logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Cum alegi o plita cu inductie de calitate? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 12 Decembrie 2016 21:31

Unele persoane gatesc de placere, altele de nevoie, dar cum nu putem trai fara mancare, si cum cea gatita este esentiala in viata noastra, e normal sa cautam metode cat mai eficiente si mai sanatoase pentru a ne prepara hrana cea de toate zilele. Nu e un secret pentru nimeni ca gustul mancarii este influentat atat de modul de actiune al caldurii asupra alimentelor cat si de calitatea vaselor in care gatim. 

 

Recent am aflat si eu despre cea mai noua metoda de gatit, cea pe baza de inductie, aceasta facand vasul pentru gatit sa genereze el insusi caldura. Practic, cand ridicam vasul de pe plita, aceasta se va raci aproape instant, insa putem utiliza doar vase dintr-un material care se magnetizeaza, precum sunt feroasele sau otelul. Suprafata unei plite cu inductie este din material ceramic si este perfect neteda. Neexistand flacara, plita este foarte sigura, mai ales cand avem copii prin preajma.

 

Cand am auzit prima data de aceasta metoda, mi s-a parut o metoda foarte sanatoasa si eficienta de a gati, asa ca m-am pus sa ma interesez cum alegi o plita cu inductie de calitate pentru ca mi-am propus sa-mi cumpar si eu una. E important de stiut ca acest tip de plite functioneaza pe baza de curent electric. Datorita marimilot foarte variate, trebuie sa tinem cont de dimensiunea plitei, pentru a nu avea surpriza de a cumpara una care nu ne incape in spatiul din bucatarie dedicat de noi gatitului. 

Ultima actualizare Marţi, 13 Decembrie 2016 09:33
Citeşte mai mult...
 
Noul Mers al Trenurilor 2016-2017 intră în vigoare duminică PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Decembrie 2016 09:08

Noul Mers al Trenurilor 2016-2017 intră în vigoare din 11 decembrie, iar în funcție de perioada din an se vor afla în circulație între 1.200 și 1.300 de trenuri, informează CFR Călători.
 
Trenurile Zăpezii circulă către destinații montane — Valea Prahovei, Vatra Dornei, Piatra Neamț și Petroșani (stațiunile Straja și Parâng) iar în zilele de weekend biletele pentru călătoriile de pe Valea Prahovei au prețuri reduse între 31% și 56%. În perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2017, biletele valabile la Trenurile Zăpezii vor avea prețuri reduse cu 25%, de luni până joi.
 
În perioada sezonului estival 2017, Trenurile Soarelui vor asigura legături din toată țara către stațiunile de la Marea Neagră și Delta Dunării.
Citeşte mai mult...
 
Românii vor face mai multe ore suplimentare, cu derogare de la stat PDF Imprimare Email
Marţi, 22 Noiembrie 2016 22:17

Sindicatele și patronatele au obținut deja promisiuni pentru modificarea Codului Muncii, astfel că șefii vor putea cere angajaților să facă mai multe ore suplimentare.
 
Activitățile medicale, cele de pază, producție și distribuție de gaze, apă și electricitate, precum și agricultura, transportul feroviar și cel aerian, mass-media sunt o parte din domeniile pentru care s-a luat în calcul depășirea orelor suplimentare.
 
În prezent, Codul Muncii stabilește că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Această durată poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Citeşte mai mult...
 
Decontarea navetei elevilor: Guvernul a adoptat metodologia de calcul si tarifele maxime per kilometru ce pot fi percepute in transportul scolar PDF Imprimare Email
Joi, 17 Noiembrie 2016 08:45

Tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor ce pot fi practicate de operatorii de transport rutier variaza de la 10 lei (fara TVA), pentru distanta minima de 3 kilometri, pana la 174 de lei (fara TVA), pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Sumele aferente fiecarei distante in interiorul acestui ecart (3-50 kilometri) si metodologia de calcul a acestor tarife au fost aprobate de Guvern in sedinta de miercuri.
 
Guvernul arata, intr-un comunicat de presa, ca reglementarea unui tarif maximal se impunea in conditiile in care tarifele practicate de operatorii de transport public au variatii foarte mari pentru aceeasi distanta, preturile maxime fiind si de pana la 13 ori mai mari decat preturile minime.
Citeşte mai mult...
 
,,Sighetu Marmației nu îmi este străin, ci apropiat, prin cele multe care amintesc de trecerea celor dragi, prin trăirile şi prieteniile mele,, - Getta Neumann PDF Imprimare Email
Scris de Getta Neumann   
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 09:12

,,Nu mă aşteptam la întâlniri sau trăiri deosebite. Pe traseul excursiei noastre din septembrie în Transilvania şi Maramureş, "Memorialul victimelor comunismului" şi mânăstirile erau obiectivele de vizitat în Sighet şi împrejurimi. Gândul la casa bunicilor mei şi la cimitir se strecura, totuşi, timid, dar insistent, în planurile mele. La Sighet s-a născut mama, de acolo a fost deportată împreună cu familia. Sa întors singură. A rămas totuşi legată de orăşel şi de prieteni, printre care Pepi Werner, de care o legau amintirile din tinerețe şi de la Auschwitz. În anii '60, am petrecut câteva vacanțe de vară de pomină în familia Werner şi am devenit prietenă bună cu Eva, fiica lor. Retrăiam copilăria şi adolescența mamei, aşa cum le-am cunoscut din povestirile ei. Ne plimbam cu gaşca în oraş, făceam baie în râul Iza, mergeam la munte şi, o dată, am dormit întrun pod acoperit cu fân, toți laolaltă, ceva de neuitat! Mai am mirosul în nări şi gustul libertății, care erau inedite pentru mine, fetița hiper-protejată – părinții mei erau mereu îngrijorați şi speriați că mi s-ar putea întâmpla ceva. Credeam că mă voi regăsi într-un orăşel care îmi va părea străin. Eva, de ani de zile în Florida, mi-a spus la telefon: "Caut-o pe Baby Markus, era cu noi în gaşcă". Aveam o vagă amintire, parcă o senzație de demult s-ar fi trezit în mine, şi vedeam, cu ochii minții, o fată micuță, ageră şi vioaie. După vreo 50 de ani, am revăzut-o şi nu s-a schimbat. O sfârlează, sclipitoare, bună şi generoasă. Din momentul în care ea şi Sorin, fiul ei, m-au luat în primire, am pătruns în tunelul timpului şi am început călătoria mea în lumea copilăriei, a mea, a mamei mele, într-o lume în care se revarsă lumina celor dispăruți. Familia Fuchs locuia pe strada principală, Bogdan Vodă nr. 1, la etaj locuia familia, la parter era magazinul de textile. Casa e ca în basme – toată rotunjită, cu cupolă, ferestre boltite şi un bovindou cu un balcon cu feronerie dantelată, stâlpi decorativi – un vis. Zăboveam cu Baby în fața porții închise, când am văzut la colțul străzii o doamnă încărcată cu plase pline. "Cunoaşteți cumva pe cineva care stă aici?" "Sigur că da, poftiți!" Și aşa, obosită după o zi de muncă şi după cumpărături, femeia a insistat să intrăm şi ne-a poftit la ea în locuință, să stăm jos, să servim un pahar de apă.

Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 09:22
Citeşte mai mult...
 
Romania, statul european cu cel mai mare numar de emigranti aflati in inchisorile din UE PDF Imprimare Email
Miercuri, 02 Noiembrie 2016 09:51

Romania este statul european cu cel mai mare numar de emigranti aflati in inchisorile din UE, in timp ce tara cu cel mai mare numar de detinuti in interiorul Blocului comunitar este Maroc, potrivit unui studiu efectuat de o echipa de jurnalisti si citat de EU Observer.
 
Totusi, Lituania ocupa primul loc in ceea ce priveste procentajul de infractori aflati in detentie in inchisorile din UE din totalul de emigranti ai acestei tari in comunitatea europeana. O echipa internationala de jurnalisti a colectat date de la 25 de state pentru a prezenta aceste statistici pentru fiecare tara UE in afara de Croatia, Malta si Cipru, citeaza Mediafax.
Citeşte mai mult...
 
Pomana electorala la Senat si pentru dezvoltatorii imobiliari: Cladirile construite pentru vanzare vor fi scutite de impozit PDF Imprimare Email
Miercuri, 02 Noiembrie 2016 09:47

Plenul Senatului a adoptat, marti, o propunere legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae, potrivit careia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiti de plata impozitului/taxei pe cladiri, pentru cladirile, constructie noua, scutirea urmand a se aplica de la momentul finalizarii constructiei pana la data valorificarii acesteia prin vanzare sau cedarea folosintei, transmite News.ro. 
 
Propunerea legislativa pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptata de plen cu 50 de voturi "pentru" si 12 abtineri si are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe cladiri, cu o noua categorie de cladiri, respective "cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exlusiv in scopul comercializarii".
Citeşte mai mult...
 
MARAMUREŞ - Majoritatea asistaţilor social nu prestează muncă în folosul comunităţii PDF Imprimare Email
Scris de InfoMM.ro   
Miercuri, 02 Noiembrie 2016 09:30

Mulţi maramureşeni sunt asistaţi sociali, însă nu toţi dintre ei prestează muncă în folosul comunităţii. Potrivit prevederilor legale, cel care munceşte în folosul comunităţii trebuie să îndeplinească anumite criterii. Problema este că majoritatea asistaţilor sunt inapţi şi nu au posibilitatea de a se descurca cum trebuie.
 
„Primăriile au acţionat şi sunt obligate să aibă un plan. Desigur, acest plan are lunar obiective, în funcţie de personal. Sunt anumite etape care trebuiesc îndeplinite. În special, ca acele persoane să fie apte de muncă.Trebuie să se întocmească documentul final şi să se comunice, desigur, care sunt acele persoane care nu îndeplinesc munca în folosul comunităţii”, declară Ovidiu Morar, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţii Sociale Maramureş.
Citeşte mai mult...
 
Activitatea Poștei revine la normal. Angajații vor primi salarii mai mari PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Noiembrie 2016 10:31

Conducerea Poștei Române și reprezentanții SLPR au agreat, luni, schema de majorare a salariilor poștașilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017. Aceștia vor beneficia de o creștere salarială de 80 de lei brut/angajat și tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent.
 
Conflictul de muncă declanșat săptămâna trecută de angajații Poștei Române în toată țara va înceta, iar activitatea poștală va reveni la normal.
Citeşte mai mult...
 
Trecem la ora de iarnă în acest weekend PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:13

Trecerea la ora de iarnă în anul acesta se face în noaptea dintre 29 octombrie spre 30 octombrie.
 
Astfel, ora 4.00 a dimineţii de duminică va deveni ora 3.00. Duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
 
Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
 
Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Simptomele sunt diferite de la o persoană la altă, însă printre cele mai frecvente se numără dificultatea de a se trezi dimineaţă, stări de rău general, astenie, nervozitate generală.
 
Un lucru interesant e că nu toate ţările folosesc, în acest moment, ora de vară, ci doar 70 de state din întreaga lume.
Ultima actualizare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 10:05
Citeşte mai mult...
 
Numarul romanilor de peste 65 de ani il depaseste pe cel al tinerilor de sub 14 ani cu peste un sfert de milion de persoane PDF Imprimare Email
Vineri, 28 Octombrie 2016 12:00

Imbatranirea populatiei a fost re-confirmata vineri de oficialii Institutului National de Statistica, care a arata ca in Romania traiesc 3,52 milioane persoane de peste 65 de ani si 3,2 milioane de persoane sub 14 ani. La 1 iulie 2016 populatia dupa domiciliu a fost de 22215 mii persoane, mai spun statisticienii. Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania ( atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale.
 
La 1 iulie 2016, populatia dupa domiciliu care traia in mediul urban a fost de 12,51 milioane de persoane, in scadere cu 0,4% fata 1 iulie 2015. Femeile erau in numar de 11,37 milioane, mai spune INS.
 
Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste). 
Citeşte mai mult...
 
Angajații din Poșta Română continuă protestul PDF Imprimare Email
Scris de Agerpres.ro   
Vineri, 28 Octombrie 2016 11:42

Angajații din Poșta Română continuă protestul, la acesta participând, joi, în prima zi, peste 15.000 de persoane din peste 1.000 de subunități poștale, a declarat pentru AGERPRES secretarul general al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), Ionel Oțelea.
 
"Protestul nu s-a încheiat. Au participat peste 15.000 de angajați și peste 1.000 de subunități poștale. Acesta continuă. Nu este controlat de mișcarea sindicală, iar acțiunea se desfășoară așa cum doresc salariații. Compania a făcut ieri niște oferte. Înțeleg că sunt respinse. Nu știu să vă spun cum o să continue", a spus Ionel Oțelea.
Citeşte mai mult...
 
Persoanele fără venituri, obligate să plătească 70 lei lunar contribuții pentru sănătate PDF Imprimare Email
Joi, 27 Octombrie 2016 11:41

Noul Cod fiscal a adus o nouă procedură privind plata contribuției de sănătate de către persoanele ce nu realizează venituri, care nu sunt scutite de plata contribuției prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei alte persoane.
 
În Monitorul Oficial de marți, 25 octombrie 2016, a fost publicată procedura de plată a contributiei la sănătate de către persoanele fizice fără venituri ce nu sunt scutite de contribuție prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate.
 
Persoanele fără venituri au avut obligația să plătească contribuția la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim pe economie.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 191

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact