logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Se împlinesc 100 de ani de la moartea pictorului şi graficianului ilustrator Zahorai János. PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Iunie 2009 08:09
Pictorul şi graficianul Zahorai János s-a născut la 17 iunie 1835 la Sighetu Marmaţiei dintr-o familie de tipografi de la care deprinde de mic tehnicile desenului şi gravurii. După terminarea studiilor gimnaziale - întrerupte pentru o perioadă în care participă la Revoluţia din 1848 ca artilerist – se înscrie la o şoală particulară de arte plastice din Budapesta. Din cauza situaţiei financiare precare ale familiei, n-a putut continua studiile la Academia de Arte Plastice unde fusese admis, aşa că îşi caută de lucru la Atrad unde va lucra ca şi contabil, perioadă benefică tânărului sighetean pentru că la Arad îi cunoaşte pe pictorii Csillagi Lajos şi Böhm Pál care îl vor ajuta să-şi aprofundeze cunoştinţele privind tehnicile artei plastice. Dovedindu-se un talent deosebit dublat de o putere de muncă ieşită din comun, reuşeşte să-şi întreacă curând maeştrii, devenind unul dintre cei mai bine cotaţi graficieni ilustratori ai vremii, motiv pentru care se mută la Budapesta unde va lucra pentru mai multe publicaţii. În această perioadă participă cu portrete şi compoziţii la toate saloanele de artă din capitala ungară şi Viena. Pe lângă creaţia de atelier şi comenzile de portrete, găseşte timp pentru a-şi definitiva studiile superioare după absolvirea cărora se angajează profesor de desen la gimnaziul regal din Munkacevo şi Beregovo unde va lucra până în anul 1892 când iese la pensie.
Ultima actualizare Joi, 18 Iunie 2009 07:09
Citeşte mai mult...
 
Studenţii sigheteni de la “Babeş-Bolyai” au avut festivitatea de absolvire PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 07:16

155 de absolvenţi de la Contabilitate şi Informatică, Geografia Turismului şi Pedagogia învăţământului au spus adio anilor de studenţie

Duminică, la extensia din Sighetu-Marmaţiei a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de încheiere a anului universitar 2008/2009. În prezenţa conferenţiarilor universitari dr. Nicolae Boar şi dr. Irimie Popa, a prof. dr. Viorel Dragoş, lect. univ. dr. Nela Şteliac şi a sutelor de părinţi şi aparţinători, pe scena “George Enescu” a Şcolii de Muzică şi Arte Plastice au urcat 155 de absolvenţi, respectiv 55 la specializarea Contabilitate şi Informatică, 37 la Geografia Turismului şi 63 de la Pedagogia învăţământului primar şi preuniversitar.
“Ne putem mândri cu faptul că absolvenţii sigheteni au o pregătire temeinică, cu nimic sub nivelul colegilor lor clujeni”, ne-a declarat mândru conf. univ. dr. Nicolae Boar, directorul extensiei sighetene. “Sunt convins că tinerii absolvenţi vor îmbunătăţi rezerva de forţă de muncă a municipiului şi a zonei, iar mulţi dintre ei îşi vor continua studiile la cursurile de masterat”, a adăugat acesta.

Citeşte mai mult...
 
Guitar Idol a desemnat cel mai bun chitarist din lume PDF Imprimare Email
Luni, 15 Iunie 2009 07:05

Thailandezul Jack Thammarat a devenit castigatorul concursului Guitar Idol 2009. Finala a avut loc sambata, la Londra, si a reunit 12 finalisti. Printre cei peste 1500 de chitaristi inscrisi initial in competitie s-a aflat si fiul lui Calin Pop, frontman-ul trupei Celelalte Cuvinte.

Jack - Thammarat Duangsiri s-a nascut in 1979 si traieste in Bangkok, Thailanda. A inceput sa cante la chitara la varsta de 13 ani. In prezent, lucreaza in calitate de chitarist, compozitor si profesor de chitara. Stilul lui este o combinatie de rock, blues, jazz si progressive. Jack a castigat Guitar Idol 2009 dupa ce a participa cu On The Way, piesa "inspirata de bucuria de a canta la chitara". Vezi aici pagina de youtube si de myspace a artistului.

Ultima actualizare Luni, 15 Iunie 2009 07:21
Citeşte mai mult...
 
PRO-PAIN vor concerta la Cluj-Napoca PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Iunie 2009 07:19

Pro-PainPro-Pain, formatie etalon pentru muzica hardcore ce a inspirat multe formatii chiar si din undergroundul romanesc, isi are sediul in New York si a fost formata in anul 1992 de Gary Meskil - bas, voce si bateristul Dan Richardson, care in acest moment este inlocuit de catre Rock Halverson.

Ziua de 21 august va marca inceputul turneului european de promovare a albumului „No End In Sight”, turneu care va avea doua opriri si in Romania: 8 septembrie – Cluj-Napoca, in Irish & Music Pub si 9 septembrie – Brasov. Pretul biletelor, ora de incepere si formatiile invitate in deschiderea acestui concert vor fi anuntate in scurt timp.

Ultima actualizare Sâmbătă, 13 Iunie 2009 09:02
Citeşte mai mult...
 
Turist ceh salvat de politistii de frontiera maramureseni, de la 2000 m altitudine PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 09:10

Politistii de frontiera maramureseni din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au actionat si salvat o femeie de 37 de anit, de cetatenie ceha, aflata in pericol in Muntii Maramuresului, la o altitudine de 2000 m,, dupa ce aceasta a cazut de pe o stanca si si-a rupt un picior, prezentand si multiple facturi la nivelul bazinului. 

          In data de 10 iunie, in jurul orei 20.00, lucratorii Sectorului Politiei de Frontiera Poienile de sub Munte au fost instiintati despre faptul ca o persoana de cetateanie ceha, aflata in calitate de turist pe Varful Farcau, din Muntii Maramuresului, la o altitudine de 2000 m, este in pericol, dupa ce a cazut de pe o stanca si si-a rupt un picior.

         In cel mai scurt timp, s-a format o echipa operativa din politisti de frontiera maramureseni, lucratori ai Postului de Politie Comunal Poieni si de la Serviciul de Ambulanta Viseu de Sus care a plecat in cautarea persoanei aflate in pericol.

         In noaptea de 10/11 iunie a.c., in jurul orei 02.30 a fost gasita femeia, la aproximatix patru km de linia de demarcatie dintre Ucraina si Romania, pe directia localitatii Polienile de sub Munte. Persoanei aflate in suferinta i s-a acordat primul ajutor de catre echipa operativa.

Citeşte mai mult...
 
Poetul Marin Slujeru împlineşte azi 55 de ani PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Iunie 2009 08:32

Născut la Ocna Şugatag (“...cu tata ascultând stâlpii de telegraf în hotarul satului... cu mama lângă şpor primind colindătorii...”) şi devenit sighetean prin adopţie, Marin Slujeru este poet în anul I de liceu, pentru că “fata începu să iasă cu un tip de-a XII-a”. Atunci a compus “rapid trei poezii pline de năduf, publicate în revista liceului” ca să devină dintr-o dată “şi liber şi celebru”. Şi este liber şi celebru datorită volumelor de versuri “Pauza de lectură“, “Tresăriri”, dar şi ca jurnalist în paginile unor reviste precum “Familia”, “Poesis”, “Contrapunct”, “Flacăra”, “Almar” sau “Archeus”. A avut sute de învăţăcei la şcoala din Sarasău pe care i-a făcut la rândul lor “liberi şi celebri”. Cu respect, îi dorim multă sănătate şi încă multe, multe cuvinte şi ''La multi ani!''.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul Rockin' Transilvania (13-14 iunie 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 11 Iunie 2009 07:55

Festivalul Rockin' Transilvania se bucură şi în acest an de participarea unor mari nume ale scenei internaţionale, care vor oferi publicului concerte de durată neobişnuită pentru un festival. Dacă grupurile Superbutt şi Contradiction vor cânta numai câte 60 de minute fiecare, organizatorii anunţă recitaluri cu durata de 90 până la 120 de minute pentru toate celelalte formaţii străine invitate la festival. Sâmbătă seara, sprintenii finlandezi de la KORPIKLAANI vor invita publicul la joc şi voie bună pe ritmuri de folk finlandez interpretat la acordeon, vioară, chitară şi tobe. Petrecerea va continua cu germanii de la IN EXTREMO, care vor oferi timp de două ore un spectacol exploziv cu flăcări şi efecte pirotehnice, imresionant şi rar de văzut în ţara noastră.

Duminică, DESTRUCTION vor susţine la Rockin' Transilvania un concert de excepţie, un “Best of 25 Years Destruction” cu durata de 90 de minute. Conform liderului grupului, Schmier, nici un alt festival nu va avea în acest an un astfel de concert Destruction. Setlist-ul Destruction de la Sibiu va fi un mix perfect de succese vechi şi noi din repertoriul renumitului grup. BONFIRE se bucură de revederea cu publicul român şi promit de asemenea un spectacol cu “bunătăţi” hard rock din întreaga lor discografie. “Mastermind”-ul celebrului grup Savatage, JON OLIVA se va afla cu această ocazie pentru prima dată în România şi promite un concert din care nu vor lipsi multe succese Savatage. Rockin' Transilvania 2009 se va încheia cu recitalul extraordinar al finlandezilor de la STRATOVARIUS, una dintre cele mai de succes trupe de power metal în întreaga lume.

Ultima actualizare Joi, 11 Iunie 2009 08:14
Citeşte mai mult...
 
La Teatrul de Vară va avea loc Festivalul de muzică populară “Ion Petreuş” PDF Imprimare Email
Joi, 11 Iunie 2009 07:34

Tinerii solişti de muzică populară, dar şi rapsozii populari şi soliştii vocali, vor avea posibilitatea să participe la un festival destinat lor. Este vorba de Festivalul judeţean de muzică populară, care poartă numele regretatului interpret Ion Petreuş. Evenimentul va avea loc la Teatrul de Vară din Baia Mare, în perioada 23-24 iunie, de la ora 15. “Este prima ediţie a acestui festival. Înscrierile se pot face până în 21 iunie, la sediul Ansamblului Transilvania, respectiv la Casa de Cultură a Sindicatelor. Categoriile de vârstă sunt 10-15 ani şi 16-25 ani”, a precizat Iuliana Dăncuş, directoarea Ansamblului Folcloric Transilvania, organizatorul acestui eveniment, în parteneriat cu Asociaţia de tineret “Am fost ş-om fi”.

Ultima actualizare Joi, 11 Iunie 2009 10:26
Citeşte mai mult...
 
CCIMM: Rivulus Dominarum 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 11 Iunie 2009 07:16
Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş oferă servicii generale si de specialitate, printre care şi organizarea de evenimente pentru promovarea afacerilor cererea oferta locală, naţională şi internaţională, de tipul târgurilor expoziţii. În ultimii 16 ani, una din cele mai importante expoziţii ale municipiului, judeţului şi Regiunii de Nord-Vest, RIVULUS DOMINARUM, a promovat în standurile sale peste 1.600 de companii şi peste 150.000 de vizitatori au trecut porţile evenimentului.

Având în vedere amploarea evenimentului pe plan regional, invităm toate firmele interesate să participaţi în perioada 25-27 septembrie 2009, la ediţia a XVII-a a manifestării „Rivulus Dominarum”, cea mai mare expoziţie de bunuri de larg consum, pentru a vă promova produsele în această zonă. Acţiune integrată încă de la prima ediţie în cadrul Sărbătorii Castanelor, RIVULUS DOMINARUM a asigurat componenta de promovare economică locală şi internaţională, completând cu succes în fiecare an celelalte evenimente ale Sărbătorii Castanelor, sărbătoare declarată ca sărbătoarea oraşului Baia Mare.

Ultima actualizare Joi, 11 Iunie 2009 07:51
Citeşte mai mult...
 
Modena City Ramblers, la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 11 Iunie 2009 06:45

Pe 7 din cei 8 membri ai trupei etno-folk-pank-soul din Italia Modena City Ramblers i-am cunoscut  zilele trecute la Sighetu Marmaţiei, unde, împreună cu încă două formaţii din Peninsulă  au venit să susţină un concert de solidaritate cu voluntarii italieni şi  maramureşeni din zonă. Dialogul a fost tradus de padre Filippo principalul organizator al primei ediţii a Sărbătorii Voluntariatului la Sighet, preşedintele Asociaţiei „Fraţii minori capucini”, care se ocupă voluntar  de peste 300 de copii şi tineri cu probleme sociale din oraş.

Formaţia s-a înfiinţat în 1991 de  către un grup de prieteni pasionaţi de muzica irlandeză, celtică. După un an au început să cînte propriile piese. Primul succes a fost prelucrarea cîntecului preluat din tradiţia populară, de pe vremea Rezistenţei antifasciste, „Bella ceao”, cînd au imprimat şi primul CD. Ei au compus cîntece pe texte cu  accente sociale , despre Rezistenţă şi lupta antifascistă, lupta  împotriva mafiei  sau  sărăciei din Sicilia sau Africa. În anul cînd a fost asasinat Aldo Morro,ei erau copii sau adolescenţi şi au rămas marcaţi de violenţă, împotriva căreia luptă prin cîntecele lor. Ei iubesc muzica folk, etno  şi balcanică dar şi cea românească, din care au prelucrat două piese. Trupa are 8 componenţi . La Sighet au venit 7: Franko, flaut, Massimo, bass, Robert, baterie), Betty, solistă, Budu, solist , Francisco,chitară.  Leo, chitară armonie, vioară.

Citeşte mai mult...
 
„ Învîrtita Vălenarilor” de pe Coastă PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 11 Iunie 2009 06:40
De la Ocna Şugatag am coborît luni, a doua zi de Rusalii, spre satul Văleni prin centrul de Comună Călineşti. Atunci am aflat de la doctorul Ioan Tăut-Utan, ginere în Văleni , că va fi uns Cetăţean de Onoare al comunei Călineşti. Şi a oprit maşina între Călineşti şi Văleni şi mi-a arătat copacul de lîngă şosea, în care s-a căţărat într-o noapte de iarnă geroasă,cu omătul cît casa. N-a făcut-o de buiac ci de teama de-a nu-l mînca lupii, cum îl suduia în copilărie un vecin rău.

Era duminică. Doctorul venea pe jos de la Ocna Şugatag, unde participase la o şedinţă. Cu maşina nu putea circula, că numărul era par, iar în ziua aceea circulau doar maşinile cu număr impar. Era în 1987. Noaptea l-a prins pe drumul de macadam, pustiu, între sate. Deodată zări, nu departe de el, nişte lupi în haită ce sfîrtecau flămînzi, ceva, lîng-o claie. Primul pom care i-a ieşit în cale era singurul refugiu în care s-a căţărat ca mîţa . A stat acolo dîrdîind pînă va trece vreo căruţă, vre-o maşină Şi prima maşină care a trecut pe acolo, era cursa de călători de la ora 5. Diminieaţa, fireşte. Lîngă o claie, în lumina farurilor, se zărea o pată de sînge pe zăpadă şi nişte oase.

Acum, în frumoasă zi de Rusalii, am revăzut peisajul superb în care se învăluie mirificul sat Văleni, cu 1513 locuitori, ce pînă nu demult doreau să redevină comună. Cum însă Primarul din 2004 încoace , dl Mihai Nemeş este născut în Văleni, vălenarii au lăsat-o mai moale zicînd că-i bine şi aşa.

Citeşte mai mult...
 
Evergrey si Agathodaimon la Samfest 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Iunie 2009 16:01

Festivalul se va tine in Satu Mare, la strandul orasului, in data de 10 - 11 iulie 2009. Organizatorii doresc sa ofere la un pret accesibil tuturor un festival de calitate. Biletul pe doua zile este 50 lei si pe o zi 35 lei. Camparea se face in incinta festivalului si este gratuita. Acest festival incearca sa satisfaca toate gusturile rockerilor si sa fie la indemana oricui apreciaza muzica buna.
Ziua zero a festivalului: joi, 9 iulie, cand incepand cu orele 18,00 va fi un Warm-Up Metal Party in aria festivalului si oricine doreste poate campa deja in acea zi.

 

PROGRAM  SAMFEST ROCK 2009

 Vineri, 10 iulie, ora 15.00

 Evergrey

Graveworm

Moby Dick

Trooper

Implant Pentru Refuz

Ultima actualizare Vineri, 03 Iulie 2009 15:57
Citeşte mai mult...
 
Budeştenii au avut parte de două zile frumoase de sărbătoare PDF Imprimare Email
Miercuri, 10 Iunie 2009 06:50

A avut loc Festivalul “Nu vă uitaţi că-s micuţ”, s-a lansat monografia comunei şi s-a târnosit Biserica “Sfânta Treime”

Comuna Budeşti, atestată documentar din anul 1361, găzduieşte de unsprezece ani unul dintre cele mai simpatice festivaluri ale cântecului, jocului şi portului popular. Chiar şi numele - “Nu vă uitaţi că-s micuţ” - sugerează că este vorba despre un festival al copiilor, al generaţiei viitoare chemată a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile părinţilor şi bunicilor, “rânduiala pe lume” - pentru a folosi cuvintele primarului Liviu Tămaş. Ediţia a XI-a a Festivalului “Nu vă uitaţi că-s micuţ” a debutat cu lansarea monografiei comunei - “Budeşti, mica Romă a Maramureşului” - semnată de Vasile Gaftone, urmată de târnosirea Bisericii “Sfânta Treime”, păstorită de părintele Ioan Năneştean, sfinţire oficiată de PS Justinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu PS Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar, alături de un sobor format din zeci de preoţi şi diaconi.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 221 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact