logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Dascălii - bătaia de joc a guvernanţilor PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 15:15

Cadrele didactice afiliate Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ s-au săturat de "gogoşile" Guvernului Boc. În campania electorală, dascălii au fost amăgiţi cu tot soiul de promisiuni, de la aplicarea Legii 221/2008, conform căreia salariile personalului din sistem ar fi fost majorate, până la găsirea unor soluţii pentru demararea reformei în educaţie.

În cadrul unei întruniri a Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ de miercuri, s-au analizat problemele cu care se confruntă sistemul educaţional din România după trei luni de guvernare PD-L-PSD şi s-a constatat că nimic din ce s-a promis în campania electorală nu s-a aplicat.
"«Legea nr. 221/2008 va fi aplicată imediat după câştigarea alegerilor» - sloganul aducător de voturi pentru actuala coaliţie este tot mai departe de a deveni realitate. Neaplicarea acestei legi scoate în evidenţă dispreţul pe care îl manifestă clasa politică faţă de personalul didactic, categorie socio - profesională care continuă să fie discriminată, în comparaţie cu alte categorii de salariaţi bugetari", se arată în comunicatul FSLI.

Citeşte mai mult...
 
Scolile romanesti vor fi conduse de manageri PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 09:57

Liviu Marian PopReprezentantii structurilor asociative ale autoritatilor publice locale si-au exprimat doleantele cu privire la mult-asteptata descentralizare din sistemul de invatamant.

Astfel, unitatile scolare vor fi conduse de un manager, numit de primar la propunerea Consiliului Local, dar acest manager nu trebuie sa fie obligatoriu profesor, deoarece el se va ocupa mai ales de gestionarea aspectelor financiare si economice. Un director educativ sau directorul adjunct urmeaza sa gestioneze aspectele educative in cadrul unitatii scolare.

Administratia financiara a scolilor va trece in subordinea primariilor, iar Consiliul de Administratie nu se va mai ocupa de activitatea didactica, pentru acest aspect urmand a fi responsabil Consiliul Profesoral.

Citeşte mai mult...
 
Turiştii străini sunt ademeniţi cu horincă să-şi petreacă vacanţele în Maramureş PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 08:02

Asociaţii şi instituţii publice din regiunile turistice importante ale ţării, printre care şi Maramureşul, agenţii de turism, companii aeriene, hotelieri au ocupat cele 35 de infodeskuri prezente anul acesta în standul României, la a 43-a ediţie a Bursei Internaţionale de Turism de la Berlin. Vizitatorii celui mai mare târg de turism din lume au fost ademeniţi, cu tradiţionala ţuică de prune, să vină în concediu în Maramureş. 

 La ediţia din acest an, desfăşurată săptămâna trecută, România şi-a închis în lada cu zestre motivele tradiţionale şi folclorul. Unul dintre cele 35 de infodeskuri aflate anul acesta la Berlin sub umbrela standului României a fost cel al Maramureşului, reprezentat pentru a doua oară la eveniment de MaramureşInfoTurism, prin Ioana Tripon (director) şi Rada Pavel (responsabil marketing). Pe lângă materialele tipărite în limba germană, vechi şi noi, pe infodeskul Maramureşului au fost etalate câteva obiecte meşteşugăreşti care au stârnit curiozitatea vizitatorilor străini. Atracţia principală a fost o sticlă cu fus, făcută de un meşter din Vadu Izei, plină cu horincă de cea mai bună calitate. Sticla-exponat, ingenios meşteşugită, a reprezentat şi un soi de capcană ademenitoare, căci dacă vreunul din vizitatori întreba cum a fost realizată, i se spunea că secretul poate fi aflat doar dacă vine la noi în Maramureş. “Pfllaumenschnaps-ul” nostru (ţuica de prune) a avut, de asemenea, succes, toţi cei care au gustat din băutura moroşenească atribuindu-i calificativul de “sehr gut” (foarte bun).

Citeşte mai mult...
 
Femeie "culeasa" de pe DN 18 dupa o seara de betie PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 14:09

Politistii din Vadu Izei au fost sesizati ca ieri noapte, la ora 3.20, ca pe drumul national 18 din localitate, pe carosabil, se afla o femeie care prezenta urme de agresiune. Politistii care s-au deplasat la fata locului au identificat-o pe Todora A. (65 ani), din Vadu Izei.

Aceasta a fost transportata si internata la Spitalul Municipal Sighet. Femeia a declarat ca a consumat bauturi alcoolice la locuinta unui consatean impreuna cu proprietarul si sotia acestuia. La plecare consateanul ar fi impins-o, iar femeia a cazut si a suferit leziuni corporale.

Deocamdata se fac cercetari pentru stabilirea exacta a imprejurarilor in care femeia a suferit leziunile. Dupa ce medicul legist va preciza numarul de zile de ingrijiri medicale politistii vor dispune masuri.

Citeşte mai mult...
 
Tabere pentru persoane cu handicap, în vacanţa de vară PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 08:29

Direcţia Judeţeană pentru Tineret Maramureş va organiza în perioada vacanţei de vară tabere pentru persoanele cu handicap. Astfel, doritorii pot solicita pentru copiii şi tinerii cu handicap, împreună cu asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti, locuri gratuite (cazare şi masă) în Centrele de Agrement din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului sau în alte locaţii private avizate. Gina Călăuz, directorul DJT Maramureş, a precizat că cererea privind acordrea unui loc de tabără gratuit se depune însoţit de copii după documentele care atestă încadrarea în grad de handicap, la sediul DJT Maramureş. “Cererea poate fi depusă atât de părinte sau de reprezentantul legal al persoanei cu handicap, cât şi de un reprezentant al unităţii de învăţământ de care aparţine. În cazul studenţilor cererea poate fi depusă atât personal, cât şi prin reprezentant. Soluţionarea cererilor va fi realizată în funcţie de ordinea depunerii acestora şi în limita bugetului disponibil”. Rezervarea locurilor şi informaţii suplimentare se pot obţine la DJT Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Legumicultorii şi producătorii ecologici nu au primit ajutoarele financiare promise PDF Imprimare Email
Joi, 19 Martie 2009 08:25

Fermierii care au înfiinţat în toamna anului trecut culturi agricole au primit fondurile promise prin ajutorul de minimis. Pentru că solicitările la nivel naţional au fost peşte aşteptări, Guvernul a suplimentat fondul cu 85 milioane lei, astfel că fermierii au putut intra în posesia a 200 de lei pentru fiecare hectar cultivat. În Maramureş, situaţia a fost diferită de cea la nivel naţional. În urmă cu doi ani s-au înfiinţat peste 6.000 hectare cultivate cu cereale, în special cu grâu, însă anul trecut, când au putut beneficia de acest sprijin, s-au înjumătăţit suprafeţele de teren lucrate. Oamenii au renunţat la însămânţarea terenurilor datorită neacordării subvenţiilor către agricultori. Lipsa banilor a împiedicat tot mai mulţi fermieri să lucreze pământul, mai ales după ce calamităţile naturale au făcut să scadă mult producţiile, proprietarii ieşind în pierdere.

Citeşte mai mult...
 
S-au scumpit permisele de conducere si certificatele de inmatriculare PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:57

Incepand din 20 martie, cetatenii vor plati mai mult pentru eliberarea permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare. Reprezentantii Institutiei Prefectului Maramures anunta ca pretul pentru eliberarea permisului de conducere va fi de 68 lei (fata de 50 lei in prezent), iar cel pentru eliberarea unui certificat de inmatriculare va fi de 37 lei (fata de 30 lei in prezent). Solicitantii care au achitat contravaloarea permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare pana la 20 martie si care solicita emiterea acestor documente dupa aceasta data vor achita diferenta dintre preturile vechi si cele noi. De precizat ca unitatile BCR si CEC vor elibera chitante sau ordine de plata distincte pentru fiecare tip de document.

Citeşte mai mult...
 
Zece scoli din Maramures participa la concursul Gardianul Mediului PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:54

Un numar de 10 unitati de invatamant din judetul Maramures au fost selectate pentru a participa la concursul Gardianul Mediului. Competitia este organizata de Garda Nationala de Mediu impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si se va desfasura pe parcursul a doua luni. Elevii participanti provin de la sapte scoli generale din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Targu Lapus si trei licee. Comisarul sef Calin Crisan a declarat ca scopul acestui concurs este implicarea activa a copiilor si adolescentilor in constientizarea problemelor de mediu la nivel de comunitate, formarea si consolidarea constiintei ecologice si transmiterea cunostintelor acumulate celorlalti membri ai comunitatii. Castigatorii vor fi anuntati in 1 iunie 2009 si premiati in 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Citeşte mai mult...
 
CJ promite 40 miliarde lei pentru Rozavlea, dacă depozitul ecologic va fi amplasat pe raza comunei PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Martie 2009 17:48

Comuna Rozavlea ar putea beneficia de fonduri substanţiale în cazul în care localnicii îşi vor da acordul pentru amplasarea unui depozit ecologic de deşeuri menajere în zonă. Pe lângă banii promişi, investiţia din nordul judeţului ar duce la crearea a circa 200 de locuri de muncă, iar la bugetul local s-ar acumula venituri care ar ajuta comuna pentru demararea unor proiecte.

Oferta este tentantă şi are toate şansele să fie acceptată de autorităţile locale. Primarul din Rozavlea, Marcel Mârza (PD-L), se pare că este de acord cu amplasamentul, dar mai trebuie să convingă şi restul localnicilor. “Nu este o groapă de gunoi, ci o fabrică, o uzină în care deşeurile menajere se selectează, se prelucrează. Astfel de centre există în toată lumea civilizată. Investiţia, care va fi suportată de Uniunea Europeană, depăşeşte 40 de milioane de euro. Ei alocă această sumă de bani tocmai pentru a purifica şi a proteja mediul înconjurător”, le-a spus primarul Mârza cetăţenilor, la şedinţa de informare care a avut loc recent în comuna maramureşeană.

Citeşte mai mult...
 
Se caută jandarmi PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 15:35

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Maramureş face recrutări pentru concursul de admitere, organizat de instituţiile militare de învăţământ - arme jandarmi - curs de zi. Instituţii de învăţământ la care se organizează concursul de admitere sunt "Academia de Poliţie "Al.I. Cuza" Bucureşti -  specialitatea jandarmi, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi "Gr. Al. Ghica" Drăgăşani şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.

La Academia de Poliţie "Al.I. Cuza" Bucureşti -  specialitatea jandarmi, sunt 80 de locuri din care 77 de locuri pentru bărbati şi femei, fără discriminare, şi trei locuri pentru candidaţii de etnie romă. La Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi "Gr. Al. Ghica" Drăgăşani, sunt 155 de locuri din care 150 de locuri pentru candidaţii bărbaţi şi femei, fără discriminare, cinci locuri pentru candidaţii de etnie romă. La Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, se scot la concurs 150 de locuri din care 145 de locuri pentru candidaţii bărbaţi şi femei, fără discriminare, şi cinci locuri pentru candidaţii de etnie romă.

Citeşte mai mult...
 
"Revoluţie" în turism şi economie PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 15:28

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Maramureş din februarie, a fost aprobat "Planul de amenajare a teritoriului zonal «Munţii Gutâiului»", devenind astfel un suport pentru investiţiile viitoare.

Planul de amenajare "Munţii Gutâiului" are ca beneficiar Ministerul Transporturilor şi ca utilizator Consiliul Judeţean Maramureş. La beneficiari, putem adăuga şi consiliile locale ale localităţilor Baia Mare, Baia-Sprie, Cavnic, Tăuţii Măgherăuş, Băiuţ, Budeşti, Deseşti, Ocna-Şugatag şi Şişeşti.
Totuşi, în implementarea programului, au fost identificate în zonă unele probleme cum ar fi: dependenţa de o singură activitate industrială, supradimensionarea unor întreprinderi şi dificultatea adaptării la condiţiile economiei de piaţă, acutizarea problemelor generate de degradarea şi poluarea mediului, probleme sociale ce decurg din disponibilizarea personalului din activităţi miniere şi mari decalaje între veniturile populaţiei. Prin "Planul de amenajare a teritoriului zonal, Munţii Gutâiului" se doreşte eliminarea problemelor enumerate mai sus. La rândul său, mult mediatizatul tunel pe sub Gutâi este inclus în plan.

Citeşte mai mult...
 
Noi documente care se cer apostilate PDF Imprimare Email
Luni, 16 Martie 2009 08:49

Recent, Ministerul Internelor a adăugat la lista cu documentele supuse procedurii de aplicare a postilei încă două. Este vorba despre: certificatele de rezidenţă fiscală şi cele privind atestarea impozitului plătit în România conform Convenţiei de evitare a dublei impuneri eliberate de OMF nr. 1798/1998. Aplicarea apostilei este necesară pe certificatele întocmite în România care urmează să producă efecte juridice pe teritorul unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga. Apostiva va atesta veridicitatea semnăturii şi calităţii în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, a identităţii sigiliului ori a ştampilei pe care o poartă. Apostilarea se face la sediul Instituţiei Prefectului, unde se prezintă exemplarere originale ale certificatelor. Cererea de apostilare se poate face personal sau prin mandatar/avocat împuternicit, pe bază de procură notarială, respectiv delegaţie avocaţională.

Citeşte mai mult...
 
Prefectul si-a pus in cap fostii colegi din invatamant PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 14 Martie 2009 23:02

Pe prefectul judetului l-a luat gura pe dianinte. Sandu Pocol le-a promis in urma cu cateva zile fostilor sai colegi, dascalii, ca problema celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2008 va fi rezolvata in termen de 48 de ore. Cum durata anuntata de el a trecut de mult, ieri, a fost nevoit sa recunoasca faptul ca problema nu se va rezolva atat usor si ca, de fapt, nu ii intra in atributii sa isi dea cu presupusul in aceasta chestiune. 

Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a fastacit cand a fost intrebat despre situatia profesorilor si a aruncat pisica in curtea directiei de finante.

“Am primit o adresa din partea Sindicatului Liber in Invatamant Maramures semnata de domnul Liviu Pop, prin care mi se solicita sprijinul pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu. In virtutea prerogativelor pe care le am, zilnic am avut mai multe discutii cu domnul director al Directiei Generale de  Finante Publice si presedintele Consiliului Judetean, precum si discutii la Guvern. Am facut eforturi pentru a rezolva aceasta problema”, a declarat Sandu Pocol.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior181182183184185186187188189190UrmătorSfârşit »

Page 182 of 193

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact