logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Hramul bisericii „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” de la Politia de Frontiera Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 02 Iulie 2009 13:26
Politistii de frontiera maramureseni il sarbatoresc azi, 2 iulie, pe Sf. Voievod Stefan cel Mare, in cinstea caruia au ridicat si o biserica din lemn in incinta Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, lacas de cult care-i poarta numele.

Azi, incapand cu ora 09.00, la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures s-a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Voievod Ştefan cel Mare’’ din incinta inspectoratului nostru.

PreaSfinţitul IUSTIN SIGHETEANUL, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a fost intampinat de catre inspectorul general al PFR – chestor principal dr. Nelu Pop si inspectorul sef al IJPF Maramures - comisarul sef Laurentiu Batin. La sfintirea bisericii cu hramul „Sf. Voievod Stefan cel Mare” au participat si politistii de frontiera de la inspectorate judetene din tara, prefectul judetului Maramures Sadu Pocol, presedintele Consiliului Judetean Maramures Mircea Man, prof. Eugenia Godja primarul Municipiului Sighetu Marmatiei, respectiv reprezentanti ai autoritatilor publice locale si judetene.

Biserica este din lemn, in stil maramuresean

La initiativa comisarului sef Laurentiu Batin, pe data de 2 iulie anul trecut s-a pus piatra de temelie a bisericii din incinta IJPF Maramures. Echipa de mesteri a fost formata din randul politistilor de frontiera, priceputi in sculptura si constructii traditionale taranesti condusi de mesterii vestiti Grigore si Vasile Hotici din localitatea maramureseana Ieud. Arhitectul este vestitul Dorel Cordos, iar coordonatorul echipei a fost comisarul Mircea Nicolae, lucrator in cadrul IJPF Maramures.

Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Iulie 2009 16:53
Citeşte mai mult...
 
La Sighetu-Marmaţiei are loc întrunirea Comitetului Director al Federaţiei Europene pentru rasa "Bruna" PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Iulie 2009 11:26

Ing. Dorel CodreaCu participarea preşedintelui Federaţiei Europene şi al Asociaţiei Mondiale pentru rasa "Bruna", dr. Markus Zemp, deputat în parlamentul Elveţiei.

Între zilele de 3 şi 5 iulie, la Sighetu-Marmaţiei are loc un eveniment de anvergură organizat de Asociaţia Crescătorilor de Taurine "Bruna-Schwyz" (preşedinte fondator ing. Dorel Codrea): întrunirea Comitetului Director al Federaţiei Europene pentru rasa "Bruna" la care sunt aşteptaţi preşedinţii şi directorii asociaţiilor naţionale din ţările membre ale Federaţiei, printre care Elveţia, Italia, Germania şi Franţa, precum şi preşedintele Federaţiei Europene şi al Asociaţiei Mondiale pentru Rasa "Bruna" - dr. Markus Zemp - deputat în parlamentul Eleveţiei. Deasemenea, sunt aşteptaţi reprezentanţi ai unor instituţii naţionale de profil şi ai autorităţilor judeţene şi locale, specialişti şi crescători de animale. Întrunirea va debuta cu primirea oficială la Primăria Sighet, urmată de dezbaterea unei variate tematici legate de creşterea, ameliorarea şi selecţia genomică a taurinelor, baza de date a defectelor cu transmisie genetică, coordonarea aprecierii lineare a rasei, sincronizarea sistemului de jurizare internaţională şi constituirea unei comisii de geneticieni pentru elaborarea direcţiilor de acţiune în perspectivă. În continuare, vor avea loc deplasări de documentare şi vizite la gospodării şi ferme din localităţile Săpânţa, Petrova, Bârsana şi Şugău. Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 50 de ani de la recunoaşterea rasei "Bruna" ca populaţie de sine stătătoare.

Citeşte mai mult...
 
Elena Udrea a îmbrăcat haine moroşeneşti în timpul vizitei la Mănăstirea Bârsana PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Iulie 2009 06:51

Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi-a continuat ieri vizita în judeţul Maramureş. Chiar dacă nu a mai participat la şedinţa Consiliului Judeţean, unde i-a fost anunţată prezenţa la primele ore ale dimineţii, ministrul s-a aflat la hramul Mănăstirii Bârsana. Şi nu oricum, ci îmbrăcată în straie tradiţionale maramureşene. Apoi a vizitat şi alte obiective din Maramureşul istoric. 

Peste 10.000 de persoane s-au adunat la Mănăstirea Bârsana, care şi-a sărbătorit ieri hramul ñ “Soborul celor 12 Apostoli”. Credincioşii aflaţi la mănăstire s-au rugat pentru sănătate şi pentru un trai mai bun. Mănăstirea a fost construită în jurul anului 1.400 de nepoţii lui Dragoş Vodă, descălecătorul Moldovei. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de 55 preoţi, în frunte cu episcopii Maramureşului şi Sătmarului, Justinian Chira şi Justin Sigheteanul. Pe lângă ceremonialul religios la care au participat, credincioşii au avut ocazia să o vadă, în carne şi oase, pe Elena Udrea, care a participat la slujbă îmbrăcată într-un costum popular tradiţional, cu zadie cu dungi roşii şi negre, opinci, ciorapi de lână şi zgărdan. De altfel, două costume populare a primit în dar ministrul Turismului şi în cursul zilei de ieri, atât la Borşa, cât şi la Şuior. Cu siguranţă colegele din executiv ar fi invidioase dacă ar participa în haine moroşene la viitoarea şedinţă de Guvern.

Citeşte mai mult...
 
Azi se sărbătoreşte hramul Mănăstirii Bârsana PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Iunie 2009 08:22

În fiecare an, pe 30 iunie se sărbătoreşte “Soborul Sf. 12 Apostoli”. În această zi va fi mare sărbătoare în comuna Bârsana. Credincioşii din comună, cei din localităţile Maramureşului istoric, oficialităţi locale şi judeţne, îşi îndreaptă paşii astăzi spre Mănăstirea Bârsana. Aici se sărbătoreşte hramul acestui sfânt aşezământ monahal care este “Soborul Celor 12 Sfinţi Apostoli''. Sfânta Liturghie Arhierească va fi oficiată de episcopii Justinian Chira şi Justin Sigheteanul, înconjurat de un sobor de preoţi din întreaga Eparhie. 
Ieri, bisericile au fost neîncăpătoare. Credincioşii au participat la sfintele liturghii oficiate în cinstea “Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”. Sfinte liturghii arhiereşti s-au oficiat la Mănăstirea Bixad, de către Prea Sfinţitul Justinian, la Biserica greco-catolică “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Satu Mare, de PS Sa Ioan Şişeştean, şi Parohia Săliştea de Sus - Centru, de PS Justin Sigheteanul. Seara, PS Justin a oficiat Slujba Vecerniei la Biserica “Sf. Nicolae” din Vişeu de Sus. 

Citeşte mai mult...
 
Ansamblul “Floare de colţ”, locul III la Concursul de Interpretare de Muzică Populară a Artiştilor Nevăzători PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Iunie 2009 07:00

La finele săptămânii trecute, la Suceava s-a desfăşurat ediţia a X-a a Concursului Naţional de Interpretare de Muzică Populară a Artiştilor Nevăzători. La festivalul-concurs susţinut pe scena sălii de spectacole “Dom Polski” din Suceava au participat peste 300 de interpreţi, artişti nevăzători din 20 de judeţe ale ţării, Maramureşul fiind reprezentat de Ansamblul “Floare de colţ” al Asociaţiei Nevăzătorilor filiala Sighetu-Marmaţiei, format din Gheorghe Năsui, Sidor Sulici şi Vasile Ghereben - vioară, Simion Gaga - zongură şi Mirela Mureşan - dobă, avându-i soliste pe Veronica Pop, Anişoara Năsui şi Anuţa Timiş. La secţiunea taraf, a cucerit locul III, premiu cu atât mai prestigios cu cât preşedintele juriului a fost prof. univ. dr. doc. Marin Constantin, dirijorul corului “Madrigal”. 

Citeşte mai mult...
 
Faci scandal, platesti! PDF Imprimare Email
Luni, 29 Iunie 2009 12:05

Joi, 25 iunie, în jurul orei 12.30, subofiţerul jandarm aflat în timpul serviciului la Judecătoria Sighetu Marmaţiei a fost solicitat pentru a interveni la aplanarea unui conflict iscat între doi cetăţeni, care constituie părţi adverse într-un proces aflat pe rol.

S-a constatat că scandalul a fost provocat de către Alexandru C. (41 de ani), din Sighetu Marmaţiei, care a adresat  injurii, ameninţări, cuvinte şi expresii jignitoare unui bărbat cu care se afla în proces şi avocatei acestuia. Pentru comportamentul său, bărbatul a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 200 lei.

Subofiţerul jandarm aflat în timpul serviciului la Trezoreria Sighet, în 24 iunie, a surprins-o pe minora H.D., care, aflându-se în faţa instituţiei împreună cu mama ei, a adresat injurii şi cuvinte jignitoare unui bărbat care trecea prin zonă.

Deoarece mama minorei, Ioana H. (38 de ani), nu a luat nicio măsură faţă de comportamentul fiicei sale şi a refuzat să dea curs invitaţiei de a se prezenta la sediul Jandarmeriei împreună cu  minora pentru a clarifica situaţia, a fost sancţionată cu amendă de 100 lei.

Ultima actualizare Luni, 29 Iunie 2009 12:12
Citeşte mai mult...
 
O ursoaică cu pui bagă în sperieţi localnicii din comuna Bistra PDF Imprimare Email
Luni, 29 Iunie 2009 11:34

Locuitorii comunei Bistra sunt speriaţi de moarte, deoarece o ursoaică cu pui le dă târcoale de ceva timp căutând, probabil, hrană, mai ales în zona Haiuschi, unde există mai multe terenuri cultivate.

Panica creată printre săteni e justificată, fiindcă, nu de mult timp, câţiva urşi au făcut ravagii într-o gospodărie, ucigând şase vite, iar anul trecut doi localnici au fost nimiciţi de urşi. Declaraţiile oamenilor care au dat nas în nas cu ursoaica sunt de-a dreptul şocante.
"Fiind perioada ciupercilor, m-am dus să culeg în zona Haiuschi. La un moment dat, am încremenit. Spre mine venea o ursoaică cu doi pui. Am scăpat cu fuga şi cred că nu voi mai merge repede după ciuperci", a declarat Ioan B.
"Am văzut-o când trecea pe un teren de-al meu. Este un exemplar foarte frumos, dar o ursoaică cu pui este foarte periculoasă. Nu ştim ce să ne facem. Ne este frică să nu se întâmple vreo nenorocire", a spus Maria I.
"M-am speriat foarte tare când m-am dus la păscut cu vaca. S-a ridicat în două labe şi nu am ştiut cum să fug mai repede", a zis Ivan S.

Citeşte mai mult...
 
Un tanar s-a ales cu dosar penal pentru ca a refuzat testarea cu etilotestul PDF Imprimare Email
Luni, 29 Iunie 2009 11:26

O patrula de politie a oprit in trafic, pe strada Independentei din municipiul Sighetu Marmatiei, un autoturism condus de Ioan R.(25 ani), din localitate. Conducatorul auto era sub influenta alcoolului (0,46 mg/l alcool pur in aerul expirat) si i-au fost recoltate probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. O alta infractiune la regimul circulatiei s-a inregistrat la sfarsitul saptamanii si in Borsa. Un echipaj de politie a depistat in trafic, pe strada Libertatii din localitate, pe Dumitru S. (19 ani). Tanarul a refuzat testarea cu aparatul etilotest, dar si recoltarea probelor biologice. Prin urmare, s-a ales cu dosar penal. In ambele cazuri, politistii continua cercetarile si la finalul acestora vor lua masuri impotriva celor doi conducatori auto.

Citeşte mai mult...
 
Am fost la europenele de culturism si fitness PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Duminică, 28 Iunie 2009 20:31

Precum va spuneam deunazi, azi am fost in Baia Mare la Campionatele Europene de culturism si fitness juniori, junioare si masters. Un spectacol superb pentru cunoscatori, profesionisti sau amatori. Un concurs unde au fost prezenti enorm de multi sportivi talentati, de la juniorii si junioarele care promit multe in culturismul si fitnessul de maine, pana la ''batranii'' acestui sport care la cei 50-60 de ani(unii si mai mult) arata de parca acum s-au apucat de tras de fiare. E incredibil ce poate face acest sport dintr-un fizic uman.

Din pacate nu am urmarit concursul pana la capat(datorita faptului ca am mers in Baia Mare cu o masina de ocazie si inapoi eram conditionat de acelasi mijloc de transport), am vizionat doar partea de fitness juniori si junioare, dar a fost ce vedea. Sportivi care la programul liber ales si la prezentarea pozitiilor obligatorii au dat totul pentru a convinge juriul ca el/ea trebuie sa castige locul I. Lotul Romaniei condus de prof. Dan Enuta a facut o imagine remarcabila castigand locul I la junioare sub 163 cm, open junioare si la juniori. Am facut mai mult poze si am filmat decat sa urmaresc concursul cu atentie, pentru ca in orice moment vedeam cate un sportiv care imi capta atentia si il urmaream pana iesea din raza mea vizuala. Tin sa precizez ca sportivii straini au fost in general mult mai amabili cu noi decat cei romani. Isi faceau timp oricand pentru o poza(uneori chiar mai multe) sau un autograf. Orice ar fi facut se opreau din treaba si iti zambeau si te salutau de parca te-ar fi cunoscut de cand lumea.

Au fost prezente si o multime de oficialitati, incapand cu Rafael Santoja, presedintele IFBB si continuand cu presedintele Federatiei Romane de Culturism si Fitness insotit de alti membri din conducerea Federatiei si terminand cu oficialitati locale din partea Prefecturii Maramures.

Ultima actualizare Duminică, 09 August 2009 14:04
Citeşte mai mult...
 
Expozitie cu lucrari ale unor elevi sigheteni, de Ziua Mondiala Antidrog PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Iunie 2009 20:12

Ei invata la Scoala "George Cosbuc" si sunt pregatiti de profesorul Antoniu Cramer.

Chiar in vacanta fiind, elevii Scolii cu clasele I-VIII "George Cosbuc" din Sighetu-Mramatiei si-au amintit de "Ziua internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri". Vineri, 26 iunie, profesorul Antoniu Cramer a organizat, la Casa Municipala de Cultura, o expozitie cu lucrarile elevilor< planse, postere, brosuri, materiale didactice si caricaturi. Expozitia a fost vernisata in prezenta inspectorului Toader Tomoiaga de la Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Maramures si al agentului sef Emil Simion Oltean - compartimentul Proximitate din cadrul Politiei Sighet. "Din recentul raport al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, aflam ca tara noastra continua sa fie tara de tranzit pentru traficul de droguri si ca se prefigureaza o ruta dinspre Ucraina prin Romania spre Europa de Vest, punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu-Marmatiei fiind unul dintre posibilele puncte de tranzit. Din acest motiv, impreuna cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Maramures, Politia Sighet si alti factori de raspundere am demarat o campanie de constientizare a opiniei publice si in special a tinerei generatii, asupra pericolelor pe care-l reprezinta consumul si traficul de droguri" a explicat profesorul Antoniu Cramer. "Actuala expozitie este rodul unei activitati sustinute pe parcursul intregului an scolar".

Citeşte mai mult...
 
Einuiea lanseaza dvd-ul "7-11=3" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 27 Iunie 2009 08:17

Formatia Einuiea revine in prim plan cu un nou material de exceptie. De data aceasta nu e vorba doar de muzica sau doar de film, nici de film muzical, nici de muzica de film. Si nici macar de o bizar-imposibila relatie algebrica intr-un spatiu numeric imaginar. Este vorba despre un DVD cu 3 formatii muzicale (Abis, Einuiea, Margento) plus niste artisti plastici care au petrecut o zi intreaga de sfarsit de iunie 2008, de la rasaritul soarelui si pana adanc in noapte, intr-un live performance pe terasa de pe cladirea Muzeului Taranului Roman. Filmarea-maraton a durat 16 ore (de la 7AM la 11PM, de unde si solutia ecuatiei din titlu), iar procesarea materialului oleaca mai mult (zilele acestea se implineste un an de la aventura cu pricina).

Realizatorul filmului, Costin Dumitrache, va invita la o proiectie neoficiala a DVD-ului (pre-lansare sau avanpremiera pentru prieteni, cum doriti) joi, 2 iulie 2009, la ora 21.00, in Club La Scena (Calea Calarasilor 55) in Bucuresti, cu intrarea libera.

Citeşte mai mult...
 
La Rona de Jos a avut loc o petrecere campeneasca de Sanziene PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Iunie 2009 12:57

Sarbatoarea a fost prilejuita de incheierea unui proiect derulat de primariile Sighet si Solotvino.

La pensiunea condusa de sotii Marina, din Rona de Jos, s-a desfasurat seminarul de incheiere al proiectului "Pod turistic maramuresean Sighet-Solotvino". Acesta a fost derulat de Primaria Sighet, in parteneriat cu Primaria Solotvino si Asociatia "Tisa" ambele din Ucraina, Asociatia Microregiunea |arii Maramuresului (MTMM), Asociatia MPL si Fundatia CDIMM. Seminarul s-a bucurat de un cadru spectaculos< administratorii pensiunii au organizat o petrecere campeneasca traditionala "De Sanziene", cu o expozitie consumabila de arta culinara, cu obiceiuri si traditii de Sanziene prezentate de Ansamblul "Ronisoara", focuri, impletirea de cununi, cantece si dansuri maramuresene de pe ambele maluri ale Tisei. La cele doua evenimente - reeditarea unei traditii locale si seminarul de incheiere al proiectului - au luat parte reprezentantii celor peste o suta de pensiuni turistice din reteaua MTMM (care au venit cu turistii lor romani si straini cu tot), reprezentanti ai Primariei Solotvino, ale scolilor de predare in limba romana din localitatea din dreapta Tisei, precum si numerosi localnici.

Ultima actualizare Vineri, 26 Iunie 2009 13:04
Citeşte mai mult...
 
Klezmer Workshop - 22 iunie 2009 (partea a II-a) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 26 Iunie 2009 11:20
In continuare va oferim alte cateva clipuri video de la acest eveniment deosebit desfasurat la Radio Sighet pe 22 iunie 2009. AICI puteti viziona primul set de 11 clipuri de la Klezmer Workshop.
Vizionare placuta!
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior211212213214215216217218219220UrmătorSfârşit »

Page 218 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact