei au facut reclamatii la primarie. Invatatoarea Valerica Moldovan a spu ca are nevoie de caini pentru ca ii pazesc vitele. Ea a spus ca nu are mai mult de cinci caini, iar restul nustie ai cui sut. Femeia isi tine "microferma" de caini langa casa unei femei plecate in Italia. ”Aistea caini o mancat oi. Ce oi?”, a intrebat femeia, intrand apoi intr-o disputa verbala, plina de culoare, cu un vecin. Barbatul i-a spus ca nu isi poate cosi bucata de teren, pentru ca e plina de rahat de caine. ”Dar, cainii tai fac treaba mare la toaleta?”, a ripsostat femeia.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 19:36
Citeşte mai mult...
 
115 trenuri vor intarzia duminica PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 18:49

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (28 spre 29 martie), atunci când ora 3:00 va deveni ora 4:00, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.
Ceasurile vor merge după ora de vară până pe 31 octombrie (ultima duminică a lunii), când ora 4.00 va deveni ora 3.00.
CFR Călători a anunţat, miercuri, că un număr de 115 trenuri vor circula cu întârziere de circa o oră, în noaptea de 28-29 martie, ca urmare a trecerii la ora oficială de vară. Astfel, trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de iarnă până în noaptea de 28/29 martie ora 03.00, care devine ora 04.00. După această oră (04.00) vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor circula cu întârziere. Pentru aceste trenuri se vor stabili măsuri suplimentare pentru reducerea în parcurs a acestor întârzieri. "Vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 115 trenuri aflate în circulaţie la ora 03:00, dintre care 55 de trenuri care au în compunere vagoane de dormit" au anunţat reprezentanţii CFR Călători.

 

Citeşte mai mult...
 
Incident grav, sub tacere la centrul de batrani din Poieni PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 28 Martie 2009 09:00

Alt caz grav inregistrat in ograda Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Maramures. O batrana in varsta de 75 de ani, aflata in grija Centrului de Ingrijire si Asistenta Sociala Poienile de Sub Munte, a suferit arsuri de gradul I si II pe coapse in timp ce i se facea dus. Gravitatea acestui incident consta in faptul ca intreaga poveste a fost tinuta sub tacere. Femeia nu a fost transportata la spital pentru investigatii suplimentare iar accidentul nu a fost raportat sefilor din Baia Mare. Cazul vine la doar cateva zile dupa ce un copil de numai 9 ani, despre care autoritatile aveau informatii inca de acum doi ani ca este neglijat si abuzat de proprii parinti, a murit ars de viu intr-un incendiu provocat de mama sa.

Povestea batranei care a fost oparita a iesit la iveala ca urmare a unui mesaj anonim trimis din zona Poienile de sub Munte, mesaj in care se arata ca femeia ar fi in stare grava si ca, in ciuda faptului ca ar fi necesitat tratament de specialitate, este tinuta pe mai departe in centru. Astazi, 27 martie, la cinci zile de la producerea incidentului, reprezentantii DGASPC Maramures au trimis un specialist in zona pentru a investiga cazul iar in cursul serii la Poieni si-a facut aparitia chiar directorul institutiei, Nicolae Boitor.

Citeşte mai mult...
 
Referendum în rândul dascălilor PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Martie 2009 09:15

Cele patru confederaţii sindicale din învăţământ şi-au unit forţele împotriva Guvernului Boc. În opinia FSLI, FSI "Spiru Haret", FEN şi FNS "Alma Mater", personalul din învăţământ este în continuare discriminat în comparaţie cu alte categorii de salariaţi bugetari.

Sindicaliştii reclamă faptul că, în cele trei luni de guvernare PD-L - PSD, promisiunile făcute dascălilor nu au fost respectate. "Guvernul României refuză să aplice Legea nr. 221/2008, fapt ce scoate în evidenţă dispreţul pe care îl manifestă şi actuala putere faţă de personalul din învăţământ şi cercetare, categorii socio-profesionale care continuă să fie discriminate în comparaţie cu alte categorii de salariaţi bugetari. Măsurile de reducere a unor sporuri şi drepturi pentru salariaţii bugetari pe care intenţionează să le ia Executivul ar conduce la o adevărată curbă de sacrificiu la care vor fi supuşi, în primul rând, salariaţii din învăţământ şi cercetare", se arată în comunicatul de presă comun al celor patru confederaţii. De asemenea, sindicaliştii consideră că descentralizarea ar avea consecinţe dezastruoase asupra întregului sistem de învăţământ.

Citeşte mai mult...
 
Duminica, 29 martie, se trece la ora de vara PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 19:26

In noaptea de 28/29 martie 2009, pe teritoriul Romaniei se va trece la ora oficiala de vara. Astfel ora 3 (29 martie) va deveni ora 4. Timpul oficial devine UT + 3 h (timpul universal + 3 ore). Efectul imediat al acestei schimbari va fi "mutarea" noptii cu o ora mai tarziu. Daca in seara zilei de 28 martie Soarele va apune in jurul orei 18.30, in 29 martie apusul va fi la 19.30, dupa cum a precizat astronomul sighetean Sorin Hotea. 

In Romania ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in orima duminica a lui octombrie. Intre anii 1941 si 1979 nu s-a mai folosit ora de vara. Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii) ora de vara se introducea la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie.

Citeşte mai mult...
 
Cercul pedagogic al invatatorilor din judet va avea loc in aprilie PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 19:19

Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a stabilit ca in acest semestru, cercurile pedagogice ale invatatorilor sa se desfasoare in data de 21 aprilie, incepand cu ora 10. "Impactul proiectelor educationale asupra elevilor", este tema care va face obiectul intalnirii invatatorilor din judet. Tot in cadrul cercului pedagogic, responsabilii de centre tematice vor prezenta o dezbatere despre criteriile de performanta privind evaluarea cadrelor didactice. Locurile de intilnire ale invatatorii au fost stabilite in mai multe centre zonale din judet.

Citeşte mai mult...
 
219 profesori din judet vor primi gradatii de merit PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 19:16

Incepand din 1 iulie, 219 cadre didactive din judet vor beneficia de gradatii de merit in anul scolar 2009-2010. Potrivit purtatorului de cuvant al ISJ Maramures, in ultimii trei ani numarul grada\iilor de merit a scazut considerabil. De exemplu, anul trecut, la nivelul judetului au beneficiat de aceste drepturi salariale 371 de dascali. Gradatia de merit se acorda pentru 10% din posturile didactice existente si reprezinta 25% din salariul de baza, pe o perioada de 4 ani. "La concurs poate participa personalul didactic de predare, didacticul auxiliar cu contract de munca, daca are cel putin 4 ani vechime in invatamant si performante deosebite in activitatea instructiv educativa. De asemenea, mai poate beneficia de gradatii de merit si personalul didactic din invatamantul preuniversitar cu performante deosebite, cei care desfasoara activitati de formare a cadrelor didactice la Casa Corpului Didactic si au calificativul "foarte bine" in fiecare an scolar din perioada evaluarii", a conchis Pavel Filip.

Citeşte mai mult...
 
Amenzi de 2.000 de lei pentru furnizorii de gaz PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 13:36

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Maramures au controlat, in perioada 9-20 martie, cele doua societati care presteaza servicii de furnizare a gazelor in intreg judetul, respectiv SC E.ON Gaz Romania Regionala Nord-Vest si SC BERG Sistem Gaz SA Bucuresti – Punctul de lucru Sighetu Marmatiei.

“S-au urmarit mai multe puncte, respectiv legalitatea functionarii, analizarea contractelor de prestari-servicii, respectarea clauzelor din aceste contracte, respectarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive, eliberarea documentelor financiar-fiscale si corectitudinea facturilor. Au fost analizate si cele aproape 400 de reclamatii primite, dintre care 15 au sosit la noi, 337 au fost depuse la E.ON Gaz si 17 la BERG Sistem”, a declarat pentru citynews.ro consilierul superior din cadrul OJPC Maramures, Marius Iliuta.

Citeşte mai mult...
 
Disponibilizările CFR pun în pericol siguranţa trenurilor PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 10:44

Zilele trecute, Ministerul Transporturilor a trimis sindicatelor din CFR un program de restructurare care prevede concedierea colectivă a 12.139 de angajaţi de la toate structurile din cadrul companiilor subordonate. Sindicaliştii feroviari resping întru totul măsura anunţată de minister şi ameninţă cu proteste. Ei au avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Transportului şi Infrastructurii (MTI), însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Discuţiile dintre sindicaliştii şi oficialii de la Transporturi vor continua şi în zilele următoare pentru luarea unei decizii finale în privinţa disponibilizărilor masive anunţate. Lucian Filip, liderul Sindicatului Independent CFR Baia Mare, a spus că deocamdată nu s-a hotărât câţi angajaţi vor fi daţi afară, însă sindicaliştii vor lupta pentru păstrarea tuturor locurilor de muncă existente în momentul de faţă.
"Nu ştim dacă se vor da afară oameni care lucrează în CFR şi nici câţi. Se poartă încă discuţii la nivel ministerial pe tema asta. Noi nu vrem să-şi piardă nimeni locul de muncă şi nu vom accepta asta niciodată", a precizat Lucian Filip.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 182 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact