logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Se împlinesc 188 ani de la naşterea pedagogului, publicistului Leovey Klara, erou al Revoluţiei de la 1848 PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:52
Foto: placheta de pe monumentLeovey Klara s-a născut la 25 martie 1821 la Sighet, într-o familie de meşteşugari. Încă din timpul şcolii, tânăra Klara este atrasă de teatru şi joacă în toate piesele montate în cadrul gimnaziului reformat din oraş pe care-l frecventează. Din anul 1934 montează şi joacă în spectacole de amatori, dovedind un talent actoricesc şi regizoral ieşite din comun, privite cu îngrijorare de mama, Szathmari Eszter, care-i dorea o carieră de pedagog. Acesta este şi motivul pentru care nu-i permite să-şi încerce norocul la Teatrul Naţional din Pesta. Soarta tinerei Klara se va schimba când baronul Sztoika, invitat să participe la Dieta din Bratislava, o va duce ca însoţitoare alături de fiica lui, ocazie cu care o cunoaşte pe contesa reformatoare Teleky Blanka, de care o va lega o strânsă prietenie< la 15 martie 1844, o găsim în Pesta alături de revoluţionari. În perioada 1846-1849 este angajată ca pedagog la şcoala de fete condusă de Teleky Blanka. După înfrângerea revoluţiei paşoptiste, împreună cu prietena ei ascund şi îngrijesc revoluţionarii răniţi. În anul 1849 se întoarce la Sighet şi-şi continuă activitatea culturală: strânge cărţi pentru o bibliotecă publică, organizează grădiniţe, organizează spectacole caritabile în beneficiul elevilor din familiile sărace. Pentru participarea activă din timpul revoluţiei paşoptişte, în anul 1851 este arestată şi, după doi ani de cercetări, este condamnată la cinci ani de detenţie severă şi închisă împreună cu Teleky Blanka în puşcăria Kufstein de lângă Viena.
Citeşte mai mult...
 
Se împlinesc 13 ani de la trecerea în nefiinţă a profesorului universitar, savantul dr. Koch Ferenc PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 14:48
Foto: Koch FerencProfesorul universitar, savantul dr. Koch Ferenc s-a născut la Sighetu Marmaţiei la 19 noiembrie 1925, într-o familie profund religioasă ceea ce face ca, studiile gimanziale să le continue la gimnaziul romano-catolic din Cluj, la terminarea cărora să se înscrie la Facultatea de matematică-fizică din Cluj. Profesorul Borbély Samu îi oferă un post de asistent dar, studentul din anul III decisese: se va dedica cercetării şi nu pedagogiei. Coordonat de profesorii Gyulai Zoltán şi Fényes Imre face primii paşi în fizica atomică căreia îi va rămâne fidel până la sfârşitul vieţii. După terminarea studiilor universitare va lucra ca asistent şi lector la Universitatea Babeş-Bolyai unde joacă un rol major în dezvoltarea şi dotarea laboratorului de fizică. Tot el a fost primul care la Cluj construieşte un generator Van de Graaf. "Pe mine, Procopiu şi alţi maeştrii m-au învăţat cun se poate cu cele mai simple aparate şi metode să obţii lucruri minunate" (“Engem Procopiu és a többi mesterem megtanított arra, hogyan lehet egyszerû eszközökkel szép dolgokat megvalósítani") afirma într-unul din ultimele interviuri. Unificarea din 1959 a celor două universităţi („Babeş” şi „Bolyai”) a adus o noutate facultăţii de matematică-fizică: dacă până atunci acesta pregătea studenţii pentru o carieră de dascăli, după unire, catedra de matematică-fizică pregătea şi cercetători. După ce în 1960 îşi susţine doctoratul, din 1964 devine lector (docent) iar din 1979 profesor.
Citeşte mai mult...
 
Asociatia Crescatorilor de Taurine "Bruna Schwyz" din Sighet, la varsta majoratului PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Martie 2009 05:10

Asociatia Crescatorilor de Taurine (ACT) "Bruna-Schwyz" din Sighetu Marmatiei a implinit 18 ani de la infiintare. Fiind prima la nivel de judet si, la vremea aceea, printre putinele din tara, inca de la infiintare ACT si-a asumat unirea eforturilor crescatorilor de animale in vederea protejarii si promovarii intereselor lor. Printre aceste obiective se numara: sporirea numarului de animale, cresterea potentialului genetic al taurinelor, valorificarea animalelor si a produselor animaliere, aprovizionarea cu furaje concentrate si, nu in ultimul rand, asigurarea de consultanta tehnica. 
Dupa cei 18 ani de activitate, rezultatele sunt pe masura muncii sustinute< din 1997, toti operatorii insamantatori din judet au fost angajati sau au avut contracte de colaborare cu asociatia> prin intermediul ACT au fost vandute peste o mie de taurine> a infiintat centre de preluare si prelucrare a laptelui> a adus peste 3,6 milioane kg de tarate, furaje concentrate si inlocuitor de lapte> a spijinit peste 3.600 crescatori in intocmirea documentatiilor pentru subventii etc. De asemenea, ca membru in Consiliul Laptelui si al Carnii de pe langa Ministerul Agriculturii, ACT a militat pentru acordarea cotelor de lapte, iar pentru crescatorii cu efective mici, a cerut acordarea subventiilor, primelor pentru laptele livrat la procesare etc.

Citeşte mai mult...
 
S-au împlinit cinci ani de la moartea sigheteanului Kékedy László, profesor al Universităţii Babeş-Bolyai PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 13:50
La 24 martie s-au împlinit inci ani de la moartea chimistului şi fizicianului prof. univ. dr. Kékedy László, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi membru corespondent al Aademiei Române. Kékedy László s-a născut la Sighetu Marmaţiei la 28 noiembrie 1920 dintr-o familie de CFR-işti. În anul 1938 se înscrie la Facultatea de ştiinţe "Regele Ferdinand" din Cluj unde, în anul 1944 îşi susţine şi doctoratul. Din anul 1945 este asistent universitar, apoi din 1951 este cooptat în conducerea Universităţii Babeş-Bolyai unde va lucra şi după pensionare în domeniul chimiei analitice şi chimiei-fizice, cercetările lui privind polarografia, complexometria, termografia şi folosirea senzorilor de gaze. În cariera sa pedagogică, Kékedy László a publicat o serie de manuale printre care "Chimia analitică instrumentală" a intrat în circuitul universitar mondial. Tot lui i se datorează reorganizarea Societăţii Muzeale Ardeleneşti şi al unor importante studii privind degradarea tipăriturilor.
Citeşte mai mult...
 
TARJA TURUNEN in concert la Bucuresti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Martie 2009 10:18
Tarja TurunenSoprana Tarja Turunen va canta la Sala Palatului in 22 iunie 2009, concert ce face parte din turneul european Summer Storm 2009.

Cea mai stralucitoare stea a scenei muzicale finlandeze, remarcabila soprana Tarja Turunen a devenit intr-un timp extrem de scurt una dintre cele mai cunoscute voci feminine ale muzicii rock internationale. Tarja a fost vocea legendara a celei mai iubite trupe de rock simfonic, Nightwish.

De-a lungul carierei sale, Tarja a reusit sa uneasca doua lumi aflate la poli opusi, rock-ul si opera. Soprana a reusit sa atinga echilibrul perfect intre stiluri prin piese ca "Nemo" si "I Walk Alone", hituri ce au rasturnat topurile internationale si au influentat pregnant scena de rock.

Citeşte mai mult...
 
ORA PAMANTULUI: Sambata stingem luminile PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 10:06

TerraPeste 1.000 de orase ale planetei si un miliard de oameni sunt asteptati sa participe pe 28 martie la un eveniment destinat luptei impotriva incalzirii globale. La ora 20.30, Ora Pamantului, oamenii din intreaga lume vor stinge lumina timp de o ora.

Acest eveniment, menit sa traga un semnal de alarma cu privire la incalzirea climatului de pe Terra, a inceput in Martie 2007 in orasul australian Sydney si s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, astfel ca an de an, milioane de oameni se alatura acestei campanii.

Evenimentul nu a ramas fara ecou nici in Romania, ba chiar dimpotriva. Tara noastra este singura din lume in care a aparut un site special dedicat coordonarii si promovarii actiunilor la nivel local, adica la nivelul tarii.

Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Martie 2009 15:51
Citeşte mai mult...
 
Un sighetean pe Pico de Orizaba - Mexic (5636 metri) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Martie 2009 08:09

Attila Lutinca pe Pico de Orizaba - 5636mAm primit din partea unui alpinist sighetean pe nume Attila Lutinca, stabilit in Canada in urma cu cativa ani, un articol publicat in presa locala din Canada despre performanta sa. Deoarece este o mandrie sa avem astfel de sigheteni care fac cinste Romaniei si Sighetului, n-am stat nicio clipa pe ganduri inainte de a publica materialul urmator.

…”am pornit devreme, nu tare am dormit, aseara ne uitam la furtuna de undeva de sus, ca la un spectacol cind ai locuri in primul rind, frumos si amenintator in acelasi moment.

Pe la 2 ne trezim, afara cerul era instelat si vintul sufla slab, se arata o zi perfecta de virf, ma bucur ca am facut o tabara intermediara deoarece avem mai putin de urcat. Ajungem pe ghetar si ne punem coltarii, soarele este inca departe ca sa ne incalzeasca asa ca pornim sa nu ne ia frigul, dar totusi pe la jumatatea drumului ne oprim aproape epuizati, frigul ne ia repede iar coechipiera mea simte ca nu mai poate. Nu se poate, ma gindesc, sintem asa de aproape…scot citeva energizante si le dau ei, stam in jur de 30 de minute timp in care soarele incepea sa rasara luminind splendida mare de nori.

Ultima actualizare Marţi, 24 Martie 2009 09:42
Citeşte mai mult...
 
Duminica a III- a din Postul Sfintelor Paşti ( a Sfintei Cruci ) PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 12:29
Duminica a III- din Sfântul şi Marele Post al Sfintelor Paşti este închinată Sfintei Cruci, altarul de jertfă al Fiului lui Dumnezeu Întrupat pentru a izbăvi neamul omenesc. Jertfa Mântuitorului pe cruce este arătarea dragostei fără de margini a lui Dumnezeu faţă de neamul omenesc şi întreaga Sa zidire.
        Însăşi zidirea lumii şi facerea omului sunt rodul iubirii lui Dumnezeu. Şi pentru că omul a dezechilibrat, a stricat armonia lucrurilor zidite de Dumnezeu, prin păcat,  numai Dunmnezeu a putut restabili echilibrul , normalitatea. De aceea tot arătare a iubirii lui Dumnezeu a fost trimiterea în lume a Izbăvitorului promis de la început:”Duşmănie voi pune între tine şi şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul”( Facere 3, 15 ). Astfel că la plinirea vremii, ca rod al iubirii, Dumnezeu , Cel care este întotdeauna credincios în făgăduinţele Sale, Izbăvitorul este trimis, El vine:”Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său Unul- Născut, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”( Ioan 3, 16 ).
        Fiul lui Dumnezeu fiind legat în aceeaşi iubire cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, a voit să vină la noi. El a primit pentru mântuirea noastră, să ia această misiune minunată. El a venit la paharul cel amar din Grădina Ghetsimani, a venit la coroana de spini, El, Împăratul slavei, a venit să fie scuipat bătut şi hulit, iar apoi răstignit pe cruce; El a venit să- şi verse sângele pentru ca să ne împace cu Tatăl
Său.
Citeşte mai mult...
 
Elevii Liceului “Regele Ferdinand” din Sighet au sărbătorit Ziua Francofoniei PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 09:20

Vineri, la Sala Radio Sighet, elevii Liceului “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei au sărbătorit Ziua Internaţională a Francofoniei.

Aceştia s-au pregătit cu un bogat program de recitări din lirica franceză, un microrecital coral dirijat de profesoara Rodica Gheorghiu având-o ca solistă pe eleva Andreea David, şi un spectacol de teatru scurt, toate în regia profesorului Gelu Marian. 
Printre spectatori s-a numărat şi generoasa coordonatoare a activităţilor Centrului Cultural Francez din municipiu, Lydia Bloch, din Franţa, precum şi pictorul francez Cyril Vasiliev, care de ceva vreme trăieşte şi creează în Sighet. La sfârşitul evenimentului elevii au dăruit un imens buchet de flori profesoarei de muzică Rodica Gheorghiu, care în aceste zile îşi sărbătoreşte ziua de naştere. 

Citeşte mai mult...
 
NewJazz Festival - editia a II-a (22 - 24 mai 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 21 Martie 2009 08:14

NewJazz FestInaugurat în 2008 în cadrul Anului aniversar “Iaşi 600“, fiind singurul festival din România care promovează preponderent curentul de avangardă denumit “Nu jazz“, Festivalul Internaţional NewJazz Festival va avea o nouă ediţie, pregătirile pentru organizarea acesteia intrând în linie dreaptă.

NewJazz Festival este dedicat abordărilor inovatoare a diferitelor influenţe în muzica de jazz, reprezentative pentru diversitatea spaţiului muzical internaţional, constituind în acelaşi timp o platformă de dialog atât pentru artişti cât şi pentru public, căruia i se oferă posibilitatea de a cunoaşte noile creaţii şi de a parcurge un spectru generos de stiluri: electro-jazz, future jazz, jazz house, acid jazz, jazztronica, etc., muzica fiind numai bună pentru dancefloor, dar şi pentru ascultătorul mai contemplativ.

Citeşte mai mult...
 
TROOPER compun o opera rock despre Vlad Tepes PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 11:08

TrooperTrooper anunta o premiera pentru Romania o opera rock despre Vlad Tepes, un album conceptual care va fi lansat probabil la inceputul anului viitor. Materialul se axeaza pe viata si pe domniile lui Vlad si nu pe mitul contelui-vampir Dracula.
Este primul disc al grupului in care Trooper vor canta impreuna cu o orchestra simfonica, lucru care va influenta radical procesul de compozitie si orchestrare a noilor piese.
Acesta este un proiect mai vechi al formatiei, care a fost reluat dupa lansarea in noiembrie anul trecut a ultimului disc Trooper, „Rock'n'roll pozitiv”. Noile piese sunt construite in jurul versurilor lui Vasile Lupasc, licentiat in istorie, cu specializare in domeniul domniilor lui Vlad Tepes, care a lansat de curand un roman fascinant despre domnitor.

Ultima actualizare Vineri, 20 Martie 2009 11:17
Citeşte mai mult...
 
Campania "Globe at Night" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 09:06

In cadrul anului international al astronomiei 2009 se desfasoara mai multe proiecte si programe. Un subiect aparte il constituie problema poluarii luminoase. Acest fenomen nefast aparut in urma modernizarii exagerate a asezarilor umane face ca stele de pe cer sa dispara si cerul sa nu mai ofere oricui acea priveliste de neuitat.

Campania Globe at Night se desfasoara in perioada 16-28 martie 2009 si consta in realizarea de observatii individuale asupra gradului de poluare luminoasa a cerului. Astfel se analizeaza harti cu binecunoscuta constelatie Orion si in functie de ce se observa pe cer se raporteaza calitatea cerului. Procedura este foarte simpla si se recomanda realizarea mai multor observatii din locatii diferite.

Ultima actualizare Vineri, 20 Martie 2009 09:14
Citeşte mai mult...
 
20 martie - Echinoctiul de primavara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Martie 2009 07:30

Azi, 20 martie 2009, la ora 13.44 (ora oficiala de iarna a Romaniei) va avea loc echinoctiul de primavara. In acel moment Soarele va traversa linia imaginara a Ecuatorului ceresc pe directia sud - nord. Astfel Soarele isi sfarseste drumul de 6 luni in emisfera australa si incepe un nou drum prin emisfera boreala. 

Ca efecte ale evenimentului astronomic de maine putem aminti faptul ca ziua este egala cu noapte (fiecare avand durata de 12 ore), Soarele va rasari exact la punctul cardinal est si va apune exact la vest. Dupa momentul echinoctiului ziua continua sa creasca pana la data de 21 iunie 2009 cand va avea loc solstitiul de vara.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236UrmătorSfârşit »

Page 231 of 236

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact